της Σύνταξης

Το πρώτο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 2001 κυκλοφορεί την επαύριο του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Το Συνέδριο αυτό, με τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη διάρκειά του, εμβάθυνε ακόμη περισσότερο στην αναγκαιότητα και την προοπτική συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου, με καθοδηγητική δύναμη την εργατική τάξη και την ουσιαστική συμβολή σε αυτό των συμμάχων της. Επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, την αταλάντευτη πίστη και προσήλωση των ελλήνων κομμουνιστών στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και της συγκρότησης της λαϊκής εξουσίας, πάνω στη βάση της λαϊκής οικονομίας.

Το περιοδικό μας, επιδιώκοντας όπως πάντα να συμβάλει στην ανάπτυξη και την εκλαϊκευση της ιδεολογίας και των συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων και αποφάσεων του ΚΚΕ δημοσιεύει, σε αυτό το τεύχος, τόσο τις δύο αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, («Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο» και «Τα καθήκοντα του Κόμματος» μέχρι το 17ο Συνέδριο») όσο και αρθρογραφία που αναφέρεται σε πλευρές των αποφάσεων αυτών. Το άρθρο «Σύνδεση της τακτικής με τη στρατηγική» αναφέρεται στο κομβικό αυτό για τη δράση του Κόμματος ζήτημα. Το άρθρο «Οξυνση των αντιθέσεων, έδαφος για συσπειρώσεις» αναφέρεται στο πώς η όξυνση των αντιθέσεων μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί την αντικειμενική βάση για τη διαμόρφωση εκείνων των συσπειρώσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην οικοδόμηση του Μετώπου.

Το 2001 είναι, για το περιοδικό μας, μια σημαντική επέτειος: κλείνουν 80 χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης του έκδοσης. Το θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ υπήρξε πάντοτε αναπόσπαστα δεμένο με την πορεία του Κόμματος και είχε σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της θεωρητικής σκέψης του και στην εκλαϊκευση και διάδοση της ιδεολογίας και της πολιτικής του. Η επέτειος των 80χρονων της ΚΟΜΕΠ πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για πλατύτερη διάδοση του περιοδικού και για την εδραίωση πιο στενών δεσμών με τις κομματικές οργανώσεις, με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές του, τους οποίους η Συντακτική επιτροπή καλεί να καταθέσουν τις γνώμες και τις υποδείξεις τους για την παραπέρα βελτίωση της ποιότητας και της κυκλοφορίας του.

Σε αυτό το τεύχος, ανοίγουμε τον «εορτασμό» για τα 80χρονα της ΚΟΜΕΠ, με τη δημοσίευση αρχειακού υλικού από το πρώτο τεύχος της. Επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια, με τη δημοσίευση, σε επόμενα τεύχη, σχετικής αρθρογραφίας και άλλου υλικού.

Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποτέλεσε, πέρα από τη σημασία που είχε για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, και πόλο συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστικών, εργατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο. Οι έλληνες κομμουνιστές δεν μπορούν να αγνοούν τις διεθνείς εξελίξεις. Σε αυτά τα πλαίσια, εκτιμώντας ως σημαντικό γεγονός στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενός εκ των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων, τη Σύνοδο της Νίκαιας, δημοσιεύουμε το άρθρο «Για τη Συνθήκη της Νίκαιας» το οποίο αναπτύσσει πλευρές των ζητημάτων που προκύπτουν από αυτήν.

Το 2001 θα τιμηθεί και μια άλλη, πολύ σημαντική επέτειος: τα 180 χρόνια από την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Με αυτή την αφορμή, η ΚΟΜΕΠ δημοσιεύει στο παρόν τεύχος ένα μικρό αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821. Με το άρθρο «Η γένεση της ελληνικής αστικής τάξης και του κράτους της» επιχειρούμε να ιχνηλατήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε η αστική τάξη των ελλήνων - η τάξη που καθοδήγησε την επανάσταση και οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους - τις δραστηριότητές της, τα χαρακτηριστικά της. Με το άρθρο «Ορισμένα στοιχεία για την ανάπτυξη ελληνικής αστικής τάξης (Η περίπτωση του παροικιακού ελληνισμού της Ουγγαρίας)» αναφερόμαστε σε μία πλευρά του ζητήματος της διαμόρφωσης καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στον ελληνισμό, παίρνοντας σαν παράδειγμα την περίπτωση των ελλήνων εμπόρων που εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία. Τέλος, με το άρθρο «1821: Οι εμφύλιες συγκρούσεις» κάνουμε μια περιεκτική αναφορά στους εμφυλίους πολέμους που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ώστε να καταδείξουμε ότι δεν επρόκειτο για εκδήλωση της «κατάρας της φυλής», όπως ισχυρίζεται η αστική ιστοριογραφία, αλλά για αποτύπωση των ταξικών αντιπαλοτήτων και συγκρούσεων που διασπούσαν το σύνολο των δυνάμεων που συμμετείχαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τέλος, στο παρόν τεύχος, δημοσιεύονται, όπως πάντα, τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.