ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΕ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ

 Το 2018 είναι χρονιά ολοκλήρωσης και κορύφωσης των γιορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που ξεκίνησαν πριν 4 χρόνια. Προετοιμαζόμαστε με τη φιλοδοξία και την απαιτητικότητα να αναδειχτεί η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δράσης του ΚΚΕ ως ένα ξεχωριστό γεγονός, όπως πράγματι είναι. Ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το Κόμμα, την ΚΝΕ, για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για το μέλλον του λαού και των παιδιών του, για το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα.

Πρέπει να πάμε με τη φιλοδοξία να δώσουμε μάχη, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το 2018 να μην είναι μόνο η κορύφωση των μέχρι τώρα εκδηλώσεων, αλλά και αφετηρία για μια νέα άνοδο, ανάταση του επαναστατικού κινήματος και της ταξικής πάλης στα επόμενα χρόνια.

 

Ο νέος αιώνας ζωής και δράσης του Κόμματος να δεθεί και να συνδυαστεί με την προσδοκία να είναι αιώνας νέων επαναστατικών αλλαγών και ανατροπών, ανάδειξης και αναγνώρισης του ΚΚΕ ως της αναμφισβήτητης πρωτοπορίας αυτού του αγώνα.

Με πλάτη τα 100 χρόνια, το σύγχρονο Πρόγραμμά μας, την επαναστατική στρατηγική και τις όποιες κατακτήσεις έχουμε μέχρι τώρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε αυτήν την προοπτική. Επομένως, όλες οι δραστηριότητες, εσωκομματικές και μαζικές, πρέπει να αφήνουν έντονα τα σημάδια τους με αποτελέσματα σε όλο το Κόμμα, την ΚΝΕ, την κάθε Οργάνωση, το κάθε στέλεχος και μέλος.

Από τη σκοπιά αυτή, η προετοιμασία γιορτασμού των 100 χρόνων πρέπει να είναι πολύ απαιτητική από την ΚΕ, από τα καθοδηγητικά όργανα, απ’ όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ. Να δημιουργηθεί κλίμα μαχητικής στράτευσης δυνάμεων στις ΚΟΒ και ΟΒ, δυναμικών πρωτοβουλιών, ενθουσιασμού, συνθήκες απαιτητικής δράσης για την κατάκτηση νέων θέσεων και στόχων, με βάση την απόφαση του 20ού Συνεδρίου. Δε στοχεύουμε σ’ ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, σε σχέση με την καθημερινή δράση των ΚΟ, αλλά σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες ενταγμένες στη συνολική προσπάθεια για εξειδικευμένη προβολή της στρατηγικής μας, σε κάθε κλάδο ή κάθε περιοχή, για τη βελτίωση της καθοδηγητικής ευθύνης του Κόμματος, των Οργανώσεων.

 

ΕΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΝΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

 Καταρχάς, να αξιοποιήσουμε καλά την επίδραση και την πείρα από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες των προηγούμενων χρόνων και για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, με τις θετικές και αρνητικές πλευρές, και να επεξεργαστούμε ένα ενιαίο πλαίσιο κατευθύνσεων και στόχων για όλες τις Οργανώσεις. Πλαίσιο που ταυτόχρονα θα ενισχύει την πρωτοβουλία, την πρωτοτυπία, την ποιότητα και την άμιλλα. Πλαίσιο που θα αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση της προσπάθειας που γίνεται για πιο ολοκληρωμένη στρατηγική αντιπαράθεση με την αστική πολιτική.

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

 • Στην κύρια προσοχή μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση του συνδυασμού μιας πλούσιας και δημιουργικής εσωκομματικής συζήτησης με τη στοχευμένη μαζική, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δράση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον εξοπλισμό των ΚΟΒ, ΟΒ σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτός ο σχεδιασμός θα έχει ως βάση τη Διακήρυξη της ΚΕ.

Στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ που θα γίνουν στις αρχές του χρόνου η συζήτηση της Διακήρυξης να είναι το κύριο περιεχόμενο. Να είναι μια πρώτη συζήτηση για την αφομοίωσή της, με πρόβλεψη για συνέχιση αυτής της συζήτησης πάνω σε διάφορες πλευρές, σε συνδυασμό με τα ιδεολογικά μαθήματα.

Στις συνελεύσεις αυτές να συζητηθεί και το πρόγραμμα δράσης της ΚΟΒ για τα 100 χρόνια.

Οι συνελεύσεις αυτές απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία από τις ίδιες τις ΚΟΒ και από τα καθοδηγητικά όργανα. Η ΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

• Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τον άξονα, την κύρια κατεύθυνση, το ζητούμενο από την οργάνωση της εσωκομματικής συζήτησης με βάση τη Διακήρυξη και την οργάνωση της μαζικής ιδεολογικοπολιτικής δράσης και οργανωτικής ισχυροποίησης.

Ο άξονας αυτός είναι η κατάκτηση της ικανότητας από το σύνολο των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εκλαΐκευση της σύγχρονης στρατηγικής του Κόμματος, την εξειδίκευση και πλατιά δουλειά.

Απαιτεί προσεκτική δουλειά για την καλή συζήτηση και αφομοίωση κυρίως των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής, του Προγράμματος του Κόμματος, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου.

Παίρνουμε υπόψη όλη τη δουλειά που έχει προηγηθεί, αλλά και το επίπεδο κάθε Οργάνωσης, ώστε να ανεβάσουμε το συνολικό επίπεδο του Κόμματος και κάθε Οργάνωσης.

Αξιοποιούμε και δίνουμε συνέχεια στη συζήτηση για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Να πάρουμε υπόψη μας στην όλη οργάνωση και καθοδήγηση της δουλειάς και στις ΚΟΒ τη βασική εκτίμηση των αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου, ότι μια από τις αιτίες των αδυναμιών στη δράση έχει να κάνει με λειψό θεωρητικό επίπεδο αρκετών μελών και στελεχών ή μη ολοκληρωμένη αφομοίωση του Προγράμματος και των στρατηγικών επεξεργασιών του Κόμματος, ή μειωμένη προσπάθεια στην ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση.

Είναι μια κρίσιμη πλευρά που αφορά το ατσάλωμα όλων των μελών και στελεχών του Κόμματος και ιδιαίτερα των νεότερων, στη σκληρή ταξική πάλη και στην ενίσχυση της ακλόνητης πίστης στη ρεαλιστικότητα των σκοπών του Κόμματος.

• Με βάση αυτόν τον προσανατολισμό να προσπαθήσουμε με αυξημένη επαγρύπνηση –τόσο στην εσωκομματική συζήτηση όσο και στη μαζική δράση– να μην εγκλωβιζόμαστε στην ανάδειξη και προβολή ζητημάτων της Ιστορίας του Κόμματος αποσπασμένα από την προοπτική.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάνει αρκετή δουλειά για μεγάλες και σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος: Αλύγιστοι της ταξικής πάλης, Αντίσταση, ΔΣΕ, περίοδος δικτατορίας κ.ά. Εχουν κυκλοφορήσει αρκετές εκδόσεις και ιδιαίτερα ο Β΄ τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας. Δε λέμε ότι έχουν αφομοιωθεί όλα τα συμπεράσματα, αλλά δε θα βοηθούσε μια γενική επανάληψη γνωστών ιστορικών γεγονότων, γενικών ή τοπικών.

Γι’ αυτό οι όποιες συζητήσεις, εκδηλώσεις Περιοχών, Τομέων, ΚΟΒ, εκδόσεις αποφασίζονται, να είναι προσεκτικά επιλεγμένες, να γίνεται συζήτηση για τη χρησιμότητά τους και να έχουν έγκριση από τα αντίστοιχα όργανα. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα να αναλωθούν Οργανώσεις με πολυσυζητημένα ιστορικά ζητήματα που έχουν ως περιεχόμενο θυσίες, αγώνες κλπ.

Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει ως ενίσχυση της ικανότητας για αποτελεσματική δράση σήμερα.

• Συνοψίζοντας το κύριο περιεχόμενο του γιορτασμού, πρέπει να υπηρετεί:

- Τη σύνδεση του σήμερα με το αύριο, πατώντας στην ιστορική πείρα και προσφορά.

- Την εκλαΐκευση και εξειδίκευση του Προγράμματος.

- Την ισχυροποίηση του ιδεολογικού μετώπου, σε σκληρή αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης σήμερα και του οπορτουνισμού.

- Την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος και τη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς.

