Η ΚΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ

Με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ στις αρχές Σεπτέμβρη, η ΚΝΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για το Συνέδριό της. Προηγήθηκαν σημαντικοί σταθμοί στην προσυνεδριακή πορεία. Η επιτυχής διεξαγωγή της Οικονομικής Εξόρμησης. Η μεγάλης έκτασης και έντασης φεστιβαλική πολύμορφη δραστηριότητα, συζητώντας με χιλιάδες νέους πριν την κορύφωση που έχουμε μπροστά μας με τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Τέλος, η συζήτηση των θέσεων στα Συμβούλια Περιοχής και η ομόφωνη ψήφισή τους που προηγήθηκε της δημοσίευσης. Υπάρχει μια καλή ετοιμασία για την πραγματοποίηση μιας πλούσιας προσυνεδριακής διαδικασίας με στόχο να αγκαλιάσει το σύνολο του δυναμικού μας, δίνοντας ώθηση και στην ένταση της συζήτησης με χιλιάδες νέους που βρίσκονται κοντά μας. Η στήριξη αυτής της προσπάθειας από τις Κομματικές Οργανώσεις και τα Κομματικά Οργανα θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση των στόχων που θέτει η ΚΝΕ μπροστά στο συνέδριό της.

Σε ποια θέματα χρειάζεται λοιπόν να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας μιλώντας για τις Θέσεις του ΚΣ;

― Το ζητούμενο των Θέσεων είναι το πώς θα δουλέψουμε πρωτοπόρα στη νεολαία και το κίνημά της, για να επιταχυνθούν οι αγωνιστικές διεργασίες και να τροφοδοτηθεί ο ριζοσπαστισμός που μεγαλώνει ανάμεσα στους νέους στην κατεύθυνση της διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ. Το κίνημα της νεολαίας αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θέλουμε να συγκροτηθεί στη βάση της αντίθεσης - σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα, τα δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας μπορούν να απαντηθούν - υλοποιηθούν μόνο από μια οικονομία που σχεδιάζεται και δουλεύει προς όφελος των λαϊκών και νεολαιίστικων αναγκών και όχι με γνώμονα τα μονοπωλιακά - καπιταλιστικά συμφέροντα. Η λαϊκή οικονομία και η αντίστοιχη εξουσία που θα την υλοποιήσει, είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που μεγαλώνουν, στο στένεμα της προοπτικής που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία λαού και νεολαίας. Ενα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι η ανάγκη σήμερα, ακόμα πιο έντονα, η επιδίωξη για άνοδο των αγώνων της νεολαίας να συνοδεύεται από μια μεγάλης έκτασης και έντασης προβολή και δουλειά για να κερδίζεται πιο μαζικά η νεολαία που παλεύει, στην προοπτική της διεξόδου. Αλλωστε εκτιμώντας την πλούσια εμπειρία που συγκεντρώσαμε από μεγάλες στιγμές αγώνων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, εντοπίσαμε την ανάγκη να δίνεις απάντηση σε όλον αυτό τον κόσμο που πάλευε στο κρίσιμο ερώτημα, ποια πολιτική - ποια διέξοδος - ποια εξουσία μπορεί να δικαιώσει αυτούς τους αγώνες.

Τα καθήκοντα και οι στόχοι των θέσεων απαντούν στο πώς θα δουλέψουμε για να συμβάλει το κίνημα της νεολαίας στη συγκρότηση του Μετώπου. Υλοποιούν το μερίδιο ευθύνης που ανέλαβε η ΚΝΕ από το 16ο Συνέδριο του Κόμματος για δράση στην κατεύθυνση του μετώπου της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Χρειάζεται να επισημάνουμε την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας αφομοίωσης των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου από το δυναμικό της ΚΝΕ. Η δουλειά που συνεχίζεται με τις αποφάσεις του Κόμματος καθορίζει και την αφομοίωση των στόχων που βάζει η ΚΝΕ. Οι θέσεις στηρίζονται: στην ανάλυση που κάνει το κόμμα με τις αποφάσεις του για την κατάσταση στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, στην όξυνση των αντιθέσεων, στα χαρακτηριστικά που παίρνει η κρίση του συστήματος, στην επίδρασή τους στη χώρα μας και στη θέση της χώρας στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού. Στην ανάδειξη του Μετώπου σαν το δρόμο συγκέντρωσης και ωρίμανσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που οργανώνει την πάλη του λαού ανεβάζοντας τη συνείδηση και το επίπεδο της ταξικής πάλης, διεκδικώντας ταυτόχρονα την εξουσία για να δρομολογήσει τις βαθιές αλλαγές που αναδείχνονται στο πρόγραμμά του. Στο καθήκον της συσπείρωσης δυνάμεων σε κρίσιμα μέτωπα πάλης πάνω σε στόχους που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, για την άνοδο της λαϊκής πάλης και συνείδησης, δημιουργώντας τα ρυάκια που μπορούν να συγκλίνουν στην κοίτη του Μετώπου.

