ΚΝΕ: «ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Τριανταπέντε χρόνια η ΚΝΕ βρίσκεται στην καρδιά των αγώνων και της ζωής της νεολαίας. Αυτό και μόνο το γεγονός επιβεβαιώνει και δικαιώνει την ίδρυσή της τον Αύγουστο του 1968 με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (καλοκαίρι 1967) που έθετε ως πρωταρχικό καθήκον τη συγκρότηση των κομματικών οργανώσεων, παράλληλα με την ανάγκη στρατολογίας νέων μελών ιδιαίτερα από τη νεολαία. Επίσης η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (Φλεβάρης 1968) με την καταδίκη των αναθεωρητικών αντιλήψεων που υπήρχαν, έδωσε παραπέρα ώθηση στη σύσταση παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ίδρυση κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας.

Το ξεκίνημα της ΚΝΕ ήταν δύσκολο, μέσα στην παρανομία και την αντιδικτατορική πάλη και σε συνθήκες σκληρής επίθεσης και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Η ΚΝΕ ξεκίνησε και συνεχίζει έχοντας βαρύ και τιμητικό καθήκον να σταθεί στο ίδιο ύψος των προκατόχων της. Να αποτελεί συνεχιστή της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων και των καλύτερων παραδόσεων της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ).

 

ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΑΙΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η ύπαρξη της ΚΝΕ είναι απαραίτητη στην ελληνική νεολαία, για να μπορέσει να προχωρήσει μαζί με το «φυσικό σύμμαχό» της, την εργατική τάξη. Παρ’ ότι η νεολαία είναι διαταξική κοινωνική κατηγορία, η μεγάλη της πλειοψηφία έχει αντικειμενικό συμφέρον να βρεθεί μαζί με το «νέο» που φέρνει η ιστορική αποστολή του προλεταριάτου. Συνεπώς, σταθερός στόχος της ΚΝΕ είναι να διαπαιδαγωγεί τους νέους στο δρόμο του αγώνα και στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του Κόμματός της.

Στην αντιδικτατορική πάλη, στους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες της μεταπολίτευσης, στους νέους αγώνες μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες αποδεικνύεται ο σημαντικότατος ρόλος της ΚΝΕ για το νεολαιίστικο κίνημα. Η αγωνιστική ενωτική τακτική της ΚΝΕ επιβεβαιώνεται στη ζωή. Ετσι από τη μια αναγνωρίζει σήμερα η νεολαία την πρωτοπόρα στάση της Οργάνωσης στις κινητοποιήσεις, από την άλλη η πολύμορφη δράση μας φέρνει στο προσκήνιο και την ανάγκη, αλλά και θετικά αποτελέσματα στη συσπείρωση της νεολαίας γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα στα μέτωπα πάλης και στη συμπόρευση με το μαζικό λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Σημαντική πλευρά είναι η διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ, η προπαγάνδιση του σοσιαλισμού, η αποκάλυψη των ιδεολογημάτων που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη, σε αντιπαράθεση με την προβολή των μαρξιστικών - λενινιστικών ιδεών. Διεξάγεται μια πλατιά πολιτική συζήτηση και επικοινωνία με πολλές προσπάθειες και αδυναμίες ακόμα να ανταποκριθούμε από τη μεριά της ΚΝΕ, σε όλο τον πλούσιο προβληματισμό και την αμφισβήτηση που υπάρχει στη νεολαία.  

 

ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο βασικός σκοπός της ΚΝΕ που υπηρετείται από τα χαρακτηριστικά της ως μαζικής πολιτικής, πρωτοπόρας νεολαιίστικης οργάνωσης δεν μπορεί να είναι άλλος από την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα στη νεολαία. Για να κατοχυρώνεται αυτός ο σκοπός στην πράξη χρειάζεται η δράση και η λειτουργία μας να ενισχύουν την ίδια τη φυσιογνωμία της ΚΝΕ και να επιβεβαιώνουν την πορεία κατάκτησης αυτών των χαρακτηριστικών.

