Αρχειακό υλικό: «ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ»*

Αγαπητοί σύντροφοι.

Σας αποστέλλω την εισήγηση σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Νοεμβρίου 1926 δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε κάποιο από τα αστικά κόμματα. Η πολιτική κρίση θα συνεχιζόταν, εφόσον τα δημοκρατικά και μοναρχικά κόμματα δεν κατέληγαν στην ιδέα για κυβέρνηση αστικού συνασπισμού.

Πραγματικά δημιουργήθηκε κυβέρνηση από τους αρχηγούς πέντε αστικών κομμάτων, από τους οποίους ο Τσαλδάρης είναι αρχηγός του πλέον ανένδοτου μοναρχικού κόμματος.

Η πολιτική της κυβέρνησης του αστικού συνασπισμού είναι άκρως αντιδραστική. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οριστικά ακολουθεί την πολιτική του αγγλικού ιμπεριαλισμού και του ιταλικού φασισμού και κατ’ αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται στο κοντινό μέλλον να σύρει τη χώρα σε νέες πολεμικές περιπέτειες. Με τη συμμετοχή της στις διπλωματικές σκευωρίες της Αγγλίας στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της σε σχέση με το σέρβικο ιμπεριαλισμό και σε πρώτη καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες της για εδαφική επέκταση, την οποία ποτέ δεν απαρνήθηκε.

Εκτός των άλλων οι αστοί της Ελλάδας, μέσω της υποταγής της χώρας στον αγγλικό ιμπεριαλισμό, εξασφαλίζουν τη χρηματική στήριξη χωρίς την οποία δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τη βαριά οικονομική και χρηματιστική κρίση, η οποία αλωνίζει τη χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου και της μικρασιατικής καταστροφής.

Στο εσωτερικό της χώρας ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεχίζει την πολιτική καταπίεσης των λαϊκών μαζών.

Η οικονομική στήριξη από το εξωτερικό δεν είναι αρκετή για την αναζωογόνηση των κρατικών οικονομικών και για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Η αστική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναζητήσει συμπληρωματικούς πόρους στο εσωτερικό της χώρας. Εννοείται ότι αναζητεί αυτούς τους πόρους όχι ανάμεσα στην αστική τάξη, αλλά ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα.

Με ανυπομονησία αναμένουν να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το σχέδιο οικονομικών μέτρων. Αναμφισβήτητα ο αστικός συνασπισμός θα προσφύγει σε νέους φόρους και άλλα αντιδραστικά οικονομικά μέτρα, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο θα παίξει η οικονομία σε βάρος των κρατικών υπαλλήλων.

Παράλληλα με τις προσπάθειες του κράτους να αντεπεξέλθει με την κρίση σε βάρος των εργαζόμενων μαζών, αναπτύσσεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία της αστικής τάξης, η οποία προσπαθεί με όλα τα μέσα να καταβάλει την αντίσταση της εργατικής τάξης. Η ανεργία, η οποία έγινε μόνιμη μάστιγα για το ελληνικό προλεταριάτο, αποτελεί για τους καπιταλιστές ισχυρότατο μοχλό για τη μείωση των μισθών και την επιμήκυνση της εργάσιμης ημέρας. Στην πλειοψηφία των κλάδων της βιομηχανίας το 8ωρο ήδη δεν υπάρχει. Οι άλλες συνθήκες εργασίας (υγιεινή, ασφάλεια κλπ.) βρίσκονται επίσης σε οικτρά κατάσταση.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι εργαζόμενες μάζες στην Ελλάδα διολισθαίνουν στη φτώχεια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, εννοείται, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της αστικής τάξης να ξεπεράσει την οικονομική κρίση με την παραπέρα εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η δυσαρέσκεια της εργατικής τάξης, των αγροτών και των φυγόδικων1 αυξάνεται. Το επαναστατικό πνεύμα όλο και περισσότερο διαπερνά στις εργαζόμενες μάζες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στις τελευταίες εκλογές πήρε 45.000 ψήφους, καθημερινώς αποκτάει μεγαλύτερη επιρροή. Η δραστηριότητα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας προκαλεί την προσοχή ακόμη και μικροαστικών στρωμάτων.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Μετά τις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου οι τοπικές εκλογικές επιτροπές καθώς και η κεντρική εκλογική επιτροπή αναδιοργανώθηκαν σε επιτροπές δράσης του ενιαίου μετώπου των εργατών, αγροτών και φυγόδικων, θέτοντας ως σκοπό την κινητοποίηση πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού γύρω από τα πλέον βασικά ζητήματα. Οι επιτροπές παντού οργάνωσαν και συνεχίζουν να οργανώνουν συγκεντρώσεις για την πάλη ενάντια στον αστικό συνασπισμό, στους φόρους, στην υποταγή της χώρας στον ιμπεριαλισμό με την πολιτική των εξωτερικών δανείων κλπ. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις των επιτροπών δράσης καλούνται οι κομμουνιστές βουλευτές, οι οποίοι παντού γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό.

