ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ στη συνεδρίασή της (15/9/2001) εξέτασε την επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς, που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στη Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Εκφράζει τη λύπη της για τα χιλιάδες θύματα και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες, με βάση την διεθνή πείρα, συνιστούν «βούτυρο στο ψωμί» στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για να ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων» σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Τα τραγικά θύματα της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον αθροίζονται με τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, της Γρενάδα, της Χιλής και της Νικαράγουα, των τριών γύρων πολέμου στα Βαλκάνια, της Ρουάντα, όλα τα εκατομμύρια θύματα του ιμπεριαλισμού. Η νικηφόρα πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, δεν θα επιτευχθεί με κάποιες ενέργειες τύπου καμικάζι, ή με αεροπλάνα που κουβαλούν μέσα τους το θάνατο και στρέφονται εναντίον αμάχων, αλλά με τη μαζική πολιτική δράση, τον ενωμένο ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, με το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Με τον σταθερά ανυποχώρητο αγώνα που αποτελεσματικά αντιμετωπίζει τις επιθέσεις σε βάρος του και ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του.

Η συμπάθεια απέναντι στα θύματα και τον δοκιμαζόμενο αμερικανικό λαό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε συμπάθεια και ανοχή στην κρατική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που οργανώνουν την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, δημιουργούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές ομάδες, ένοπλα μισθοφορικά τμήματα θανάτου όπως ο UCK στα Βαλκάνια. Σε τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να βγει στην επιφάνεια ποιος καθοδήγησε την τρομοκρατική αυτή ενέργεια. Η ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει συμφέρον να λάμψει η αλήθεια, αλλά να κυριαρχήσει η υποψία εναντίον των αντιπάλων κρατών και λαών, ώστε να δικαιολογηθούν νέες επιθέσεις και ανομίες τους.

Το κύριο ζήτημα που πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του ελληνικού λαού είναι η απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν κατάσταση πολέμου, με στόχο ένα σημαντικό αριθμό χωρών και λαϊκών κινημάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες που συνυπάρχουν, όπως:

Για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η κρίση αγκαλιάζει συγχρονισμένα και τα τρία κέντρα του ιμπεριαλισμού, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οξυνθεί και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την θέση τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ενώ η ΕΕ διεκδικεί ένα ανάλογο ευρύτερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, πέρα από τον ρόλο του χωροφύλακα που κατέχει στη γηραιά ήπειρο.

Οι στόχοι που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρό τους αφορούν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες. Πρόκειται για επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά όλοι οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να ασκηθεί επιθετική πολιτική από τη μια εναντίον της Ρωσίας, εναντίον άλλων κρατών που προέκυψαν από την διάλυση της ΕΣΣΔ, και από την άλλη εναντίον της Κίνας. Επίσης παραμένει στο ιδιαίτερο στόχαστρό τους η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μείζον πρόβλημα, όχι όμως απροσδόκητο, αποτελεί η πρόθυμη συστράτευση της ΕΕ, αλλά και μεγάλης πλειοψηφίας κρατών εκτός του ΝΑΤΟ, στην ενεργοποίηση -για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του οργανισμού- του άρθρου πέντε, με πρόσχημα την λίστα υποψίας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Οι όποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εκφράζονται για την μορφή και τα μέσα της αντεπίθεσης αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εκφράζουν όμως και την πίεση που ασκούν οι λαοί για μη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η ΚΕ εκτιμά πως βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου επιτελικού σχεδίου, που θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη μας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία, καθώς θα εμπλακούν ένα μεγάλο μέρος χωρών, και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα πάρουν πιο ανοικτή μορφή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απορρίπτει την ψύχωση που αναπτύσσεται σε βάρος των μουσουλμανικών λαών, εναντίον των αράβων. Καταδικάζει κάθε διάκριση λαών με βάση τον πολιτισμό και την θρησκεία, τις θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών. Τέτοιες θεωρίες δεν δίνουν μόνο άφεση αμαρτιών για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές, επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν όλα τα εγκληματικά και φιλοπόλεμα σχέδια από δω και εμπρός.

