ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 11ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΡ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ» (Μάρτης-Απρίλης 1922)

1. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του ΚΚΡ έδειξε γλαφυρά ποιες δυσκολίες εμφανίζονται ενώπιον του προλεταριακού Κόμματος μετά την κατάκτηση της εξουσίας, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου πλειοψηφεί ο μη προλεταριακός πληθυσμός. Στη διάρκεια των 4,5 χρόνων της Επανάστασης το Κόμμα πραγματοποίησε πολλή δουλειά και έδειξε θαύματα ηρωισμού στα μέτωπα του εμφύλιου πολέμου. Όμως, ταυτόχρονα, το Κόμμα αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες, τις οποίες δε γνώριζε κατά το παρελθόν.

2. Από τότε που το Κόμμα έγινε κυβερνητικό κόμμα, άρχισαν αναπόφευκτα να διεισδύουν σε αυτό ξένα, καριερίστικα στοιχεία, κυρίως από τα στρώματα των μικροαστών της πόλης, που τώρα αποτελούν τη βασική μάζα των διαγραμμένων στοιχείων ως αποτέλεσμα της πανρωσικής κομματικής εκκαθάρισης. Για να εξασφαλίσουμε το Κόμμα από την είσοδο τέτοιων «διεισδυτών», το Κόμμα και στο μέλλον θα πρέπει να καταφεύγει σε παρόμοια μέτρα εκκαθάρισης.

3. Όμως, ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν και τις ακόλουθες περιστάσεις: Για να σταθεροποιήσει τη νίκη του προλεταριάτου και να υπερασπιστεί στον οξύτατο εμφύλιο πόλεμο τη δικτατορία του προλεταριάτου, η προλεταριακή πρωτοπορία χρειάστηκε να στερήσει την ελευθερία πολιτικής οργάνωσης απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες που ήταν εχθρικές στη σοβιετική εξουσία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας απέμεινε το μόνο νόμιμο πολιτικό κόμμα στη χώρα. Αυτή η κατάσταση έδωσε, εννοείται, πολλά πλεονεκτήματα στην εργατική τάξη και το Κόμμα της. Όμως, από την άλλη, προκάλεσε φαινόμενα που δυσκόλεψαν πάρα πολύ τη δουλειά του Κόμματος. Στις γραμμές του μοναδικού νόμιμου πολιτικού κόμματος έσπευσαν αναπόφευκτα, σε αναζήτηση έκφρασης των δυνάμεών τους, τέτοιες ομάδες και στρώματα που σε άλλες συνθήκες δε θα βρίσκονταν στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά στις γραμμές της σοσιαλδημοκρατίας ή κάποιας άλλης εκδοχής του μικροαστικού σοσιαλισμού. Αυτά τα στοιχεία, που ενίοτε θεωρούν τον εαυτό τους ειλικρινή κομμουνιστή, στην πράξη δεν έχουν αποβάλλει τον «αρχαίο Αδάμ» του μικροαστισμού και φέρνουν στο ΚΚΡ τη μικροαστική τους ψυχολογία και τις εμπειρίες της σκέψης.

4. Ως αποτέλεσμα των δύσκολων χρόνων του ιμπεριαλιστικού και του εμφύλιου πολέμου, ο αριθμός των εργατών στη Ρωσία μειώθηκε σημαντικά. Η δύσκολη κατάσταση των τελευταίων χρόνων οδήγησε σε σημαντικό ξεπεσμό του προλεταριάτου – φαινόμενο που αν και προσωρινό, ακριβώς στα τωρινά χρόνια εκδηλώνεται με ιδιαίτερα βαριά αποτελέσματα. Ένα μέρος των εργατών διασκορπίστηκε στα χωριά, ένα άλλο έφυγε στον Κόκκινο Στρατό. Πολλοί πρώην βιομηχανικοί προλετάριοι την βγάζουν από μέρα σε μέρα, αλλάζοντας πολύ συχνά απασχόληση και τόπο κατοικίας. Ο κρατικός μηχανισμός κατάπιε πολλές δεκάδες χιλιάδες από τους καλύτερους εργάτες, που έτσι ξεκόπηκαν από την άμεση σχέση με τις φάμπρικες και τα εργοστάσια. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα τελευταία χρόνια και η σύνθεση του Κόμματος γίνεται λιγότερο ομοιογενής.

5. Το ΚΚΡ, όντας κόμμα εργατικό, δεν μπορεί παρόλ’ αυτά να αρνείται την είσοδο στις γραμμές του αγροτών και υπαλλήλων. Μέσα από τον Κόκκινο Στρατό εισρέει συστηματικά στο Κόμμα ένας σημαντικός αριθμός μισοαγροτών και μισοεργατών. Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρνείται την εισδοχή στις γραμμές του τέτοιων στοιχείων. Όμως πρέπει να παρακολουθεί σταθερά την κοινωνική του σύνθεση και να εξασφαλίζει με όλα τα μέτρα την εφαρμογή, όχι στα λόγια, αλλά στα έργα, της πολιτικής του προλεταριάτου.

