Της Σύνταξης


της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

Tο ζήτημα της μελέτης και της γνώσης του μαρξισμού-λενινισμού από στελέχη και μέλη, αλλά γιατί όχι και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα. Το ζήτημα της μαρξιστικής μόρφωσης του κομματικού και κνίτικου δυναμικού συνδέεται άμεσα με την ανάγκη το Κόμμα να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντα της ταξικής πάλης, η οποία αρκετές φορές σημειώνει απότομες στροφές, καμπές, άλματα προς τα μπρος και πισωγυρίσματα. Ακόμα περισσότερο που το Κόμμα με το χαρακτήρα, τη στρατηγική του, τη δράση και τις θέσεις του βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», στο στόχαστρο της επίθεσης του ταξικού αντιπάλου. Επίθεση που σίγουρα θα ενταθεί. Για να μπορέσουμε με επάρκεια να ανταποκριθούμε στις όλο και πιο σύνθετες απαιτήσεις της επαναστατικής πολιτικής πάλης, χρειαζόμαστε αντοχή που να στηρίζεται σε γερά θεμέλια του μαρξισμού, χρειάζεται ανέβασμα της συνολικής ιδεολογικοπολιτικής στάθμης του Κομματικού δυναμικού, απόκτηση της ικανότητας πιο συλλογικής συμβολής σε Κομματικές επεξεργασίες, ετοιμότητα και επάρκεια για αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων αλλά και αντιμετώπιση των νέων εμποδίων στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Η ανάγκη αναδεικνύεται μέσα από τα ίδια τα ζητήματα της επικαιρότητας. Τι φταίει για την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ καθημερινά οι μισθοί συμπιέζονται; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Η ανάγκη να ζυμωθεί, ειδικά σήμερα, σε πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης το ζήτημα ότι η ακρίβεια δεν μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί έξω από την πάλη ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, συνδέεται άμεσα με την ανάγκη αντιπαράθεσης με όλες αυτές τις θέσεις αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων περί ελέγχου της αγοράς, περί χαλιναγώγησης των καρτέλ κλπ. Οι ανάγκες της σημερινής πάλης δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στην προβολή μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων του πετρελαίου και μια σειρά ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται να αναδείξουμε ότι η γραμμή πάλης, με την οποία μπορούν να κατακτηθούν έστω και ορισμένα περιορισμένα μέτρα ανακούφισης, είναι μόνο αυτή που συγκρούεται με τη ρίζα του προβλήματος, την καπιταλιστική κερδοφορία. Εκ των πραγμάτων δηλαδή η ιδεολογικοπολιτική πάλη γίνεται πιο απαιτητική για τις κομματικές και κνίτικες δυνάμεις.

Η ΚΟΜΕΠ, στο τεύχος 4 του 2008, επιδιώκοντας να συμβάλει συγκεκριμένα στην προσπάθεια ανάπτυξης της ιδεολογικής δραστηριότητας στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ, συνεχίζει τη δημοσίευση διαλέξεων της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, βασισμένες στα μαθήματα της Κομματικής Σχολής, με στόχο την αξιοποίησή τους από τα κομματικά όργανα και τις κομματικές οργανώσεις. Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται διάλεξη με τίτλο: «Θεωρητικά ζητήματα για τη στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Στην ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος άρθρου με τίτλο: «Σοσιαλδημοκρατία: από τη σύγκλιση με τον αστικό ρεφορμισμό στην κρίση». Στο μέρος αυτό γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν οι αιτίες του φαινομένου της λεγόμενης «κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας» καθώς και των προσπαθειών ανασυγκρότησής της, της διαμόρφωσης της «νέας σοσιαλδημοκρατίας» ως δύναμης της αστικής εναλλαγής στη διακυβέρνηση.

