Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ: Βασικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα αποτελέσματά τους και στους δύο γύρους, στις 8 και 15 Οκτώβρη 2023


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε Σύνοδό της την Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2023, συζήτησε και ενέκρινε την εισήγηση του ΠΓ και την διαμόρφωσε σε απόφαση, με βάση και τις παρατηρήσεις των μελών της ΚΕ. Ταυτόχρονα ενέκρινε ανακοίνωση για τα αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που δόθηκε στη δημοσιότητα και δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 21-22 Οκτώβρη 2023.

 

Α. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ

Μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών της 8ης Οκτώβρη και μέχρι σήμερα συνεδρίασαν όλα τα Γραφεία Περιοχής και οι Τομεακές Επιτροπές του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Εκφράστηκε ουσιαστική συμφωνία με την Ανακοίνωση του ΠΓ για τα αποτελέσματα των εκλογών του α΄ γύρου και συμφωνία με τη στάση μας στο β΄ γύρο των εκλογών. Η συζήτηση έγινε με πνεύμα ευθύνης και ήταν δημιουργική, πρόσθεσε νέα στοιχεία στα πρώτα συμπεράσματά μας, που τα κυριότερα θα παραθέσουμε παρακάτω, γιατί πρέπει να τα πάρουμε υπόψη στην αντικειμενική εκτίμηση της δουλειάς μας και στη συνέχιση της καθοδηγητικής δουλειάς μας.

Συζητάμε υπεύθυνα, χωρίς να υποτιμάμε καμιά αδυναμία, αλλά με τα βασικά συμπεράσματα του ΠΓ που εμπλουτίστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕ και κυρίως με το βλέμμα μπροστά:

Πώς, δηλαδή, χωρίς καθυστέρηση, θα αξιοποιήσουμε τη θετική συσπείρωση που πετύχαμε, τα βήματα που κάναμε για να δυναμώσουμε την παρέμβαση του Κόμματος, ώστε να γίνουν βήματα στην ολόπλευρη ισχυροποίησή του, στη διεύρυνση των οργανωμένων δυνάμεών του, στην ιδεολογικοπολιτική ωριμότητά τους και στην ετοιμότητα για ακόμα πιο δύσκολες μάχες. Όπως είναι η ολοένα και μεγαλύτερη, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας πλέον σήμερα σε δύο πολέμους (Ουκρανίας-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και Ισραήλ-ΗΠΑ-ΕΕ με τους Παλαιστίνιους και ευρύτερα με τον αραβικό κόσμο της περιοχής), αλλά και τα έντονα σημάδια μιας νέας επιδείνωσης της θέσης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κλπ.

Επίσης, για να γίνουν γοργά βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος συνολικά, μέσα από τη μεγάλη μαζικοποίηση και μαχητικοποίησή του.

Για να επιβεβαιώνεται στην πράξη και καθημερινά ότι είμαστε η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, να αναδεικνυόμαστε μέσα στην καθημερινή δράση ως η πραγματική πρωτοπορία στην οργάνωση της πάλης του λαού.

Να ενισχυθεί ο προσανατολισμός και η παρέμβασή μας, για να αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση συσπείρωσης περισσότερους εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους, τώρα που γίνεται πιο φανερή και ξεκάθαρη σε ευρύτερες δυνάμεις η ιδεολογική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Να επιδιώξουμε, όσο το δυνατόν εξαρτάται από εμάς, να μην εγκλωβιστούν λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις σε παλιά και νέα οπορτουνιστικά σχήματα που κυοφορούνται.

Να δώσουμε με μαχητικότητα και αποτελεσματικότητα τη μάχη των ευρωεκλογών τον Ιούνη 2024.

 

Β. ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 
ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Άλλη πλευρά της τρέχουσας καθοδηγητής μας δουλειάς στη συζήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ότι πρέπει να συμβάλουμε να κατανοηθεί από όλους και όλες, ότι τα εξετάζουμε με συγκεκριμένα και συνδυασμένα κριτήρια και δε μετράμε μόνο τα ποσοστά και τους αριθμούς των ψήφων. Επιγραμματικά, αναφέρουμε τα κυριότερα κριτήρια που έχουμε θέσει στις προηγούμενες αποφάσεις μας:

  • Ότι δώσαμε και αυτή τη μάχη σε συνθήκες που –όπως διαπιστώναμε στην εκτίμηση για τις βουλευτικές εκλογές– ο συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί να είναι αρνητικός και αυτό εκφράζεται και επιδρά στην Τοπική Διοίκηση και με επιπρόσθετους παράγοντες.
  • Ότι στις διαθέσεις και στα κριτήρια ψήφου επιδρούν, αντικειμενικά όπως και αντιφατικά, μια σειρά μεγάλα γεγονότα της περιόδου, όπως, π.χ., οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η έξαρση της ακρίβειας, ο φόβος από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν πολύ πρόσφατη η επικράτηση της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες που ακολούθησαν στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με την εκλογή Κασσελάκη, η έντονη διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο ανάμεσα κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και 
ΣΥΡΙΖΑ.
  • Υπολογίζουμε επίσης ως ισχυρό αντικειμενικό παράγοντα την πολύμορφη παρέμβαση των Περιφερειών και Δήμων που ενσωματώνουν δυνάμεις από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και τις οπορτουνιστικές και τις ακροδεξιές - φασιστικές που διατάχθηκαν σε διάφορα ψηφοδέλτια και στον ανταγωνισμό τους για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος είναι πιο ικανός να εξασφαλίσει «ανάπτυξη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι» κ.ο.κ.
  • Συνυπολογίζουμε ταυτόχρονα και τη συγκεκριμένη έκφραση όλων αυτών σε τοπικό επίπεδο και την εξειδικευμένη τακτική των άλλων δυνάμεων σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της χώρας.
  • Υπολογίζουμε συγκεκριμένα την παρέμβαση μεγάλων αλλά και μικρότερων επιχειρηματικών συμφερόντων που στηρίζουν ψηφοδέλτια διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων. Ιδιαίτερα τη στοχευμένη –παρότι συγκαλυμμένη πολλών από όλους αυτούς– δουλειά εναντίον των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ.
  • Εξετάζουμε απαιτητικά αλλά και αντικειμενικά το πώς δουλέψαμε με βάση την κεντρική πολιτική γραμμή που διαμορφώσαμε ως ΚΚΕ, πώς την εξειδίκευσαν τα καθοδηγητικά όργανα, πώς την εμπλούτιζαν με επιχειρήματα και παραδείγματα σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια.
  • Εξετάζουμε το εάν έγκαιρα και πόσες ακριβώς δυνάμεις παρατάξαμε σε όλες τις φάσεις διεξαγωγής της μάχης, τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια, στη διακίνηση του προπαγανδιστικού υλικού, σε όλα τα καθήκοντα μέχρι την τελευταία στιγμή που το ψηφοδέλτιο θα έπεφτε στην κάλπη. Αλλά και το ποια ήταν η ποσότητα και ποιότητα της δουλειάς μας στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και έξω από αυτά, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, όλο το προηγούμενο διάστημα.
  • Εξετάζουμε και εκτιμάμε συγκεκριμένα την ικανότητα όλων των καθοδηγητικών οργάνων, από την ΚΕ, τα Γραφεία Περιοχής, τις ΤΕ μέχρι τα Γραφεία των ΚΟΒ, στην καθοδήγηση της διαπάλης, στην καθοδήγηση για την ένταξη των δυνάμεων στη μάχη, όπως και την ίδια την κατάσταση των ΚΟΒ και την προσφορά όλων των κομματικών μελών και των μελών της ΚΝΕ.
  • Στην τελική αποτίμηση της δουλειάς μας για κάθε Περιφέρεια και Δήμο δεν πρέπει να αποσπόμαστε από τη βασική εκτίμηση της ΚΕ ότι: «Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές παρά το συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 13 Περιφέρειες...»

Με αυτά τα βασικά συνδυασμένα κριτήρια και την εκτίμηση της κατάστασης και της δράσης μας σε κάθε χώρο αποτιμούμε τα αποτελέσματα.

