Αρχειακό υλικό (5)

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οταν το Γραφείο των Μειονοτήτων ανάλαβε τη δουλιά βρέθηκε μπροστά σε μια ακαταστασία μέσα στις Φράξιες των Εβραίων και των Αρμενέων.

Το κίνημα μέσα στους Εβραίους είχε μια τέτια έκταση που η Φράξια αποτελούνταν από 5 μέλη του Κόμματος και 10 μέλη της Νεολαίας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Εκτός από αυτό η Φράξια έκανε τη δουλιά της χωρίς απολύτως κανένα έλεγχο και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Ισαμε την ημέρα που άρχισε τη δουλιά του Γραφείου Μειονοτήτων συνεδρίασε κανονικά μόνο το Γραφείο της Φράξιας. Οσο για τη Φράξια δεν συνεδρίασε καθόλου είτε συνεδρίασε ακανόνιστα.

Για να αναδημιουργηθούν οι Φράξιες χωριστήκανε σε τέσσαρα μέρη της Θεσσαλονίκης και ανάλογα βγήκαν τέσσαρες Φράξιες. Η αναδιοργάνωση αυτή έγινε με σύγχυση γιατί το Κόμμα και η Νεολαία δεν ήταν σε θέση να μας δώσουν πληροφορίες για τα μέλη που κατοικούν στις 4 ζώνες. Εκτός απ’ αυτό υπάρχει μια άλλη σύγχυση των Φραξιών γιατί πρωτύτερα οι Φράξιες αποτελούνταν από παράγοντες μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας είτε όχι. Εκτός απ’ αυτό δεν κατανοήθηκε ο ρόλος των Φραξιών ως Οργανισμού για να διοχετεύει τα συνθήματα μέσα στις μάζες.

Το Γραφείο των μειονοτήτων αναδιοργάνωσε τις επιτροπές Συνοικισμών, και τις Επιτροπές της Ομοσπονδίας Συνοικισμών, κάλεσε μια Γενική Συνέλευση όλων των Επιτροπών και βγήκε μια γενική Επιτροπή Ομοσπονδίας που καθόρισε ένα γενικό πρόγραμμα εργασίας, η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη. Και άρχισε να γίνεται δουλιά.

Το Γραφείο αναδιοργάνωσε τους Μορφωτικούς Συλλόγους που μας έδωσε στο διάστημα 6 μηνών 50 μέλη της Νεολαίας, 150 μέλη Μιλιτών και 200 άλλους συμπαθούντες.

Το Γραφείο έδωσε μια ιδιαίτερη προσοχή στις δουλιές της αναδιοργάνωσης των μορφωτικών συλλόγων και έκανε σε τρόπο που τα μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας να ενδιαφέρουνται και να πάρουν μέρος στη δουλιά.

Για να μπορέσουν να πολεμήσουν την επιρροή μας μέσα στις μάζες οι Σιωνιστές υιοθέτησαν μια πολιτική τρομοκρατίας, άρχισαν με μια συκοφαντική πολιτική μέσω της κοινότητος που είχε σκοπό να ρίξει όλα τα βάρη των εξόδων της Διοίκησης της κοινότητος στις φτωχές μάζες - αυξάνοντας το δασμό απάνω στο κρέας - κασέρ - αυξάνοντας τα ενοίκια και επίσης τα εισιτήρια των σχολείων. Κάθε φορά που οι φτωχές μάζες εζητούσαν την βοήθεια της κοινότητος τους έλεγαν απευθυνθείτε στους Κομμουνιστάς που τους εψηφίσατε. Ευνοούσαν με κάθε μέσο κάθε απόβρασμα για να χρησιμεύσει στις τρομοκρατίες εναντίον των μαζών.

Για να την αντιμετωπίσουμε την επίθεση αυτή χαράξαμε μια πολιτική που εξηγήσαμε στο (Αβάντι) και σε τρεις συγκεντρώσεις για τις οποίες θα κάνουμε λόγο παρακάτω.

Εδείξαμε ότι ήτανε μια πολιτική των πλουσίων για να ρίξουν όλα τα βάρη απάνω στους φτωχούς και να τρομοκρατήσουν τις μάζες. Ερριξαν το Σύνθημα η κοινότητα είναι για τους Εβραίους και όχι μόνο για τους πλούσιους Εβραίους και ότι η κοινότητα πρέπει να είναι στα χέρια όλου του πληθυσμού των Εβραίων. Για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση αυτή των Σιωνιστών, για πρώτο μας καθήκον βάλαμε να φτιάξουμε έναν οργανισμό αμύνης εναντίον της Φασιστικής επίθεσης των Σιωνιστών κάτω από το όνομα Ενιαίο Μέτωπον των Λαϊκών Μαζών. Μέσω των φραξιών ορίσαμε οργανωτική Επιτροπή (Αγία Παρασκευή) Ρεζή, Τενεκέ Μαχαλά, Χιρς, Μουσταφά Αρίφ, Τσιμισκή, Καλαμαριά, αριθμ. 6 και 151). Η οργανωτική επιτροπή κάλεσε ίσαμε σήμερα τρεις Συνελεύσεις σε τρεις Συνοικισμούς. Οι Συγκεντρώσεις έβγαλαν τοπικές Επιτροπές Ενιαίου Μετώπου Λαϊκών Μαζών. Στις Συνελεύσεις του Ρεζή προσήλθαν 400, Τενεκέ Μαχαλά 200, Αγία Παρασκευή 150, οι Συγκεντρώσεις θα εξακολουθούσαν και στους άλλους Συνοικισμούς.

