ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβρη. Η ολόπλευρη προετοιμασία των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και φίλων, οπαδών και ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για να δώσουμε με επιτυχία αυτή τη μάχη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντικές αρνητικές εξελίξεις στο Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Στις Θέσεις για το 16o Συνέδριο υπογραμμίζεται:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται όλο και πιο πολύ σε όργανο της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της χειραγώγησης του λαού. Καλείται να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων της αγοράς, την ιδιωτικοποίηση, την επιβολή φόρων για κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες της με τη λογική της «ανταποδοτικότητας», κομμένη και ραμμένη στις επιταγές των καπιταλιστών. Τα σχέδια με τον τίτλο «Καποδίστριας» αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των τοπικών οργάνων, για την άμεση ενσωμάτωσή τους στο μηχανισμό του κράτους και στους μηχανισμούς της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό προωθούνται δομές που παρακάμπτουν και υποκαθιστούν ακόμα και αιρετά όργανα, περιορίζουν τη συμμετοχή των δημοτών. Υποτάσσουν και μετατρέπουν το θεσμό της αντιπροσωπευτικότητας σε επιχειρηματική δραστηριότητα στο όνομα της αποτελεσματικότητας της ΤΑ.

Η πάλη κατά των αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόζουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, η αποτροπή των φορολογικών επιβαρύνσεων των δημοτών είναι σημαντικό και επείγον καθήκον σήμερα. Είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού, μια νέα, πραγματικά ριζοσπαστική αντίληψη για τη σχέση της περιφερειακής πολιτικής με τη γενικότερη πολιτική που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων»[1].

Αυτήν την πραγματικότητα επιδιώκουν να κρύψουν από το λαό τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ που συμφωνεί και στηρίζει ενεργητικά τις αντιλαϊκές αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ. Αλλαγές που στοχεύουν στην πλήρη προσαρμογή της ΤΑ στα μέτρα και τις ανάγκες των αναδιαρθρώσεων για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας, στα πλαίσια της ΟΝΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται βασικά και ο ΣΥΝ, πιστός στην «φιλοευρωπαϊκή» πολιτική, αλλά και ικανοποιημένος από τη νομή τοπικής εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η απόλυτη συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις αντιδραστικές αλλαγές στην ΤΑ εκφράζεται και στην κοινή προσπάθεια -και όχι μόνο δική τους- να περιορίσουν το κύρος και την επιρροή του ΚΚΕ, να εμποδίσουν ευρύτερες συσπειρώσεις και συνεργασίες, να δυσκολέψουν σε τελευταία ανάλυση τις δυνάμεις που αντιστέκονται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κοινή πορεία στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου δε σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν καθορίζουν ξεχωριστούς στόχους, δε διαμορφώνουν τακτικές και δε θα αξιοποιήσουν και τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές για να πάρουν «καλύτερη θέση» στη διαμάχη για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας.

Το βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση αυτών των στόχων δε θα αποφέρει κανένα απολύτως όφελος για τους εργαζόμενους και τη χώρα μας. Εντάσσεται στο μόνιμο συναγωνισμό των δύο κομμάτων για το ποιος θα είναι στο κυβερνητικό πηδάλιο ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν. Η αντιπαράθεση γίνεται για το ποιο κόμμα είναι ο πιο αποτελεσματικός διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής και πιο ικανός «διαπραγματευτής» στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών και οργανισμών, ιδιαίτερα ΝΑΤΟ και ΕΕ, για τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και ενώ η άρχουσα τάξη επιδιώκει να συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού στη διεθνή αγορά, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Ευξείνου, της Μέσης Ανατολής.

 

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Στόχος των δύο κομμάτων είναι η χρησιμοποίηση των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών σαν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές και μέσο για να εμποδιστούν οι όποιες θετικές διεργασίες μέσα στο λαό.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα να κρατήσει δυνάμεις, προβάλλοντας το «επιχείρημα» ότι γενικά δικαιώνεται και εγκρίνεται η πολιτική του. Την όποια απώλεια ψήφων προς τη ΝΔ θα προσπαθήσει να την καλύψει εγκλωβίζοντας ψήφους από τα αριστερά με «κεντροαριστερά» σενάρια τύπου Λαλιώτη, αλλά και με πιέσεις και εξαγορά να ματαιώσει τις προοπτικές για αγωνιστικές συσπειρώσεις που ανοίγονται. Θα παίξει μέχρι τις εκλογές σε δύο ταμπλό: Από τη μια θα προβάλλει τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών και τη λογική της συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων» με ανοίγματα προς τα αριστερά και από την άλλη θα χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα.

