ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στο παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ θ’ αφιερώσουμε τις «Σελίδες Ιστορίας του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος» στο κομμουνιστικό κίνημα της Γερμανίας, με αφορμή τα 90 χρόνια από την επαναστατική εργατική εξέγερση στο Αμβούργο, τον Οκτώβρη του 1923.

Πρωτοδημοσιεύουμε στα ελληνικά τα εξής τρία κείμενα του Ερνστ Τέλμαν (Ernst Thälmann), ακολουθώντας τη χρονολογία που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν:

- «Στις παραμονές της Γερμανικής Επανάστασης».

Πρόκειται για μέρος άρθρου δημοσιευμένου στις 3 Οκτώβρη 1923, όπως περιλαμβάνεται στο Λεύκωμα «Ernst Thälmann, Bilder, Dokumente, Texte» (Ερνστ Τέλμαν, Εικόνες, ντοκουμέντα, κείμενα).

- «Τα διδάγματα της εξέγερσης του Αμβούργου».

Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτώβρη 1925 στην εφημερίδα «Rote Fahne» (Κόκκινη σημαία), όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1919 μέχρι το 1945.

- «Δέκα χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας».

Είναι κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εικονογραφημένη εφημερίδα «Trotz alledem, 10 Jahre KPD» (Παρόλ’ αυτά, 10 χρόνια ΚΚΓ), η οποία εκδόθηκε από την ΚΕ του ΚΚΓ το Νοέμβρη του 1928.

Ο Ερνστ Τέλμαν ήταν ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Γεννήθηκε στις 16 Απρίλη 1886 στην Αλτόνα του Αμβούργου. Στις 15 Μάη 1903 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας. Από το 1904 μέχρι το 1913 εργάστηκε ως θερμαστής σε φορτηγό πλοίο. Τον Γενάρη του 1915 επιστρατεύτηκε και πολέμησε μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο δυτικό μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της επιστράτευσής του συνέχισε αμείωτα τη δράση του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τον Μάρτη του 1917 αποχώρησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξαιτίας της στάσης του στον πόλεμο και προσχώρησε στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (USPD). Το Μάρτη του 1919 έγινε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του USPD στο Αμβούργο. Αγωνίστηκε και κατάφερε τον Νοέμβρη του 1920 την προσχώρηση του τοπικού USPD στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (ΚΚΓ). Τον επόμενο μήνα εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΓ. Ως εκπρόσωπος του κόμματος, πήρε το καλοκαίρι του 1921 μέρος στην Γ΄ Κομμουνιστική Διεθνή, όπου γνώρισε τον Λένιν. Στις 30 Οκτώβρη 1925 εκλέχτηκε πρόεδρος του ΚΚΓ και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τη σύλληψή του το 1933. Από το 1924 μέχρι το 1933 ήταν βουλευτής του ΚΚΓ στο Ράιχσταγκ.

Στις 3 Μάρτη 1933, δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση των τελευταίων βουλευτικών εκλογών για το Ράιχσταγκ, συνελήφθη από τις ναζιστικές αρχές. Είχε προηγηθεί ο προβοκατόρικος εμπρησμός του Ράιχσταγκ στις 27 Φλεβάρη 1933, για τον οποίο χαλκευμένα κατηγορήθηκε το ΚΚ Γερμανίας. Την πρόθεσή του να διώξει με κάθε μέσο το ΚΚ Γερμανίας είχε εκφράσει ο Χίτλερ με την τοποθέτησή του σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του υπουργικού του συμβουλίου, δηλώνοντας ότι ο θρίαμβος του Ναζισμού περνούσε μέσα από τη συντριβή του ΚΚΓ.

Ο Ερνστ Τέλμαν εκτελέστηκε με εντολή του ίδιου του Χίτλερ στις 18 Αυγούστου 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, μετά από 11 χρόνια στην απομόνωση.