ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 21-23 ΙΟΥΝΗ 2002

Από τις 21 έως τις 23 Ιούνη 2002 συναντήθηκαν στην Αθήνα 62 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα με θέμα: «Η νέα παγκόσμια κατάσταση μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001». Μερικά ακόμα Κόμματα, παρά την επιθυμία τους, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συνάντηση για λόγους που σχετίζονται με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό των χωρών τους και απέστειλαν χαιρετιστήρια και γραπτές παρεμβάσεις τους που αποτελούν και αυτές υλικό της συνάντησής μας.

Στις τριήμερες εργασίες της συνάντησης έγινε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διεθνή κατάσταση και κατατέθηκαν σημαντικές εμπειρίες από την ανάπτυξη της πάλης των λαών και των μαζικών κινημάτων στις χώρες τους.

Εκτιμώντας τις διεθνείς εξελίξεις, οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις τρομοκρατικές πράξεις της 11ης Σεπτέμβρη. Επίσης καταδίκασαν κατηγορηματικά την επικίνδυνη κλιμάκωση της αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας και των μέτρων κρατικής τρομοκρατίας που ακολούθησαν και συμπέραναν ότι όλοι οι λαοί και τα μαζικά τους κινήματα απειλούνται από την πιθανή επιβολή μιας παγκόσμιας κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου με ηγετική δύναμη τις ΗΠΑ.

Τα Κόμματα επισήμαναν ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη αποτέλεσαν το άλλοθι για την εξαπόλυση μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών με το πρόσχημα της κήρυξης πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Οι ιμπεριαλιστές ονομάζουν τρομοκρατικές πράξεις κάθε κίνημα αντίστασης που αγωνίζεται κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των διεθνών τους οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ, ΕΕ κλπ.), τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που αγωνίζονται κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, κατά του ΝΑΤΟ, καθώς και κάθε κοινωνικό και εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα που αγωνίζεται ενάντια σε δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα.

Οι συμμετέχοντες επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι η πάλη των λαών και των κινημάτων για κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη και δημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές μεθόδους. Οι κομμουνιστές ιδιαίτερα γνωρίζουν πολύ καλά από τη μακρόχρονη πείρα τους τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων στη συκοφάντηση των κινημάτων αυτών.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την τρομοκρατία. Μόνο οι πιο αντιδραστικές, απάνθρωπες, ρατσιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εχθρικές προς τους λαούς έχουν κέρδος από την τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν ολόψυχα την πάλη των λαών για τα κοινωνικά τους δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τις απειλές για εξάπλωση του πολέμου, τις δηλώσεις Μπους για τον «άξονα του κακού», τις απειλές για χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων και η επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του συστήματος της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας» (NMD). Η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων αποκτά ακόμη πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι νέων πολεμικών αναμετρήσεων δυναμώνουν κάτω από το βάρος των ανταγωνισμών και των επεμβάσεων.

Το ΝΑΤΟ με το νέο του δόγμα και τη νέα διεύρυνση του, ουσιαστικά μετατρέπεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα κάτω από την ηγεμονία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σχέδιο του σύγχρονου ιμπεριαλισμού που θέτει υπό απειλή την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια της όξυνσης της οικονομικής κρίσης του ιμπεριαλιστικού συστήματος στα κέντρα του, δεν περιορίζεται στις διεθνείς σχέσεις και στον στρατιωτικό τομέα, αλλά αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην οικονομία, και στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, στρέφεται ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, επιδρά στο πολιτικό σύστημα αποκτώντας ακόμα πιο αντιδραστικά πολιτικό-ιδεολογικά χαρακτηριστικά, στον πολιτισμό και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων.

Οικοδομείται ένα νέο πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με την καταπάτηση θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, με την ανάπτυξη νέων κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια σε κάθε λαό και κίνημα που αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική επιβολή και κυριαρχία.

Αρκετοί ομιλητές τόνισαν το ελπιδοφόρο γεγονός ότι παρά την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001, αυξήθηκαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις σε αρκετές περιπτώσεις.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ένταση του αντικομμουνισμού και των διώξεων ενάντια σε Κομμουνιστικά και άλλα προοδευτικά Κόμματα και κινήματα, σε κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους σε μια σειρά χώρες και τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση με τον πιο πρόσφορο τρόπο από το κάθε κόμμα.

Από αρκετούς ομιλητές τονίστηκε σαν ελπιδοφόρο το γεγονός ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μετά τις 11/9, συνεχίστηκαν και δυνάμωσαν σε μια σειρά περιπτώσεις οι λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιστάσεις.

Πολλαπλασιάστηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν, η αντίθεση σε μια νέα επέμβαση κατά του λαού του Ιράκ και σε άλλες χώρες που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατατάσσει στον «άξονα του κακού».

