ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ»

ΠΡΟΣ: ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Αγαπητοί σύντροφοι

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που απευθύνατε στο Κόμμα μας να συμμετάσχει στη συνάντηση, που οργανώνετε στις 21 Σεπτέμβρη γύρω από το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα.

Από όσο καταλαβαίνουμε, με βάση το σχέδιο Μανιφέστου που μας στείλατε και που θα συζητηθεί στη συνάντηση, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια κάποιων άλλων ανάλογων συναντήσεων που πιθανώς να έχουν πραγματοποιηθεί.

Το Κόμμα μας, από τη φύση και το χαρακτήρα του, ήταν και είναι πάντα ανοιχτό σε πρωτοβουλίες που προωθούν το πανευρωπαϊκό συντονισμό και την κοινή δράση μεταξύ των Κομμουνιστικών, αλλά και άλλων ριζοσπαστικών κομμάτων, πάντα με σεβασμό της αυτοτελούς ευθύνης του καθένα για τη χώρα του.

Θεωρούμε ότι σε συνθήκες της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που αναπτύσσεται στο έδαφος της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, και που ο αντίκτυπός της είναι φανερός σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και εκφράζεται και στην αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, η στενή συνεργασία και ο συντονισμός επιβάλλονται.

Επιδιώκουμε να υπάρξουν συνεργασίες και συσπειρώσεις σε επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να προβάλλονται και να στηρίζονται οι λαϊκές αντιστάσεις και αγώνες.

Με αυτή την έννοια στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε πολλές διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών Κομμάτων και των Κομμάτων που συμμετέχουν στην ομάδα GUE/NGL.

Εχουμε, όμως, τη γνώμη ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος δε βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραγνωρίζει τις βαθιές ιδεολογικές, πολιτικές διαφορετικές -ακόμα και αντιτιθέμενες - απόψεις μεταξύ των κομμάτων: Ως προς κρίσιμα ζητήματα για την καπιταλιστική ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ρόλο της σημερινής καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης στις παγκόσμιες εξελίξεις, τα προγράμματα, το είδος της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε, την ανατροπή του καπιταλισμού και την πορεία για τη σοσιαλιστική αλλαγή, το ρόλο των πολιτικών κομμάτων και των αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών κινημάτων, τη στάση απέναντι στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, την πολιτική συμμαχιών, τη στάση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία. Τέτοια ζητήματα διαπιστώθηκαν και στα πλαίσια της GUE/NGL αλλά και με άλλες ευκαιρίες.

Η παραγνώριση αυτής της πραγματικότητας στις προσπάθειες συγκρότησης ενός ενιαίου κόμματος θα καλλιεργήσει ψευδείς προσδοκίες στους εργαζόμενους, θα διαταράξει τις συνθήκες ισοτιμίας και αυτοτέλειας που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων και θα αποβεί τελικά σε βάρος όλων των κομμάτων και των δεσμεύσεών τους απέναντι στα μέλη τους και τους λαούς τους.

Το γεγονός ότι οι διεργασίες αυτές έχουν πυροδοτηθεί και από τις προβλέψεις της ΕΕ για δημιουργία Ευρωπαϊκών Κομμάτων που ρητά θα αποδέχονται τις συνθήκες της ΕΕ, και μάλιστα με διαδικασίες αναγνώρισης και επικύρωσης των κομμάτων από αυτήν, αφαιρεί κρίσιμα στοιχεία από την αυτοτέλεια και τη δράση των ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων.

Στην ουσία, συνιστά παρέμβαση από το επίπεδο της ΕΕ στο πολιτικό σύστημα των κρατών-μελών που θα στρέφεται, μεταξύ άλλων, και ενάντια στα πολυάριθμα κινήματα αμφισβήτησης της ΕΕ και των πολιτικών της.

Σε συνθήκες έντασης των κοινωνικών αγώνων και ταξικών συγκρούσεων, επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο ο αυτοτελής ρόλος των κομμουνιστικών ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων και κομμάτων, ως αναντικατάστατα εργαλεία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πάλη για μια Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας, του Σοσιαλισμού.

Το Κόμμα μας είναι υπέρ της διακριτής παρουσίας και συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Μια τέτοια πολιτική επιδρά θετικά και βοηθά το συντονισμό και την κοινή δράση ευρύτερων δημοκρατικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την ετοιμότητά μας να αναβαθμιστεί η συνεργασία και κοινή δράση των κομμουνιστικών και ριζοσπαστικών κομμάτων στα συγκεκριμένα μέτωπα πάλης.

Οπως τονίσαμε και με άλλες ευκαιρίες, το Κόμμα μας, και ενόψει των Ευρωεκλογών, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ, μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιστεύουμε όμως ότι η συζήτηση για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος» φέρνει πρόσθετες δυσκολίες στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της κοινής δράσης και των μέχρι τώρα κατακτημένων μορφών τους και, κατά συνέπεια,

Αγαπητοί σύντροφοι, το Κόμμα μας δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συνάντηση που διοργανώνετε στις 21 Σεπτέμβρη στη Μαδρίτη.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Αθήνα, 19.9.2003

Η ΚΕ του ΚΚΕΤο κείμενο αυτό είναι επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ που δόθηκε το Σεπτέμβρη του 2003.