Η ΝΔ έχει επεξεργαστεί καλά την τακτική της για το επόμενο διάστημα. Ενώ συμφωνεί σε όλα τα επίπεδα αλλά και εφαρμόζει -εκεί που είναι εκλεγμένα τα στελέχη της- την ίδια πολιτική, σε επιμέρους ζητήματα κινείται ανώδυνα, αντιπολιτευτικά προς το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να φανεί ότι διαφοροποιείται με στόχο να του αφαιρέσει δυνάμεις, διευκολύνοντας έτσι την άνοδό της στην κυβερνητική εξουσία. Δημαγωγικά τοποθετείται στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της παιδείας, υγείας κλπ., στηρίζοντας δήθεν τους αγώνες, την ίδια ώρα που διαφωνεί με το περιεχόμενο των αιτημάτων καθώς και με τη μορφή των αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Με αυτή την τακτική επιχειρεί να παγιδεύσει αγωνιστικές δυνάμεις, να ψηφίσουν συνδυασμούς που στηρίζει και, κυρίως, να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα για το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο ΣΥΝ παρά τις όποιες εσωτερικές διαφοροποιήσεις κινείται γενικά στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να έχει περισσότερα οφέλη. Θα διατηρήσει σαν «φύλλο συκής» την αυτόνομη κάθοδο σε ορισμένους κεντρικούς Δήμους ή Νομαρχίες, αλλά συνολικά προωθεί συμμετοχή στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα στηρίζοντας τη διαχειριστική λογική που εφαρμόζεται στην ΤΑ. Αλλωστε η κοινή στάση των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων έχει εκφραστεί στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, σε πολλές τοπικές ΤΕΔΚ και στους ίδιους τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων Νομαρχών και Δημάρχων και των τριών κομμάτων.

 

Η ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καποδιστριακούς Δήμους, Δήμους αστικών κέντρων ή Νομαρχίες) η συγκεκριμένη πολιτική εκφράζεται από πρόσωπα και πλειοψηφίες που επιχειρούν πολύμορφα να αποκρύψουν την ευθύνη τους για την προώθησή της. Αρκετοί Νομάρχες και Δήμαρχοι, προσποιούμενοι τους «ανεξάρτητους», «αυτοδιοικητικούς» και «αδέσμευτους» από κόμματα, χρησιμοποιούν το «επιχείρημα» ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, γιατί υπάρχει το συγκεκριμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι αυτοί -ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ- που εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική για την πολιτική που εφαρμόζεται στην ΤΑ. Εμφανίζονται συμπαραστάτες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αγροτών, αλλά και άλλων κοινωνικών στρωμάτων συμφωνώντας και στηρίζοντας τα αιτήματά τους. Επιχειρούν με αυτή τη στάση, να ξεχαστεί η όλη αντιλαϊκή πορεία τους και να εμφανιστούν μπροστά στις εκλογές «αθώες περιστερές», ζητώντας τη ψήφο των δημοτών. Οι συγκεκριμένοι αιρετοί έχουν σοβαρές ευθύνες για την προώθηση -μέσω του «ιμάντα» της ΤΑ- της αντιλαϊκής πολιτικής και η αποφασιστική καταψήφισή τους, στον πρώτο και δεύτερο γύρο, είναι στην ουσία καταψήφιση και της κυβερνητικής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν. Ευθύνονται πρώτα για τη γενικότερη συμφωνία τους με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την ανοχή που έδειξαν στις αλλαγές στο θεσμό της ΤΑ, ώστε να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο της κεντρικής εξουσίας για την προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Ευθύνονται επίσης και για τον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν, ξεπερνώντας ακόμη και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, σε αποφάσεις και μέτρα που πήραν στο χώρο ευθύνης τους. Οφείλουμε με την κριτική μας να ξεσκεπάζουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα αυτή τη στάση τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα στο λαό τη δική μας πρόταση για την ΤΑ.