 

ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

 Κεντρικός στόχος είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος με βάση τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου, η δημιουργία προϋποθέσεων για μια δυναμική ανάπτυξη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Κεντρικό καθήκον στην παραπάνω κατεύθυνση είναι η ουσιαστική προσπάθεια για τη βελτίωση της καθοδηγητικής ικανότητας του Κόμματος σε όλους τους κρίκους, το ξεπέρασμα αδυναμιών και καθυστερήσεων, όπως αναδεικνύονται από τα υλικά του 20ού Συνεδρίου. Μέσα στο χρόνο, μήνα το μήνα, με βάση και την πρακτική δράση, να λύνονται ζητήματα.

• Οι στόχοι να είναι μετρήσιμοι. Αύξηση της δύναμης κι επιρροής σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, στα μεγάλα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, στις βιομηχανικές ζώνες, με αιχμή τις νεότερες ηλικίες –προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την Κοινωνική Συμμαχία, για την προώθηση της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος. Απαιτείται μεγάλη στοχοπροσήλωση, εμπλουτισμός στόχων και μεθόδων δουλειάς.

• Ειδικότερος στόχος να είναι η οργάνωση μιας πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς για τους ξένους εργάτες, μετανάστες, πρόσφυγες. Να εκδοθεί ξενόγλωσσο φυλλάδιο.

• Αύξηση της δύναμης κι επιρροής του Κόμματος στους συμμάχους της εργατικής τάξης, όρος για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

• Αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και αξιοποίησή του στην καθοδηγητική δουλειά. Είναι κρίσιμο να παλευτεί το ζήτημα όπως το έχει βάλει η ΚΕ.

• Εξειδικευμένη ιδεολογική δουλειά για την κάλυψη κενών σε επίπεδο οργάνων, Οργανώσεων, μελών, πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένη εκτίμηση από κάθε όργανο. Με σχέδιο και επιμονή να ολοκληρωθούν τα μαθήματα που έχουν αποφασιστεί. Να αυξηθεί η κυκλοφορία της ΚΟΜΕΠ και των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, ως ατομική υπόθεση και καθήκον όλων των μελών του Κόμματος.

• Στόχος πρέπει να είναι και η ενθάρρυνση της μελετητικής δουλειάς, της έρευνας και της δημιουργίας τόσο κεντρικά από τα επιτελεία της ΚΕ όσο και από τις Οργανώσεις Περιοχής.

• Στο τέλος του 2018 να έχουμε συγκεκριμένα ποσοτικά αποτελέσματα: Στη στρατολογία-οικοδόμηση, στην αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του πολιτικού βιβλίου.

 

ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ

 Όλος ο σχεδιασμός και η δράση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ δεν πρέπει να είναι κάτι παράλληλο ή ξεχωριστό από τη συνολική δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Να δένονται με όλη τη δράση, να υπηρετούν τους κεντρικούς στόχους.

Για παράδειγμα: Η οργάνωση μιας απεργίας, οι αρχαιρεσίες κλπ. να μην αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά καθήκοντα, αλλά να εντάσσονται στο γενικό σχεδιασμό. Προς τιμήν των 100 χρόνων να οργανώνονται με πάθος, με απαιτητικότητα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να μην αποσπώνται από την υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων: Ισχυρό ΚΚΕ, με τη διεύρυνση επιρροής και δύναμης, με την κομμουνιστική διαπαιδαγωγητική δουλειά στην εργατική τάξη κλπ.

Ο σχεδιασμός να συνδυάζει την πλούσια εσωκομματική συζήτηση με μια αντίστοιχη στοχευμένη μαζική δράση. Για παράδειγμα: Η κατάκτηση νέων θέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ιδεολογικά, οργανωτικά, συνδικαλιστικά κλπ. απαιτεί βαθύτερη γνώση και συζήτηση στον Τομέα, στις ΚΟΒ, σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο, τη διαπάλη με την αστική πολιτική, τη σημασία του στην εργατική εξουσία, τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα που πρέπει να ανοίξουμε. Ταυτόχρονα, να υπάρχει σχέδιο για ανοιχτές, μαζικές, πολύμορφες συζητήσεις, εκδηλώσεις κλπ. Να συζητάμε, να βγάζουμε συμπεράσματα από κάθε βήμα, να αναδεικνύουμε ζητήματα από την Ιστορία του Κόμματος στον κλάδο κλπ.