6. Η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργεί για το Κόμμα από πολλές απόψεις νέες δυσκολίες. Το πέρασμα από τις συνθήκες του πολεμικού κομμουνισμού στη δουλειά σε νέα κατάσταση δημιουργεί τον πρώτο καιρό εξαιρετικά πολύμορφες σχέσεις. Το εργατικό κόμμα, που πραγματοποιεί τη δικτατορία του προλεταριάτου, όπως και πριν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ελεύθερη οργάνωση δυνάμεων εχθρικών στην προλεταριακή επανάσταση. Και, ταυτόχρονα, το Κόμμα, παίρνοντας υπόψη το αναπόφευκτο της μερικής αναγέννησης του καπιταλισμού, πρέπει να έχει την πιο δραστήρια συμμετοχή στη ρύθμιση των σχέσεων που προκύπτουν από αυτό το γεγονός. Από το μέλος του Κόμματος απαιτείται ταυτόχρονα να μάθει να διεξάγει το εμπόριο με επιτυχία σε όφελος του κράτους1 και να μην αποσπάται από τις μάζες. Από τη μια, το πιο δραστήριο μέρος των μελών του Κόμματος πρέπει να πέσει με τα μούτρα στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα που έρχεται τώρα σε επαφή με τις καπιταλιστικές σχέσεις. Από την άλλη, αυτά τα πιο δραστήρια μέλη του Κόμματος πρέπει να παλεύουν με τη μεγαλύτερη ενέργεια εναντίον των καπιταλιστικών σχέσεων και να δείχνουν στις μάζες τον πραγματικό δρόμο για το σοσιαλισμό και το παράδειγμα της δουλειάς με αυταπάρνηση για την πραγματοποίησή του.

Η δουλειά του Κόμματος στις συνθήκες της Νέας Οικονομικής Πολιτικής οδηγεί σε νέα, σύνθετα φαινόμενα. Ένα μέρος των «κομμουνιστών» αγροτών με μικροαστική ψυχολογία αρχίζουν να απομακρύνονται από το Κόμμα, γιατί το Κόμμα τους πιέζει ως μικρονοικοκυραίους. Το μικροαστικό κύμα τραβάει πίσω του ορισμένα άλλα στοιχεία, ακόμα και ασταθείς εργάτες. Ανάμεσα σε μερικά, ιδιαίτερα μη προλεταριακά στοιχεία παρατηρούνται φθίνουσες διαθέσεις, αποστασία από το Κόμμα κλπ. Το Κόμμα πρέπει αποφασιστικά και ανελέητα να παλεύει με φαινόμενα τέτοιου είδους. Με σωστή γραμμή από τη μεριά του βασικού πυρήνα του Κόμματος, η σύνθεση του Κόμματος σε ευνοϊκές συνθήκες δε θα γίνει λιγότερο, αλλά περισσότερο ομοιογενής και προλεταριακή.

7. Κύριο καθήκον του προλεταριακού κόμματος μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας ήταν η αγκιτάτσια και η προπαγάνδα. Μπορούμε να πούμε με ορισμένη βεβαιότητα ότι μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση όλο το Κόμμα μας ήταν τέτοιο, όπως πρέπει να είναι σήμερα το τμήμα προπαγάνδας του Κόμματος. Σήμερα όμως, που το Κόμμα καθοδηγεί την πολιτική και οικονομική ζωή όλης της χώρας, κάθε οργάνωση του Κόμματος πρέπει, με τη μία ή την άλλη μορφή, να παίρνει δραστήρια μέρος σε όλη την πολυσύνθετη οικονομική, διοικητική, πολιτιστική και πολιτική δουλειά της μεταβατικής περιόδου. Οι κομματικές οργανώσεις, λόγω αυτού, άρχισαν να αναπτύσσουν συστηματικά ένα μεγάλο μηχανισμό, που εξυπηρετεί τις κομματικές οργανώσεις. Αυτός ο μηχανισμός, αναπτυσσόμενος βαθμιαία, άρχισε με τη σειρά του ο ίδιος να αποκτά μια γραφειοκρατική πατίνα και να απορροφά υπερβολικά πολλές δυνάμεις. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του Κόμματος είναι να μειώσει το μηχανισμό εξυπηρέτησης του Κόμματος στο γραφειοκρατικό του μέρος – καθήκον στο οποίο ήδη έσκυψαν η Κεντρική Επιτροπή και οι τοπικές οργανώσεις.

8. Η κατάσταση των κομματικών οργανώσεων στα διάφορα μέρη της χώρας μας είναι ριζικά διαφορετική –σε εξάρτηση από την κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού κλπ. Αναλύοντας την εσωτερική κατάσταση του Κόμματος, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η κατάσταση των κομματικών οργανώσεων, για παράδειγμα στη Μόσχα, την Πετρούπολη και το Ιβάνοβο-Βοζνεσένσκ, είναι διαφορετική από πολλές απόψεις από την κατάσταση των κομματικών οργανώσεων, για παράδειγμα στη Σιβηρία, όπου και ανάμεσα στους κομμουνιστές βλέπουμε την τεράστια υπεροχή των αγροτών, ή στις ακρινές δημοκρατίες κλπ. Ένα από τα καθήκοντα του Κόμματος είναι να διαφοροποιήσει τη δουλειά και να συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ότι τόσο η μορφή της οικοδόμησης της οργάνωσης όσο και οι μέθοδοι δουλειάς στις διάφορες περιοχές δεν μπορούν να είναι ίδιες σε όλα.