Οι αιρετοί που υπηρετούν αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, προκαλούν τεράστια ζημιά στο λαό μας καθώς:

Εξαπατούν το λαό ότι θα λυθούν στο «μονόδρομο» των αναδιαρθρώσεων τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που εγκυμονούν την απειλή της ερήμωσης για ολόκληρους νομούς και επαρχίες. Και αυτή η ερήμωση συντελείται με το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων, την έκρηξη των απολύσεων και της ανεργίας, το ξερίζωμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων, την εγκατάλειψη μεγάλων αναπτυξιακών έργων (Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβο κ.ά.).

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις όχι μόνο δε στηρίζουν τους αγώνες, αλλά αναλαμβάνουν και το ρόλο του «κυματοθραύστη» και του υπονομευτή προκειμένου να μην υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα οι Νομαρχίες που η βασική τους λειτουργία είναι η απορρόφηση των «κραδασμών» από τις δίκαιες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία και επιχειρούν να αυξήσουν τα έσοδά τους από την τοπική φορολογία που εφαρμόζουν σε μια σειρά δραστηριότητες. Τέλη επί τελών και υπέρογκες αυξήσεις που χτυπάνε καίρια το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματοβιοτεχνών. Στα πλαίσια αυτά προωθούν ιδιωτικοποιήσεις, επιβάλλοντας την ανταποδοτικότητα σε τομείς όπως καθαριότητα, πολιτισμός, αθλητισμός, πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ. Κάθε υπηρεσία πληρώνεται και το επίπεδό της θα είναι αντίστοιχο με το τίμημα. Π.χ. τα τέλη καθαριότητας αυξήθηκαν την 3ετία 2 και 3 φορές πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, επιβάλλουν πρόσθετη φορολογία 5% σε επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προχωρώντας ακόμη και σε κατασχέσεις ή προσωποκρατήσεις μικροεπαγγελματιών που αδυνατούν να πληρώσουν (Δημοτική Αρχή Τρικάλων).

Προσπαθούν να περάσουν τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων με το επιχείρημα ότι μόνο ιδρύοντας εταιρίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες από την ΕΕ (π.χ. ιδιωτική εταιρία αξιοποίησης απορριμμάτων για παραγωγή βιοαερίου στην περιοχή της Λάρισας).

” Στηρίζουν και προωθούν αποφασιστικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτό αποσκοπούν οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου (π.χ. οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ και δίνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών), η ανασφάλιστη εργασία από τα προγράμματα STAGE, η εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), (ο Νομάρχης Μαγνησίας, στέλεχος του ΣΥΝ, τα προχώρησε πρωτοποριακά). Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να κρατιούνται σε πολιτική ομηρία από την κυβέρνηση πάνω από 13.000 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

- Συμβάλλουν στην αποδοχή του νέου ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας, στα πλαίσια της έντονης κυβερνητικής δραστηριότητας ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και αυξάνουν τη δύναμή της ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στα νέα της καθήκοντα. Εχουμε παραδείγματα Δήμων που προωθούν την έφιππη αστυνομία και εγκαθιστούν δεκάδες κάμερες για την παρακολούθηση και το φακέλωμα στο κέντρο της πόλης διαδηλώσεων και διαδηλωτών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δημοτική αρχή της Λάρισας που πρωτοπορεί σε τέτιες αντιλαϊκές αποφάσεις.

Συμφωνούν με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία και την υγεία. Μέσα από Δήμους και Νομαρχίες επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτόν τον τομέα. Εχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), έξω από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, εισπράττοντας τεράστια ποσά από την ΕΕ που τα χρησιμοποιούν για την εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων, ενώ προβάλλουν την ιδέα δημιουργίας Πανεπιστημίων μέσω ΝΠΔΔ. Δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην περιοχή τους. Μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν από έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, άλλα δεν προσφέρουν ούτε στοιχειώδεις υπηρεσίες και αυτοί χειροκροτούν τη δημιουργία των ΠΕΣΥ, πανηγυρίζουν για την πρόσληψη μάνατζερ και για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, π.χ. η νέα πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου θεμελιώθηκε το 1992 και ακόμη δε λειτουργεί!!