Η πλειοψηφία αυτών των συγκεντρώσεων, ακόμη και στην Αθήνα και τον Πειραιά και μεταξύ των φυγόδικων, στέφθηκαν με επιτυχία. Στη Μακεδονία, αυτό το κίνημα είχε σημαντική ανάπτυξη, λόγω της μαζικής ανεργίας, η οποία οργιάζει μεταξύ των εργατών. Στο Κοινοβούλιο η ομάδα μας τοποθετήθηκε στα εξής ζητήματα: Στη Διακήρυξη σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα για το στρατιωτικό ζήτημα και για την ανεργία μεταξύ των εργατών στα καπνεργοστάσια.

Η ομάδα άσκησε κριτική στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Απέδειξε ότι οι κύριες προσπάθειες του αστικού συνασπισμού για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης θα επικεντρωθούν σε βάρος των εργαζόμενων μαζών. Χαρακτήρισε τη δημιουργία της κυβέρνησης ως υποχώρηση των λεγόμενων δημοκρατικών πολιτικών κύκλων έναντι των μοναρχικών κομμάτων. Η δημοκρατική-μοναρχική ένωση στηρίζεται στο άλυτο μερικών ζητημάτων (το ζήτημα του καθεστώτος), πάνω στα οποία η αστική τάξη και ιδιαίτερα τα βενιζελικά κόμματα θέλουν να κλείσουν τα μάτια. Τέλος οι βουλευτές μας επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και στην πολιτική υποδούλωσης της χώρας στον ιμπεριαλισμό και τόνισαν ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν την εργατική τάξη. Μόνο η εργατο-αγροτική κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και να απελευθερώσει τη χώρα από τον ξένο ζυγό.

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 Γίνονται αναφορές για τον αποκλεισμό από το στράτευμα όλων των μοναρχικών αξιωματικών, ο οποίος λαμβάνει χώρα από την επανάσταση στο ...2 και για όλες τις επεμβάσεις των βενιζελικών αξιωματικών στην πολιτική ζωή της χώρας που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν ενάντια στους μοναρχικούς.

Κατά την περίοδο των συνομιλιών μεταξύ των αστικών κομμάτων, αμφότερα τα μοναρχικά κόμματα έθεσαν ως πρώτο όρο της προσωρινής συμφωνίας την επιστροφή όλων των μοναρχικών αξιωματικών στο στράτευμα και τον περιορισμό των βενιζελικών αξιωματικών στα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Οι βενιζελικοί ήταν αναγκασμένοι να αποδεχτούν αυτά τα αιτήματα υπό την πίεση της αντικειμενικής αναγκαιότητας και την επιρροή της Αγγλίας. Λήφθηκε η απόφαση να δημιουργηθούν δυο ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια, τα οποία έπρεπε να ασχοληθούν με την επιστροφή στο στρατό ξηράς και στο στόλο των μοναρχικών αξιωματικών σύμφωνα με τις επαγγελματικές τους ικανότητες. Αυτή η απόφαση διαμορφώθηκε ως σχέδιο, το οποίο ήρθε για επικύρωση στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση αυτού του σχεδίου άρχισε γενική διαπάλη γιατί οι μοναρχικοί βουλευτές (από το Λαϊκό Κόμμα) άρχισαν να κάνουν επίθεση στο «μιλιταρισμό».