Κυρίως πρέπει να μας απασχολήσει και να στρέψουμε καθοδηγητικά τον προσανατολισμό των καθοδηγητικών οργάνων και των ΚΟΒ στους παράγοντες που στις δοσμένες συνθήκες επιδρούν σε θετικές διεργασίες και στο ρεύμα αμφισβήτησης. Έχουμε εκτιμήσει, και δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός, ότι αυτό αναπτύσσεται αργά, αντιφατικά, με ριζοσπαστικά στοιχεία αλλά όχι ολοκληρωμένα. Ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη φάση, είναι αντικειμενικό, αλλά και ότι θα κριθεί βεβαίως και από τη δική μας ικανότητα κυρίως για το πώς θα εκφραστεί παραπέρα και θα αναπτυχθεί σημαντικά.

Επίσης, πρέπει να μας απασχολήσει πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς εκφράζει το μεγάλο ποσοστό της αποχής που, π.χ., στην Αττική έφτασε το 56% στον α΄ γύρο, ενώ στο β΄ γύρο ήταν πολύ μεγαλύτερο. Πρόκειται για στάση που καταρχάς δείχνει μια μεγάλη απαξίωση αυτής της διαδικασίας και του θεσμού, ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες, αλλά ενέχει και στοιχεία αμφισβήτησης, δυσαρέσκειας που εκφράζονται όμως ανώριμα, χωρίς συγκεκριμένη θέση ή πολύ περισσότερο ριζοσπαστικοποίησης της συνείδησης.

 

Γ. ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ 
ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ 
ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Υπήρξε σημαντική θετική προσπάθεια, με διαβαθμίσεις φυσικά, από ΚΟ σε ΚΟ και από καθοδηγητικό όργανο σε καθοδηγητικό όργανο για την προετοιμασία των δυνάμεών μας, των προπαγανδιστικών υλικών σε Περιφέρειες και Δήμους, με βάση την Απόφαση και το Κάλεσμα της ΚΕ μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Πολλές περισσότερες δυνάμεις, κυρίως υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων μπήκαν στη μάχη. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων σε Περιφέρειες και Δήμους ανταποκρίθηκαν, όπως και οι περισσότεροι υποψήφιοι σύμβουλοι. Αυτό είναι θετική παρακαταθήκη.

Στις συνεδριάσεις των Γραφείων Περιοχής έρχονται παρατηρήσεις για ορισμένες περιπτώσεις ότι υπήρξε μια υποστολή της πολιτικής διαπάλης. Έγιναν θετικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης της πολιτικής μας γραμμής, της αποκάλυψης των έργων, των ευθυνών και της προπαγάνδας των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της εξειδίκευσης των δικών μας θέσεων για τα λαϊκά προβλήματα.

Ωστόσο, καθυστερήσαμε σοβαρά, ουσιαστικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναπτύξαμε τη διαπάλη και την προπαγάνδα μας μόλις τον τελευταίο μήνα και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο τις τελευταίες ημέρες. Η προσπάθεια αυτή συγκεντρώθηκε πολύ, σε κομματικές ομάδες, στα Γραφεία Περιοχής και δεν αγκάλιασε το σύνολο των Τομεακών Επιτροπών και των Γραφείων των ΚΟΒ.

Βάρυνε αρνητικά κατά κανόνα στη δουλειά μας ότι το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή στην προηγούμενη τετραετία, οι επεξεργασίες μας για βασικά ζητήματα της προωθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό με την επιχείρηση ενσωμάτωσης των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως γύρω από τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, ήταν αδύνατη.

Δεν απασχολούσε τα καθοδηγητικά όργανα επαρκώς και με σταθερή συνέχεια, παρά μόνο αποσπασματικά. Δε γινόταν στον αναγκαίο βαθμό αντικείμενο δημόσιας ενημέρωσης και διαπάλης.

Την ίδια στιγμή, από τους αντίπαλους συνδυασμούς άνοιγαν όλα αυτά τα ζητήματα της «ανάπτυξης» και πάνω σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, οι βασικές και άλλες υποδομές, άνοιγαν τη συζήτηση και για πολλά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο βασικά διαχείρισης της φτώχιας.

Η ΝΔ, ενώ με την πολιτική της επιδείνωνε το εργατικό λαϊκό εισόδημα, και μέσω της περαιτέρω εμπορευματοποίησης κοινωνικών αναγκών και μέσω της κατάργησης εργασιακών κατακτήσεων, ταυτόχρονα ασκούσε ορισμένη επιδοματική πολιτική, π.χ. και τώρα συνταξιοδότηση, και εργασία κλπ.

Εκεί που είμαστε καλά προετοιμασμένοι από πριν, τους αντιμετωπίζουμε καλύτερα. Ήταν το πιο δύσκολο ζήτημα στην αντιπαράθεση, πολύ απαιτητικό στην προβολή των δικών μας θέσεων, στην περίπτωση κυρίως των συγκεκριμένων θέσεών μας πάνω στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;»

Η ουσία είναι ότι, ακόμα και θετικά βήματα που έχουν γίνει από ορισμένα καθοδηγητικά όργανα Κομματικών Οργανώσεων το προηγούμενο διάστημα, με επεξεργασίες που εδραιώνουν τις θέσεις μας, σε αντιπαράθεση με αστικούς σχεδιασμούς και τις θέσεις και τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν έχουν αφομοιωθεί ως καθοδήγηση για δράση στις ΚΟΒ, η τέτοια παρέμβαση είναι ακόμα έξω από την οπτική καθοδηγητικών οργάνων και στελεχών, ολόκληρων ΚΟΒ. Κυρίως είναι ακόμα αδύνατη η παραπέρα συγκεκριμένη επεξεργασία του ιδεολογικού-πολιτικού μετώπου σε βασικές επιλογές που γίνονται στο χώρο ευθύνης τους.

Η καθοδήγηση των Κομματικών Ομάδων, κυρίως των Δήμων, ήταν πολύ αδύνατη. Αυτό επέδρασε στις καθυστερήσεις. Υπογραμμίζουμε ότι δεν ήταν, ούτε είναι, θέμα δυνατοτήτων, είναι θέμα προσανατολισμού και συνειδητοποίησης αυτών των απαιτήσεων. Το λύσιμο αυτού του θέματος είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το επόμενο διάστημα.

Στη διάρκεια της εκλογικής μάχης και στην πρώτη συζήτηση για την εξέταση της δουλειάς μας και των αποτελεσμάτων, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ρόλου των Δήμων, ως κρατικών μηχανισμών με μεγαλύτερη ικανότητα απ’ ό,τι οι Περιφέρειες, μεγάλης ενσωμάτωσης λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό κυρίως με το άμεσο «δέσιμο» με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα και βεβαίως με την περιφερειακή διοίκηση και τους κεντρικούς κρατικούς μηχανισμούς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με «χίλια νήματα» κρατάνε δεμένο λαϊκό κόσμο.

Τα παραδείγματα και οι αποδείξεις υπάρχουν παντού. Μας δυσκόλεψαν και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων, και στην ψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το γεγονός αυτό όμως δεν συνειδητοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξε υποτίμηση του συγκεκριμένου ρόλου τους. Αλλά κι εκεί όπου διαπιστώθηκε κι εκτιμήθηκε αυτή η ισχυρή παρέμβαση δημοτικών αρχών και δημάρχων, άλλων παραγόντων, δε διαμορφώσαμε επαρκές σχέδιο πάνω στα συγκεκριμένα μέτωπα και λαϊκά ζητήματα για την αναχαίτισή τους, όσο εξαρτιόταν από εμάς.

Δεν υποτιμάμε ότι αυτό το ζήτημα έχει τις αντικειμενικές του δυσκολίες, ειδικά εκεί που οι δήμαρχοι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες ή εκεί που συνδέονται και στηρίζονται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (βιομηχανικά, τουριστικά, κατασκευαστικά, ενεργειακά, μεταφορών, αγροτοδιατροφικά κ.ά.), αλλά και οικονομικοί παράγοντες σε μικρότερους Δήμους, όπως διάφοροι εργολάβοι, αθλητικοί παράγοντες κ.ά. Κυρίως εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων για εργασία βασικά, αλλά και άλλες ανάγκες για υγεία, πρόνοια, αθλητισμό κλπ.

Κι όλα αυτά υπάρχουν, σε συνδυασμό με τη «θολούρα» που δημιουργείται κι επιδρά επιπρόσθετα στο κριτήριο κόσμου, όταν υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, όπου συνυπάρχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι σε διάφορες παραλλαγές.