Πρωτοστατούν στην επιχείρηση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων μέσω πακτωλού χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προωθούν για έγκριση και χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα διάφορα έργα και δράσεις με κριτήριο όχι την ωφελιμότητα του έργου, αλλά το πώς θα ροκανίσουν οι ημέτεροι και οι αεριτζήδες περισσότερα κοινοτικά κονδύλια ... Εργα βιτρίνας αποφασίζονται μέσα σε μια νύκτα, χωρίς να παίρνεται υπόψη η αξιολόγηση, η αναγκαιότητα και το όφελός τους για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Μπροστά στο Γ΄ ΚΠΣ προετοιμάζονται για νέα επίθεση ιδρύοντας ακόμη και γραφεία παρακολούθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις Βρυξέλλες, μην τους ξεφύγει κανένα πρόγραμμα.

Υποστηρίζουν πολλοί και στηρίζουν ενεργητικά τις επιλογές της κυβέρνησης για συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην εγκατάσταση και ίδρυση των Νατοϊκών Στρατηγείων και βάσεων, στην προβολή του οράματος της ΟΝΕ και της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Η ενεργητική στήριξη εκφράστηκε με την αποστασιοποίησή τους από αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις για την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Στη Θεσσαλία, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστές βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, Νομάρχες και Δήμαρχοι (στελέχη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΝ) διοργάνωναν πολιτιστικές εκδηλώσεις με την μπάντα του Γερμανικού στρατού και καλούσαν τιμητικά τους Νατοϊκούς επικυρίαρχους σε δημοτικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την αντίθεση του λαού και να τους εντάξουν ομαλά στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Αυτή η αντιλαϊκή πορεία πρέπει να αποκαλυφτεί στις λαϊκές δυνάμεις, να μην την κρύψει ούτε η πρόσκαιρη δημαγωγική στάση τους ούτε, πολύ περισσότερο, η κατευθυνόμενη ονοματολογία και οι διαδικασίες προεπιλογής, επιλογής και χρισμάτων επίδοξων δελφίνων των Νομαρχιακών και Δημοτικών θώκων. Οσο κουρνιαχτό και αν σηκώσουν, η δουλιά μέσα στο λαό των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών πρέπει να δείχνει την πραγματικότητα. Να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε ούτε οι απερχόμενοι και ελπίζοντες ούτε οι νέοι και φιλοδοξούντες να εκλεγούν, να μπορέσουν να κρύψουν το γεγονός ότι συμφωνούν με την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ΤΑ και δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της.

 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Για το ΚΚΕ η μάχη των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής μάχης που διεξάγεται στη χώρα μας. Η πολιτική και το έργο που υλοποιείται σε κάθε Δήμο ή Νομαρχία καθορίζεται από τη γενική πολιτική που ακολουθούν και υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γενικά και ειδικά στην ΤΑ. Το Κόμμα μας δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αθώωση των πολιτικών αυτών ούτε να αθωώσει κόμματα και αιρετούς από τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν. Επιδιώκουμε να αποκαλυφτεί και καταδικαστεί στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση η πολιτική των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και όσων τη στηρίζουν και στους δύο γύρους αποφασιστικά, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα πρόσωπα που την υλοποιούν. Να κατανοηθεί ότι τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση, θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική και θα γίνει πιο επώδυνη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ειδικά για τη νεολαία.

Απορρίπτουμε το σημερινό ρόλο της ΤΑ ως διαχειριστή των αντιλαϊκών επιλογών και μεσάζοντα προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Θέλουμε Νομαρχίες και Δήμους που δε θα πειθαρχούν στις αντιλαϊκές επιλογές, που δε θα αδιαφορούν απέναντι σε κάθε πολιτική που θίγει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, θα στηρίζουν τα κοινωνικά κινήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Θα προβάλλουν και θα διεκδικούν πραγματικές αλλαγές στη ζωή του λαού, θα εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δε θα είναι διαχειριστές της φτώχειας των πολλών και του πλουτισμού των λίγων.

