17ο Συνέδριο του ΚΚΕ - Προσυνεδριακός Διάλογος: 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ - ΔΥΝΑΜΗΣ - ΕΓΓΥΗΣΗΣ - ΑΓΩΝΩΝ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στην αυγή του καινούργιου χρόνου ανοίγει η αυλαία του 17ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Τι σημαίνει συνέδριο του ΚΚΕ;

Για το ίδιο το Κόμμα περισσότερο από πολλά. Για την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σηματοδοτεί τη Μεγάλη ώρα του απολογισμού μιας συνολικής δράσης αγώνων, μιας αγωνιστικής πορείας πλούσιας ταξικής πάλης, που ενδεχόμενα θάπρεπε να είναι και πλουσιότερη. Για τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, για την εργαζόμενη γυναίκα. Την νεολαία, εργαζόμενη και σπουδάζουσα, που μαστίζονται καθημερινά από την ανεργία, τη στέρηση και τη φτώχεια, το άγχος τη αβεβαιότητας του αύριο, που ζουν κάτω από το πέλμα της νεοταξικής καπιταλιστικής βαρβαρότητας του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.

Ολα τα συνέδρια του Κόμματος από το πρώτο του μέχρι και το 16ο είχαν το καθ’ ένα την ξεχωριστή τους σημασία στις συγκεκριμένες ιστορικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν.

Ετσι το 17ο συνέδριό μας, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτικό και κομματικό γεγονός, πολύ περισσότερο όταν, αυτό συμβαίνει στα πλαίσια ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων εσωτερικά και παγκόσμια με ιδιαίτερη και βαρυσήμαντη, όσο και πολυσήμαντη προοπτική μιας εποχής που σημαδεύεται από τη μία με τη θανάσιμη όξυνση της ταξικής πάλης μεταξύ της εργατικής τάξης και της καπιταλιστικής, ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, εξαιτίας της όλο ένα και μεγαλύτερης κοινωνικοποίησης του παραγόμενου πλούτου και της αρπαγής του, από όλο και λιγότερα χέρια και από την άλλη την αυξανόμενη, με ιλιγγιώδη ταχύτητα σύγκρουση των αντιθέσεων μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων των γιγάντων πολυεθνικών εταιριών, όπως αυτά εκφράζονται από τα καπιταλιστικά κράτη και μεταφέρονται στο επίπεδο της πολιτικής και πολλές φορές, στις μέρες μας, και στις πολεμικές επεμβάσεις. Ζούμε μια εποχή κοινωνικής σήψης και πολιτικής διαφθοράς του καπιταλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα μιας ακραίας και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνης επιθετικής και θανάσιμης βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Χαρακτηριστικά μιας ιστορικής περιόδου που εμφανίζεται σε κάθε παρόμοια ιστορική συγκυρία, προ κάθε μεγάλης κοινωνικοοικονομικής ριζικής Ανατροπής.

Μέσα σε τέτοιες συγκυρίες συνέρχεται το 17ο συνέδριό μας, με τις Θέσεις της ΚΕ, που εδώ και αρκετό καιρό αποτελούν αντικείμενο εσωκομματικού και Δημόσιου διαλόγου. Ενός διαλόγου πλούσιου σε περιεχόμενο ιδεών, απόψεων, ακόμη και διαφορετικών, πολλές από τις οποίες αρκετά ενδιαφέρουσες. Καθώς σκέψεων και προτάσεων.

Οι ιδέες οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία πολιτικής ωριμότητας και κοινωνικής προοπτικής της για την εργατική τάξη και των συμμάχων της, ως μονόδρομου, ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας των μονοπωλίων.