Στη γλώσσα των μοναρχικών «μιλιταρισμός» ονομαζόταν η επέμβαση των βενιζελικών αξιωματικών στην πολιτική πάλη με το μοναρχισμό. Στη γλώσσα των βενιζελικών «μιλιταρισμός» ονομαζόταν η στρατιωτική δικτατορία του Πάγκαλου.

Οι βουλευτές μας έθεσαν το ζήτημα μαρξιστικά. Επιτέθηκαν στο βενιζελικό μιλιταρισμό, ο οποίος είναι όπλο καταπίεσης της εργατικής τάξης και γενικά των εργαζόμενων μαζών. Εδειξαν ότι τα μοναρχικά κόμματα δεν είναι λιγότερο μιλιταριστικά απ’ ό,τι οι οπαδοί του Βενιζέλου. Η επιδίωξή τους να επιστρέψουν στο στράτευμα οι δικοί τους αποκλεισμένοι αξιωματικοί έχει ως σκοπό μόνο τη δημιουργία των δικών τους ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πάλη ενάντια στους αντιπάλους τους.

Οι κομμουνιστές τοποθετήθηκαν ενάντια στην επιστροφή στο στράτευμα των μοναρχικών αξιωματικών και υπέρ της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, καθώς μόνο με αυτά τα μέτρα μπορεί να περιοριστεί η επιρροή του ελληνικού μιλιταρισμού.

 

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ

 Η ανεργία στους καπνεργάτες τους τελευταίους μήνες πήρε μεγάλες διαστάσεις. Χιλιάδες εργάτες -50.000 οικογένειες- ζουν σε τρομερή φτώχεια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ανεργίας, οι εργάτες των καπνεργοστασίων σχεδόν κάθε μέρα οργανώνουν διαδηλώσεις, οι οποίες πάντα καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό. Ανάλογο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όπου τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ ενάντια στους εργάτες. Μερικοί τραυματίστηκαν, μιας γυναίκας συνθλίφτηκαν τα πόδια από τις ρόδες κανονιοφόρου.

Οι βουλευτές έφεραν ερώτηση στη Βουλή. Η Βουλή και η κυβέρνηση, κάτω από τις εντυπώσεις των αναταραχών στη Μακεδονία, οι οποίες τους έδιναν τη δυνατότητα να προβλέψουν ακόμη μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, ενέκριναν πίστωση 25 εκατομμυρίων δραχμών για τους εργάτες των καπνεργοστασίων. Αυτό το ποσό ήδη διανεμήθηκε μεταξύ των αντίστοιχων οργανώσεων.

Εχοντας υπόψη ότι η ανεργία δεν περιορίζεται μόνο στην καπνοβιομηχανία αλλά καταλαμβάνει και όλους τους άλλους κλάδους της βιομηχανίας, η Επιτροπή Δράσης των Αθηνών με αφορμή το νέο έτος απαίτησε από τους δήμους πιστώσεις για τους ανέργους της πόλης των Αθηνών. Αυτό το αίτημα στηρίχθηκε από τις εργατικές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το ποσό των 200.000 δραχμών.

Ηδη έχουν περάσει δυο μήνες που η κυβέρνηση του αστικού συνασπισμού βρίσκεται στην εξουσία. Ομως δεν κατόρθωσε να έχει σημαντικές επιτυχίες στη δουλειά της. Τα οικονομικά ζητήματα παραμένουν όπως και πριν άλυτα. Ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί το ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναβάλλει την κατάθεση του σχεδίου οικονομικών μέτρων προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Ακόμη και εκείνα τα ζητήματα, τα οποία όπως φαίνεται έχουν λυθεί, προκαλούν συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το στρατιωτικό ζήτημα, το οποίο στην ουσία του εκφράζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μοναρχικών και των βενιζελικών στην πάλη για την εξουσία.

