ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

5 Ιούνη, Ημέρα Περιβάλλοντος, καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική αντίθεση, ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη και τα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών.

Την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού σε 11 δισεκατομμύρια στα επόμενα 40 χρόνια, θα ακολουθήσει ο τετραπλασιασμός της βιομηχανικής παραγωγής.

Η κατανάλωση του 70% των φυσικών πόρων από το 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χώρων, εκτοξεύει στα ύψη τη ζήτηση και κατανάλωση των φυσικών πόρων, τους καθιστά είδος σε ανεπάρκεια.

Η δημιουργία του 50% της παγκόσμιας ρύπανσης, από επτά μόνο βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φανερώνει το φαύλο κύκλο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται.

Η καταστροφή 170 εκατ. στρεμμάτων τροπικών δασών το χρόνο, η συνεχώς αυξανόμενη καταστροφή των εδαφών, των βιοτόπων, οδηγεί σε συνεχή μείωση του όζοντος, αλλάζει το κλίμα του πλανήτη με παραπέρα οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επεκτείνεται αφού μόνο δόσεις ασπιρίνης δίνονται (αν δίνονται) για την αντιμετώπισή του.

Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα κλπ.) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Εξακολουθούν να επιδεινώνονται με βασικά θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες τα τεράστια προβλήματα, της στιβάδας του όζοντος, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών, η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα (απαρχαιωμένες και «σύγχρονες» εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές και απόβλητα) η διασυνοριακή ρύπανση, η λειψυδρία κλπ.

Οι τοπικοί πόλεμοι συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους να καταστρέφουν χλωρίδα και πανίδα, να απορροφούν τεράστια ποσά.

Οι καπιταλιστικές χώρες αρνούνται να εφαρμόσουν έστω και αυτά τα ελάχιστα υποκριτικά μέτρα που υπόσχονται. Ανάγουν σε γενικούς κανόνες διεθνούς δικαίου τις πιο περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις, αντάξιες της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πρακτικής όπως το «εμπόριο» και ο δανεισμός του «δικαιώματος ρύπανσης».

Στην ΕΕ προσπαθούν να πείσουν ότι προωθούν τη βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς ντροπή αυτοί που αφάνισαν στη Βαλκανική χιλιάδες ανθρώπους, κατέστρεψαν υποδομές δεκαετιών, εξαφάνισαν οικοσυστήματα, πολιτιστικά και πολιτισμικά μνημεία, ρύπαιναν τον αέρα, τα εδάφη, τα νερά και για πολλά χρόνια πολύτιμους φυσικούς πόρους. Με όμορφα λόγια προωθούν μέτρα με τα οποία ουσιαστικά «ο ρυπαίνων να πληρώνεται και ο ρυπαινόμενος να πληρώνει» ζητούν «εθελοντική» δράση του καταστροφέα του περιβάλλοντος του κεφαλαίου και βέβαια προωθούν την «συνευθύνη» και των εργαζομένων.

Στη χώρα μας, θύματα παραμένουν το φυσικό, το οικιστικό, το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων, βρίσκονται συνεχώς στην σκοτεινή πλευρά των κυβερνητικών επιλογών. Ο λεγόμενος «εθνικός στόχος», των Ολυμπιακών Αγώνων αναδεικνύεται σε βρόγχο του λαού. Η Αττική ανασκολοπίζεται, οι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται και δίνονται βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο. Το σλόγκαν οι «Ολυμπιακοί για νέες πόλεις» έγινε οι «πόλεις για τους Ολυμπιακούς του κεφαλαίου». Δάση, λιμάνια, ελεύθεροι χώροι στο χορό των κερδών.

Παράλληλα με την ανατροπή του άρθρου 24 του Συντάγματος, την ανατροπή του ρυθμιστικού της Αθήνας, την κατάργηση του ΠΔ /8484, την κατάργηση του Ν 1650/86 για την προέγκριση χωροθέτησης εγκαταστάσεων αίρονται και οι ελάχιστοι περιορισμοί στην ασύδοτη περιβαλλοντοκτόνα δράση του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Η χώρα μας γίνεται έρμαιο ισχυρών αλλά όχι απρόβλεπτης έντασης φαινομένων. Στη βροχή πνίγεται, στη ζέστη ασφυκτιά, στα χιόνια παραλύει και στο σεισμό καταστρέφεται.

Χιλιάδες ανέλεγκτες χωματερές παραμένουν.

Η διαχείριση των απορριμμάτων ανατρέπεται και δίνεται βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο και με ευθύνη της ΤΑ. Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απορρίπτονται λαθραία.

Η καταστροφή και υποβάθμιση «προστατευόμενων» οικοσυστημάτων, υποτάσσεται στα λεγόμενα μεγάλα έργα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα κέρδη.

Η θαλάσσια ρύπανση από πλοία και χερσαίες πηγές συνεχίζεται. Οι βιολογικοί καθαρισμοί όπου υπάρχουν σχεδόν υπολειτουργούν. Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυτάλλειας μετατίθεται στο μέλλον.

Οι καταπατήσεις, δημοσίων εκτάσεων δασικών και μη συνεχίζονται. Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τη σύμπλευση του κράτους με τα συμφέροντα του ισχυρού κατεστημένου.

Το μεγάλο κεφάλαιο το εκδοτο-εργολαβικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε εναπομείνοντα χώρο.

Εγκαταστάσεις καυσίμων βρίσκονται και επεκτείνονται στο πλάι εργοστασίων όπλων. Χιλιάδες επικίνδυνες εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό.

Τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα προστίθενται στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα επιμέρους που συνδέονται μ' αυτά. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς. Απαιτεί τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού.

Αθήνα,5.6.2002

Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