Για πρώτη φορά διατυπώνονται οι θέσεις της ΚΕ του Κόμματος σε προσυνεδριακό διάλογο με τόση ιδεολογική- πολιτική καθαρότητα και σαφήνεια τόσο στο επίπεδο της ανάλυσης όσο και σε εκείνο της σύνθεσης. Του καθορισμού, δηλαδή, της στρατηγικής της εργατικής τάξης και της συνειδητής της πρωτοπορίας του ΚΚΕ, σε διαλεκτική σχέση πάντοτε με την τακτική πάλης του άμεσου και επείγοντα στόχου, που είναι η οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική ισχυροποίηση του Κόμματος. Η Μαρξιστικο-Λενινιστική υλιστική θεωρία που διατρέχει το σύνολο των θέσεων της ΚΕ σε όλο το πλάτος και το βάθος, βρίσκεται σε πλήρη ακρίβεια ερμηνείας, σε απόλυτη, θάλεγα αντιστοιχία με την αντικειμενική πραγματικότητα τόσο για την εσωτερική κατάσταση της χώρας μας, όσο και την Παγκόσμια. Στις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος υπάρχει ξεκάθαρα και μια δεύτερη, εξίσου σπουδαία σε σημασία ποιοτικής πολιτικής και κομματικής συνείδησης, που αφορά την κομματικότητα και συντροφικότητα.

Πέρα από τα γενικά συμπεράσματα στα οποία μπορεί ο καθένας να καταλήγει, μελετώντας τις θέσεις της απερχόμενης ΚΕ του Κόμματος, θα πρέπει να σταθούμε στον κύριο στόχο που βάζει το Κόμμα για το επόμενο άμεσο μέλλον.

Εχω τη γνώμη πως ο στόχος αυτός στη ιστορική διαλεκτική του σχέση είναι ΔΙΠΛΟΣ.

1. Συνέχιση και εμβάθυνση της ανασυγκρότησης

2. Ισχυροποίηση Οργανωτική, Πολιτική και Ιδεολογική του Κόμματος ως κομματικού οργανισμού και εκφραστή της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και του Πολιτικού και ιδεολογικού φορέα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος κάθε μορφής και επιπέδου.

 

Α. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

1. Δημιουργία κλαδικών ΚΟΒ.

Τι μας διδάσκει η πείρα από το 14ο ως το 16ο συνέδρια;

Μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από μια δωδεκάχρονη πορεία συνεχούς προσπάθειας ανασυγκρότησης των κομματικών δυνάμεων; Σχετικά ΝΑΙ. Απόλυτα ΟΧΙ. Και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν υπονοώ ότι δεν έγινε τίποτε και μακριά από τον γράφοντα οι επιπόλαιοι μηδενισμοί.

Ομως, σύντροφοι, παραμένει αναπάντητο ερωτηματικό και μαζί απορία, η συνεχιζόμενη αναντιστοιχία μεταξύ της επιρροής και ακτινοβολίας της πολιτικής του Κόμματός μας στις λαϊκές μάζες από τη μία και της πολύ περιορισμένης ανταπόκρισης στα εκλογικά αποτελέσματα τόσο στις Βουλευτικές (Εθνικές και Ευρωπαϊκές) όσο και στις Δημοτικές και τις Νομαρχιακές από την άλλη.

Επόμενα, όπως αντιλαμβανόμαστε, το έλλειμμα υπάρχει στην κατάλληλη και ικανή στελέχωση, στη μεσαία και κατώτερη βάση της Κομματικής Πυραμίδας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, στα πλαίσια της αναδιάταξης των κομματικών δυνάμεων.

1. Να δημιουργηθούν κλαδικές ΟΒ και ΚΟΒ ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλο το φάσμα του εργασιακού χώρου.

2. Να υπάρξει ολόπλευρη, αμέριστη και απλόχερη στήριξη των παραπάνω ΚΟΒ και ΟΒ οργανωτικά και ιδεολογικοπολιτικά.

3. Πρέπει να γίνει κομματική συνείδηση πως η ΚΟΒ είναι το μάτι, το αφτί, η ανάσα του Κόμματος, Είναι το κύτταρο, του ζωντανού κομματικού οργανισμού, που μ’ αυτό αναζωογονείται, πολλαπλασιάζεται και βαθαίνει τις ρίζες του στο λαό. Αποτελεί τη μεγάλη πόρτα που θα ανοίξει τις πύλες της στην στρατολόγηση καινούργιων μελών κάθε ηλικίας, φύλου και χειρονακτικής ή πνευματικής ανθρώπινης αξίας.