Στα 35 χρόνια της η ΚΝΕ πέρασε και περιόδους που ήταν ιδιαίτερα μαζική, αλλά και φάσεις - όπως μετά την κρίση του ’89-’91 - με λίγες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει σταθερός ο στόχος να συσπειρώσουμε στις γραμμές της Οργάνωσης κάθε νέο που αμφισβητεί, που δε βολεύεται και θέλει να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, για το σοσιαλιστικό αύριο της χώρας μας. Να δοκιμάζεται μαζικά η νεολαία στην κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, για την επόμενη γενιά αγωνιστών που αφοσιώνονται στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Η ίδια η ιστορία αποδεικνύει ότι η ΚΝΕ δεν μπορεί παρά σταθερά να βρίσκεται στο πλευρό του ΚΚΕ. Από αυτή τη θέση να συμβάλλει στην ταξική πάλη που διεξάγεται και ιδιαίτερα την πολιτική πάλη. Είναι στο χαρακτήρα της ΚΝΕ να προπαγανδίζει και να δρα για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, να φιλοδοξεί να συμβάλει η νεολαία σε αυτό το στόχο, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Κάθε στιγμή η ΚΝΕ κρίνεται κατά πόσο είναι πρωτοπόρο κομμάτι της νεολαίας. Αυτό σχετίζεται και με τη θεωρία και με τη δράση. Οταν αποδέχεσαι το αντικειμενικό συμφέρον της νεολαίας να πορευτεί μαζί με την εργατική τάξη και αποδέχεσαι την κοσμοθεωρία της, το μαρξισμό - λενινισμό, τότε δεν απομένει παρά και στην πράξη, την καθημερινή δράση να το δείξεις. Η διαρκής προσπάθεια, δηλαδή, να βρίσκεσαι μπροστά στους μεγάλους αγώνες και τις διεργασίες που ξεσπούν από τα συσσωρευμένα προβλήματα των νέων, να γονιμοποιείς τον προβληματισμό, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση που εκδηλώνεται στη ζωή της νέας γενιάς.

Ενα ακόμη στοιχείο της φυσιογνωμίας της ΚΝΕ είναι η συγκρότησή της με βάση τις αρχές λειτουργίας μας, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τον έλεγχο, την κριτική και αυτοκριτική, τη συλλογικότητα. Αυτές οι αρχές δεν μπορούν να θεωρούνται εμπεδωμένες από τη στιγμή που εντάσσεται κανείς στην ΚΝΕ. Είναι διαρκές καθήκον για όλα τα όργανα της ΚΝΕ να κατακτάμε αυτά τα χαρακτηριστικά στην εσωοργανωτική ζωή. Επίσης είναι κρίσιμο ζήτημα η ΟΒ να λειτουργεί και να διαπαιδαγωγεί σε αυτές τις αρχές, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη και συνεχή επιμονή.

Κομβικό σημείο της λειτουργίας και δράσης της ΚΝΕ αποτελεί η επαφή με τη νεολαία. Η απόσπαση από τις μάζες ήταν πάντοτε σημάδι ανησυχητικό συνολικά για την πορεία της ΚΝΕ. Η ανάπτυξη αγωνιστικών και πολιτικών δεσμών με τους νέους είναι η κατάληξη κάθε πρωτοβουλίας, δραστηριότητας. Εκεί μετριέται το «μπόι» μας.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια η ΚΝΕ ανέπτυξε και αναπτύσσει έντονη διεθνή δραστηριότητα. Σήμερα προβάλλει πολύ επιτακτική η ανάγκη συντονισμού των κινημάτων σε διεθνές επίπεδο και στο χώρο της νεολαίας. Προβάλλει η αναγκαιότητα συνεργασίας των κομμουνιστικών νεολαιών και πλατιάς διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης. Μπορεί να αποτελεί το αντίβαρο που θα χτυπάει τις εντατικές προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού να χειραγωγήσουν το κίνημα με τις αναλύσεις τους περί παγκοσμιοποίησης και αιτήματα αποπροσανατολιστικού χαρακτήρα.

 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Η KNE όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του ΚΚΕ με οργανωτική αυτοτέλεια και την ιδεολογική πολιτική καθοδήγηση του Κόμματος. Η σχέση του ΚΚΕ με την ΚΝΕ, μας οδηγεί να αναζητούμε διαρκώς το πώς θα προωθούμε την πολιτική, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ στη νεολαία. Αυτός ο προσανατολισμός είναι δικλείδα για την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων και για τη συνέχεια.

Το 8ο Συνέδριο, με τις αποφάσεις του, δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, για να υλοποιούμε αυτόν το σκοπό. Η δράση μας προσηλώνεται στο βασικό πολιτικό καθήκον του σήμερα. Να ωριμάζουν οι προϋποθέσεις και να συγκροτηθεί το ΑΑΔΜ. Σε αυτό παλεύουμε να συμβάλει και η νεολαία, με αγώνες που θα αντιμάχονται την πολιτική των μονοπωλίων, τον ιμπεριαλισμό, θα φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης, της αμφισβήτησης την ανάγκη συμπαράταξης με το λαό, την ανάγκη άλλης εξουσίας και οικονομίας.

Συχνά, χρειάζεται να επανερχόμαστε - νεότεροι και παλιότεροι σύντροφοι - σε ερωτήματα όπως «ποιος ο σκοπός και τα αποτελέσματα της καθημερινής δράσης μας», «τι, πρακτικά, πρέπει να κάνουμε, ώστε να συμβάλει η νεολαία στη δημιουργία του Μετώπου». Οσο καλύτερα προσανατολίζεται η καθημερινή δράση στις κατευθύνσεις του 8ου Συνεδρίου και όσο αυτή η δράση εμπλουτίζεται με στοιχεία που ακόμα δεν έχουν κατακτηθεί, τόσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε στην πάλη μας. Στο 8ο Συνέδριο σχεδιάσαμε τον προσανατολισμό της δράσης μας ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Είμαστε προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη αγωνιστικών διεργασιών, διεκδικήσεων, συλλογικής δραστηριότητας που, σε ορισμένες φάσεις, μπορεί να οδηγεί σε πολύ μαζικές κινητοποιήσεις, όπως πρόσφατα με τον πόλεμο στο Ιράκ. Βασικές πλευρές αυτού του προσανατολισμού είναι η προώθηση αιτημάτων - στα μέτωπα πάλης που ιεραρχούμε - που πατάνε στις σημερινές ανάγκες, βελτιώνουν τη θέση της νεολαίας, αλλά φέρνουνε στο προσκήνιο την ανάγκη ρήξης και ανατροπής της σημερινής πολιτικής και άλλης προοπτικής.

