της Σύνταξης

Κατά το χρόνο προετοιμασίας της ύλης του παρόντος τεύχους στη χώρα μας ξέσπασαν μεγάλοι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το τσάκισμα των κατακτήσεων που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση. Η απαίτηση της ολιγαρχίας για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που εκφράστηκε και με αυτόν τον τρόπο βρήκε μπροστά της το οδόφραγμα των εργατικών λαϊκών αγώνων. Οι αγώνες αυτοί, πανελλαδικοί και παλλαϊκοί στις διαστάσεις τους, εξέφραζαν μια καινούργια ποιότητα, που διαμορφώθηκε με την καθοριστική επίδραση της επί πολλά χρόνια πάλης του συνεπούς ταξικού πόλου του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για τον ταξικό προσανατολισμό του και τη διεκδίκηση αιτημάτων από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η συμπαράταξη εργατικής τάξης, μεσαίων στρωμάτων της πόλης και αγροτιάς παρόλη την τεράστια κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης και ιδεολογικής τρομοκράτησης από τη μεριά της κυβέρνησης, με εξασφαλισμένη τη σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι δείγματα των διεργασιών που γίνονται στη λαϊκή συνείδηση. Αγνοώντας τις σειρήνες του «κοινωνικού διαλόγου» και τις τρομοκρατικές ιδέες περί επικείμενης κατάρρευσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, των καταναγκασμών της «παγκοσμιοποίησης» και εξασφάλισης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσιά της, τα λαϊκά στρώματα βγήκαν στο προσκήνιο αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε τακτικούς ελιγμούς με στόχο να σύρει τελικά το εργατικό λαϊκό κίνημα στην παγίδα του «διαλόγου». Σαν «έτοιμη από καιρό» η πλειοψηφία των κορυφαίων οργανώσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος -ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- προσέρχεται στο ναρκοθετημένο «διάλογο» υπό το μανδύα της διάθεσης των εμπειρογνωμώνων της για «διευκρινήσεις».

Ο αγώνας λοιπόν θα έχει μακρά και δύσκολη πορεία. Στο βαθμό που ωριμάζει και ριζοσπαστικοποιείται η εργατική λαϊκή πολιτική συνείδηση, αντιλαμβανόμενη τα κυβερνητικά μέτρα ως ταξικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης που στηρίζονται ευθέως ή συγκαλυμμένα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως η ΝΔ και υιοθετώντας την ιδέα ότι αυτό που χρειάζεται τελικά είναι αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων με έκφραση στο επίπεδο της εξουσίας, στο ίδιο βαθμό θα γίνεται η πάλη αποτελεσματική, θα μπαίνουν εμπόδια στην επέλαση κατά των λαϊκών κατακτήσεων, θα αποσπώνται νέες κατακτήσεις. Η δουλιά των κομμουνιστών και κομμουνιστριών θα πρέπει να είναι στραμμένη αποφασιστικά και αποτελεσματική σε αυτήν την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση, με τον «τρομονόμο» που προωθεί, το νομοσχέδιο για την ουσιαστικά απαγόρευση των διαδηλώσεων και άλλα μέτρα, θωρακίζει ακόμη περισσότερο το αστικό κράτος ενάντια στο ανερχόμενο λαϊκό κίνημα.

Την πάλη καθιστά ακόμη πιο σύνθετη η εκρηκτική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και Αν. Μεσογείου.

Η ύλη του 3ου τεύχους του 2001 περιλαμβάνει αφιέρωμα στην οικονομία, με άρθρα που είναι χρήσιμα για το άμεσο ιδεολογικό μέτωπο και τα οποία αποκαλύπτουν τις ταξικές στοχεύσεις των διαφόρων αστικών ιδεολογημάτων, κυβερνητικών και ευρωνεωσιακών πολιτικών και μέτρων. Επίσης, άρθρα για την ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος που αναδεικνύουν ιστορικά διδάγματα απόλυτα επίκαιρα.