Κλείνοντας αυτό το ζήτημα επιγραμματικά ανακεφαλαιώνοντας θα έλεγα:

1. Την ισχυροποίηση (ποσοτικά και ποιοτικά) των κλαδικών Εργατοϋπαλληλικών και Αγροτικών ΚΟΒ.

2. Την αναδιάταξη των Συνοικιακών ΚΟΒ χωρίς αποκλεισμούς και παραγκωνισμούς με τη δημιουργία Βετεράνων του Κόμματος

3. Την εντατικοποίηση της στρατολογίας, με χρέωση ατομικών πλάνων και αυστηρού ελέγχου, αντρών και γυναικών, με πίστη στο Κόμμα, με όρεξη για δουλειά και συνέπεια.

4. Ανάδειξη και στελέχωση των γραφείων των ΚΟΒ από κομματικά μέλη με πείρα, οργανωτικότητα και συλλογικότητα.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου ο γράφων είχε υπογραμμίσει τη απαραίτητη όσο και επείγουσα ανάγκη την ανάδειξη κομματικών στελεχών κατά προτεραιότητα στη μεσαία βαθμίδα της κομματικής πυραμίδας, ιδιαίτερα θα έλεγα στις Αχτιδικές και Νομαρχιακές επιτροπές.

Α. Να διαπαιδαγωγηθούν ικανά στελέχη με σύγχρονη αντίληψη και νοοτροπία που να συνδυάζουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της ιδεολογικοπολιτική (θεωρητική) Μαρξιστική-Λενινιστική κατάρτιση με την αμεσότητα της πρακτικής - κομματικής και πολιτικής δουλειάς.

Β. Τα στελέχη αυτά να διαθέτουν δοκιμασμένη αγωνιστικότητα, πίστη και συνέπεια στα ιδεώδη του Κόμματος, Να τα χαρακτηρίζει η συντροφικότητα στις επαφές και τις σχέσεις τους με τα μέλη του Κόμματος, η συλλογικότητα στην κομματική, συνδικαλιστική και πολιτική δουλειά.

Γ. Πρέπει είναι απαραίτητο όσο και επείγον η οργάνωση, ιδιαίτερα σε επίπεδο ΚΟΒ, οργανωμένης καμπάνιας, σε μόνιμη βάση η ΜΟΡΦΩΣΗ σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, όχι προαιρετικά, αλλά υποχρεωτικά ως κομματικό καθήκον. Αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα κομματικής διαπαιδαγώγησης των μελών.

Δ. Η συλλογικότητα στην κομματική και πολιτικο-ιδεολογική δουλειά συνδυασμένη με τη συνεχή μόρφωση ατομική και συλλογική, αποτελούν την καλύτερη και ασφαλέστερη προοπτική, δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που, και το κομματικό ιδεολογικό- πολιτικό επίπεδο θα ανεβάσει και την ικανότητα των κομματικών μελών και στελεχών να αφομοιώνουν την πολιτική, του κόμματος, ώστε με άνεση και κατανοητό τρόπο να την εκλαϊκεύουν προς τα λαό, συνδέοντας αποτελεσματικά τη διαλεκτική σχέση της Στρατηγικής του που είναι και παραμένει ο Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός με την τακτική του άμεσου στόχου του. Της ισχυροποίησης του, της επίτευξης του ΑΑΔΜ της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.

Ε. Συμφωνώ με την απόφαση της ΚΕ για τη δημιουργία βοηθητικών τμημάτων στις οργανώσεις πόλεων και περιοχών, γιατί πιστεύω πως θα συμβάλλουν σημαντικά στην καλή οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δουλειάς του Κόμματος για την ισχυροποίησή του.