Δυνάμωσαν και πήραν παγκόσμια έκταση οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και το δικό του κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πολλοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες στήριξης αυτού του αγώνα τόσο στις χώρες τους όσο και με τη διοργάνωση αποστολών αλληλεγγύης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη και τις αυτοδιοικούμενες Παλαιστινιακές περιοχές. Κατηγορηματικά καταδικάστηκε η απροκάλυπτη βία της κυβέρνησης του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και οι μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις Παλαιστινίων καθώς και ηγετικών στελεχών του Παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος και τονίστηκε η ανάγκη της οργάνωσης μιας πλατιάς καμπάνιας για την απελευθέρωσή τους, και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της «ανθρώπινης ασπίδας» που θα δημιουργηθεί στις 28 Ιούνη στην Παλαιστίνη.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν ότι σημειώνονται επίσης βήματα που δείχνουν μια αφύπνιση και διάθεση αγώνα και αντίστασης από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, από την ενίσχυση της παρουσίας των ταξικών δυνάμεων μέσα στους κόλπους του στην ανάπτυξη νέων διεκδικητικών αγώνων. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να αναπτυχθεί η δράση στους τόπους δουλιάς και η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δυνάμωσε η παρουσία του πολύμορφου κινήματος κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των διεθνών οργανισμών του, καθώς και η διαπάλη μέσα στους κόλπους αυτού του κινήματος για τους προσανατολισμούς και τους στόχους των διεκδικήσεων του.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας δραστήριας πολιτικής αλληλεγγύης και στήριξης των ΚΚ μεταξύ τους, αλλά και γενικότερα των λαϊκών κινημάτων. Αρκετοί ομιλητές διατύπωσαν την ανάγκη στήριξης μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνονται από διάφορα ΚΚ ή κινήματα, και σαν τέτοιες αναφέρθηκαν:

Η καμπάνια για διεθνή κινητοποίηση που να ζητάει την απελευθέρωση των 5 κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή αγωνίστηκαν ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες του Μαϊάμι.

Η πρωτοβουλία από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στην Πράγα ενάντια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ τον Νοέμβρη του 2002.

Οι πρωτοβουλίες ενάντια στο σχέδιο νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που εκφράζεται με τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), το Σχέδιο Πουέμπλα - Παναμά και το ένοπλο χέρι του, το Σχέδιο Κολομβία, που σαν στόχο έχει την καταπολέμηση της αντίστασης κάθε αντίθετου κοινωνικού υποκείμενου και άμεσα την απομόνωση και εξόντωση του αντάρτικου κινήματος της Κολομβίας και την ανατροπή της νόμιμης και δημοκρατικής κυβέρνησης της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ για την καθυπόταξη των οικονομιών των Αραβικών χωρών (Μάγκρεμπ - Μάσρεκ).

Η ανάληψη δραστήριων πρωτοβουλιών για τον συντονισμό της δράσης των Κομμάτων μας, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση παίρνοντας υπόψη και τα νέα κινήματα που αναπτύσσονται κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η ένταση της πάλης και του συντονισμού κατά της πολιτικής και των αποφάσεων, της G.-8, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκφράζουν την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και κατά χωρών και λαών που αντιστέκονται στα σχέδια τους.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων αλλά και ευρύτερες τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και κατά περιοχές και περιφέρειες με θέματα ανάλογου ενδιαφέροντος.

Διατυπώθηκε επίσης η σκέψη να επιδιώκονται συναντήσεις των κομμάτων μας μπροστά σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, για τη συλλογικότερη επεξεργασία προτάσεων και την επίτευξη μιας όσο γίνεται κοινής αντίληψης και στάσης.

Υπογραμμίστηκε ότι η ανάγκη της διακριτής παρουσίας και του συντονισμού των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων αποτελεί έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη της πολιτικής των συμμαχιών και συνεργασιών, που επιδρά θετικά και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το συντονισμό και την κοινή δράση ευρύτερων δημοκρατικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών και πατριωτικών δυνάμεων καθώς και με το πολύμορφο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Επισημάνθηκε πως είναι χρήσιμο να διευρυνθεί η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων, αναπτύσσοντας τις θεωρητικές επεξεργασίες σχετικά με την αλλαγή αυτής της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό στις σύγχρονες συνθήκες.

Εκφράστηκε επίσης η ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η διεθνιστική αλληλεγγύη των κομμάτων προς τους κομμουνιστές και όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και κόμματα που αντιμετωπίζουν διώξεις, φυλακίσεις, είναι απαγορευμένη η δράση τους και γενικότερα ενάντια σε αντιδημοκρατικές διακρίσεις και αντιδραστικές ρυθμίσεις που στρέφονται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αθήνα, 23 Ιούνη 2002