Το άρθρο «"Παγκοσμιοποίηση": Μύθος ή συγκάλυψη της καπιταλιστικής φύσης του σύγχρονου κόσμου» αποκαλύπτει ότι οι διάφορες θεωρίες της "παγκοσμιοποίησης" στοχεύουν στην υποταγή της εργατικής τάξης των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, στην υποταγή της διεθνούς εργατικής τάξης στους κρατικούς και διακρατικούς θεσμούς του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Το άρθρο στηρίζεται θεωρητικά στη μαρξιστική ανάλυση για την παγκόσμια αγορά και τις μετοχικές εταιρίες και δίνει πλούσια στοιχεία για τη σύγχρονη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως.

Στη συνέντευξη για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006, αναδεικνύονται οι ταξικές στοχεύσεις του νέου ευρωενωσιακού «πακέτου», από το οποίο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαϊκές δυνάμεις, όπως εξάλλου δεν κέρδισαν και από τα προηγούμενα, παρόλο που από την κυβέρνηση, άλλα κόμματα και γενικά τους απολογητές του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου παρουσιάζεται ως πανάκεια για την ευημερία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Το άρθρο «Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το πετρέλαιο της Κασπίας» αποτυπώνει τις εξελίξεις του ανταγωνισμού για πηγές ενέργειες των «παικτών» παγκοσμίου εμβέλειας και εντοπίζει τη στόχευση της ελληνικής ολιγαρχίας να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής σε σχέση και με αντίστοιχες βλέψεις της τουρκικής ολιγαρχίας. Επιπλέον, ιχνηλατεί τις επιπτώσεις που έχει, και θα έχει στο μέλλον, αυτός ο ανταγωνισμός στις σχέσεις των δυο χωρών και στην ευρύτερη περιοχή.

Το άρθρο «Αντιλαϊκού χαρακτήρα οι αναδιαρθρώσεις στις φορολογικές υπηρεσίες» ασχολείται με μια ειδική πλευρά των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση, τις αλλαγές στο μηχανισμό είσπραξης των φόρων και τις συνδέει με την αντιλαϊκού χαρακτήρα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Το άρθρο «Η άσχημη αλήθεια πίσω από την πιο μακρόχρονη επέκταση των ΗΠΑ», δημοσιευμένο στο περιοδικό του ΚΚΗΠΑ πριν γίνει φανερή η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, μας δίνει μια εικόνα των προβληματισμών που αναπτύσσονται στο κόμμα αυτό για τις αιτίες της μακρόχρονης

αναπτυξιακής πορείας στην ισχυρότερη χώρα του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνεται επίσης αρχειακό υλικό αφιερωμένο στα 80χρονα της ΚΟΜΕΠ, μια μελέτη με τίτλο «Η οικονομική εξέλιξις εν Ελλάδι», η οποία αναφέρεται με πολλά στοιχεία στην ελληνική οικονομία των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα και δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ του Φεβρουαρίου του 1921.

Η ενότητα «Ιστορία», συμπεριλαμβάνει το κείμενο της ομιλίας «Για την Κομμούνα του 1871» που έγινε σε εκδήλωση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών αφιερωμένη στα 130 χρόνια από την επέτειο της πρώτης εφόδου του προλεταριάτου στον ουρανό και ένα άρθρο, για το ίδιο θέμα, με τίτλο «Ιστορικές παρακαταθήκες της παρισινής Κομμούνας». Με τον τίτλο «Για την πολιτική οργάνωση των κομμουνιστών στην ιστορία», υπάρχει επίσης στην ενότητα αυτή το πρώτο μέρος μελέτης που δημοσιεύεται σε μαρξιστικό γερμανικό περιοδικό με τον τίτλο «Για την πολιτική οργάνωση των κομμουνιστών στην ιστορία και στη σημερινή εποχή». Ακόμη συμπεριλαμβάνεται βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Ν. Κουλούρη «Ελληνική βιβλιογραφία του Εμφυλίου πολέμου (1945-1949). Αυτοτελή δημοσιεύματα 1945-1999», εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα 2000.

Τέλος, δημοσιεύονται τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.