Πριν μερικές ημέρες, σε μια από τις μοναρχικές εφημερίδες, δημοσιεύτηκαν δυο μυστικές ανακοινώσεις, από το 1ο Σώμα Στρατού προς όλα τα στρατιωτικά τμήματα, με τη μορφή πληροφοριών. Αυτές οι ανακοινώσεις χαρακτηρίζουν την αντιδημοκρατική δραστηριότητα των μοναρχικών ως προσπάθεια αναστήλωσης της μοναρχίας. Ως αρχηγούς της συνομωσίας υποδεικνύουν τους ηγέτες των δυο μοναρχικών κομμάτων, τον Τσαλδάρη και το στρατηγό Μανέτα, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αυτή η αποκάλυψη έθεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό σε κίνδυνο.

Ο μοναρχικός Τύπος κατηγόρησε τους αξιωματικούς για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης.

Και οι δυο αρχηγοί των μοναρχικών απειλούσαν με έξοδο από την κυβέρνηση. Το περιστατικό τάχα μου εξομαλύνθηκε με συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να διενεργήσει έρευνα και να τιμωρήσει σκληρά τους υπαιτίους.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το βενιζελικό στρατηγό δεν ικανοποίησε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο απαίτησε την απομάκρυνση του διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού. Αυτή η απαίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τα βενιζελικά κόμματα και η διάλυση του αστικού συνασπισμού έμοιαζε αναπόφευκτη. Ομως την τελευταία στιγμή το περιστατικό λύθηκε ειρηνικά. Ο διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού, ο Μανέτας, εντός μηνός αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του.

 

 ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 Ως τέτοια καθορίστηκε η εβδομάδα από 23 - 30 Γενάρη. Στις 23 Γενάρη βγήκε ειδική έκδοση αφιερωμένη στο Λένιν. Στις 30 Γενάρη έγιναν ανοικτές συγκεντρώσεις σε όλους τους τόπους.

Η προπαγάνδα μας θα είναι επικεντρωμένη στην παρουσίαση των έργων του Λένιν σε σχέση με τα σημερινά καθήκοντα του ελληνικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Θα επιμείνουμε ιδιαίτερα στον ιμπεριαλισμό και στις σχέσεις της ελληνικής αστικής τάξης με αυτόν. Αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της επίσκεψης του αγγλικού στόλου και του Τσόρτσιλ, κάτι που φωτίζει την προσέγγιση της ελληνικής αστικής τάξης με τις ίντριγκες της Αγγλίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε γενικό χαρακτηρισμό της κατάστασης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών και να ξεκαθαρίσουμε τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος, της οργάνωσης όλων των εργατών στα συνδικάτα, της ενότητας της εργατικής τάξης, της ένωσης εργατών και αγροτών και της εργατο-αγροτικής κυβέρνησης. Στη διεξαγωγή αυτής της εβδομάδας θα συμμετάσχουν ακόμη οι Επιτροπές Δράσης. Αυτές ήδη άρχισαν να κάνουν συγκεντρώσεις ανά τετράγωνο, από τις οποίες μερικές πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Οι Θέσεις για την προπαγάνδα θα δημοσιευτούν στο «Ριζοσπάστη» στις 21 και 22 Γενάρη.

21.2.19273

 

 

ΣHMEIΩΣEIΣ:

* Αρχείο ΚΚΕ: Τμήμα «Αρχείο ΚΔ». Μεταφράστηκε από τη ρωσική γλώσσα.

1. Σ.μ.. Αφορά τους διωκόμενους από τους αστικούς νόμους για χρέη.

2. Σ.μ. Η λέξη στο πρωτότυπο κείμενο δεν είναι ευδιάκριτη.

3. Εκτός από την ημερομηνία που είναι δακτυλογραφημένη, υπάρχει και μία χειρόγραφη ημερομηνία (25.3.1927), πιθανότατα η ημερομηνία παραλαβής του σημειώματος.