της Σύνταξης

Σε νέα φάση περνά ο αγώνας, η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, 4 μήνες μετά το 16ο του Συνέδριο. Οι αποφάσεις που προέκυψαν από τη συλλογική σκέψη, συζήτηση και επεξεργασία των κομμουνιστών τίθενται πλέον σε εφαρμογή και δοκιμάζονται στην αγωνιστική πράξη, αυτούς τους πρώτους και, από πολλές απόψεις, όχι εύκολους μήνες του 2001.

Για μια ακόμη φορά το τοπίο στα Βαλκάνια είναι σκοτεινό: επιχειρείται νέο «μοίρασμα της τράπουλας» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στους οποίους ενεργά ενσωματωμένη είναι και η ελληνική άρχουσα τάξη, με νέο θύμα αυτή τη φορά την ΠΓΔΜ και τους κατοίκους της, σλαβόφωνους και αλβανόφωνους. Η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας διαρκώς τις προθέσεις της να κατοχυρώσει το ρόλο του «μικρού ιμπεριαλιστή», δηλώνει την ετοιμότητά της, για μια ακόμη φορά, να συμμετέχει ολόπλευρα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, για να περιφρουρήσει τα συνολικά, οικονομικά και πολιτικά, συμφέροντα και επιδιώξεις της.

Στο εσωτερικό της χώρας, σκληραίνει όλο και περισσότερο η στάση της άρχουσας τάξης απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Τελευταίες, αρνητικές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα είναι η κατάθεση στη Βουλή του επιλεγόμενου «τρομονόμου» ο οποίος δε στοχεύει βέβαια στην «καταπολέμηση της εγκληματικότητας», αλλά στην πάταξη του λαϊκού κινήματος, καθώς και η προώθηση νομοσχεδίου για την ουσιαστικά απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Η εργατική τάξη είναι βέβαια στο στόχαστρο όλων αυτών των ρυθμίσεων. Η εργατική τάξη, βασικό αντικείμενο εκμετάλλευσης και κύριο υποκείμενο των επαναστατικών ανατροπών, αποτελεί το θέμα ακόλουθης αρθρογραφίας του παρόντος τεύχους του περιοδικού μας. Αρθρο που αναφέρεται στην ακύρωση των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, με βάση τις αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική οικονομία και το θεσμικό πλαίσιο που τις στηρίζει. Αρθρο σχετικό με το πώς διαμορφώνεται το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα. Βιβλιοπαρουσίαση για την έκδοση του ΚΜΕ σχετικά με την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

Επίσης στις σελίδες του τεύχους φιλοξενούνται «Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση», η οποία δέχεται την πιο σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση, και που πρέπει να βρει μπροστά της αγωνιστικό φράγμα με τη συμπαράταξη της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, όχι μόνο για να διασωθούν κατακτήσεις αλλά με θέσεις διεκδίκησης για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.

Οπως είχαμε προαναγγείλει στο προηγούμενο τεύχος, στην ύλη των τευχών του περιοδικού μας για τη φετινή χρονιά, θα περιλαμβάνονται άρθρα και αρχειακό υλικό στα 80 χρόνια από την έναρξη της έκδοσής του. Στο παρόν τεύχος, περιλαμβάνεται άρθρο σχετικό με τη συμβολή της ΚΟΜΕΠ στην ιδεολογική προετοιμασία και πάλη του Κόμματος, άρθρο που ανατρέχει ιστορικά στην εξέλιξη του κομματικού περιοδικού τύπου, καθώς και ένα πολύτιμο αρχειακό ντοκουμέντο: Αποσπάσματα από άρθρο του Αβραάμ Μπεναρόγια με τίτλο: «Ο επαγγελματικός αγών του ελληνικού προλεταριάτου» που είχε δημοσιευτεί στο πρώτο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, σε φωτογραφική ανατύπωση.

Επίσης στο παρόν τεύχος περιλαμβάνεται άρθρο για τη Λαϊκή Οικονομία ως τη μόνη απάντηση για την επίλυση των εργατικών λαϊκών προβλημάτων, άρθρο για τη σχέση οικονομίας και πολιτικής καθώς και άρθρο που αναφέρεται στις διακηρύξεις του Συνασπισμού και στην επί της ουσίας λειτουργία του συγκεκριμένου κόμματος ως στυλοβάτη του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.

Το παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ συνοδεύεται από Θεματικό Ευρετήριο, προσφορά του περιοδικού στους αναγνώστες και αναγνώστριες με την ευκαιρία της επετείου των 80 χρόνων, στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει ώστε να εντοπίσει, κατά θεματικές ενότητες, όλα τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό μας από το 1993 μέχρι και το 2000.

Τέλος, όπως πάντα, και στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται όλα τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα, όπου προτάσσεται η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ «Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τους αγώνες των εργαζομένων και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα».