Αρχειακό υλικό: «ΟΙ ΡΕΤΣΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ»

Με τα σκληρά πλήγματα που καταφέρονται τώρα στο Ανατολικό Μέτωπο ενάντια στο φασισμό τα οποία πιθανόν να σημαίνουν και την αρχή του τέλους του, άρχισαν να προσφέρονται ρετσέτες στους λαούς για τη νέα ζωή που θα ξεφυτρώσει μέσα απ’ τα ποτάμια του ιδρώτα και του αίματος των αγωνιζόμενων λαών.

Είναι φυσικό ύστερα από τόσο μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις να ακολουθούν κηρύγματα ασυναγώνιστα σε λογοτεχνία προς τους ανεύθυνους για την κοινωνική καταιγίδα λαούς που αυτοί όμως πληρώνουν πάντοτε το φόρο αίματος. Μια ματιά στα κηρύγματα και τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο τέλος του πρώτου πολέμου μάς επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό.

Εν τούτοις, καίτοι οι λαοί δέχονται με μια οπωσδήποτε ικανοποίηση την επανάληψη του κομβολογίου, έχουν όμως λόγους να αμφιβάλλουν για την πρακτική εφαρμογή του νέου κοινωνικού ευαγγελίου που πάλι τους προσφέρθηκε με τα λόγια όμως. Γι’ αυτό η απόφαση των λαών είναι αμετάκλητη.

Δεν εννοούν αυτή τη φορά ν’ αφήσουν την πρωτοβουλία που έχουν στο πεδίο της μάχης να τους γλυστρήσει πάνω στο τραπέζι της ειρήνης. Τα εκατομμύρια τραυματίες του πολέμου, οι χήρες και τα ορφανά, αυτοί είναι εκείνοι που θα υπογράψουν την ειρήνη: ειρήνη της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, ΔΟΥΛΕΙΑΣ και ΑΔΕΛΦΩΣΥΝΗΣ των λαών.

Κείνος που θα θελήσει να επωφεληθεί ή να ζήσει παράσιτο εις βάρος των λαών, αυτός θα τσακιστεί και πρέπει. Οι ήρωες που πρότειναν ένα όπλο κατά του εθνικού εχθρού θα προτείνουν δύο κατά του κοινωνικού. Όλα αυτά οι κυβερνώντες τις τύχες των, δηλαδή οι ελεύθερες κυβερνήσεις των λαών της Ευρώπης, όπως και οι της Ελλάδος, τάχουν μυριστεί και ζητούν με κάθε τρόπο να καλύψουν τις πομπές τους και μας παρουσιάζονται σαν μετανοούσες Μαγδαληνές, ενώ οι κυβερνήσεις Κουίσλιγκ, αφηνιασμένες, εξακολουθούν το ανθρωποκτόνο έργο τους καταβάλλοντες κάθε προσπάθεια να παρατείνουν την ανθρωποθυσία.

Για τους Κουίσλιγκ και τα τσιράκια τους έχει εκδοθεί καταδίκη εις θάνατον και δεν έχομε να σκοτιζόμαστε πολύ γι’ αυτούς, αλλά για τις ελεύθερες κυβερνήσεις και τα όργανά τους λέμε να φυλάξουν τα χρυσά κουτάλια που μας ετοιμάζουν για να τρώμε μεταπολεμικώς και να ριχτούνε στον αγώνα πλάι μας για να λευτερώσουμε τους δυστυχισμένους αδερφούς μας για να μπορέσουν να μας ακολουθήσουν αύριο σαν απλοί στρατιώτες στον τόπο που ημάρτησαν και μερικοί εκακούργησαν.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τις τύχες της χώρας μας τις πήρε πια μια για πάντα ο ελληνικός λαός στα χέρια του τοποθετώντας επικεφαλής του τα πιο τίμια και ανιδιοτελή στοιχεία του τα οποία διευθύνουν αποτελεσματικά τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και είναι συγχρόνως πρόθυμα να εφαρμώσουν και να προστατέψουν κάθε λαϊκή επιθυμία μεταπολεμικώς.

Ο ελληνικός λαός που καθοδηγείται από το Ε.Α.Μ. δεν δέχεται τις εξωτερικές ρετσέτες και συμβουλές και είναι αποφασισμένος, πάση θυσία, να επιβάλει τις εθνικές και κοινωνικές επιδιώξεις του. Ο ελληνικός λαός δεν θα δεχθεί πάτρωνες εκ των έξω που συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου κατά το διάστημα της απουσίας των.

Εμείς οι αντιφασίστες ναύτες, οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί όλων των όπλων συμμετέχοντας στον αγώνα παρά τη θέληση των προδοτών της 4ης Αυγούστου, έχομε ιερά υποχρέωση να ενισχύσουμε το λαό μας και να επιβάλουμε το εθνικό μεγαλείο που μόνος του απέκτησε, μεγαλείο αντάξιο προς τον χαρακτήρα του και τις παραδόσεις του.