Αρχειακό υλικό: "ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ"

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

(Ε.Τ.Κ.Δ.)

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Κ.Ε

Οργανωτικό Τμήμα

 

Αθήνα 20.4.1928

 

Προς  

Ολες τις Περιφερειακές και αχτιδικές Επιτροπές

Αριθμός Γενικός 389

   »     Εγκυκλίου 100

   »     Τμήματος   30

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Σύντροφοι,

1. Η οργάνωση της Γενικής απεργίας ως μέσον αποφασιστικής πάλης κατά του τρομοκρατικού νομοσχεδίου και της τρομοκρατίας, για την αμνηστεία και για τις άμεσες διεκδικήσεις αποτελεί τον άξονα όλης της εργασίας του Κόμματος σήμερα.

2. Το Κόμμα πρέπει να ετοιμαστεί πλήρως ιδεολογικά κι οργανωτικά με προσοχή και με δραστηριότητα για τη μεγάλη αυτή πάλη κατά του Κράτους και της μπουρζουαζίας. Το Κόμμα πρέπει να χρησιμοποιήσει επωφελώς την πείρα των προηγούμενων αγώνων του προλεταριάτου της χώρας μας.

 

 

Η ΠΕΙΡΑ ΜΑΣ

3. Στην προετοιμασία του αγώνος και κατά τον αγώνα πρέπει να αποφευχθούν τ’ ακόλουθα λάθη: α/ Η πραχτική ηγεσία και κατεύθυνση της πάλης επ’ ουδενί λόγω πρέπει να φύγει από τα χέρια των υπευθύνων διοικητικών επιτροπών του Κόμματος και να μετατεθεί σε συνδικαλιστικούς παράγοντες ή σε συνδικαλιστικά όργανα (Περίπτωση Καβάλλας κατά την καπνεργατική πάλη). β/ Το κέντρο της κινητοποίησης και της κατεύθυνσης θ’ αποτελέσουν οι πυρήνες μέσα στα εργοστάσια, στους σιδηροδρόμους, λιμάνια κ.λ. και όχι οι φράξιες δίχως να σημαίνει πως ο ρόλος των φραξιών πρέπει να παραγνωριστεί. γ/ Οι πυρήνες πρέπει όχι μόνο να μην παραλύσουν κατά την πάλη αλλά αντίθετα να δεκαπλασιάσουν τη δραστηριότητά τους και την επαφή τους με τις μάζες. δ/ Η στρατολογία μελών για το Κόμμα πρέπει να γίνεται και κατά το διάστημα του αγώνα καθώς και η ανάπτυξη της διάδοσης του τύπου μας κτλ.

 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

4. Η ηγεσία του Κόμματος στην γιγαντιαία αυτή πάλη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ορθή πολιτική και τα ορθά συνθήματα του Κόμματος. Απαιτείται μια οργάνωση κατάλληλη ν’ ανθέξει στις συνθήκες της πάλης και να πραγματοποιήσει την πραχτική ηγεσία του Κόμματος. Μια σειρά προπαρασκευαστικά μέτρα γι’ αυτό είναι απαραίτητα.

5. Οι συνθήκες αυτής της πάλης δείχνουν σαφώς ότι η βάση της προπαρασκευής μας είναι να κάνουμε το μηχανισμό του Κόμματος ικανόν ν’ ανθέξει, να λειτουργήσει και να πραγματοποιήσει τη σύνδεση με τις μάζες κάτω από μεγάλη τρομοκρατία, η οποία μπορεί να φτάσει και μέχρι πλήρους παρανομίας. Απ’ αυτή τη βάση βγαίνουν μια σειρά μέτρα για την πλήρη εξασφάλιση της επαφής των διοικητικών επιτροπών με τις κατώτερες και ανώτερες και με τους πυρήνες και τις φράξιες. Δίχως να εγκαταλειφθούν οι νόμιμες συνδέσεις πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως οι παράνομες. Αντικαταστάτριες διοικητικές επιτροπές πρέπει να υπάρχουν έτοιμες σε περίπτωση σύλληψης ν’ αναλάβουν αμέσως το έργο της προηγούμενης διοικητικής επιτροπής κτλ. Υπάρχουν πολλά μέτρα για τα οποία οι οργανώσεις μας έχουν πάρει και άλλοτε οδηγίες, έχουν προσωπική πείρα από την τελευταία τρομοκρατία και θα πάρουν και άλλες οδηγίες.

