150 Χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα - Εισαγωγικό σημείωμα


ΚΟΜΕΠ

«Τα ξημερώματα της 18ης του Μάρτη 1871, το Παρίσι ξύπνησε με τη βροντερή ιαχή: “Ζήτω η Κομμούνα!”»1. Ήταν η αρχή του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στο εξεγερμένο προλεταριάτο του Παρισιού και την αστική κυβέρνηση που είχε την έδρα της στις Βερσαλλίες.

Η Παρισινή Κομμούνα αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους λαμπρότερους φάρους στην πάλη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, «το πιο υψηλό παράδειγμα του πιο περίλαμπρου προλεταριακού κινήματος του 19ου αιώνα»2 σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν.

Η ΚΟΜΕΠ, τιμώντας τη συμπλήρωση 150 χρόνων από αυτή τη μεγάλη ταξική σύγκρουση, φιλοξενεί στις σελίδες που ακολουθούν το πρώτο από σειρά αφιερωμάτων και αρθρογραφίας που θα δημοσιευτούν και σε επόμενα τεύχη της.

Στόχος είναι να αναδειχτούν τα συμπεράσματα για την επαναστατική πάλη από εκείνες της ηρωικές ημέρες, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο έργο των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν και διατηρούν τη νευραλγική τους σημασία για την ταξική πάλη έως και τις μέρες μας.

Μια ιδιαίτερη πλευρά που φωτίζει το αρχειακό υλικό που αναδημοσιεύεται σε αυτό το αφιέρωμα είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ΚΟΜΕΠ, στα 100 χρόνια κυκλοφορίας της από τον Γενάρη του 1921, στην ιδεολογική και πολιτική πάλη που διεξάγει το ΚΚΕ στην πολυκύμαντη ιστορία του, στον αγώνα του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα εμπρός.

 


ΣημειώσειςΣημειώσεις

1. Κ. Μαρξ, Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2011, σελ. 65.

2. Β. Ι. Λένιν, «Τα διδάγματα της Κομμούνας», Άπαντα, τόμ. 16, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, σελ. 475-478.