Της Σύνταξης

Η προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα την υπόθεση COSMOTE - «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», περιέχει βασικά στοιχεία της στρατηγικής της άρχουσας τάξης για το κτύπημα του ΚΚΕ.

Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου δεν ανέχονται το γεγονός ότι το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο και ενισχύει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που πείθονται από την πολιτική επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και θέσεών του.

Ανησυχεί τους εκπροσώπους των αστικών θεσμών και μηχανισμών η σταθερότητα του ΚΚΕ στο ταξικό εργατικό συμφέρον, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο και οι ανάλογες πρωτοβουλίες δράσης του. Ταυτόχρονα ανησυχούν για την πορεία αποδυνάμωσης του πολιτικού συστήματος της δικομματικής εναλλαγής στην κυβερνητική άσκηση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Φοβούνται τη δυναμική απεγκλωβισμού των εργατικών και λαϊκών μαζών από την αστική πολιτική χειραγώγηση, την προοπτική ριζοσπαστικοποίησης και πιο μαζικής θαρραλέας στήριξης της πολιτικής του Λαϊκού Μετώπου για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, της πάλης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάργηση της πλουτοκρατίας. Ιδιαίτερα τους ανησυχεί αυτή η δυνατότητα σε συνθήκες που, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις στον Καύκασο, οι συσχετισμοί στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τείνουν σε αλλαγές, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται.

Η δυσοσμία των σκανδάλων πνίγει τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποκαλύπτεται σε όλο της το εύρος η σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και γίνεται η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα ως ιδιαίτερες σχέσεις πολιτικών - επιχειρήσεων που υφίστανται πάνω και έξω από τη σχέση οικονομίας - πολιτικής, από τη συνύφανση μονοπωλίων - κράτους. Εξω από αυτή τη σχέση απενοχοποιείται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, επιχειρείται η ενοχοποίηση του ΚΚΕ που ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα είναι η ίδια που φέρνει την ακρίβεια, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.

Η αντικομμουνιστική επίθεση πάντα ήταν ο προπομπός για να δυναμώσει η επίθεση ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η συκοφαντική επίθεση κατά του ΚΚΕ επιδιώκει να υποκατασταθεί η ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, με την ανύπαρκτη ευθύνη του ΚΚΕ. Στράφηκε πρώτ’ απ’ όλα κατά του ΚΚΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα επίθεση κατά των εργαζομένων, με τον αποχαρακτηρισμό σειράς επαγγελμάτων από τα βαριά κι ανθυγιεινά, τη νέα φορολογική επιβάρυνση, νέα ταξικά εμπόδια στην παιδεία, την προώθηση νέων μορφών στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάρος των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών σε κεντρικό ή δημοτικό επίπεδο (διοικητική μεταρρύθμιση, «Καποδίστριας ΙΙ»). Επιχειρήθηκε να πληγεί με τη συκοφαντία και τη λάσπη το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τις επιθέσεις της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 17 Ιουλίου 2008 σημειώνει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπογραμμίζει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν εξυγιαίνεται και ότι ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού θα έρθουν από τον ίδιο, με την οργανωμένη δράση του. Είναι το κόμμα που καταγγέλλει τα σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει επί της ουσίας την πολιτική της ΝΔ, δίχως κοινοβουλευτικές φωνασκίες εντυπωσιασμού, δίχως προσωπικές επιθέσεις. Είναι το κόμμα που προβάλλει την πολιτική του πρόταση, τη λαϊκή εξουσία, και δρα, ώστε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να την κάνουν δική τους υπόθεση με την πείρα και τη γνώση».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις μεταμφιέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, από την «ανανέωση» προσώπων, από τις «άφθαρτες» συμμαχικές κυβερνήσεις που ούτε σκοπεύουν ούτε μπορούν να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πριμοδοτούμενη άνοδος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πλασάρεται ως ριζοσπαστική η οπορτουνιστική πολιτική του, που αποσκοπεί στην αναδιάταξη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με επίκεντρο την ενίσχυση των δυνάμεών του σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Η προοπτική μιας κυβέρνησης «ενός μεγάλου συνασπισμού της αριστεράς», όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά αντίθετα στηρίζει το αστικό πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ με τη «Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές του Ιούνη του 2009» που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2008, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία με τον αγώνα και την ψήφο τους να δώσουν ένα γερό μάθημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ξεγυμνώσουν την υποκρισία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τη δημαγωγία του ΛΑΟΣ.

Συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι κνίτες και οι κνίτισσες τιμούν τις δυο επετείους με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που θα κορυφωθούν στο κοινό Φεστιβάλ «ΚΚΕ - ΚΝΕ Οδηγητή» το Σεπτέμβριο.

Η ΚΟΜΕΠ, με την παρούσα έκδοσή της, δίνει τη δική της συμβολή, με το αφιέρωμα «ΚΚΕ και νεολαία».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και σε όλη την πορεία του αναδείκνυε το καθήκον της δράσης του στη νεολαία, παράλληλα με την πρωτοβουλία του να διαμορφωθεί αυτοτελής οργανωτικά κομμουνιστική νεολαία που δρα με την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του Κόμματος. Η ΟΚΝΕ, η ΚΝΕ, αλλά και η πείρα των πολιτικών οργανώσεων όπου συμμετείχαν ενεργά κομμουνιστές νεολαίοι, όπως η ΕΠΟΝ, η Νεολαία της ΕΔΑ, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, επιβεβαιώνουν τον αναντικατάστατο ρόλο του Κόμματος στον ευρύτερο αγώνα της νεολαίας. Μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων αυτών αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες, αγώνες, καταγράφηκαν κατακτήσεις και ηρωικές σελίδες, όχι μόνο του νεολαιίστικου, αλλά και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

«Τέκνο της ανάγκης» αλλά «κι ώριμο τέκνο της οργής» η ΚΝΕ ξεκινάει την επαναστατική της πορεία στο πλάι του Κόμματος το Σεπτέμβριο του 1968. Η απόφαση για την ίδρυσή της πάρθηκε από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και εγκρίθηκε από τη 13η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Τελικός κριτής όλων των αποφάσεων και εκτιμήσεων του Κόμματος είναι η ιστορική πράξη. Σήμερα, 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, αυτός ο αλάθητος κριτής έχει δικαιώσει την ιστορική απόφαση ίδρυσης της ΚΝΕ το 1968.

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ», που πραγματοποιήθηκε το 2005, υπογραμμίζουν ότι: «Η ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 δικαίωσε την απόφαση του ΚΚΕ με την επαναλειτουργία του στην Ελλάδα, σε συνθήκες παρανομίας, ύστερα από τη διάλυση των ΚΟ το 1958. Η ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, είναι απολύτως αναγκαία. Καμία άλλη νεολαιίστικη οργάνωση, όσο μαζική και ριζοσπαστική να είναι, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει, να την υποκαταστήσει».

Το ΚΚΕ πάντα κατανοούσε και κατανοεί τις ιστορικές ευθύνες του απέναντι στη νεολαία και στις ανάγκες της, στην ανάπτυξη του κινήματος από διάφορα τμήματά της (μαθητικό, σπουδαστικό, φοιτητικό), στις ιδιαίτερες μορφές ενασχόλησης του εργατικού κινήματος με τις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων (επιτροπές νέων στα σωματεία, στα συνδικάτα κλπ.). Το ΚΚΕ βλέπει τα προβλήματα των νεότερων γενιών ως ταξικά προβλήματα, ως προβλήματα των παιδιών, εφήβων, νέων που ανήκουν σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους, όταν εργαστούν, με πτυχίο ή χωρίς αυτό, ταξικά παραμένουν στην εργατική τάξη ή στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το Κόμμα αντιμετωπίζει τη δράση του στη νεολαία ως αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.

Η νεολαία, αναζητώντας πάντα το καινούριο, έλκεται από καθετί που περικλείει δυναμισμό, έχει την τάση να αναζητεί ιδεώδη και ιδανικά. Η τάση κάθε νέα γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη είναι αντικειμενική και προοδευτική.

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη υπογραμμίζουν: «Οι νεολαιίστικες ιδιότητες δεν μπορεί να αναπτυχθούν από μόνες τους, να γεννήσουν θετικά αποτελέσματα για την ίδια τη νεολαία και την κοινωνία, αν δε συνδεθούν με τον αγώνα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Με την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το πραγματικά καινοτόμο και ανατρεπτικό υπάρχει, δυναμώνει εκεί που αναπτύσσεται η ταξική πάλη, εκεί που αρχίζει η συνειδητή δράση για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας».

Η ΚΝΕ σηκώνει στις πλάτες της τη μεγάλη ευθύνη να προβάλλει στους νέους το Πρόγραμμα και την πολιτική του ΚΚΕ, να κατακτά πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων, να καλλιεργεί στο κίνημα της νεολαίας την ταξική αντίληψη και τη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα. Εχει όμως και ένα παραπάνω καθήκον: να ετοιμάζει και να διαπαιδαγωγεί τα αυριανά μέλη και στελέχη του Κόμματος, να καλλιεργεί υψηλό επίπεδο επαναστατικής συνείδησης, δράσης και στάσης ζωής στα μέλη της.

