Βιβλιοπαρουσίαση - Νίκος Κυρίτσης: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Νίκος Κυρίτσης: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2003

Από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ακόμη αξιόλογη μελέτη του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Πρόκειται για το βιβλίο του Νίκου Κυρίτση «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», που έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία του εμφυλίου πολέμου και την ηρωική δράση του ΔΣΕ και να συμβάλει στην καταγραφή και αξιολόγηση της δράσης και του χαρακτήρα του.

Ο συγγραφέας ασχολείται με συγκεκριμένες πλευρές της δράσης του ΔΣΕ, με τους βασικούς σταθμούς του αγώνα. Στηρίζεται σε πλούσια βιβλιογραφία, τόσο δική μας, όσο και των αντιπάλων και, μέσω αυτής, δίνει το χαρακτήρα του ΔΣΕ σαν λαογέννητου, επαναστατικού στρατού, υπερασπιστή των συμφερόντων των εργατών, των αγροτών, του εργαζόμενου λαού.

«Ανεξάντλητη πηγή της δύναμής του, γράφει ο συγγραφέας, ήταν η πίστη στα δίκαια ιδανικά του αγώνα που έκανε για μια ανεξάρτητη, λαογέννητη, δημοκρατική και σοσιαλιστική Ελλάδα».

Στο βιβλίο του Νίκου Κυρίτση, οι μελετητές της περιόδου του εμφυλίου πολέμου μπορούν να βρουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά τον τερματισμό του Β’ παγκοσμίου πολέμου, το μεταβαρκιζιανό τρομοκρατικό όργιο του νεοσύστατου αστικού κράτους και των 166 παρακρατικών συμμοριών: των Σούρλα, Καλαμπαλίκη, Βούκη, Μόκκα στη Θεσσαλία, του Μαγγανά και Κατσαρέα στην Πελοπόννησο, του Παπαδόπουλου Μιχάλη και Κολλάρα στη Μακεδονία, του Βοϊδάρου στην Ηπειρο κλπ., ενάντια στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Ο αγγλικός ιμπεριαλισμός για να χτυπήσει το ΕΑΜικό λαϊκό κίνημα, παρέταξε 60.000 στρατιώτες, 80 αεροπλάνα και 200 τανκς. Αλλες πηγές κάνουν λόγο για δύναμη 80.000 στρατιωτών. Η επέμβαση του αγγλικού και σε συνέχεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» και η αιματηρή βία και τρομοκρατία ανάγκασαν τις χιλιάδες των αγωνιστών να καταφύγουν και πάλι στα βουνά και να δημιουργήσουν τις ομάδες καταδιωκομένων Δημοκρατικών Αγωνιστών σε όλες τις περιοχές της χώρας και να καταλήξουν τελικά στην ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου (Γ.Α.) στις 28 Οκτώβρη 1946 και τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη μελέτη του Νίκου Κυρίτση δίνονται πολλά χρήσιμα στοιχεία για τη λαϊκή εξουσία στις ελεύθερες περιοχές, για το στρατηγικό ελιγμό του ΔΣΕ (20-21 Αυγούστου 1948), τη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι, Μάλι-Μάδι το Φθινόπωρο του 1948, για την τελευταία μάχη στο Βίτσι (10-16 Αυγούστου 1949) και την τελευταία επιχείρηση στο Γράμμο (24-30 Αυγούστου 1949).

Αξιόλογα είναι τα στοιχεία που δίνονται από το συγγραφέα στις σελίδες 111-116 με τον τίτλο: «Η Ελλάδα πεδίο οπλικών δοκιμών των ΗΠΑ», καθώς και τα στοιχεία για κατάρτηση των 3.335 αποφοίτων αξιωματικών από τις σχολές αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, την Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ, τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα του ΔΣΕ, τα προσφυγόπουλα, παιδιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που με τη φροντίδα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στάλθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες για να σωθούν από τους άγριους βομβαρδισμούς και κανονιοβολισμούς των χωριών των ελεύθερων περιοχών και από το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης.

Στο βιβλίο υπάρχουν 86 φωτογραφίες και 8 χάρτες που βοηθούν τους αναγνώστες να μελετήσουν την ηρωική δράση του ΔΣΕ. Συνημμένα ο συγγραφέας παραθέτει ονομαστικό κατάλογο με σύντομα βιογραφικά στοιχεία 131 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που πέσανε στα πεδία των μαχών στα χρόνια 1946-1949. Συγκεκριμένα: 34 ονόματα τιμημένων νεκρών αγωνιστών από το χωριό Ασπρόγεια της Φλώρινας, 57 από το Νεστόριο Καστοριάς και 40 από το Παληούρι Σοφάδων.