9. Αυτή η διαφοροποιημένη σχέση με την κομματική δουλειά στις διάφορες περιοχές της Ρωσίας δεν αντιφάσκει σε καμία περίπτωση με τις αρχές του συγκεντρωτισμού. Το Συνέδριο υπογραμμίζει ότι χωρίς την αυστηρότερη εφαρμογή των αρχών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού το Κόμμα δεν μπορεί να διευθύνει τη χώρα, που αγκαλιάζει σχεδόν το ένα έκτο της επιφάνειας της γήινης σφαίρας.

10. Η πρώτη εκκαθάριση του Κόμματος, που έγινε σε πανρωσική κλίμακα, πραγματοποιήθηκε γενικά με ικανοποιητικό τρόπο. Όμως το Κόμμα πρέπει να συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ότι θα χρειαστεί ακόμα τεράστια δουλειά για να ξεπεράσει τους κινδύνους που το απειλούν. Οι συνθήκες της μεταβατικής περιόδου περιέχουν αναμφίβολα την πιθανή δυνατότητα χειροτέρευσης της κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος και μόλυνσής του από μικροαστικές επιρροές. Ο βασικός προλεταριακός πυρήνας του Κόμματος πρέπει να συνειδητοποιεί συνεχώς αυτόν τον κίνδυνο και να παίρνει ενάντιά του όλα τα μέτρα που προκύπτουν από το σύνολο των συνθηκών.

11. Τον επόμενο χρόνο ή στα επόμενα χρόνια το ΚΚΡ πρέπει ανυπερθέτως να στρέψει την προσοχή του όχι τόσο στην αύξηση του αριθμού των μελών του όσο στη βελτίωση της ποιότητας της σύνθεσής του. Η ακούραστη δουλειά για τη βελτίωση της σύνθεσης του Κόμματος είναι σημαντικότατο καθήκον των επόμενων χρόνων. Τα ορμητικά χρόνια του εμφύλιου πολέμου δεν έδωσαν τη δυνατότητα να δοθεί αρκετή προσοχή και δυνάμεις στην άνοδο της μαρξιστικής μόρφωσης και του πολιτιστικού επιπέδου των απλών μελών του Κόμματος. Τα προσεχή χρόνια πρέπει να αφιερωθούν σε αυτό ακριβώς το πρωταρχικής σημασίας καθήκον.

Ο βασικός πυρήνας του Κόμματος πρέπει να αναλάβει το καθήκον να ανεβάσει όχι μόνο το θεωρητικό επίπεδο των μελών του Κόμματος, αλλά και να τα βοηθήσει να γίνουν ειδικοί εργαζόμενοι της οικονομίας. Από αυτήν την άποψη ακριβώς –της επίτευξης της οικονομικής εξειδίκευσης– το Κόμμα θα πρέπει να ομαδοποιεί τα μέλη του και στους οικονομικούς οργανισμούς και στα συνδικάτα και ανάμεσα στα νέα κομματικά μέλη. Όλη η δουλειά πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε όσο μεγαλύτερο αριθμό μελών του Κόμματος να βελτιώνουν πραγματικά το έργο που τους ανατίθεται, να αποκτούν λεπτομερείς ειδικές γνώσεις στο δεδομένο τομέα και να βελτιώνουν βαθμιαία αυτές τις γνώσεις. Μετά από τη μαζική εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε, που απελευθέρωσε το Κόμμα από τα καριερίστικα και φιλοτομαριστικά στοιχεία, θα γίνει βαθμιαία επιλογή των καλύτερων μελών του Κόμματος με κριτήριο την πραγματική τους καταλληλότητα στην υπόθεση της ανόδου της λαϊκής οικονομίας, της πάλης με τη γραφειοκρατία κλπ.

Για το σκοπό της υλοποίησης των αναφερόμενων καθηκόντων, το 11ο Συνέδριο του ΚΚΡ αποφασίζει:

I. Να επικυρώσει την απόφαση της Πανρωσικής Κομματικής Συνδιάσκεψης του 1921 για το ζήτημα της ενίσχυσης του Κόμματος σε σχέση με την εμπειρία του ελέγχου της σύνθεσής του, με τη μορφή που επικυρώθηκε η απόφαση αυτή από την ΚΕ του ΚΚΡ.

II. Να επικυρώσει την απόφαση και τις επιμέρους αποφάσεις της σύσκεψης των γραμματέων οργανώσεων περιοχών, περιφερειών και κυβερνείων του ΚΚΡ της 28-29 Δεκέμβρη 1921, με τη μορφή που επικυρώθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή.

