της Σύνταξης

Η ΚΟΜΕΠ προσπάθησε να ανταποκριθεί ως Θεωρητικό και Πολιτικό Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και κατά το 2001, σε συνθήκες ιδιαίτερα σύνθετες, με αυξημένες τις απαιτήσεις και τα καθήκοντα της ταξικής πάλης, ειδικά του ιδεολογικού αγώνα.

Η Συντακτική Επιτροπή νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει Κομματικές Οργανώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες για ενδιαφέρουσες υποδείξεις και κριτικές παρατηρήσεις, που βοήθησαν να προσανατολιστεί καλύτερα το περιοδικό στις ανάγκες της ταξικής πάλης. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη το 2002 και θα ενταθεί, ιδιαίτερα από τη μεριά των Κομματικών Οργανώσεων, η προσπάθεια για άνοδο της κυκλοφορίας της ΚΟΜΕΠ και για πιο αποτελεσματική αξιοποίησή της στα πλαίσια της ιδεολογικής δουλιάς στις γραμμές του Κόμματος, της ΚΝΕ και ευρύτερα.

Η επιλογή άρθρων για διάβασμα και συζήτηση στα πλαίσια μιας οργάνωσης ή ενός οργάνου, η υπόδειξη άρθρων από τα καθοδηγητικά όργανα για ζητήματα του ιδεολογικού μετώπου ανάλογα και με τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου είναι μορφές ουσιαστικής αξιοποίησης της ΚΟΜΕΠ. Υπενθυμίζουμε εδώ το Θεματικό Ευρετήριο της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης 1993-2000, ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2001 με την ευκαιρία των 80χρονών της και αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αξιοποίησή της.

Οι αλλαγές στη μορφή του περιοδικού από το παρόν τεύχος, 1/2002 -χρώμα εξωφύλλου και μέγεθος γραμμάτων στα κείμενα- έγιναν για να εξασφαλιστεί αντίστοιχα καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης και μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Η ΚΟΜΕΠ είναι ίσως το πιο φθηνό περιοδικό τέτιας τυπογραφικής ποιότητας και μεγέθους και διατήρησε σταθερή την τιμή από το τεύχος 1/1998, παρόλη την άνοδο του κόστους κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων. Για να καλυφθεί ένα μέρος από την άνοδο του κόστους υποχρεωθήκαμε σε αύξηση τιμής τεύχους και ετήσιας συνδρομής εσωτερικού και εξωτερικού. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται οι συνδρομητές εξωτερικού λόγω της υπέρογκης αύξησης των ταχυδρομικών εξόδων.

Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες και αναγνώστριες της ΚΟΜΕΠ θα εξακολουθήσουν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο να προμηθεύονται, αξιοποιούν και διαδίδουν το περιοδικό.

Στο τεύχος 1/2002 προσπαθήσαμε να περιλάβουμε άρθρα που να ανταποκρίνονται σε πλευρές της τρέχουσας ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης. Φυσικά η ΚΟΜΕΠ ως διμηνιαίο περιοδικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου που σχετίζονται με την πολύ άμεση επικαιρότητα. Αυτές καλύπτονται από το «Ριζοσπάστη» ως καθημερινή εφημερίδα, Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: τεράστιες επιπτώσεις για το λαό, κέρδη για την πλουτοκρατία», περιλαμβάνεται η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, στις 16.1.2002.

Το άρθρο «Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» αναφέρεται στην προσπάθεια του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου να ενισχύσει έναν ακόμη μηχανισμό της καπιταλιστικής ενοποίησης και να καταπνίξει, περιθωριοποιήσει τις φωνές αντίστασης, με σαφέστερη θεσμική κατοχύρωση και χρηματοδότηση κομμάτων σε επίπεδο ΕΕ απόλυτα προσαρμοσμένων στις αρχές της, των οποίων οι συνιστώσες είναι εθνικά κόμματα.

Το άρθρο «Οι κομματικές οργανώσεις στη μάχη για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές» αναφέρεται στην κατεύθυνση και τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουν οι κομματικές οργανώσεις ώστε και μέσα από αυτή τη μάχη να υπηρετηθεί ο στόχος της ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Το άρθρο «Αγώνες και εμπειρίες στον ένα χρόνο από το 16ο Συνέδριο» συνοψίζει εμπειρίες και επιχειρεί εξαγωγή συμπερασμάτων για να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση του Κομματικών δυνάμεων στα μέτωπα πάλης για τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη «νέα τάξη», ώστε να ενισχύονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας του Μετώπου, πρώτα απ’ όλα να ενισχύεται ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά το ΚΚΕ.

Το άρθρο «Για τις ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ» επιχειρεί μια περιεκτική κριτική προσέγγιση στις γενικές αντιλήψεις του κυβερνώντος κόμματος για την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή θέση της χώρας μας, με βάση τα ντοκουμέντα του 5ου συνεδρίου του. Η προσέγγιση φυσικά γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εκμεταλλευομένων και καταπιεζομένων κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα μας και καταδεικνύει ότι η πολιτική και ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου και της ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά.

Το άρθρο «Ο πόλεμος, η βία και η πάλη των τάξεων» εκθέτει τη μαρξιστικολενινιστική αντίληψη για το θέμα του, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας, που η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προσπαθεί να εξαφανίσει σε έναν ωκεανό ιδεολογημάτων και ψεύδους την ιστορική και επιστημονική αλήθεια γύρω από αυτά τα κορυφαία ζητήματα.

Το άρθρο «Προπαγάνδα, ψυχολογικός πόλεμος, τρομοκρατία» αναλύει τις ψυχολογικές συνέπειες της ιμπεριαλιστικής βίας και τρομοκρατίας και αποκαλύπτει την επιστημονικά μεθοδευμένη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο ιμπεριαλισμός εναντίον όλων των λαών.

Στην ενότητα Κομμουνιστικό Κίνημα, το άρθρο «Το «Χρυσό Δισεκατομμύριο» και ο προλεταριακός διεθνισμός» ασκεί κριτική σε αναλύσεις και αντιλήψεις για το σύγχρονο κόσμο που καταλήγουν σε απόψεις οι οποίες αντιτίθενται στην προλεταριακή διεθνιστική ενότητα, αν και εμφανίζονται υπό κομμουνιστικό μανδύα.

Στην ενότητα Ιστορία, ολοκληρώνεται η δημοσίευση της μελέτης «Για την πολιτική οργάνωση των κομμουνιστών στην Ιστορία» με εκτενή αποσπάσματα από το τελευταίο της μέρος που αναφέρεται στο λενινιστικό Κόμμα Νέου Τύπου.

Η ενότητα Βιβλιοπαρουσίαση προτείνει δύο ενδιαφέρουσες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2001 από τη «Σύγχρονη Εποχή». Το βιβλίο του Γιώργου Εμμ. Μαυρίκου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948. Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» και η μελέτη, στα πλαίσια του ΚΜΕ, του Αποστόλη Χαρίση «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα».

Tέλος, στα κομματικά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται η «Aπόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ: Βασικά συμπεράσματα από τις εξελίξεις και τη δράση μας στο κίνημα της Παιδείας. Κατευθύνσεις και προγραμματισμός δουλιάς» και οι «Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».