Σε αυτά τα θεμέλια στηρίζεται η δική μας ανάλυση για την κατάσταση της νεολαίας, ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της δουλειάς μας στο κίνημα καθώς και η ανάδειξη των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λειτουργία της οργάνωσης.

― Η επίθεση στα δικαιώματα και την προοπτική των νέων εντείνεται. Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΟΝΕ, σε συνδυασμό με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που συνεχίζεται στα Βαλκάνια και άλλες περιοχές του πλανήτη, διαμορφώνει ένα μαύρο σκηνικό για το παρόν και το μέλλον λαών και νεολαίας. Η επίθεση που κάνει το σύστημα, συνοδεύεται και από αντίστοιχη εκστρατεία ιδεολογικής χειραγώγησης με άμεσους αποδέκτες ιδιαίτερα τη νεολαία. Επιδίωξη η διαμόρφωση της εικόνας ενός παντοδύναμου συστήματος που δεν αλλάζει. Η λογική του εφικτού, το κλίμα ηττοπάθειας και συμβιβασμού, η άποψη που συχνά ακούμε ότι δε γίνεται τίποτα, δεν αλλάζουν τα πράγματα μαζί και με το επιχείρημα του μικρότερου κακού, που επανέρχεται στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, είναι εκφράσεις που απορρέουν από την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Σε ένα τέτιο σκηνικό που μας περιβάλλει είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτιμάμε σωστά μια σειρά από δεδομένα που έχουν φτιαχτεί από την παρουσία και δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Δεδομένα που μας γεμίζουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και διαμορφώνουν ένα κλίμα γόνιμου προβληματισμού και ακόμα πιο αποτελεσματικής πολιτικής - μαζικής δράσης. Στο διάστημα που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο της ΚΝΕ το κίνημα της νεολαίας και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα βρέθηκε σε ανοδική πορεία. Εγιναν μεγάλοι αγώνες σε έκταση - ένταση - διάρκεια, υιοθετήθηκαν στόχοι και αιτήματα που ανέβασαν την πολιτική συνείδηση, κατακτήθηκαν σημάδια μιας άλλης ποιότητας, ανέβηκε η οργάνωση της νεολαίας. Εκφράστηκε πιο έντονα η επίδραση της πάλης σε εθνικό και διεθνές πεδίο, στιγματίστηκε πιο μαζικά η βαρβαρότητα του συστήματος και των λογής εκφραστών και οργανισμών του. Το ίδιο διάστημα η ΚΝΕ βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, κατακτώντας τον πρωτοπόρο ρόλο της στο νεολαιίστικο κίνημα, διευρύνοντας την επιρροή και πολιτική δράση της, μαζικοποιώντας ορμητικά τις γραμμές της. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ίδια η προοπτική του Μετώπου ωριμάζει σε διευρυμένες λαϊκές μάζες, μετρώντας βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων ιδιαίτερα στην εργατική τάξη με το ΠΑΜΕ, αλλά και σε άλλα μέτωπα.