III. Για την τελειοποίηση της δουλειάς του κομματικού μηχανισμού συμπληρωματικά: α) Να αναθέσει στην ΚΕ να κάνει περιοδείες στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις με μέλη της ΚΕ, β) να θεωρήσει αναγκαίο οι επικεφαλής των σημαντικότερων τμημάτων της ΚΕ να είναι, κατά το δυνατό, μέλη της ΚΕ ή αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ. Λόγω της αλλαγής ορισμένων σημείων του Καταστατικού από αποφάσεις πανρωσικών συνεδρίων και συνδιασκέψεων του ΚΚΡ, να προτείνει στην ΚΕ να επεξεργαστεί το ζήτημα εισαγωγής αυτών των αλλαγών στο Καταστατικό και να φέρει το τελικό κείμενο μετά από προκαταρκτική εξέταση σε τακτική πανρωσική συνδιάσκεψη του ΚΚΡ. Η επικύρωση του Καταστατικού με την απόφαση της πανρωσικής συνδιάσκεψης να περάσει στην ΚΕ.

IV. Το Συνέδριο υπογραμμίζει ιδιαίτερα και επικυρώνει εκείνο το τμήμα της απόφασης της Πανρωσικής Συνδιάσκεψης του Δεκέμβρη του 1921 και της σύσκεψης των γραμματέων των κυβερνείων, που επισημαίνει την ανάγκη οργάνωσης μαρξιστικών, κυρίως εργατικών, κύκλων ανώτερου τύπου και οργάνωσης κομματικών λεσχών για τη συζήτηση τρέχοντων ζητημάτων, την οργάνωση κομματικών σχολών μέσης και ανώτερης βαθμίδας παντού και τη συστηματική, δραστήρια, προσεκτική και πλατιά δουλειά στη νεολαία. Ανάμεσα στα μέσα επαφής με τους εξωκομματικούς είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται το τράβηγμα των εργατών στην αυτομόρφωση, οργανώνοντας κύκλους αυτομόρφωσης για εξωκομματικούς εργάτες. Η έκδοση των αντίστοιχων οδηγιών και βοηθημάτων, το τράβηγμα εξωκομματικών στη συμμετοχή στον εργατικό Τύπο, η οργάνωση συνελεύσεων αντιπροσώπων στις επιχειρήσεις και η συνεχής δουλειά σε αυτές τις συνελεύσεις –όλα αυτά αποτελούν στον ίδιο βαθμό άμεσο καθήκον των κομματικών οργανώσεων.

V. Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις εισόδου στο ΚΚΡ, με την έννοια να δυσκολευτεί η είσοδος στα όχι καθαρά προλεταριακά στοιχεία. Με αυτόν το σκοπό, στην τροποποίηση του κομματικού Καταστατικού (σημείο 6, τμήμα ΙΙ), για όλο το 1922, μέχρι το 12ο Συνέδριο του Κόμματος, να ισχύσει η ακόλουθη τάξη αποδοχής στο Κόμμα:

α) Κατά την αποδοχή στο Κόμμα να καθιερωθούν τρεις κατηγορίες: 1) Εργάτες και κοκκινοφρουροί προερχόμενοι από εργάτες και αγρότες, 2) αγρότες (εκτός από τους κοκκινοφρουρούς) και βιοτέχνες που δεν εκμεταλλεύονται ξένη εργασία, 3) άλλοι (υπάλληλοι κλπ.).

β) Η εισδοχή στο Κόμμα για τους εργάτες και τους κοκκινοφρουρούς που προέρχονται από εργάτες και αγρότες γίνεται με την επικύρωση των επιτροπών περιοχών και επαρχιών (στα κέντρα των κυβερνείων) με υποχρεωτική σύσταση τριών μελών του Κόμματος με τρίχρονη κομματική ηλικία, για τους αγρότες και τους βιοτέχνες η εισδοχή στο Κόμμα γίνεται με σύσταση τριών μελών του Κόμματος με τρίχρονη κομματική ηλικία και με την υποχρεωτική επικύρωση από την επιτροπή κυβερνείου, για τους υπόλοιπους (υπαλλήλους κλπ.) η εισδοχή στο Κόμμα γίνεται μόνο με τη σύσταση πέντε μελών του Κόμματος με πεντάχρονη κομματική ηλικία και με υποχρεωτική επικύρωση από την επιτροπή κυβερνείου.

γ) Όλη η νεολαία μέχρι και 20 ετών μπαίνει στο Κόμμα μόνο μέσα από τη ΡΚΕΝ2, με εξαίρεση τους κοκκινοφρουρούς. Το Συνέδριο αναθέτει στην ΚΕ σε ένα μήνα να επεξεργαστεί τους κανόνες εισδοχής των μελών της ΡΚΕΝ στο Κόμμα.

δ) Οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα, μέχρι το 12ο Συνέδριο του ΚΚΡ, γίνονται δεκτοί στο Κόμμα με τη σύσταση πέντε μελών του Κόμματος με πεντάχρονη κομματική ηλικία και την υποχρεωτική επικύρωση της επιτροπής κυβερνείου, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση του υποψηφίου.

