8 Μάρτη - Αρχειακό υλικό: «ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ»*

Το Φλεβάρη σας στείλαμε γράμμα με οδηγίες για την προετοιμασία στη χώρα μας του παγκόσμιου αντιπολεμικού συνεδρίου των γυναικών. Σας παρακαλέσαμε να μας ανακοινώσετε τι εκάματε. Δεύτερη φορά επιστήσαμε την προσοχή σας σε αυτό το καθήκον στις 20 του Μάρτη πάνω κάτω, με υστερόγραφο στο γράμμα για το συνδικαλιστικό σχολειό.

Τώρα σας γράφουμε τρίτη φορά. Ζητάμε επιτακτικά να πάρετε μέτρα ώστε οι οδηγίες μας του πρώτου γράμματος για τη καμπάνια για το συνέδριο να εφαρμοστούν στη ζωή, πραγματικά και ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μέχρι της αποστολής τριών αντιπροσώπων στο συνέδριο. Ανακοινώστε μας αμέσως τι έχει γίνει. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ στις 28 - 30 του Ιούλη. Η προκήρυξη της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής που καλεί το Συνέδριο ήδη βγήκε (διεύθυνση επιτροπής στο συνέδριο μπορούν να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι εργατικών οργανώσεων, εργατικών και αγροτικών συνελεύσεων, συνοικιών, όπως επίσης και ξεχωριστές γυναίκες ατομικά. Κάθε αντιπρόσωπος πρέπει να έχει πληρεξούσιο, με την υπογραφή του Προέδρου της οργάνωσης ή της συγκέντρωσης που την εξέλεξε. Τα έξοδα του ταξιδιού και της παραμονής στο Παρίσι τα πληρώνει η οργάνωση που την έστειλε. Θεωρούμε εξαιρετικά σπουδαία τη διεξαγωγή καμπάνιας στη χώρα σας και την παρουσία αντιπροσώπων σας στο συνέδριο.

Σε συνδυασμό με αυτό το συγκεκριμένο καθήκον συζητήσαμε τη δουλειά του κόμματος στις γυναίκες. Πήραμε απόφαση να απαιτήσουμε από σας επιτακτικά ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ να διεξάγετε τη δουλειά μέσα στις γυναίκες συστηματικά και οργανωμένα. Διαβάστε ξανά τις αποφάσεις του ΧΙΙΙ πλένουμ της ΚΔ για τη σημασία της δουλειάς στις γυναίκες. Διαβάστε ξανά τα αντίστοιχα μέρη από τους λόγους των σ.σ. Κούσινεν και Κιρσάνοβας στη ΧΙΙΙ Ολομέλεια, διαβάστε ξανά χωρίς άλλο τις αποφάσεις του Ι, ΙΙΙ, Υ, και ΥΙ Παγκόσμιων Συνεδρίων της ΚΔ. Εσείς οι υπεύθυνοι για όλη τη δουλειά του κόμματος πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές αποφάσεις, θα τις έχετε ωστόσο ίσως λησμονήσει. Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα ντοκουμέντα και ότι η οργάνωση της δουλειάς στις γυναίκες σε σας έχει εγκαταλειφθεί πρέπει ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ να τη διεξάγετε σοβαρά και συστηματικά.

Σας γράφουμε τόσο πλατειά και επιτακτικά για το δυνάμωμα της δουλειάς στις γυναίκες όχι μόνο σε συνδυασμό με το διεθνές αντιπολεμικό συνέδριο.

Οποιος δε θέλει να πέσει σε οπορτουνισμό, όποιος σοβαρά αναγνωρίζει την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης που έδωσε το πλένουμ («πλησιάζουμε αποφασιστικά…) όποιος στέκεται σοβαρά για το ζήτημα της κατάκτησης της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης σε συνδυασμό με τον αγώνα κατά του πολέμου, κατά του φασισμού, για την εξουσία, για τα σοβιέτ, αυτός δεν μπορεί ούτε μια στιγμή να αμφιβάλλει ότι ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΑΡΔΕΜΑ, ΤΟ ΒΑΘΕΜΑ, Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ.

Η σοβαρή αναδιοργάνωση της δουλειάς στις γυναίκες είναι αναγκαία ιδιαίτερα γιατί το κόμμα σας είναι παράνομο, δουλεύει σε συνθήκες επιταχυνόμενης φασιστικοποίησης και προετοιμασίας ανοικτού φασισμού. Η πρακτική πείρα της Γερμανίας, Πολωνίας και της Κίνας του Γκοουμιντάν[1] δείχνει τι πολύτιμη δουλειά μπορεί να εκτελέσουν οι γυναίκες στην παράνομη συνωμοτική τεχνική. Πόσο δραστήρια δουλεύουν οι φασίστες και όλοι οι αντιδραστικοί για να απαιτήσουν με τη βοήθεια της Θρησκείας, του εθνικού σοβινισμού κλπ. μαζική επιρροή πάνω στις γυναίκες.