6. Είναι ζήτημα τεραστίας σημασίας η εξασφάλιση επαφής με τις μάζες με έντυπα. Οι οργανώσεις μας πρέπει να είναι τελείως έτοιμες να παλέψουν ενάντια σε κάθε δυσκολία και σε κάθε μέτρο του Κράτους. Αφού χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα για την εκτύπωση προκηρύξεων όταν αυτό γίνει αδύνατο πρέπει όλες οι οργανώσεις και κυρίως οι πυρήνες να διαθέτουν μικρούς ή μεγάλους πολυγράφους για την έκδοση προκηρύξεων κτλ. Πρέπει ο μηχανισμός αυτός να είναι πλήρως εξασφαλισμένος από κάθε ανακάλυψη νάναι οργανωμένος τελείως από τις διοικητικές επιτροπές. Πρέπει ο εφοδιασμός με κατάλληλα υλικά να γίνει από τώρα.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

7. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να λησμονηθή ότι στην απεργία δεν πρέπει να κατεβάσουμε μόνο απλώς μια πρωτοπορεία, αλλά πλατιές μάζες γι’ αυτό πρέπει να παρθούν όλα τα οργανωτικά μέτρα μέσα στα συνδικάτα για το σκοπό αυτό. Τα κυριώτερα είναι: α/ Επιτροπές απεργίας νόμιμες και μυστικές. β/ Ταμεία απεργίας. γ/ Ετοιμασία του μηχανισμού των συνδικάτων για την απεργία.

8. Κάθε συνέλευση εργατών πρέπει να εκλέξει φανερά μια επιτροπή απεργίας. Καλό θα είναι σ’ αυτήν ν’ ανήκουν εχτός Κόμματος επαναστάτες εργάτες με επιρροή καθώς και νέοι και γυναίκες. Δίπλα στις επιτροπές αυτές να οριστούν από τη φράξιά μας σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Επιτροπή και τη Διοίκηση του συνδικάτου όταν αυτή είναι δική μας μυστικές επιτροπές αποτελούμενες κυρίως από μέλη του Κόμματος με τη συμμετοχή μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας, αυτές πρέπει να είναι απολύτως άγνωστες.

9. Κάθε συνδικάτο πρέπει να θέσει συγκεκριμένα στις συνελεύσεις το ζήτημα ειδικών ταμείων για το ζήτημα της απεργίας. Τα λεφτά θα βρεθούν είτε με προαιρετικούς εράνους είτε με υποχρεωτική συνεισφορά μισού ή ενός μεροκάματου. Η ζύμωση αυτή για τα απεργιακά ταμεία έχει όχι μόνο στενή οικονομική σημασία, αλλά γενικότερη ως μέσον ετοιμασίας των μαζών για τη δράση. Σκοπός των ταμείων αυτών δεν είναι η συντήρηση των απεργών αλλά τα εφόδια για την πάλη (περιοδείες, προκηρύξεις κτλ.).

10. Τα αριστερά συνδικάτα πρέπει να ετοιμαστούν όχι με φιλολογικές εγκυκλίους, αλλά με δραστήρια και συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία τους κατά την απεργία. Στα μέτρα αυτά θα ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα να ξεχαστεί ότι η λειτουργία των συνδικάτων πρέπει να εξασφαλιστεί κάτω από συνθήκες μεγάλης τρομοκρατίας. Για τα ρεφορμιστικά συνδικάτα οι φράξιές μας έχουν τεράστιο καθήκον γιατί πρέπει να οργανώσουν την κινητοποίηση των μαζών εναντίον της θέλησης των διοικήσεων. Γι’ αυτό οι φράξιες αυτές πρέπει να ετοιμάσουν μηχανισμούς καθοδήγησης και επαφής πιο ισχυρότερους από τα άλλα συνδικάτα.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