ε) Οι κατάλογοι όσων επιθυμούν να μπουν στο Κόμμα πρέπει να δημοσιεύονται πριν την εισδοχή τους.

στ) Σχετικά με την εισδοχή εργατών, κατά το δυνατόν, πρέπει να εφαρμόζεται η πρόσκληση κατά την εξέταση εξωκομματικών εργατών στη βάση της εμπειρίας της εκκαθάρισης του Κόμματος.

ζ) Να επιβεβαιωθεί η αυστηρότατη ευθύνη όσων προτείνουν για τους προτεινόμενους στη βάση της απόφασης της ΚΕ, αναθέτοντας στην ΚΕ να επεξεργαστεί συμπληρωματικά συγκεκριμένες μορφές ανάληψης της ευθύνης.

VI. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο θεσμό των δοκίμων. Λόγω του ότι η πρόσβαση στην ιδιότητα του μέλους του Κόμματος θα συνεπάγεται μεγάλες απαιτήσεις, ο ρόλος του θεσμού των δοκίμων πρέπει να αναβαθμιστεί. Στην τροποποίηση του Καταστατικού (σημείο 7, τμήμα ΙΙ) το Συνέδριο αποφασίζει ότι η περίοδος δοκιμασίας για τους εργάτες και τους κοκκινοφρουρούς από εργάτες και αγρότες πρέπει να οριστεί όχι μικρότερη από 6 μήνες, για τους αγρότες και τους βιοτέχνες ένας χρόνος και για τους υπόλοιπους 2 χρόνια. Τα σημεία 8 και 9 (τμήμα ΙΙ) του Καταστατικού –για την πληρωμή από τους δόκιμους συνδρομής και για το δικαίωμα συμμετοχής τους με συμβουλευτική ψήφο στις ανοιχτές κομματικές συνελεύσεις– παραμένουν σε ισχύ. Οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα γίνονται δεκτοί με την προϋπόθεση δίχρονης δοκιμασίας, ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση του υποψηφίου. Επιπλέον, εκτός από τη δημιουργία τυπικών εμποδίων, είναι απαραίτητο να στρέψουμε την προσοχή στην ορθολογική αξιοποίηση της περιόδου δοκιμασίας. Το πέρασμα από το καθεστώς δοκίμου (συμβουλευτική ψήφος στο Κόμμα) σε καθεστώς τακτικού μέλους (αποφασιστική ψήφος) δεν μπορεί να γίνεται μηχανιστικά, αλλά με την εξακρίβωση κάθε φορά της καταλληλότητας για το Κόμμα εκείνου που περνά, τόσο από την πλευρά της επαναστατικής αφοσίωσης όσο και από την πλευρά της πολιτικής συνειδητότητας του υποψηφίου. Πρέπει, κατά κανόνα, να καθιερωθεί η μη τακτοποίηση των δοκίμων που δεν πέρασαν κομματική σχολή. Συμπληρωματικά, το Συνέδριο αποφασίζει ότι κατά την τακτοποίηση των δόκιμων ως τακτικών μελών οι συστάσεις ανανεώνονται αντίστοιχα με τις καθορισμένες κατηγορίες.

VII. Το περιεχόμενο και οι μέθοδοι δουλειάς των πυρήνων στις κρατικές επιχειρήσεις πρέπει επίσης να αλλάξουν αντίστοιχα με τις νέες συνθήκες. Οι κομματικοί πυρήνες πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία και αυτοτέλεια στην υπεράσπιση των εγγύτερων άμεσων συμφερόντων των εργατών. Ωστόσο ο πυρήνας πρέπει να αναδεικνύει επίμονα και να επιτυγχάνει την υλοποίηση των διεκδικήσεων που η εφαρμογή τους είναι δυνατή στη δεδομένη οικονομική κατάσταση και στο βαθμό που τα συμφέροντα της ομάδας των εργατών που υπερασπίζεται δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης συνολικά. Ο κομματικός πυρήνας με τη δουλειά του πρέπει να δίνει το παράδειγμα της προσεκτικής σχέσης με τη λαϊκή οικονομία. Πρέπει να μειώσει μέχρι το ελάχιστο τον αριθμό των αποστολών των μελών του εκτός παραγωγής, προσπαθώντας ώστε όλα τα μέλη του πυρήνα να βρίσκονται σε παραγωγική εργασία, και σε αποστολές να στέλνονται περισσότεροι εξωκομματικοί. Πρέπει να βοηθά τη διεύθυνση του εργοστασίου όταν αυτή υπερασπίζεται πραγματικά τα συμφέροντα της λαϊκής οικονομίας.

Η Νέα Οικονομική Πολιτική, η αλλαγή του συστήματος μισθοδοσίας πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα καθήκοντα του πυρήνα στην υπόθεση της ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας και της εργασιακής πειθαρχίας. Η πάλη με τους παραβάτες της φυσιολογικής πορείας της παραγωγής, τους κοπανατζήδες και τα ακατάλληλα στοιχεία στην παραγωγή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τον τρόπο της αποκάλυψής τους μπροστά στους εργάτες της επιχείρησης, ενώ τα μέτρα άμεσης επίδρασης, πίεσης, εξαναγκασμού πρέπει να παίρνονται αποκλειστικά από τα όργανα της διοίκησης. Ταυτόχρονα, οι πυρήνες πρέπει να κάνουν στις μάζες συνεχή αγκιτάτσια για την αναγκαιότητα τήρησης και ενίσχυσης της επαγγελματικής πειθαρχίας.