Αγωνιζόμαστε για τοπικές αρχές που θα ενώνουν το λαό στον αγώνα του ενάντια στις αλλαγές και τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΝ στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιδιώκουμε οι αγωνιστικές συσπειρώσεις που έχουν κατακτηθεί σε άλλα μέτωπα πάλης να εκφραστούν και στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

Προβάλλοντας τις θέσεις μας, παίρνουμε υπόψη τις δυσκολίες, καθώς επίσης ότι ένα σημαντικό τμήμα από τα λαϊκά στρώματα επηρεάζεται από την καθημερινή προπαγάνδα της άρχουσας τάξης, την παρέμβαση των ΜΜΕ, αλλά και την προπαγάνδα των άλλων κομμάτων και θεωρεί λαθεμένα ότι υπάρχουν περιθώρια για να είναι η ΤΑ ένας ουσιαστικά λαϊκός θεσμός. Αυτές τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις οφείλουμε να τις ξεδιαλύνουμε. Στην Απόφαση της ΚΕ για την ΤΑ τονίζεται σχετικά:

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες εξουσίας με αυτόν τον πολιτικό συσχετισμό και με την πολιτική των αναδιαρθρώσεων δεν υπάρχει ελπίδα, ο θεσμός της ΤΑ να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του λαϊκού θεσμού. Ωστόσο, είναι δυνατό ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης που θα βγάλουν οι εκλογές, τα τοπικά όργανα καθώς εκλέγονται με τη ψήφο του λαού να αποκτήσουν ικανότητα διεκδίκησης, να βάζουν φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια, να αναστείλουν έστω προσωρινά αντιλαϊκές επιλογές να αποσπούν κάποιες παραχωρήσεις. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα τοπικά όργανα θα δώσει αέρα και δυνατότητες στο γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού.

Θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που προωθούνται η κοινή δράση και αλληλεγγύη των αγωνιστικών τοπικών αρχών με αγωνιστικά ταξικά κοινωνικά κινήματα, με το κίνημα των γυναικών, της νεολαίας, το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό».

Είναι λοιπόν καθαρό ότι η εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη είναι πολιτική αναμέτρηση. Αλλωστε και η λύση της πλειοψηφίας των τοπικών προβλημάτων εξαρτάται από τη γενική πολιτική που προωθείται. Πολύ λίγα προβλήματα σήμερα σε σχέση με το παρελθόν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο.

Ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της εκλογικής μάχης καθορίζει και τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ο σχεδιασμός των Κομματικών Οργανώσεων μέχρι τον Οκτώβρη στοχεύει στο μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα και συσπείρωση δυνάμεων, στην ενεργοποίηση όλων των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων και επιρροών του Κόμματος ανεξάρτητα και παράλληλα με τη δουλιά των συνδυασμών. Χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια και μέτρα ώστε να κατανοηθεί από τις δυνάμεις μας και να εκφραστεί στον προσανατολισμό και στη δράση ότι εκλογές δεν είναι μόνο η διαδικασία επιλογής υποψηφίου ή συγκρότησης συνδυασμού. Ασφαλώς και είναι σημαντικό στοιχείο της εκλογικής μάχης η δουλιά των κομμουνιστών μέσα από τους συνδυασμούς και τις εκλογικές επιτροπές. Ομως αυτή η δουλιά γίνεται παράλληλα με τη δουλιά των ΚΟΒ για την οργάνωση της πάλης των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την ιμπεριαλιστική πολιτική, για την όσο το δυνατό πιο πλατιά προβολή των θέσεων και προτάσεων του Κόμματος για όλα τα προβλήματα, τη ζύμωση της ιδέας του Μετώπου και της προοπτικής του, ως μόνης διεξόδου για το λαό. Ετσι θα αναδεικνύεται η ριζικά διαφορετική πολιτική και στην ΤΑ και γενικότερα. Αν αυτό δεν κατανοηθεί και κυρίως δεν κατακτηθεί στη δράση, υποβιβάζουμε τις ΚΟΒ στο επίπεδο των κινήσεων και των συνδυασμών, ακυρώνοντας τον αυτοτελή πολιτικό ρόλο που καλούνται να παίξουν και σε αυτή την μάχη.