― Η προσοχή μας συγκεντρώνεται στη δουλειά μέσα στους φορείς του κινήματος της νεολαίας, για τη συνέχιση και διεύρυνση των αγώνων, την άνοδο της οργάνωσης της νεολαίας στους φορείς και τη συμμετοχή της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ένταση της οργανωμένης συλλογικής δράσης. Παρά τα βήματα που μετράμε σε ένα θετικό απολογισμό δουλειάς στο κίνημα την προηγούμενη περίοδο, δεν είναι παγιωμένος ο σταθερός προσανατολισμός όλων των οργάνων και οργανώσεων που εξασφαλίζει μια συνεχή ενασχόληση με το κίνημα. Ο προσανατολισμός στους φορείς, δουλεύοντας με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τη διάθεση για συλλογική έκφραση της νεολαίας, είναι σταθερό ζητούμενο για κάθε οργάνωση και καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ. Η επισήμανση αυτή έχει αξία γιατί παρά τα θετικά βήματα που διαμόρφωσαν και την εκτίμηση για άνοδο του νεολαιίστικου κινήματος, η κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλα τμήματα νεολαίας δεν είναι καλή. Μεγάλη μάζα των νέων εργατών-εργαζομένων ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται μακριά από τα σωματεία. Η οργάνωση της νεολαίας στους χώρους κατάρτισης - ανεργίας - περιοδικής εργασίας είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Δυναμώνουν οι προσπάθειες πολύμορφης χειραγώγησης φορέων ή φτιάχνονται φορείς ενσωμάτωσης. Οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί σε τμήματα του νεολαιίστικου κινήματος, όπως το φοιτητικό-σπουδαστικό που έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος στο οργανωμένο κίνημα της νεολαίας. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την έντονη διαπάλη που αναπτύσσεται σε φάσεις ανόδου ή ύφεσης του κινήματος κάνει πιο επιτακτική την υλοποίηση των βασικών καθηκόντων που ξεχωρίζουν οι θέσεις, για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νέας γενιάς. Δουλεύοντας με αυτά τα καθήκοντα, κάνοντας συγκεκριμένες και σχεδιασμένες τις κατευθύνσεις μας σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας, μετρώντας συνεχώς αποτελέσματα και ελέγχοντας τη δουλειά σε κάθε κρίκο, φιλοδοξούμε όχι μόνο την άνοδο των αγώνων και της οργάνωσης της νεολαίας, αλλά και να επιδράσουμε πιο αποτελεσματικά στους συσχετισμούς, στα αιτήματα της πάλης, στη στόχευση των αγώνων, στη συνάντησή τους με την εργατική τάξη.

Μέσα από αυτό το δρόμο τμήματα της νεολαίας και του κινήματός της θα οδηγούνται στη λογική του Μετώπου, θα συμβάλλουν στη συγκρότησή του. Αποκρούοντας, οι νέοι που αγωνίζονται, την επίθεση στα δικαιώματά τους να εναντιώνονται σε πλευρές και στην πορεία συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική. Να κατανοούν, μέσω και της αγωνιστικής εμπειρίας που αποκτιέται, την ανάγκη ανατροπής της, την απαίτηση για μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

― Τα βασικά, όπως τα αποκαλούμε στις θέσεις, καθήκοντα στο κίνημα της νεολαίας αποτελούν ένα σύνολο ιεραρχήσεων που σήμερα η ΚΝΕ προωθεί πιο αποφασιστικά και ώριμα. Μπορούμε, με όρους που διαμορφώθηκαν από τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα, να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις στους φορείς συσπείρωσης που έχουμε σε κάθε χώρο που δουλεύει - σπουδάζει - ζει η νεολαία. Επιμένοντας στην ατομική δουλειά με κάθε νέο και νέα, περνώντας από το γενικό κάλεσμα που απευθύνουμε στην προσωπική δουλειά, μαθαίνοντας τις οργανώσεις μας να ξεδιπλώνουν τη δράση τους στο κίνημα δουλεύοντας με τους νέους που σήμερα συσπειρώνουμε σε ευκαιριακή βάση μπροστά σε μια κινητοποίηση, έναν αγώνα, μια δραστηριότητα.