Οι εργάτες που δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνθήκες άμεσης ταξικής πάλης με τους επιχειρηματίες. Τα καθήκοντα των κομματικών πυρήνων είναι να αναλάβουν την πρωτοβουλία στην οργάνωση των εργατών, να τους τραβήξουν στα σωματεία, να παλεύουν με τους επιχειρηματίες μέσα από τα σωματεία.

VIII. Η κύρια προσοχή της κομματικής δουλειάς πρέπει να μετατοπιστεί στο εργατικό περιβάλλον. Πρέπει να τελειώνουμε πάση θυσία με την κατάσταση στα μεγάλα εργοστάσια, στους μεγάλους εργοστασιακούς οικισμούς κλπ. που ο αριθμός των μελών των κομματικών πυρήνων μας είναι εντελώς αμελητέος. Τα δεδομένα της πανρωσικής απογραφής θα μας δώσουν πρώτη φορά μια ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης. Η Κεντρική Επιτροπή και οι επιτροπές κυβερνείων πρέπει να επιστρέψουν ένα σημαντικό αριθμό κομμουνιστών από τα ιδρύματα κλπ. στα εργοστάσια. Το 11ο Συνέδριο του ΚΚΡ αναθέτει με κατηγορηματικό τρόπο στις τοπικές οργανώσεις και την ΚΕ να μη σταματήσουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να το εφαρμόσουν στη ζωή. Κατά την επάνοδο στα εργοστάσια πρέπει να προσπαθούμε όχι τόσο για την ποσοτική αύξηση των κομμουνιστών στην παραγωγή όσο για την ποιοτική βελτίωση των εργοστασιακών κομματικών πυρήνων.

IX. Το Συνέδριο θεωρεί επιθυμητό τον καθορισμό περισσότερο στοχοθετημένου καταμερισμού εργασίας ανάμεσα στις ομάδες των πιο δραστήριων μελών του Κόμματος, ώστε οι σύντροφοι να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν πληρέστερα τον έναν ή τον άλλο τομέα της κομματικής, συνδικαλιστικής, σοβιετικής, οικονομικής και κάθε άλλης εργασίας. Οι μετακινήσεις των στελεχών του Κόμματος από θέση σε θέση πρέπει να μειωθούν στο αναγκαίο ελάχιστο. Η καλύτερη γνώση της υπόθεσης, η σοβαρότερη εξειδίκευση πάνω στη δουλειά είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που τώρα στέκονται μπροστά στο Κόμμα. Το Συνέδριο αναθέτει στην ΚΕ να κάνει τη λύση αυτού του προβλήματος μια από τις ιδιαίτερες φροντίδες της. Η πανρωσική απογραφή των μελών του Κόμματος που έγινε θα βοηθήσει τη λύση αυτού του καθήκοντος σε συγκριτικά σύντομη περίοδο.

Ο καταμερισμός εργασίας είναι απαραίτητο να γίνει και ανάμεσα στα μέλη των επιτροπών κυβερνείων και των προεδρείων τους, ανάμεσα στα μέλη των προεδρείων των εκτελεστικών επιτροπών κυβερνείων και όλων των ανώτερων κομματικών και κρατικών οργάνων.

X. Η υλική κατάσταση των απλών μελών του Κόμματος, και ιδιαίτερα εκείνων που κάνουν δραστήρια κομματική δουλειά, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω της Νέας Οικονομικής Πολιτικής γίνεται αδιέξοδη. Το Συνέδριο αναθέτει στην ΚΕ να πάρει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης σε αυτή τη βασική ομάδα εργαζόμενων, που σηκώνουν στους ώμους τους τις κύριες δυσκολίες της δουλειάς. Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαιτεί προνόμια για κανένα από τα μέλη του. Όμως έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξασφαλίζει ένα κομμάτι ψωμί και ανεκτές συνθήκες ζωής σε εκείνους που οι δυνάμεις τους καταναλώνονται στη βαριά, επίμονη, αλλά εντελώς πολύτιμη οργανωτική και άλλη δουλειά στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, στις πόλεις, κωμοπόλεις και τα χωριά.

Η ορθολογική οργάνωση της υπόθεσης της αλληλοβοήθειας είναι εντελώς απαραίτητη.

Το Συνέδριο θεωρεί επείγουσα την υπόθεση της επεξεργασίας και εφαρμογής μορφών αλληλοβοήθειας των κομμουνιστών που βρίσκονται σε ανάγκη, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς επίσης των αναπήρων, των αποστρατευμένων κλπ. που έχουν χάσει την υγεία και τις δυνάμεις τους στην κομματική και την επαναστατική δουλειά.