11. Το Κράτος και το κεφάλαιο θα θελήσουν να σπάσουν την απεργία όχι μόνο μ’ ένα κύμα αιματηρής τρομοκρατίας, αλλά και με τη χρησιμοποίηση ως απεργοσπαστών διαφόρων αποβρασμάτων ή ακόμα και εξαπατημένων εργατών. Τα συνδικάτα πρέπει από τώρα να οργανώσουν όχι μόνο την πλατειά ιδεολογική πάλη κατά της μισιτής αυτής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ετοιμάσουν και ομάδες εργατών που θα φρουρούν τα εργοστάσια, τραμ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, κτλ. ενάντια στους απεργοσπάστες. Οι τέτιες ομάδες πρέπει να οργανωθούν από σήμερα κατά εργοστάσιο και σωματείο. Τα μέλη μας πρέπει να είναι η ψυχή αυτών των ομάδων. Επίσης οι ομάδες αυτές θα φρουρούν και προστατεύουν τις εργατικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις από τις προκλήσεις και επιθέσεις του Κράτους και των φασιστών κατά της απεργίας.

 

ΔΙΑΦΟΡΑ

12. Εχτός από αυτά τα σημεία που θίγουμε σήμερα υπάρχουν πολλά πραχτικά καθήκοντα που θέτει ο επικείμενος αγώνας και που πρέπει να λυθούν από σήμερα από τις οργανώσεις μας. Αναφέρουμε μερικά:

α/ Ετοιμασία οικονομικών μέσων από τους πυρήνες και τις διοικητικές επιτροπές. β/ Κανονισμός από τώρα των τρόπων διανομής προκηρύξεων και εντύπων. γ/ Οι πυρήνες να κανονίσουν από τώρα πως θα βρίσκουν τους συμπαθούντες των εργοστασίων (να μάθουν τα σπίτια τους και τα καφενεία που συχνάζουν κτλ.) και τους εργάτες ακόμα όταν είναι κλειστά τα εργοστάσια. δ/ Οι Περιφερειακές και αχτιδικές επιτροπές πρέπει να πάρουν μέτρα ενίσχυσης των πυρήνων που θα κατέβουν τα εργοστάσιά τους στην πάλη παίρνοντας δυνάμεις από πυρήνες δρόμων που δεν προβλέπεται να παίξουν ρόλο. ε/ Πώς θα συγκαλούνται συλλαλητήρια, πώς θα φρουρούνται από τους προβοκάτορες, πώς θ’ ανυψωθεί το ηθικό των μαζών κτλ. Αυτά και άλλα προβλήματα πρέπει να λυθούν από τώρα από κάθε Περιφερειακή Επιτροπή. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας οι σημερινές μας οδηγίες. Να εργαστείτε αμέσως για την εφαρμογή τους με κατάλληλες οδηγίες στους πυρήνες και με πραχτικά μέτρα.

Κατά την απεργία οι μάζες κατ’ ουδένα τρόπο πρέπει να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην τρομοκρατία, αλλά κεραυνοβόλα ν’ απαντούν με αλλεπάλληλες και συνεχείς συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ενάντια σε κάθε εκδήλωση τρομοκρατίας και διάσπαση της απεργίας.

Κάθε δισταγμός στο σημείο αυτό σημαίνει άμεσο πτώση της μαχητικότητας της μάζας, ενίσχυση του ηθικού του Κράτους και κατά συνέπειαν καταδίκη της απεργίας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατό έντονες κυρίως κατά την έναρξη της απεργίας δοθέντος ότι το καλό ξεκίνημα θάχει τεράστια επίδραση στην όλη έκβαση της απεργίας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Για το Πολιτικό Γραφείο

Η Γραμματεία.

 

 


 

Κείμενο από το Αρχείο του ΚΚΕ.