«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», ΤΕΥΧΟΣ 15-16, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ

Με την κυκλοφορία αυτού του διπλού τεύχους η τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας, που εκδίδει ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού με τη συνεργασία συνδικαλιστικών-επιστημονικών κινήσεων από το χώρο της παιδείας, συμπλρώνει τέσσερα χρόνια ζωής. Αρθρα και μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν επίκαιρα και χρήσιμα στους αναγνώστες, που ανατρέχουν κατά καιρούς σ’ αυτά για την κατανόηση των σύγχρονων εξελίξεων στα εκπαιδευτικά πράγματα και για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της μόρφωσης του λαού και της αγωγής της νέας γενιάς, σημαντικό τμήμα του γενικότερου κοινωνικού προβλήματος.

Η επικοινωνία με αγωνιστές εκπαιδευτικούς κι ερευνητές απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με γονείς, μαθητές και φοιτητές, όλους εκείνους που παλεύουν να κάνουν το αίτημα της Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας συλλογική υπόθεση της εργατικής τάξης, συνεχίζεται. Σ’ αυτό το τεύχος κριτικάρονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την παιδεία (Σημείωμα της Σύνταξης) και αποκαλύπτεται ο ταξικός χαραχτήρας της στρατηγικής «της ανταγωνιστικότητας», του ευρωπαϊκού δόγματος όλων των αστικών κομμάτων που εκφράζει απαιτήσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα τους (ΕΠΙΚΑΙΡΑ/Τα νέα από το μέτωπο). Θα διαβάσουμε άρθρα: για τους «αστρολόγους» των «βάσεων» που μέσα από τις σελίδες του αστικού τύπου εκμεταλλεύονται την αγωνία των υποψηφίων, για την περιβόητη Εκπαίδευση Ενηλίκων, την ανύπαρχτη Φυσική Αγωγή, την ευρωτρομοκρατία που υπάρχει παντού, κι ακόμη για την ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως εκφράστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και στη Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Στα επίκαιρα άρθρα θα βρούμε τεκμηριωμένη πρόταση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για την εκπαίδευση και το διορισμό των εκπαιδευτικών καθώς και απόφαση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων για τους εκπαιδευτικούς περιπάτους, ζητήματα που απασχόλησαν κι απασχολούν.

Στην ενότητα ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ θα παρακολουθήσουμε μέσα από το κείμενο της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ιδιωτικών εκπαιδευτικών τις τάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και γενικότερα την εμπορευματοποίηση της παιδείας ( με όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία), ενώ κείμενο του σοβιετικού ψυχολόγου Νταβύντοβ παρουσιάζει τα χαραχτηριστικά της πρώτης σχολικής ηλικίας, στη σειρά Παιδαγωγικής κι Εξελικτικής Ψυχολογίας με αποτελέσματα ερευνών για τις ηλικιακές ομάδες που έχουν επιλεγεί για δημοσίευση στο περιοδικό (έχει προηγηθεί η εξέταση της βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας, ενώ στο επόμενο τεύχος προσεγγίζεται η εφηβική ηλικία). Η ενότητα κλείνει με προβληματισμούς- συνέχεια προηγούμενης δημοσίευσης για τις εκδόσεις και το ρόλο του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Στο λογότυπο του εξωφύλλου «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» διαβάζουμε όπως πάντα την απάντηση του Δημήτρη Γληνού στο ερώτημα για το σκοπό της μόρφωσης: «Η μόρφωση δεν είνε ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής». Η επέτειος των 60 χρόνων από το θάνατο του Γληνού δεν θα μπορούσε λοιπόν να περάσει απαρατήρητη. Με την ευκαιρία αυτή το περιοδικό σε ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ αναδημοσιεύει, κυρίως από το περιοδικό «Πρωτοπόροι» - «Νέοι Πρωτοπόροι» και το «Ριζοσπάστη», μεγάλο μέρος των Παιδαγωγικών και Πολιτικοκοινωνικών άρθρων του της περιόδου 1931-1936. Είναι η σημαντική περίοδος, όπου ο Γληνός έχει σταματήσει «να κυλά την πέτρα του Σισύφου», να ελπίζει μάταια ότι από αστικές κυβερνήσεις μπορεί να επιβληθεί μια λαϊκή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και μετά από μια «βραδύτατη εξέλιξη με αγώνα μέσα στα πράματα», όπως χαραχτήριζε ο ίδιος την πορεία του, περνά οριστικά κι αμετάκλητα στο στρατόπεδο των κομμουνιστών (1936).Tα άρθρα αυτά -πολύτιμο αρχειακό υλικό, χαραχτηριστικό της όλης σκέψης και της πορείας του Γληνού, αναδημοσιευμένο από το αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ- συνοδεύονται από μαρτυρίες συντρόφων του, αποκαλυπτικές για τη συνέπεια της ζωής του, και βιογραφικά-αυτοβιογραφικά σημειώματα. Το προλογικό κείμενο στη μνήμη του, μέσα από γενική αναφορά στην προηγούμενη και ιδιαίτερα στη μεταγενέστερη περίοδο, παρουσιάζει τις αφετηρίες και τις «κεντρικές πράξεις της ζωής» του που καθόρισαν την προσωπικότητά του Γληνού και τονίζει την επικαιρότητα του παραδείγματός του σε μια εποχή, που τα σκοτάδια της μοιρολατρίας μιας «νέας τάξης πραγμάτων» έχουν πέσει ξανά να κυριεύσουν τις συνειδήσεις του κόσμου και οι πνευματικοί εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού κόσμου διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του τη βενιζελική κληρονομιά και το «μεσαίο χώρο» του συμβιβασμού με τη συντήρηση.

Η ενότητα αυτή στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ συνταιριάζεται με δύο ακόμη επίκαιρα άρθρα του περιοδικού, το πρώτο, μια αναφορά στο συναγωνιστή του, ποιητή του Λαού, Κώστα Βάρναλη στα 30 χρόνια από το θάνατό του (ΜΕ ΤΗ ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ) και το δεύτερο, για το φοιτητικό κίνημα του μεσοπολέμου (ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ), όπου ανάμεσα στα άλλα περιγράφεται και ο χαιρετισμός του Γληνού από μέρους του Παλλαϊκού Μετώπου στο πρώτο Παμφοιτητικό Συνέδριο.

Συναντάμε, τέλος, τη ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ (αυτή τη φορά στα βιβλία των Θρησκευτικών του Λυκείου) και παρουσίαση νέων κυκλοφοριών, καθώς και πρόταση βιβλίου για παιδιά.

Αναζητήστε το τεύχος 15-16 «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» στα κεντρικά περίπτερα Αθήνας-Πειραιά, σε βιβλιοπωλεία και στις εκδηλώσεις του 30ού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ σε όλη τη χώρα.