Επόμενα αγαπητοί σύντροφοι, η ανασυγκρότηση των κομματικών δυνάμεων, με την ορθολογική αναδιάταξή τους σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής παραγωγής συνδυασμένη με μια καλά οργανωμένη πολιτική ανάδειξης άξιων στελεχών και με μια προσπάθεια όλων των κομματικών μελών και οργανώσεων για μια μορφωτική ιδεολογική ανάταση, αντάξια των καιρών μας, για πανάξιους κομμουνιστές, θα αποτελέσουν γερά θεμέλια για την βέβαιη επίτευξη του κύριου ΣΤΟΧΟΥ που με τόση γενναιότητα, αλλά και επικαιρότητα βάζουν οι θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 17ο συνέδριο. Την πραγματοποίηση ενός ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ Αλματος και ενός μεγάλου στοιχήματος:

 

Β. ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Και ως πολιτικού οργανισμού που εκφράζει και υπερασπίζεται με συνέπεια και συνέχεια, αταλάντευτα εδώ και 86 χρόνια την πιο ζωντανή, την πιο προοδευτική, την πιο σύγχρονη κοσμοθεωρία που συνοψίζεται σε μια λέξη- σύμβολο. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Και ταυτόχρονα την ενίσχυση της δύναμης του πολιτικά και ιδεολογικά στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Την εργατική τάξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ. Τη μεσαία και φτωχή αγροτιά που εκφράζεται με την ΠΑΣΥ, από τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Τους νέους και τις νέες εργαζόμενους και φοιτητές, σπουδαστές. Από την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που με αγωνία και δέος αντιμετωπίζουν καθημερινά τα φαντάσματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχιας.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι καιρός πια, σύμφωνα με τις θέσεις της ΚΕ ως μιας από τις βασικές προϋποθέσεις της ισχυροποίησης του Κόμματος, η σύνταξη και προβολή ενός Προγράμματος της λαϊκής εξουσίας για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στη πόλη και την ύπαιθρο ικανοποίησης άμεσων αιτημάτων

Ενα πρόγραμμα ρεαλιστικό, αξιόπιστο με συγκεκριμένους στόχους, δεσμεύσεις, προτεραιότητες. Εξοπλισμένο με ισχυρή επιχειρηματολογία για τον κάθε τομέα- Υπουργεία πρακτικής εφαρμογής του.

Πειστικό και εφικτό, για τη σύγχρονη πραγματικότητα, που να συσπειρώνει και στην αποδοχή του και στην εφαρμογή του στις ευρύτερες λαϊκές μάζες στη μεγάλη συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για τη δημιουργία ενός μεγάλου πλειοψηφικού λαϊκού ρεύματος, ώστε να ανατραπεί πια ο σημερινός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, που έκφρασή του αποτελεί ο δικομματισμός, από τη λαϊκή εξουσία για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, με κατεύθυνση το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Τη βάση ενός τέτοιου λαϊκού Προγράμματος μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από την Εργατική Τάξη που εκφράζεται με το ΠΑΜΕ και την αγωνιζόμενη αγροτιά από την ΠΑΣΥ των ΕΒΕ κλπ.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι καιρός πια να πείσουμε και τους εαυτούς μας και τους ταξικούς και τους πολιτικούς μας εχθρούς και «αντιπάλους» κατά κύριο λόγο τον ίδιο το λαό, πως είμαστε και ώριμοι και άξιοι και αποφασισμένοι, για λογαριασμό του λαού, και την διεκδίκηση της εξουσίας και την άσκησή της.

 

Δ. «ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ - TV 902 «ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-ΚΟΜΕΠ

Στη θέση της ΚΕ Νο 36 σελ 60 μπαίνει επιτακτικά και ξεκάθαρα το ζήτημα της οργανωμένης μαζικής διαφώτισης και προπαγάνδας ή κατά την αστική ορολογία, της επικοινωνίας, με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους των λαϊκών στρωμάτων.