Σε κάθε μια από τις Επιτροπές αυτές Ε.Μ. υπάρχουν αντιπρόσωποι των Μορφωτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Συνοικισμών, των διαφόρων Σωματείων και Κομπερατίβων και Οργανώσεις Αλληλοβοήθειας κ.τ.λ.

Για τα ζητήματα δασμών ενοικίου και εισιτηρίων χαράξαμε την παρακάτω πολιτική.

1) Τα έσοδα της κοινότητος πρέπει να εξασφαλιστούν από τους πλούσιους που συνήθως δεν πληρώνουν και να ληφθούν μέτρα ώστε να πληρώνουν. Οσο για τους φτωχούς να πληρώνουν σύμφωνα με την περιουσία τους και οι άεργοι και όλως διόλου φτωχοί να μη πληρώνουν τίποτα αλλά νάχουν δικαίωμα ψήφου.

2) Να γίνη αγώνας εναντίον της κυβέρνησης για να δίνει επιδόματα στους συλλόγους και στα σχολεία ώστε να μπορούν να πηγαίνουν και οι φτωχοί.

3) Για τα ενοίκια να μη γίνεται καμιά αύξηση αφού θα πληρώνουν οι πλούσιοι.

Επί τη ευκαιρία της 10ης επετείου της δηλώσεως του Μπάλφουρ βγήκε μια προκήρυξη που εκθέτει τη χρεωκοπία του Σιωνισμού και διακηρύττει τη θέση του Κόμματος απάνω στο Εθνικό.

Για την υπόθεση Σβάρτσβαπ εδείξαμε ότι οι Σιωνιστές που βοηθούσαν τον Πετλιούρα εναντίον του Σοβιετικού καθεστώτος. Επρόκειτο μάλιστα να γίνει συγκέντρωση που ματαιώθηκε γιατί ο Σβάρτσβαπ.. είχε αθωωθεί.

Γενικά η επίθεση των Σιωνιστών δεν είχε πολύ τρομοκρατήσει τις μάζες εκτός από μερικούς συμπαθούντες που υιοθέτησαν πρώτοι την επίθεση των σιωνιστών. Υπάρχει πάντοτε ένα ρεύμα υπέρ μας το οποίο ακόμα δεν κατορθώσαμε να το πλατύνουμε και να το οργανώσουμε γιατί η οργανωτική ανασυγκρότηση μόλις τέλειωσε και οι φράξιες δεν κατάλαβαν ακόμα τα καθήκοντα τους.

Β΄ Το κίνημα των Αρμενίων όταν ανάλαβε το Γραφείο τα καθήκοντά του ήταν πολύ ευνοϊκό για μια δράση για να ρίξουμε από την κοινότητα τους διευθύνοντας και να βάλουμε συμπαθούντας προς τη Σοβιετική Αρμενία. Η φράξια μόλα ταύτα βρίσκονταν σε ολοκληρωτική διάλυση εξ αιτίας της εξορίας των συντρόφων Αρμενίων.

Η φράξια που δημιουργήθηκε κατόπιν αποτελείται από 13 μέλη και δεν εργάστηκε καλά γιατί υπήρχε μια συνεχής φιλονικία μεταξύ των μελών. Το ζήτημα ήδη εκανονίσθηκε και η φράξια θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά...

Το ζήτημα ετίθετο να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο από όλες τις δυνάμεις του Αρμενιακού λαού για να μη γίνει η κοινότητα όργανο της αντισοβιετικής προπαγάνδας και της συκοφαντίας... εναντίον της Σοβιετικής Αρμενίας. Αυτό το Ε.Μ. θα έβγαζε εφημερίδα που θα διευθύνονταν από μέλη του κόμματος. Το ζήτημα της έκδοσης εφημερίδας δεν τέλειωσε ακόμα. Η κατάσταση της φράξιας είτανε τέτια που δεν μας επέτρεπε ν’ αρχίσουμε δουλιά και μόνο αυτή τη βδομάδα άρχισε η δουλιά.

Γ΄ Το γραφείο μειονοτήτων δεν ασχολήθηκε με τα ζητήματα των μειονοτήτων της Μακεδονίας γενικά γιατί εξ αρχής όταν ιδρύθηκε είχε εντολές από την Περ. Επιτρ. να περιορισθεί με τα ζητήματα μειονοτήτων μόνο της Θεσσαλονίκης.Ο τίτλος είναι της ΚΟΜΕΠ. Του πρωτοτύπου είναι: «Εκθεση Δράσης Γραφείου Μειονοτήτων».