Η ΚΕ ελπίζει, ότι η πολεμική υστερία που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, θα προσκρούσει στη αντίδραση ενός σημαντικού μέρους του αμερικανικού λαού, σε μια περίοδο που δέχεται ολομέτωπη επίθεση στο βιοτικό του επίπεδο, καθώς έχει μάλιστα βιώσει τις εμπειρίες του κινήματος του Σιάτλ και των άλλων διεθνών κινητοποιήσεων. Ο αμερικανικός λαός έχει δείξει ανάλογα δείγματα στο παρελθόν με τη στάση του κατά του πολέμου του Βιετνάμ, με τη δράση του κατά του ρατσισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, δείχνει για μια ακόμη φορά την προκλητική προθυμία της να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προσφέροντας πολύμορφη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική αν της ζητηθεί, στο νέο γύρο της παγκόσμιας επίθεσης κατά των λαών. Αξιοποιεί τη συναίνεση της ΝΔ, αλλά και την προπαγάνδα και στάση ορισμένων κομμάτων, πολιτικών παραγόντων, που με αφορμή το πλήγμα στις ΗΠΑ, προβάλλουν προκλητικά αντιδραστικές και οπισθοδρομικές απόψεις υπέρ της υποστήριξης «των δυτικών ελεύθερων κοινωνιών», δηλαδή των ιμπεριαλιστικών χωρών που επιτίθενται βάρβαρα κατά της ανθρωπότητας.

Για τον ελληνικό λαό οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο μεγάλες, λόγω και της γενικότερης κατάστασης στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή. Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς αγώνες και κάτω από τις νέες πιέσεις των ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα νέο κύμα αυταρχισμού, σε νέα μέτρα περιστολής των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών, μπροστά στο νέο κύκλο των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει (υγεία, συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις, πρόνοια κ.ά.).

Η ΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τους δημοκράτες, πατριώτες, τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα κινήματα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, όλα τα κινήματα που εναντιώνονται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στην πολιτική των ΗΠΑ, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να συναντηθούμε σε ένα πολύμορφο κοινό μέτωπο πάλης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, κατά της πολεμικής εκστρατείας, της ψυχροπολεμικής ψύχωσης, κατά της συμμετοχής της χώρας μας με οποιαδήποτε μορφή, πολιτική, στρατιωτική. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα, συσπείρωση, ώστε να αντιμετωπίσει εσωτερικές συνέπειες που θα προκύψουν ύστερα από την ενεργοποίηση του άρθρου πέντε. Να αντιμετωπίσει με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα την προσχεδιασμένη επίθεση ακόμα μεγαλύτερης περιστολής και κατάργησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, κάτω από το σύνθημα υπεράσπισης της «διεθνούς έννομης τάξης», δηλαδή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Καλεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού με την θαρραλέα φωνή τους και τις γνώσεις τους να συμβάλλουν στην ενημέρωση, στην αντιμετώπιση κάθε μορφής πλύσης εγκεφάλου και αντικομμουνιστικής εκστρατείας , να βρεθούν δίπλα στους άλλους εργαζόμενους, να αντισταθούν στην προσπάθεια να τους χρησιμοποιήσουν στην χειραγώγηση και στην παραπλάνηση. Να δυναμώνει η πάλη κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στις νατοϊκές επιχειρήσεις, κατά του καθεστώτος των αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα, που αποτελούν πρόσθετη απειλή σε συνθήκες πολλαπλασιασμού των πολεμικών εστιών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα αυξήσει τη δράση του για την άνοδο των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών κινημάτων, για να διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο κίνημα καταδίκης του νέου γύρου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ένα κίνημα που στρέφεται στην καρδιά της πολιτικής και κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Αθήνα, 15.9.2001Η ΚΕ του ΚΚΕ