Με αυτή την έννοια η δουλιά για τις εκλογές δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα νέο ανεξάρτητο και πολύ περισσότερο αποσπασμένο καθήκον. Συνδέεται με την ενεργητική παρέμβαση των εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων για όλα τα προβλήματα. Συνδέεται με την προσπάθεια να προωθηθεί το γενικότερο πρόγραμμα δράσης του κόμματος, με την αποφασιστική βελτίωση της πολιτικής μας δράσης, της καθοδηγητικής δουλιάς, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται και μέσα από το χώρο της ΤΑ. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει άλλος από την ΚΟΒ και τον περίγυρό της. Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, μοίρασμα έντυπου υλικού, αλλά και πρωτοπόρα δράση μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, αντιπολεμικές κινήσεις και συντονιστικές επιτροπές καθώς και άλλες συσπειρώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της.

Η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα. Η επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που επιβάλλει το κεφάλαιο, οι υποχωρήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακό και η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μας υποχρεώνουν να εντείνουμε τις προσπάθειες για ξεσκέπασμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΝΔ, για συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων και δυνάμωμα των μετώπων εναντίον τους.

Αυτό το καθήκον μπορεί να προωθηθεί και να υλοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα δυναμώνει η σχεδιασμένη καθημερινή και συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση της ΚΟΒ, κομματικών μελών και επιρροών του Κόμματος σε κάθε χώρο δουλιάς, στη συνοικία, στο χωριό, στο σχολείο, σφυρηλατώντας τους αγωνιστικούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η ανάδειξη των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που σήμερα είναι ορατά και αισθητά για τα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να συνδυάζεται και με την οργάνωση της πάλης. Η καταγραφή π.χ. του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, χρειάζεται να συνδεθεί με την οργάνωση των ανέργων μέσα από το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία ή την επιτροπή ανέργων. Οπως, επίσης, η ανακύκλωση της διαπίστωσης ότι η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, δε λέει τίποτα αν δεν εκφραστεί με την οργάνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγροτικό σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα, στη συντονιστική επιτροπή. Το ίδιο ισχύει για τα μεγάλα προβλήματα ποιότητας ζωής των πόλεων, τα ζητήματα Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ναρκωτικών και τόσα άλλα που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα οι νέοι.

Αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να βρεθούν στο κέντρο της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις από τώρα μέχρι και τις εκλογές. Είναι προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, καθώς επιδεινώνουν τη ζωή τους καθημερινά. Προβλήματα που δημιουργούνται και οξύνονται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του καπιταλισμού και διευκόλυνσης της δράσης του κεφαλαίου.

Οι συνδυασμοί που στηρίζουν οι κομμουνιστές χρειάζεται να έχουν σε προτεραιότητα την προβολή και διεκδίκηση στόχων πάλης για τα προβλήματα. Αυτό, όμως, μόνο του δε φτάνει. Εκείνο που μπορεί να φωτίσει καλύτερα τις αιτίες των προβλημάτων και ταυτόχρονα να δείξει τη μοναδική προοπτική διεξόδου και επίλυσής τους είναι η προβολή και συζήτηση των προτάσεων και των θέσεων του κόμματος και η ανάγκη να συσπειρωθούν δυνάμεις γύρω από αυτές, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Στα ντοκουμέντα του 16ου Συνεδρίου (σελ. 49) αναφέρονται:

«Τα επιμέρους μέτωπα πάλης μπορούν να συσπειρώσουν ακόμα ευρύτερες δυνάμεις με την έννοια ότι σ’ αυτά μπορεί να πάρουν μέρος δυνάμεις που στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να δράσουν χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν συνολική στρατηγική αντίθεσης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του. Με τα επιμέρους μέτωπα πάλης και συνεργασίας με αντιιμπεριαλιστικούς και αντιμονοπωλιακούς στόχους που αφορούν οξυμένα προβλήματα, επιταχύνονται οι διεργασίες προς το Μέτωπο, χωρίς παθητική αναμονή να ωριμάσουν στο σύνολό τους οι συνθήκες».