Η πολυμορφία είναι δείκτης που εκφράζει τις δυνατότητες και τους τρόπους που μπορεί να γεννάει η συλλογική δράση, όταν μπαίνει σε αγωνιστική τροχιά.

Επιμένουμε για την ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στους νεανικούς μαζικούς φορείς, ιδιαίτερα της εργαζόμενης νεολαίας με τη σημασία που έχει στο αύριο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ανάπτυξη της συλλογικής δράσης και των αγώνων «δένεται» με την προσπάθεια για τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις στα μέτωπα πάλης, πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις. Μια προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από τη διαπαιδαγώγηση πολλών νέων ανθρώπων, αλλά, επίσης, και των Κνιτών να συνεργάζονται με νέους που έχουν τα πιο διαφορετικά βιώματα και συνήθειες. Η κατάκτηση τόσο της σταθερότητας όσο και της έντονης δυναμικής και κινητικότητας των φορέων συσπείρωσης είναι εφικτή χάρη στη σχεδιασμένη δράση της ΚΝΕ, που μπορεί να ισορροπεί και να συνδυάζει αυτές τις πλευρές.

Παράλληλα, η ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς που αναπτύσσουν οι οργανώσεις, είναι κύριο ζήτημα για την επαφή της νεολαίας με την πολιτική του Κόμματος. Κάθε ΟΒ πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα και διάρκεια της παρέμβασής μας μέσα από τις εξορμήσεις, την προσωποποιημένη συζήτηση, τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις, την αξιοποίηση του Ριζοσπάστη, του Οδηγητή.

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί είναι πώς καλύτερα θα προβάλλουμε την πολιτική του ΚΚΕ στους νέους, πώς η πείρα που αποκτιέται από τα προβλήματα, τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και τους αγώνες θα πολιτικοποιείται, θα στρέφεται στην πολιτική διέξοδο που προτείνουμε. Η συνεχής αναζήτηση για τα ενδιαφέροντα και τους σύνθετους δρόμους ωρίμανσης της σκέψης της νεολαίας, καθώς και η πλατιά, σταθερή επαφή μαζί της μπορούν να δίνουν νέα στοιχεία για μια όλο και πιο εύστοχη πολιτική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία. Οπως και η όξυνση της αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες ιδέες που «ρίχνει» η άρχουσα τάξη, αλλά και συνολικά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανοίγει δρόμους στο κέρδισμα των νεανικών συνειδήσεων.

 

ΓΙΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΝΕ

Σήμερα, μετά από δέκα και πάνω δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, το σύνθημα «ΚΝΕ γερή και μαζική» παραμένει επίκαιρη προϋπόθεση, για να φτάνει η φωνή του ΚΚΕ στη νεολαία. Στο 8ο Συνέδριο εντοπίσαμε και τα κρίσιμα προβλήματα της Οργάνωσης και το πώς πρέπει να παλεύονται και να ξεπερνιούνται. Στην προσοχή μας βρίσκονται πάντα η βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς, η ολόπλευρη λειτουργία και τα πολιτικά κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της ΟΒ, η οποία θα αγκαλιάζει και θα διαπαιδαγωγεί όλο το δυναμικό της, η απόκτηση σταθερών αγωνιστικών πολιτικών δεσμών με ευρύτερα τμήματα νεολαίας, η συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης της ΚΝΕ και συγκρότησης Οργανώσεων.

Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται πως σαφή βήματα στα παραπάνω ζητήματα μπορούν να γίνονται όσο οργανώνουμε πιο συστηματικά την πολιτική και ιδεολογική μόρφωση του δυναμικού της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη διαπαιδαγώγηση για τη στήριξη στην καθημερινή ζωή των Κνιτών. Η τριβή με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και όλα τα θεωρητικά ζητήματα που κρύβονται μέσα του, καθώς και η γνωριμία και μελέτη της κοσμοθεωρίας μας, του μαρξισμού-λενινισμού, πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Με την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει τον κομμουνιστή και τη γνώση της πολιτικής του ΚΚΕ μπορούμε να πορευτούμε, κάνοντας πράξη το σύνθημα που συχνά ακούγεται: «35 χρόνια ήταν μόνο η αρχή…».Ο Βασίλης Τασούλας είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.