ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προς ποια κατεύθυνση εξελίσσεται η διεθνής κατάσταση; Υπάρχουν προοπτικές, ελπίδες για τη διεθνή εργατική τάξη, για τους λαούς, για την ειρηνική συμβίωσή τους, απαλλασσόμενοι από τις καταστροφές -πολεμικής και ειρηνικής περιόδου- του πιο αναπτυγμένου αλλά και εκμεταλλευτικού συστήματος οργάνωσης της παραγωγής και ολόκληρης της κοινωνίας, του καπιταλισμού;

Η καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πριν περίπου μια εικοσαετία, η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, η ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Κούβας, εντείνουν τα παραπάνω ερωτήματα, την αγωνία μεγαλύτερων και νεότερων γενιών για τις προοπτικές του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Συχνά η αναζήτηση, ο προβληματισμός οδηγεί σε απογοήτευση, ηττοπάθεια, αφήνει έδαφος σε νέες οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές, αλλά και για «άσφαιρες» μορφές οργάνωσης και διαμαρτυρίες.

Η μεγάλη ήττα της εργατικής εξουσίας, η μετάλλαξη κομμουνιστικών κομμάτων εξουσίας και όχι μόνο, κάνουν να φαίνονται αληθοφανείς οι θεωρίες απόρριψης του κομμουνιστικού κινήματος, ακόμη και του εργατικού συνδικαλιστικού. Η λαθολογία έγινε «επιστήμη» στην αστική και μικροαστική προπαγάνδα. Οι συνέπειες από τη διάβρωση και χειραγώγηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος - απομαζικοποίηση, γραφειοκρατισμός, γραμμή συνεργασίας και ενσωμάτωσης, εξαγορά - προβάλλονται για να παρεμποδισθεί, να συκοφαντηθεί κάθε ταξική προσπάθεια ανασυγκρότησής του.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, το πρόβλημα του κομμουνιστικού, γενικότερα του εργατικού κινήματος είναι πρόβλημα αυτοσυνείδησης, συνειδητής ταξικής πάλης. Η εμπειρία, η αρνητική εμπειρία, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε γνώση, βαθιά συνείδηση, θεμελιακό στοιχείο για συνειδητή ταξική πάλη.

Το Κόμμα μας ακούραστα παλεύει, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών. Συνεργάζεται διεθνώς και σε θεωρητικό επίπεδο με άλλες κομμουνιστικές δυνάμεις. Παρακολουθεί τον προβληματισμό τους, τη διαπάλη που αναπτύσσεται μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα πάλης με τον οπορτουνισμό σε θεωρητικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης της θεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού. Το ΚΚΕ προτάσσει στην έρευνα, στον προβληματισμό του, τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την καπιταλιστική εξέλιξη, αλλά και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Προσπαθεί να είναι προσηλωμένο στη σχέση επαναστατικής θεωρίας - επαναστατικής πρακτικής. Επομένως, η ιστορία της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος παίρνει προτεραιότητα, με γνώμονα την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σημερινή και μελλοντική επαναστατική δράση.

Η Κομμουνιστική Επιθεώρηση επιφυλάσσεται για ένα μελλοντικό τεύχος αφιερωμένο σ’ αυτό το θέμα. Στο παρόν τεύχος, ως συνέχεια της ενότητας για τις Διεθνείς Εξελίξεις, φιλοξενεί δύο κείμενα, όπως ήδη αναγγέλλει το σημείωμα της Σύνταξης. Το ένα είναι από τη Γερμανία, το άλλο από τις ΗΠΑ. Και τα δυο αναφέρονται σε ζητήματα στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος, τα οποία συνδέουν το χθες με το σήμερα και το αύριο. Θεωρούμε ότι είναι κείμενα που συμβάλλουν στην ενημέρωση και στα κριτήρια προβληματισμού. Αυτό δε σημαίνει ότι σε όλες τις θέσεις τους εκφράζουν την άποψη του ΚΚΕ.