Η τάση αποδυνάμωσης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι ορατή. Ενισχύεται το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ και νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, κυοφορούνται αναδιατάξεις στο συσχετισμό των καπιταλιστικών κρατών, οξύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Παρά την ενιαία στάση επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη, π.χ. μέσα στην ΕΕ, ενισχύονται και αντίθετες τάσεις, όπως αποδείχτηκε και με την επικράτηση με μεγάλο ποσοστό του «Οχι» στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για την επικύρωση της «Ευρωσυνθήκης». Αυτές οι εξελίξεις επιδρούν άμεσα σε ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Οπως έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά, οι ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα διαμορφώνουν συνθήκες, οι οποίες μπορούν να σηματοδοτήσουν άνοδο της ταξικής πάλης. Σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμο ζήτημα η ετοιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κάτι που σε ένα βαθμό εξαρτάται από τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της αστικής τάξης να εγκλωβίσει την εργατική τάξη στους δικούς της στόχους μέσα από τις ανακατατάξεις. Εχει σημασία να αντιμετωπιστούν οι αντιλήψεις που περιορίζουν τον αντιιμπεριαλισμό μόνο ως αντίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ, περί «πολυ-πολικού» κόσμου κλπ. Με αφορμή αυτά τα θέματα δημοσιεύεται άρθρο, σε σχέση με το ρόλο της Ρωσίας ως ανερχόμενης ιμπεριαλιστικής δύναμης, με τίτλο: «Η θέση της Ρωσίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η στάση του κομμουνιστικού κινήματος». Κριτικά προσεγγίζονται αντιλήψεις γενικότερης ιδεολογικής σημασίας που εκφράζονται στους κόλπους του κομμουνιστικού κινήματος στην ίδια τη Ρωσία.

Αυτή την περίοδο πυκνώνουν οι δραστηριότητες προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, με προβολή σημαντικών γεγονότων από την ιστορία του, με εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο κοινό Φεστιβάλ «ΚΚΕ - ΚΝΕ - Οδηγητή» το Σεπτέμβριο. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν περιορίζονται στην εξιστόρηση γεγονότων, αλλά στην ανάδειξη ιδεολογικών ζητημάτων και συμπερασμάτων από την ιστορία του Κόμματος, χρήσιμων για τη σημερινή του πορεία. Η ιστορία του ΚΚΕ είναι στο στόχαστρο της αστικής ιδεολογικής επίθεσης, αλλά και της οπορτουνιστικής. Σε αυτή τη γραμμή, ασχολήθηκαν με τα 40 χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του. Η προσπάθεια αυτή σίγουρα θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μπροστά στη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος. Εχει λοιπόν εξαιρετική σημασία το κομματικό δυναμικό, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, να αποκτήσουν και ιστορική γνώση, να εμβαθύνουν σε ιδεολογικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία του ΚΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζονται ειδικές εκδόσεις της Κεντρικής Επιτροπής που θα συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Στην παρούσα έκδοση της ΚΟΜΕΠ δημοσιεύεται κείμενο με τίτλο: «Ο ευρωκομμουνισμός και η ελληνική του έκφραση». Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης του δεξιού οπορτουνιστικού ρεύματος του «ευρωκομμουνισμού», κυρίως μέσα από την αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών του, της ιδεολογικοπολιτικής και κοινωνικής του ρίζας, την ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της πορείας οπορτουνιστικού εκφυλισμού και σοσιαλδημοκρατικοποίησης των τριών βασικών κομμάτων που συνδέθηκαν με αυτό το ρεύμα, δηλαδή του ιταλικού, του ισπανικού και του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αναδεικνύεται η ιδεολογική συγγένεια αυτού του ρεύματος με το οργανωμένο οπορτουνιστικό ρεύμα που διαμορφώθηκε στο ΚΚΕ και αποσχίσθηκε μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, με τη συγκρότηση ως πολιτικού φορέα του λεγόμενου «ΚΚΕ Εσωτερικού».

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός», συνεχίζοντας τη δημοσίευση εισηγήσεων από το συμπόσιο της ΚΟΜΕΠ που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2007, σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται η εισήγηση του Εβγκένιι Ιβάνοβιτς Σουιμένκο, διδάκτορα καθηγητή Οικονομικών Επιστημών, με θέμα: «Η ενίσχυση της εκτατικότητας της παραγωγής ως ένας από τους λόγους της ήττας της ΕΣΣΔ».

Στην ίδια ενότητα δημοσιεύεται η Εισήγηση του Αντρέι Ζντάνοφ, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ), στην Ολομέλεια του ΠΚΚ (μπ) το Φεβρουάριο - Μάρτιο 1937, με θέμα την προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκλογών για τα Σοβιέτ με βάση το τότε νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ, του 1936.

Στο 4ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ δημοσιεύονται κομματικά ντοκουμέντα της περιόδου από 29.4.2008 έως 25.6.2008.