Αρχειακό υλικό: «7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1917 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1942»

Η 7 Νοεμβρίου είναι μια επέτειος που επί 25 χρόνια την γιορτάζουν οι καταπιεζόμενοι όλοι του κόσμου, γιατί μια τέτοια μέρα, πριν 25 χρόνια, ένας λαός ξεσηκώνουνταν σύσσωμος, έσπαζε τις αλυσσίδες του και εγκαθίδρυε ένα κοινωνικό καθεστώς που εξασφάλιζε τη λευτεριά, την καλοπέραση, τη μόρφωση και την πρόοδο, για όλους τους κατοίκους της απέραντης ρωσικής γης, δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι ουτοπία η κοινωνική χειραφέτηση των λαών από τους εκμεταλλευτές των, ντόπιους και ξένους.

Φέτος, η μεγάλη επέτειος, βρίσκει την ίδια χώρα νάχει ξαναπάρει τα όπλα στο χέρι και να μάχεται πάλι. Οι ίδιοι άνθρωποι που στα 1917 σύντριψαν το σάπιο και ανήθικο καθεστώς που επί αιώνες τους έπνιγε, που νίκησαν ύστερα με πολυετείς σκληρούς αγώνες τις στρατειές των λευκών ρώσων και τις ένοπλες επεμβάσεις της παγκόσμιας αντίδρασης, οι ίδιοι άνθρωποι που κατόπι επί 20 χρόνια σχετικής ειρήνης αγωνίστηκαν για να χτίσουν έναν καινούργιο κόσμο, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μάχουνται σήμερα για να σώσουν την πατρίδα τους, για να σώσουν τον υπέροχο πολιτισμό που δημιούργησαν και για να σώσουν την ανθρωπότητα ολόκληρη από τη βαρβαρότητα του φασισμού.

Τα ονόματα της Μόσχας, του Λένινγκραντ, του Στάλινγκραντ και των τόσων άλλων μαρτυρικών και ηρωικών πόλεων της Ρωσίας, φωτίζουν τη σημερινή επέτειο σαν σύμβολα, όχι μονάχα μιας παληάς νίκης, αλλά και ενός σημερινού σκληρού αγώνα. Ακόμα μια φορά, οι ρώσοι μαχητές βρίσκουνται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας απελευθερωτικής πάλης, ακόμα μια φορά κρατούν τις πιο επικίνδυνες θέσεις και σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της μάχης.

Γι’ αυτό, φέτος, η μεγάλη επέτειος δεν είναι μονάχα μια μέρα γιορτασμού. Είναι μια μέρα αγώνα. Είναι μια μέρα που θυμίζει στους λαούς ένα μάθημα και δίνει ένα σύνθημα. Θυμίζει στους λαούς ότι όταν ξέρουν να πολεμήσουν με αποφασιστικότητα, με ηρωισμό και με πείσμα, όταν ξέρουν να οργανώσουν τις τεράστιες δυνάμεις τους και να τις κατευθύνουν προς το μεγάλο τους Σκοπό, τότε, όσο ισχυρός και όσο σκληρός κι αν είναι ο εχθρός, οι λαοί θα νικήσουν.

Και η φετινή επέτειος δίνει ένα σύνθημα: «Για τη συντριβή του φασισμού και για το ξεσκλάβωμα των λαών, ένα πράγμα είναι απαραίτητο: να συντριβεί η αντίσταση της φανερής και κρυμένης πέμπτης φάλαγγας ανάμεσα στα “Ενωμένα Έθνη”, να συντονισθεί η μάχη στο παγκόσμιο μέτωπο, μια πραγματική συνεργασία ανάμεσα σ’ όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις. Και πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να συντονισθεί η μάχη με τους ηρωικούς λαούς της Σ.Ε. και με τον ένδοξο Κόκκινο Στρατό. Δηλαδή ν’ ανοιχτεί ειλικρινά και το ταχύτερο το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ».

Αυτό το σύνθημα φέρνει η σημερινή επέτειος στους αντιφασίστες μαχητές όλου του κόσμου. Κι αυτό το σύνθημα φέρνει στους αντιφασίστες φαντάρους και αξιωματικούς του ελεύθερου ελληνικού στρατού.

Γυρίζουμε τα μάτια μας πίσω στη νίκη της 7ης Νοεμβρίου 1917, γυρίζουμε τα μάτια μας στη σημερινή τιτανομαχία των κληρονόμων της νίκης εκείνης, γυρίζουμε τα μάτια μας στη σκλαβωμένη μας πατρίδα και στο λαό μας που πεινά και δολοφονείται. Και γινούμαστε πιο αποφασιστικοί για τον αγώνα που θα λυτρώσει την Πατρίδα μας και το λαό μας, μαζί με την Ανθρωπότητα ολόκληρη.

Ας μας φλογίζει λοιπόν, σ’ αυτή την επέτειο, το παράδειγμα των λαών της Σ.Ε. κι ας γίνει αντάξιός τους κι ο δικός μας αγώνας.

Αγώνας για τη δημιουργία ελληνικού στρατού αντιφασιστικού, που να ξέρει γιατί πολεμά, ποιους πολεμά και πώς πρέπει να πολεμά.

Αγώνας για να ξεσκλαβώσουμε την Ελλάδα.

Αγώνας για να χτίσουμε μιαν Ελλάδα όπως την θέλει ο ελληνικός λαός, ελεύθερην από τα δεσμά όλα και των ξένων και των ντόπιων φασισμών.

Αγώνας για μιας Ελλάδα λευτεριάς, προόδου και ευτυχίας.