Πάρα πολύ σοβαρό, εξαιρετικά επείγον, καμιά προσπάθεια όσο και οργανωμένα κι αν γίνεται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης, αν δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση ισχυρός προπαγανδιστικός μηχανισμός, προβολής, συζήτησης διαλόγου και μεταφοράς των απόψεων και των θέσεων του Κόμματος στις λαϊκές μάζες, δεν πρόκειται να έχει με επάρκεια τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πολλά και ίσως ατέλειωτα θα μπορούσε να λέμε γι αυτό το ζήτημα. Ομως, σύντροφοι, όπως είναι γνωστό, η TV παίζει σ’ αυτόν τον τομέα τον μεγαλύτερο ρόλο και από άποψη μαζικότητας και από άποψη μετάδοσης μηνυμάτων και απόψεων. Με δυο λόγια. Φροντίστε την TV 902 στο χώρο της Θεσσαλονίκης και σ’ ολόκληρο το χώρο της Μακεδονίας.

Συνεπώς, σύντροφοι,

Ισχυρό Κόμμα με ισχυροποίηση στο λαό σημαίνει:

1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ: Μαζικό, δυνατό, ενωμένο και άμεσα δεμένο με την εργατική τάξη και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. Αποφασιστικά και αφοσιωμένο με ακλόνητη πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού- κομμουνισμού. Με δυνατή και άξια στελέχωση από τη βάση ίσαμε την κορυφή με συλλογικότητα στη δράση.

2. ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Με ενιαία ιδεολογικοπολιτική δράση πρώτα απ’ όλα στην εργατική τάξη. Στο οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με εγγύηση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφικτό και πειστικό, που να έλκει τις εργαζόμενες μάζες και να τις οδηγεί στη λαϊκή εξουσία.

3. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ: Με μέλη και στελέχη άξια και ικανά, ατσαλωμένα με την ιδεολογία μας, της Μαρξιστικής-Λενινιστικής κοσμοθεωρίας που είναι ο ιστορικός και διαλεχτικός υλισμός, με Μαρξιστική οικονομία, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, η δικτατορία του Προλεταριάτου.

Ικανό να αποκρούει κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης, να απαντά στα αστικά ιδεολογήματα της «παγκοσμιοποίησης» και στους κάθε είδους υπερτονιστές και νεόκοπους σαν σε πραματευτάδες μαυραγορίτες, που ξεπουλάν την πραμάτεια τους όσο-όσο, για μια θεσούλα στον απαίσιο και βάρβαρο καπιταλισμό, γινόμενοι θλιβεροί απολογητές της σαπίλας ενός κόσμου που φεύγει. Κόμμα ικανό με στρατηγική και τακτική σε αδιάλειπτη διαλεκτική σχέση. Να οργανώνει τις μάζες, να τις εμψυχώνει στην κατεύθυνση της χειραφέτησης τους, για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ πάλης για τη λαϊκή εξουσία για το σοσιαλισμό.

Και τέλος σύντροφοι,

Η ενότητα του Κόμματος, η ενιαία και σχεδόν μονολιθική υποστήριξη, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής του δράσης, της ιδεολογικοπολιτικής κομματικής του γραμμής, η περιφρούρηση της ακεραιότητας του, θα πρέπει να μας ατσαλώνουν όλους, ενωμένους σαν μια γροθιά.

Γιατί αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση από τη μια να αποκρούουμε με αποτελεσματικότητα τις όποιες επιθέσεις εναντίον μας από μέρους της κοινωνικής και κρατικοπολιτικής αντίδρασης και ταυτόχρονα να εγγυάται για το λαό ως τη μόνη και ακλόνητα συνεπή πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπιστεύεται.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Με τις πιο ειλικρινείς ευχές

Για ένα πετυχημένο και παραγωγικό κομμουνιστικό συνέδριο. Για το λαό. Για τη λαϊκή εξουσία.ΚΟ Νεάπολης, Θεσσαλονίκη.