Δεν αρκεί δηλαδή να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε μια συγκέντρωση για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Αντίστοιχα να δούμε το ζήτημα για όλους τους κλάδους ή για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

• Ο γιορτασμός θα είναι πετυχημένος και οι στόχοι θα προωθηθούν αν καταφέρουμε, και πρέπει να το παλέψουμε, να απλωθεί σε όλο το χρόνο, να αποκεντρωθούν διάφορες εκδηλώσεις και να γίνει κυρίως υπόθεση των ΚΟΒ, με σχέδιο για όλο το χρόνο στο πλαίσιο του Τομέα ή της Περιοχής.

• Να είναι στόχος η συμμετοχή των μελών, η ενθάρρυνση του ενδιαφέροντος για όλα τα μέλη, ακόμα και ενός δραστήριου περίγυρου.

• Μαζί με την ΚΝΕ θα ήταν χρήσιμο να οργανώσουμε ειδική διαφωτιστική δουλειά και άλλες δραστηριότητες για τους μαθητές και παιδιά μικρότερων ηλικιών.

• Να δουλέψουμε καλύτερα τα μέσα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να πάμε όσο γίνεται πιο μακριά, για τη μαζική κινητοποίηση και συσπείρωση. Τέτοια μέσα είναι:

- Η τέχνη σε όλες τις μορφές της.

- Η καλή προπαγάνδα.Το βιβλίο, ο «Ριζοσπάστης», η ΚΟΜΕΠ.

- Το σημαντικό ιστορικό γεγονός για την πόλη, τον κλάδο, την περιοχή κλπ.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

 Είναι βέβαιο ότι τα διάφορα κέντρα και επιτελεία θα ανοίξουν πόλεμο ενάντια στο Κόμμα. Θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Έχουμε πρόσφατη πείρα από την ενορχηστρωμένη επίθεση που εξαπέλυσαν για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η κύρια κατεύθυνσή τους θα είναι να ενισχύσουν την πολεμική τους στη στρατηγική του Κόμματος, ότι δεν είναι ρεαλιστική κ.ά., σε συνδυασμό βέβαια με τη συκοφαντία και διαστρέβλωση της Ιστορίας του.

Χρειάζεται να προετοιμαστούμε να απαντήσουμε επιθετικά κεντρικά, αλλά και σε επίπεδο Περιοχών.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΚΟΜΕΠ - PORTAL

 Θα έχουν τα δικά τους προγράμματα, πέρα από την προβολή των διάφορων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πρέπει να εμπλουτίζονται με διάφορες πλευρές κάθε φορά. Να μην αρκείται ο «Ριζοσπάστης» μόνο στην αναγγελία εκδηλώσεων. Να εξεταστεί η δυνατότητα ο «Ριζοσπάστης» να αναδημοσιεύει, με τη μορφή του ένθετου, αρχειακά υλικά ή μικρές εκδόσεις. Αντίστοιχη προσπάθεια να γίνει και από την ΚΟΜΕΠ.

 

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

 Η ΚΝΕ έχει επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο. Αυτό πρέπει να εντάσσεται και να συνδυάζεται με το γενικό προγραμματισμό του Κόμματος.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

 Το Ιστορικό Αρχείο θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, το ίδιο και το Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης». Ταυτόχρονα, να κάνουμε προσπάθειες για τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό του Αρχείου. Να διευρύνουμε συνεργασίες με άλλα αρχειακά κέντρα, βιβλιοθήκες, συλλογές, ειδικά με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, γενικά και κατά τόπους.

 

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 Με την ευκαιρία των 100 χρόνων θα φιλοξενήσουμε την 20ή Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Επιδιώκουμε να συμπέσει με την τελική εκδήλωση.

Για την προετοιμασία της θα μεσολαβήσουν συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή αρκετών κομμάτων κάθε φορά, που μπορεί επίσης να αξιοποιηθούν. Επίσης τις μέρες της Διεθνούς Συνάντησης να οργανωθεί και συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Είναι μια ιδιαίτερη ευθύνη για το Κόμμα μας και πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να ανταποκριθούμε και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία θετικά, με στόχο να συμβάλουμε στην ενίσχυση των προσπαθειών για την ενιαία στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

 

Αθήνα, 9.12.2017
Η ΚΕ του ΚΚΕ

 

 

* Η Διευρυμένη Σύνοδος της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Το πρόγραμμα για το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος και των 50 χρόνων της ΚΝΕ» πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκέμβρη 2017.