Η πρωτοπόρα δουλειά μέσα στη νεολαία δημιουργεί δυνατότητες να παίρνεις μαζί σου, να «παρασέρνεις» μπορούμε να πούμε ευρύτερες νεανικές μάζες. Μπαίνουν έτσι σε κίνηση υιοθετώντας τη δική μας λογική, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο δυναμικό μας πλατύτερα τμήματα νέων. Αυτή η κίνηση δε σημαίνει αποδοχή συνολικά της πολιτικής μας ή υιοθέτηση της διεξόδου που προβάλλουμε, του Μετώπου και του σοσιαλισμού. Αυτή η εμπιστοσύνη όμως δίνει επιπλέον ευκαιρίες για να δουλέψεις με αυτό το νεανικό δυναμικό. Να συσπειρωθεί, να καταθέσει τη δική του συμβολή και ενέργεια για στόχους και αιτήματα πάλης που δεν περιορίζονται σε μια άμυνα για ό,τι μας παίρνουν, αλλά ανοίγουν δρόμους σε μια πολιτική που προϋποθέτει τη σύγκρουση, την ανυπακοή, την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Αυτό το καθήκον μπορούμε σήμερα πιο αποτελεσματικά να το προωθήσουμε στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στην εργαζόμενη νεολαία. Η πείρα και οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα βασικά αστικά κέντρα, μας κάνουν πιο απαιτητικούς για τους στόχους και την ξεχωριστή συμβολή της ΚΝΕ στη δουλειά με το ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή της νεολαίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι θέσεις προσπαθούν να τροφοδοτήσουν μια συγκεκριμένη συζήτηση για το πώς θα δουλέψουμε, για το πώς θα εκφραστεί σε κάθε οργάνωση η σημασία της δράσης για μια μαζική σύνδεση και σχέση των νέων εργατών - ανέργων - καταρτιζόμενων με το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα με το ΠΑΜΕ και τις πρωτοβάθμιες-δευτεροβάθμιες δυνάμεις που συσπειρώνει. Πρώτο μέλημα η οργάνωση στα συνδικάτα, η κάλυψη των ανασφάλιστων στα σωματεία, η σύσταση νέων σωματείων όπου δεν υπάρχει οργάνωση, η συμβολή σε επιτροπές αγώνα εκεί όπου οι πλειοψηφίες είναι συμβιβασμένες. Μαζί με την άνοδο του βαθμού οργάνωσης πηγαίνει και το «ζωντάνεμα» των σωματείων, η οργάνωση της ζωής και της δράσης του σωματείου για να βρίσκει ερεθίσματα ο νέος εργάτης και το κυριότερο να βρίσκει στήριγμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

― Στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΝΕ, εκτιμήσαμε ότι είναι ανάγκη το κίνημα της νεολαίας να αποκτά, μέσα και από τη δική μας δουλειά, ευρύτερο περιεχόμενο και πολύμορφη δράση. Εκτιμήσαμε ότι σήμερα, σε μια επίθεση που έχει ενιαίο χαρακτήρα και απευθύνεται όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στη συνείδηση της νεολαίας, η απάντηση πρέπει να δίνεται αναπτύσσοντας τη νεολαιίστικη διεκδικητική και δημιουργική δράση σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα πάλης που καθορίσαμε. Δουλεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση ο νέος μπορεί να αντιλαμβάνεται ολόπλευρα το χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής. Κατανοεί ότι δεν είναι αποσπασματικά τα καθημερινά μέτρα - νόμοι - νομοσχέδια που έρχονται, ότι δεν είναι διαφορετικής φύσης η κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα που συμβάλλει στην αναπαραγωγή του συστήματος προβάλλοντας αντιδραστικά πρότυπα και «αξίες», παρέχοντας πολιτισμό και αθλητισμό κατανάλωσης, διοχετεύοντας στις νεανικές διαθέσεις και αναζητήσεις κάθε λογής υποκατάστατα.

Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της πάλης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, δίνει ώθηση στην πολιτική ιδεολογική δουλειά με τις νεανικές συνειδήσεις. Δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να καλλιεργούμε την ιδέα του Μετώπου, την ανάγκη της λαϊκής εξουσίας, της σοσιαλιστικής προοπτικής. Αυτό το γόνιμο έδαφος μπορεί ν’ αξιοποιηθεί όταν δεν «ξεχνιέται» ή υποτιμάται η ανάγκη έντασης της ιδεολογικής διαπάλης μέσα στο κίνημα της νεολαίας, προβάλλοντας πειστικά-μαχητικά τις δικές μας αξίες και ιδανικά, αντιμετωπίζοντας τις αστικές κυρίαρχες θεωρίες, τα κλισαρισμένα στερεότυπα, την αντισοσιαλιστική προπαγάνδα σε όλες τις εκδοχές της. Η πολιτική-ιδεολογική παρέμβαση δεν έπεται της μαζικής. Εξελίσσεται από κοινού, με πρωτοβουλίες και παρουσία που όχι μόνο δεν αδυνατίζει ή υπονομεύει την ενότητα όσων αγωνίζονται, αλλά αντίθετα ενισχύει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουν οι αγώνες και οι μαζικές δραστηριότητες. Ενισχύει τα πολιτικά συμπεράσματα που μπορούν να βγαίνουν πριν - κατά τη διάρκεια - μετά τους αγώνες.

Δεν είναι τυχαία η πολυέξοδη εκστρατεία που δυναμώνει για να πειστούν οι λαοί ότι το σύστημα δεν είναι μόνο παντοδύναμο αλλά αποτελεί και μονόδρομο. Η απόδειξη για τον καπιταλιστικό μονόδρομο περνά από την αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, που ντύνεται ακόμα και με τα χρώματα του Χόλυγουντ. Γιατί τέτια ένταση, τέτιο πάθος ενάντια στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τον οποίο η σημερινή νεολαία δεν έζησε; Γιατί κάθε λογής απολογητές, αναθεωρητές, βαστάζοι του συστήματος επιτίθενται εναντίον ενός συστήματος που γι’ αυτούς απέτυχε ή κατέρρευσε; Η απάντηση πρέπει να δίνεται μαχητικά στους νέους, προβάλλοντας τα ιστορικά επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, προβάλλοντας τα αποτελέσματα που έφεραν οι ανατροπές, αναδείχνοντας τα συμπεράσματα που βγάλαμε μελετώντας τη σοσιαλιστική οικοδόμηση που επιχείρησαν οι λαοί. Ο ρεαλισμός της σοσιαλιστικής εξουσίας στηρίζεται στις πραγματικές, ορατές αντιθέσεις και στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, παρασέρνοντας σε αδιέξοδο το παρόν και την προοπτική λαού και νεολαίας. Η άνοδος του κινήματος πρέπει και μπορεί να συνοδεύεται με κέρδισμα συνειδήσεων με τις αξίες, τα ιδανικά, την προοπτική μιας κοινωνίας που δε θα είναι πάνω από τα κέρδη, όπως τελευταία λανσάρεται, αλλά ενάντια στο κεφάλαιο και τα κέρδη του, μια κοινωνία σοσιαλιστική.

― Η συζήτηση που προηγήθηκε στα Συμβούλια Περιοχών για τις θέσεις, έδειξε σε διευρυμένο βαθμό ότι εδραιώνεται η ενιαία αντίληψη του βασικού στελεχικού δυναμικού της ΚΝΕ, για το ρόλο, την αποστολή, τις κατευθύνσεις και τις θέσεις της οργάνωσης. Η συζήτηση στάθηκε αρκετά στα θέματα που απασχολούν την οργάνωση και σωστά οι θέσεις χαρακτηρίζουν σαν κρίσιμα προβλήματα στη σημερινή φάση ανάπτυξης. Κρίνοντας την καθοδηγητική μας δουλειά, τολμηρά πρέπει να σταθούμε σε μια σειρά πλευρές που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, που απαιτούν άνοιγμα δραστικού μετώπου. Η ανοδική πορεία της οργάνωσης δεν πρέπει να κρύψει σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην καθοδηγητική δουλειά, στη λειτουργία της ΟΒ για ολόπλευρη αφομοίωση του δυναμικού μας, στους χαλαρούς πολιτικούς δεσμούς με ευρύτερες μάζες νέων, σε ρυθμούς ανάπτυξης που βρίσκονται πίσω από τις εκφρασμένες δυνατότητες.