Κατά τις αναπόφευκτες κινητοποιήσεις και μεταθέσεις συντρόφων και ομάδων μελών του Κόμματος, οι τοπικές οργανώσεις και η ΚΕ πρέπει να φροντίζουν με τη λήψη σειράς μέτρων για την ελάφρυνση των οικογενειών των συντρόφων που μένουν πίσω. Ειδική προσοχή πρέπει να δίνεται στους συντρόφους που απολύονται από το στρατό, οι οποίοι, επιστρέφοντας από το μέτωπο, συχνά βρίσκονται στην πιο απελπιστική υλική κατάσταση. Είναι απαραίτητο να οργανωθεί η βοήθεια για τις οικογένειες των σκοτωμένων κομμουνιστών.

Η αλληλοβοήθεια μέσα στο Κόμμα πρέπει να γίνεται από ιδιαίτερες επιτροπές στο πλάι των κομματικών επιτροπών, που δε δημιουργούν κανένα δικό τους μηχανισμό, αλλά χρησιμοποιούν το μηχανισμό των κομματικών επιτροπών.

Οι επιτροπές εντάσσουν υποχρεωτικά στη δουλειά τους εκπροσώπους των επιτροπών ελέγχου, των κομματικών πυρήνων και ξεχωριστούς παλιούς κομματικούς συντρόφους με κύρος. Όλη την άμεση υλική βοήθεια η επιτροπή την πραγματοποιεί μέσω των κομματικών μηχανισμών των επιτροπών πόλης, κωμόπολης, χωριού.

Οι πηγές της υλικής αλληλοβοήθειας αποτελούνται τόσο από τους κοινούς πόρους του Κόμματος όσο και από εισφορές κάθε είδους από τα μέλη της δεδομένης κομματικής οργάνωσης (υποχρεωτικές, εθελοντικές, ειδικές κλπ.). Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία να μπει αποφασιστικά τέλος στη μεγάλη διαφορά στην αμοιβή των διάφορων ομάδων κομμουνιστών, το Συνέδριο ανέθεσε στην ΚΕ να ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα των εξαιρετικά υψηλών αμοιβών για τα μέλη του Κόμματος, βάζοντας όρια, πάνω από τα οποία το υπόλοιπο ποσό του μισθού θα κατευθύνεται στην κομματική αλληλοβοήθεια.

XI. Το Κόμμα πρέπει να συνειδητοποιεί ξεκάθαρα τους κινδύνους που συνδέονται με τη Νέα Οικονομική Πολιτική, πρέπει να παλεύει με τη μεγαλύτερη ενέργεια ενάντια στις προσπάθειες αξιοποίησής της για την καλλιέργεια αστικών ηθών στο ίδιο το Κόμμα. Με ανελέητο τρόπο πρέπει να καταδιώκονται οι προσπάθειες προσωπικού πλουτισμού «κομμουνιστών» - επικεφαλής κρατικών ή οικονομικών οργάνων. Γι’ αυτόν το σκοπό η δουλειά της πανρωσικής και των επιτροπών ελέγχου των κυβερνείων πρέπει να βελτιωθεί και το προσωπικό αυτών των επιτροπών πρέπει να επιλεγεί από τους πιο δοκιμασμένους συντρόφους. Με ανελέητο τρόπο πρέπει να καταδιώκονται οι φαγωμάρες και οι «ομαδούλες» που κατά τόπους οδήγησαν την κομματική δουλειά σε πλήρη παράλυση. Το Συνέδριο αναθέτει στην ΚΕ να μη διστάζει να διαγράφει από το Κόμμα στην πάλη με τέτοια φαινόμενα.

XII. Σημαντικότατο καθήκον των καιρών είναι η καθιέρωση σωστού καταμερισμού εργασίας μεταξύ των κομματικών και των σοβιετικών ιδρυμάτων, η ακριβής οριοθέτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μεν και των δε. Ήδη το 8ο Συνέδριο του ΚΚΡ (1919) στην απόφασή του για τα οργανωτικά ζητήματα (δες τμήμα Γ – «Οι σχέσεις μεταξύ του Κόμματος και των Σοβιέτ») υπογράμμιζε: «Δεν πρέπει να συγχέονται σε καμία περίπτωση οι λειτουργίες των κομματικών κολεκτίβων με τις λειτουργίες των κρατικών οργάνων, που είναι τα Σοβιέτ. Μια τέτοια σύγχυση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην υπόθεση του πολέμου… Το Κόμμα προσπαθεί να καθοδηγεί τη δράση των Σοβιέτ, αλλά όχι να τα υποκαθιστά».

Το 11ο Συνέδριο του ΚΚΡ επιβεβαιώνει την παραπάνω διατύπωση με ιδιαίτερη ένταση. Μπροστά μας βρίσκεται το τεράστιο καθήκον αναγέννησης της λαϊκής οικονομίας, που απαιτεί πολλά χρόνια ακούραστης δουλειάς. Αυτό το καθήκον μπορεί να λυθεί μόνο με την καθιέρωση σωστών και υγιών σχέσεων μεταξύ των κομματικών οργανώσεων και των οικονομικών οργάνων. Αν το 1919 το Κόμμα υπογράμμιζε ότι η σύγχυση των λειτουργιών θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα στην υπόθεση του πολέμου, το 1922 το Κόμμα δηλώνει ότι μια τέτοια σύγχυση θα οδηγούσε σε εντελώς καταστροφικά αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα.