Οι συσπειρώσεις αυτές στα επιμέρους μέτωπα που αντιπαλεύουν τις αναδιαρθρώσεις και την κυβερνητική πολιτική αντικειμενικά μπορούν να συγκλίνουν με τις συσπειρώσεις των εκλογών. Αυτό όχι μόνο με τη μορφή ένταξης πρωτοπόρων αγωνιστών στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά και με τη μαζική συλλογική αμφισβήτηση της σημερινής διαχειριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην ΤΑ. Με την κριτική τους για τη στάση που κράτησαν και κρατούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην ΤΑ.

Με το να συμπεριληφθούν βασικές διεκδικήσεις και αιτήματά τους στα προγράμματα των συνδυασμών ώστε και μέσα από την ΤΑ να αξιοποιήσουν δυνατότητες για αγωνιστική διεκδίκησή τους.

Αυτή η σύγκλιση και κοινή πορεία, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στους άλλους τομείς και στην ΤΑ έχει κοινή αφετηρία, αιτίες και εκφραστές.

Τα όποια θετικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από την προηγούμενη πείρα τους μπορούν να εκφραστούν με την αποδοκιμασία αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, της καταδίκης του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του ΣΥΝ και τη συσπείρωση και στήριξη των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.

Σε αυτή την εκλογική μάχη οι αγωνιστικοί συνδυασμοί απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις και τις καλούν να συσπειρωθούν πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα πάλης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χωρίς συντονισμένη και αποφασιστική πάλη και κυρίως χωρίς σύγκρουση για γενικότερες αλλαγές και στην πολιτική για την ΤΑ δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα ζωτικά για τους δημότες.

Η δράση των συνδυασμών μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη στο βαθμό που θα στηρίζεται από επιμέρους συσπειρώσεις όπου συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται δημότες από τα λαϊκά στρώματα και παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Αλλωστε, αυτές οι συσπειρώσεις αντικειμενικά είναι πιο στέρεες, έχουν πιο ομοιογενείς κοινωνικές δυνάμεις, περισσότερο βάθος και κυρίως έχουν μεγαλύτερη πείρα από το αντιπάλεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών θα είναι δύσκολη και σκληρή. Αλλωστε σε αυτή την περίοδο που διανύουμε συνυπάρχουν οι δυσκολίες με τις δυνατότητες. Η αυξημένη λαϊκή δυσαρέσκεια αντικειμενικά δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις και δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν και τη γενικότερη διαμαρτυρία τους, αλλά και να αναπτύξουν τα πολιτικά τους κριτήρια.

Ταυτόχρονα, μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων δέχονται πιέσεις και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτα στους μηχανισμούς του αστικού κράτους και στις πολυποίκιλες πιέσεις που ασκούν. Καλλιεργούνται σκόπιμα συγχύσεις με επιθέσεις φιλίας, απόψεις για ενότητα της Αριστεράς ή ενότητα των μικρών κομμάτων, διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος, από τους ταξικούς αντιπάλους, τα ΜΜΕ και κάθε λογής φερέφωνα της άρχουσας τάξης, γύρω από την πολιτική και την τακτική μας, τον χαρακτήρα των εκλογών, πάνω σε πιο πλαίσιο θέσεων θα στηρίξουμε ευρύτερους συνδυασμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης η δουλιά των ΚΟ δεν αρκεί να σχεδιαστεί καλά αν δεν ελέγχεται καθημερινά, δε μετριέται με συγκεκριμένους δείκτες, όπως η επαφή και συζήτηση με ευρύτερους ανθρώπους, συσπείρωση και ένταξή τους στη δράση γύρω από το κόμμα και τους στόχους του. Μέσα από μια τέτια δραστηριότητα του κόμματος και της ΚΝΕ, θα πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που μπαίνουν στη μάχη, θα ξεδιαλύνονται συγχύσεις και θα ατσαλώνονται ιδεολογικά και πολιτικά νέες δυνάμεις.

Θα ανέβει το επίπεδο της ικανότητας του κόμματος να παλεύει στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η αντίθεση-ρήξη με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, ο αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό.Ο Γιάννης Χώτος είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

[1] Ντοκουμέντα 16ου Συνεδρίου, έκδ. ΚΕ του ΚΚΕ. Αθήνα 2001, σελ. 188.