Ο αγώνας για την κατάκτηση της επιρροής μας πάνω στην πλειοψηφία της εργατικής τάξης είναι ακατανόητος χωρίς πλατειά δουλειά μέσα στις γυναίκες στην περίοδο που συνεπεία της μηχανοποίησης σε συνδυασμό με τον επερχόμενο πόλεμο δουλεύουν στα εργοστάσια όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών. Η ανάγκη πλατειάς επαναστατικής δουλειάς στις γυναίκες σε συνδυασμό με την αντιπολεμική μας δουλειά είναι φανερή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Βάλτε το ζήτημα της οργάνωσης της δουλειάς του κόμματος στις γυναίκες με όλη τη σημασία των λέξεων αυτών, σε μια από τις πιο κοντινές συνεδριάσεις του ΠΓ. Επεξεργαστείτε σε αυτή τη συνεδρίαση πλάνο και οδηγίες γι’ αυτή τη δουλειά όχι μόνο για την ΚΕ αλλά και για όλα τα μεσαία όργανα του κόμματος και τους πυρήνες. Ορίστε ένα μέλος του ΠΓ καθοδηγητή της δουλειάς στις γυναίκες και υπεύθυνου γι’ αυτήν. Ανακοινώστε μας το όνομά του.

Οσον αφορά τις μέθοδες δουλειάς σας μεταδίδουμε τις εξής σκέψεις.

Η δουλειά στις γυναίκες δεν μπορεί να ανατίθεται σε εξωκομματικές επιτροπές ή μέσα στο κόμμα μόνο στις γυναίκες. Τη δουλειά αυτή πρέπει να τη διεξάγουν όλες οι οργανώσεις του κόμματος κεντρικές, μέσες και κατώτερες, άνδρες και γυναίκες. Η δουλειά μέσα στις γυναίκες δεν πρέπει να διεξάγεται μόνο τυπικά ή μόνο με γενική προπαγάνδα. Πρέπει και γενική προπαγάνδα να κάνουμε και να μελετάμε την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών (υπερεκμετάλλευση, επίδρασή της στο μεροκάματο και την ανεργία των ανδρών, οι γυναίκες και η προετοιμασία του πολέμου, ο αγώνας της μπουρζουαζίας, του φασισμού και σοσιαλφασισμού για επιρροή στις γυναίκες κλπ.). Ομως το βασικό είναι να κάνουμε συστηματική δουλειά έτσι που να συνδέεται με τα επίκαιρα ζητήματα της ζωής και του αγώνα των εργαζόμενων γυναικών. Αυτή η δουλειά πρέπει να συνδέεται με τις τρέχουσες διεκδικήσεις και ανάγκες των εργαζόμενων μαζών, να απορρέει από τα τρέχοντα καθήκοντα και εκδηλώσεις που διεξάγει το κόμμα. Είναι ανάγκη να δουλεύουμε έτσι που η δουλειά στις γυναίκες να δίνει ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ να τραβά τις γυναίκες στον αγώνα, να επεκτείνει την επιρροή μας, να οδηγεί στην ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ με τη στρατολογία καινούργιων γυναικών στο κόμμα, στις κοντινές μας μαζικές οργανώσεις, στην αύξηση της κυκλοφορίας του τύπου μας. Πρέπει να πάμε στις γυναίκες εκεί που το κεφάλαιο επιτίθεται, όπου ωριμάζουν απεργίες. Πρέπει να οδηγούμε τις γυναίκες στον αγώνα στον καιρό απεργιών και άλλων αγώνων. Ομως, πρέπει να κρατούμε σύνδεση μαζί τους μετά τις απεργίες, να κρατάμε και να σταθεροποιούμε με συνεχή δουλειά τους δεσμούς που αποκτήσαμε στον αγώνα.

Οταν θα επεξεργάζεστε το πλάνο για τον εαυτό σας και τις οδηγίες για τους τύπους, μη ξεχνάτε ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ και τα ακόλουθα σημεία που υπογράμμισε στη ΧΙΙΙ Ολομέλεια η σ. Κιρσάνοβα.