Η ποιότητα στην καθοδηγητική δουλειά οργάνων και στελεχών απαιτεί άμεσα μέτρα και μετρήσιμα βήματα, στη σχέση του στελεχικού δυναμικού της ΚΝΕ με την κοσμοθεωρία μας, προϋποθέτει καθημερινή σχέση με το Ριζοσπάστη δυναμώνοντας τα πολιτικά επιχειρήματα στην καθημερινή καθοδήγηση. Ο εξοπλισμός και το θεωρητικό υπόβαθρο είναι οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πρακτικισμού που υπάρχουν στη δουλειά μας, για να συνδυάσουμε το πρέπει με το γιατί πρέπει, για να διαμορφώνουμε σχέσεις πολιτικής καθοδήγησης και όχι ειδοποιήσεις και παράθεσης καθηκόντων.

Τέτιες αλλαγές στην καθοδηγητική δουλειά συλλογικά των οργάνων και ατομικά των στελεχών μεταδίδουν και έναν άλλο αέρα στη δουλειά μας με τις Οργανώσεις Βάσεις. Είναι προς κατάκτηση, η λειτουργία των ΟΒ με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αναφέρονται στο καταστατικό και τις αποφάσεις μας. Στέκονται αναλυτικά οι θέσεις και μπορούν να πυροδοτήσουν μια συζήτηση στις ίδιες τις ΟΒ, που θα δώσει ώθηση σε γενικευμένη προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης.

Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε το ρόλο των στελεχών σε κάθε κρίκο, που είναι ο καταλύτης για να κατακτάμε στην ΟΒ λειτουργία αντίστοιχη των απαιτήσεων και των αναγκών που έχουν τα μέλη μας. Και αυτή η πλευρά στη δουλειά των στελεχών φανερώνει τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από τα στελέχη μας. Συχνά, όμως, ξεχνάμε το γεγονός ότι η εκλογή ενός συντρόφου σε κάποιο όργανο δε σημαίνει αυτομάτως ότι είναι έτοιμος για «φόρτωμα», ότι ξέρει τι σημαίνει καθοδήγηση, ότι έχει αποκτήσει μια σειρά εφόδια που τον κάνουν ικανό και αποτελεσματικό στον τομέα ευθύνης του. Ξεχνάμε ότι χρειάζεται δουλειά και με τα στελέχη. Πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια, προσωπική δουλειά για να κατανοείται η σχέση των σημερινών στόχων με την προοπτική του Μετώπου και το σοσιαλισμό. Συζήτηση στα όργανα και στις συνεργασίες που θα αναδείχνει πολιτικά τις κατευθύνσεις και τη συνθετότητα της πάλης σε πολιτικό-μαζικό-ιδεολογικό πεδίο, για να αντιμετωπίζονται αποσπασματικές λογικές που βάζουν σε «κουτάκια» τα καθήκοντα αποκομμένα το ένα από το άλλο.

Μια τέτια προσπάθεια χρειάζεται με περισσότερη επιμονή να ξεδιπλώσουμε σε όλα «τα μήκη και πλάτη» της οργάνωσης για να ανταποκριθούμε στις αποφάσεις που θα πάρουμε στο 8ο Συνέδριο. Ταυτόχρονα, στηριζόμενοι στη βοήθεια των Κομματικών Οργανώσεων, έχουμε χρέος να φτάσουμε σε κάθε ΚΝίτη, σε κάθε ΟΒ τις θέσεις και τη συζήτηση για το 8ο Συνέδριο. Επειδή η εσωοργανωτική δημοκρατία για μας δεν είναι τύπος αλλά ουσία και αρχή στη λειτουργία μας, έχουμε υποχρέωση όχι απλά να πάρουν οι σύντροφοι τις θέσεις, αλλά να καταφέρουμε την επικοινωνία των θέσεων με τον προβληματισμό των μελών μας. Να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για την προσωπική κατάθεση αυτών που αντιλαμβάνεται και ο πιο νέος ΚΝίτης μέσα από τις δικές του εμπειρίες και αναφορές. Η επιτυχία του Συνεδρίου του Κόμματος ήδη κρίνεται στη ζωή λίγους μήνες μετά τη λήξη του. Στηριγμένοι σε αυτές τις αποφάσεις, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλη πείρα, μετρώντας σημαντικά αποτελέσματα, δουλεύοντας με την πολιτική μας στη νεολαία, είναι δυνατή η επιτυχία του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Οι μήνες ως το Δεκέμβρη είναι κρίσιμοι για να διευρύνουμε μια επιτυχή πορεία από το 7ο στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

 


Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.