Σ’ αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα τοποθετείται το άρθρο της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τίτλο: «Στα 40 χρόνια της ΚΝΕ». Στο άρθρο αναδεικνύεται ότι η πρωτοποριακή δράση του Κόμματος στη νεολαία και η καθοδηγητική βοήθεια στην ΚΝΕ αποκτά επείγοντα επιτακτικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι με ευθύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, νέοι με ριζοσπαστική συνείδηση που δεν έχουν καμία άμεση γνώση και εμπειρία από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να μάθουν την προσφορά του, την ανωτερότητά του σε σύγκριση με τον καπιταλισμό αλλά και τις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης. Ενα καθήκον ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο, που συνδέεται με την πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το Φεβρουάριο του 2009, το οποίο σύμφωνα με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέχεια στις εκτιμήσεις του Κόμματος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, θα εμπλουτίσει την αντίληψη του Κόμματος για το σοσιαλισμό.

Στο άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ «Η ιδεολογικοπολιτική πάλη στη νεολαία. Για την ιδεολογική ισχυροποίηση της ΚΝΕ» αναδεικνύονται οι αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται από τα επιτελεία και τα κόμματα της κεφαλαιοκρατίας μέσα στη νέα γενιά και το κίνημά της. Δίνεται απάντηση στον αντικομμουνισμό και στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Ως κύριο καθήκον για την ΚΝΕ μπαίνει η δουλειά για την απόσπαση της νεολαίας από την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Στην εξειδίκευση της δουλειάς του Κόμματος στην εργατική και εργαζόμενη νεολαία, στη θετική και αρνητική πείρα, στις δυσκολίες, αλλά και στις δυνατότητες παρέμβασης του Κόμματος σ’ αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης αναφέρεται το άρθρο «Για τη δουλειά του ΚΚΕ στην εργαζόμενη νεολαία».

Η αύξηση του ρόλου και της πολιτικής, ιδεολογικής επιρροής της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στην πάλη για μια παιδεία στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών αναγκών, στους στόχους δράσης της ΚΝΕ στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα αναφέρεται το άρθρο «Ανύψωση της πολιτικής δράσης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα».

Στο αφιέρωμα της ΚΟΜΕΠ «ΚΚΕ και νεολαία» περιλαμβάνεται σημαντικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ, το ρόλο της τελευταίας στην κινητοποίηση της νεολαίας στους εργατικούς αγώνες.

Στην ενότητα «Υγεία - Πρόνοια» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Κριτική στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Δημόσια υγεία». Το ΚΚΕ διοργάνωσε καμπάνια για την Υγεία, με δημοσίευση των «Θέσεων για την Υγεία» στο «Ριζοσπάστη» το Μάιο του 2008 και διαμόρφωσε σχέδιο δράσης, παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα μέτωπα πάλης, που αφορά τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το θέμα της υγείας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών δεν περιορίζεται στο σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες του. Εχει ευρύτερες διαστάσεις. Η ανεργία και η υποαπασχόληση καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανασφάλεια και το άγχος. Οι εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας, τα ελαστικά ωράρια, η εργοδοτική πίεση, οι απειλές και οι εκβιασμοί, οι βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας φθείρουν την εργατική δύναμη. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες οδηγούν στο θάνατο ή την αναπηρία χιλιάδες εργαζόμενους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή ποιότητα και η μόλυνση του νερού και των τροφίμων από επικίνδυνες ουσίες, οι άσχημες συνθήκες κατοικίας, ο τρόπος ζωής και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, καθώς και άλλοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στην υγεία του λαού. Ολα αυτά τα ζητήματα αφορούν τη Δημόσια υγεία. Στο παρόν άρθρο γίνεται κριτική στο πρόγραμμα-στρατηγική της ΕΕ για αυτόν τον τομέα της υγείας, για τα χρόνια 2008 - 2013. Είναι μια συμβολή στην καλύτερη κατανόηση και εκλαΐκευση των θέσεων του Κόμματος συνολικά για την υγεία. Είναι εξοπλισμός για τη μάχη των ευρωεκλογών, ώστε με περισσότερα επιχειρήματα να στηριχτεί η θέση του Κόμματος για αποδέσμευση από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Οι θέσεις του ΚΚΕ πρέπει να γίνουν εργαλείο στα χέρια της εργατικής τάξης για μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της πάλης για ένα αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός» συνεχίζεται η δημοσίευση εισηγήσεων από το διήμερο συμπόσιο της ΚΟΜΕΠ, με θέμα: «Ζητήματα έρευνας σχετικά με τις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και καπιταλιστικής παλινόρθωσης με επίκεντρο την ΕΣΣΔ», που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτό το τεύχος φιλοξενείται η συνεισήγηση των Αμερικανών μαρξιστών Ρ. Κίραν και Τ. Κένυ, με θέμα: «Η θέση για τη δεύτερη οικονομία στο βιβλίο “Προδομένος Σοσιαλισμός”. Νέα στοιχεία και ευρύτερα συμπεράσματα».

Στο 5ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ δημοσιεύονται τα κομματικά ντοκουμέντα της περιόδου 8.7.2008 έως 2.9.2008.