Οι κομματικές οργανώσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην καθημερινή τρέχουσα δουλειά των οικονομικών οργάνων και είναι υποχρεωμένες να απέχουν εντελώς από τις διοικητικές εντολές στον τομέα της σοβιετικής δουλειάς. Οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να κατευθύνουν τη δραστηριότητα των οικονομικών οργάνων, αλλά σε καμία περίπτωση να μην προσπαθούν να τα υποκαταστήσουν ή να τα καταστήσουν ανεύθυνα. Η απουσία αυστηρής οριοθέτησης των λειτουργιών και η αναρμόδια παρεμβατικότητα οδηγούν σε απουσία αυστηρής και συγκεκριμένης ευθύνης του καθένα για την αποστολή που του ανατέθηκε, μεγαλώνουν τη γραφειοκρατία στις ίδιες τις κομματικές οργανώσεις, που κάνουν και όλα και τίποτα, εμποδίζουν τη σοβαρή εξειδίκευση των στελεχών της οικονομίας, τη μελέτη του ζητήματος με όλες του τις λεπτομέρειες, την απόκτηση πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, με μια λέξη, δυσκολεύουν τη σωστή οργάνωση της δουλειάς.

Οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη σταθερή καθοδήγηση των σοβιετικών ιδρυμάτων και οικονομικών οργάνων. Αυτές επιλέγουν τα καθοδηγητικά στελέχη και διαπαιδαγωγούν το σύνολο των μελών του Κόμματος, που δουλεύουν σε αυτά τα όργανα. Οι κομματικές οργανώσεις εξηγούν στις εργατικές μάζες τη σημασία της Νέας Οικονομικής Πολιτικής, ιδιαίτερα τη σημασία και την έννοια των εμπορικών πράξεων, που γίνονται, στις δεδομένες συνθήκες της Σοβιετικής Ρωσίας, μέθοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Οι κομματικές οργανώσεις παλεύουν ενάντια στις προλήψεις, που εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι κομματικές οργανώσεις όλη τους την αγκιτάτσια δεν την κάνουν αφηρημένα, αλλά έτσι που να εφαρμόζεται κυρίως στα οικονομικά καθήκοντα της δεδομένης περιόδου, της δεδομένης περιοχής. Οι κομματικές οργανώσεις σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται σε στερεότυπη αγκιτάτσια, που συνδέεται με τη μια ή την άλλη τακτική «καμπάνια», αλλά διαπαιδαγωγούν συστηματικά το πραγματικά σοβαρό και βαθύ ενδιαφέρον των μελών τους για τα οικονομικά ζητήματα. Οι κομματικές οργανώσεις δίνουν τα καλύτερα στελέχη τους για άμεση δουλειά στα οικονομικά όργανα. Όμως οι κομματικές οργανώσεις λύνουν μόνες τους τα οικονομικά ζητήματα μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις και σε εκείνο το μέρος που τα ζητήματα απαιτούν μια λύση αρχής από το Κόμμα.

XIII. Παίρνοντας υπόψη, από τη μια, την ακραία φτώχεια των κομμουνιστικών δυνάμεων κατά τόπους, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης κομμουνιστικής καθοδήγησης σε σημαντικότατους τομείς της δουλειάς και, από την άλλη, τη σχετικά μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στα κεντρικά σοβιετικά, οικονομικά και κομματικά ιδρύματα, το 11ο Συνέδριο του Κόμματος εγκρίνει επί της αρχής τη δουλειά της ΚΕ για τη μεταφορά κεντρικών στελεχών από τη Μόσχα στην περιφέρεια και προτείνει να εφαρμοστεί η μετακίνηση σταθερά στη ζωή σε διάστημα δυο μηνών, ώστε ο αριθμός των συντρόφων που μετακινήθηκαν να μην είναι μικρότερος των 1.000 ατόμων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

* Η μετάφραση έγινε από τα ρωσικά, από τα Πρακτικά του 11ου Συνεδρίου του ΚΚΡ(μπ) από το «11-й съезд РКП(б): Протоколы», Москва: Партиздат, 1936, σελ. 573-582.

1. Σ.τ.μ.: Στις συνθήκες της Νέας Οικονομικής Πολιτικής η παραχώρηση μεγαλύτερων περιθωρίων στη λειτουργία των εμπορευματοχρηματικών σχέσεων απαιτούσε από τα κομματικά μέλη στους διάφορους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, των εμπορικών δικτύων και των συνεταιριστικών οργανώσεων να είναι ικανοί διαχειριστές των σχετικών πράξεων, δίχως να χάνουν από τα μάτια τους το στόχο σταδιακής απάλειψης των αγοραίων σχέσεων στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

2. Σ.μ.:Ρωσική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, πρόδρομος της Κομσομόλ.