1) Στρατολογία γυναικών στο κόμμα, ανάδειξή τους στη δουλειά στο κόμμα και τις μαζικές οργανώσεις, δημιουργία γυναικείου αχτίφ, γυναικείων στελεχών στο κόμμα και τα συνδικάτα. 2) Δημιουργία πλατειού γυναικείου εξωκομματικού ακτίφ πάνω στο οποίο το κόμμα θα μπορούσε να στηριχτεί στη δουλειά του. Οργάνωση συνελεύσεων γυναικών αντιπροσώπων στα εργοστάσια. Σύγκλιση συνδιασκέψεων γυναικών σε συνδυασμό με συγκεκριμένες εκδηλώσεις (απεργίες, εκλογές, διαμαρτυρίες κατά συλλήψεων, δικών, επιθέσεων φασιστών κλπ.). 3) Δουλειά μέσα στις άνεργες, τις γυναίκες των εργατών, των γυναικών ΤΤΤ και πολεμικών επιχειρήσεων. 4) Βοήθεια στη δουλειά της Κομμουνιστικής Νεολαίας μέσα στα κορίτσια, στη γυναικεία νεολαία που σε καιρό πολέμου θα γεμίσει τα εργοστάσια. 5) Δουλειά μέσα στις γυναίκες των ρεφορμιστικών και φασιστικών συνδικάτων και γενικά στις μαζικές οργανώσεις του εχθρού. 6) Όχι περιορισμός στη γενική ζύμωση και προπαγάνδα αλλά τράβηγμα των γυναικών μέσα από την πείρα του αγώνα στην επαναστατική συνείδηση και οργάνωση. Η αφιέρωση της προσοχής στην υπεράσπιση των καθημερινών συμφερόντων των εργαζομένων γυναικών, διατύπωση των διεκδικήσεών τους, τράβηγμά τους στον απεργιακό αγώνα. Φροντίδα για τέτοιες ανάγκες σαν σχολικά βοηθήματα για τα παιδιά, εφοδιασμό των μαθητών με παπούτσια, ρούχα, πρόγευμα, κλπ. Δικαίωμα έκτρωσης. Ξεκινώντας από τον αγώνα για παρόμοιες διεκδικήσεις να εξυψώνεται η συνείδηση των εργαζομένων γυναικών, να γίνονται ικανές για τον αγώνα κατά της αστικής κυβέρνησης κατά του φασισμού κατά του πολέμου, για την εργατοαγροτική εξουσία, για τα σοβιέτ. Να οργανώσουμε κάτω από την καθοδήγησή μας συστηματική δουλειά των γυναικών στο στρατό, σύνδεσμο με τους στρατιώτες, με τις Τράπεζες με τη βοήθεια των μανάδων, γυναικών αδελφών, αραβωνιαστικών κλπ.

Αυτές οι πραχτικές συμβουλές της σ. Κιρσάνοβας δεν είναι όλες. Σας τις υπενθυμίζουμε μόνο σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, μη γνωρίζοντας αν έχετε το λόγο της σ. Κιρσάνοβας στο ΧΙΙΙ πλένουμ, για να ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ τη δουλειά σας. Πρέπει να επεξεργαστείτε πλάνο και οδηγίες για τη δουλειά στις γυναίκες σε ΣΤΕΝΟΤΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ παίρνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση σε κάθε ξεχωριστή περιφέρεια και κλάδο παραγωγής.

 

ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 1) Να συζητήσετε το γράμμα μας αυτό στο ΠΓ, να πάρετε ανάλογη απόφαση για το πλάνο, τις οδηγίες, τον υπεύθυνο σύντροφο. Στείλτε μας την απόφαση αυτή.

2) Πάνω στη βάση του γράμματος αυτού και των αποφάσεών σας δημοσιεύσετε στον κομματικό τύπο άρθρο ώστε η ανάγκη της ριζικής αναδιοργάνωσης της δουλειάς στις γυναίκες στο κέντρο και στην περιφέρεια να φτάσει γρήγορα στη συνείδηση όλων των μελών του κόμματος.

Τελειώνοντας σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το γράμμα μας, για την 8η του Μάρτη πρέπει να μας στείλετε τα αποτελέσματα της καμπάνιας αυτής.   * Αρχείο ΚΚΕ, τμήμα «Αρχείο ΚΔ»: Εγγραφο της Βαλκανικής Γραμματείας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ που απευθύνεται προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χωρίς καταγεγραμμένη ημερομηνία. Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

[1] Σημείωση ΚΟΜΕΠ: Κουομιντάγκ.