Είναι ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να επεξεργαστούμε καλύτερα την αντιμετώπισή του, όχι τόσο ή κυρίως με την καταγγελία, αλλά με την πολιτική και μαζική δράση, με την παρουσίαση και προβολή των θέσεών μας, όπως και την οργάνωση της πάλης, για την ικανοποίηση των αναγκών και το δικαίωμα στην εργασία με δικαιώματα, στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.ά.

Τις περισσότερες φορές η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής δημοτικών αρχών δε δένεται με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Πάνω στα μέτωπα αυτά η παρέμβασή μας και η δράση μας ενάντια στις δημοτικές αρχές, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν αδύναμη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκεί κυρίως όπου οξύνθηκαν και εμφανίστηκαν μεγάλα προβλήματα.

Επίσης η εκτίμηση αυτή, για ύπαρξη και δράση ισχυρών μηχανισμών χειραγώγησης, δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι παντοδύναμοι και ανίκητοι. Η πολιτική τους αυτή δημιουργεί αντιθέσεις, που όμως τις εκμεταλλεύονται περισσότερο οι άλλοι συνδυασμοί των αστικών κομμάτων στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Απαιτείται συνέχεια στη μελέτη της δράσης των επιχειρηματιών, εταιριών και ομίλων που παρεμβαίνουν, φανερά ή συγκαλυμμένα στηρίζουν διάφορα ψηφοδέλτια και υποψήφιους, είτε μέσω προγραμμάτων είτε άλλως πως, συνδέονται άμεσα με δημοτικά και περιφερειακά έργα και υπηρεσίες.

Υπάρχουν παραδείγματα σε όλους σχεδόν τους Δήμους και στις Περιφέρειες και όχι μόνο στην οφθαλμοφανέστατη περίπτωση του Πειραιά. Με εμβληματικές άμεσες παρεμβάσεις στην περιοχή του Ελληνικού σε όλους τους γύρω Δήμους, στις περιοχές με τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, π.χ. Νότια Εύβοια, Βοιωτία. Σε Εύβοια, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλία, Ήπειρο και αλλού από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Σε Κρήτη, Αιγαίο, Ιόνιο και αλλού από τον τουρισμό.

Αναφέρουμε αυτές τις περιπτώσεις γιατί πρέπει να μην υποτιμήσουμε και μια άλλη πλευρά που ήρθε με ορισμένα παραδείγματα, ότι κάνουν μαζί με πολιτικούς και κομματικούς παράγοντες Περιφερειών και Δήμων και με άλλα ψηφοδέλτια σχεδιασμένη δουλειά πλαγιοκοπήματος κυρίως οπαδών και ψηφοφόρων του Κόμματος. Έχουν μάλιστα αποτελέσματα, ειδικά εκεί που οι ιδεολογικοπολιτικοί δεσμοί μας με τον περίγυρο του Κόμματος είναι αδύναμοι.

Χρειάζεται αντικειμενική εκτίμηση, ούτε υποτίμηση, ούτε υπερβολή αυτού του ζητήματος, αλλά παρακολούθηση και σχεδιασμός δουλειάς, ώστε να δυναμώσει η μαζική αντιπαράθεση με την εργοδοσία, πολιτικά και μέσω του κινήματος. Να γίνεται κριτήριο η σχέση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Δ. ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στις περιφερειακές εκλογές σημειώσαμε άνοδο, πήραμε 10,03%, δηλαδή αύξηση 2,34% σε σύγκριση με το 7,69% των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη και αύξηση 3,17% σε σχέση με το 6,86% του 2019.

Στις δημοτικές εκλογές από τον α΄ γύρο εκλέχτηκε δήμαρχος στην Ικαρία. Στο β΄ γύρο κερδήθηκαν και οι 5 Δήμοι: Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Τυρνάβου.

Εκλέχτηκαν 460 δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους και 46 περιφερειακοί σύμβουλοι στις Περιφέρειες. Συνολικά, είναι περισσότεροι από το 2019 σε απόλυτο αριθμό, παρότι ο νέος εκλογικός νόμος μείωσε και το συνολικό αριθμό των δημοτικών συμβούλων, κατήργησε την απλή αναλογική κι έβαλε πλαφόν 3% ή αφαίρεσε αριθμό δημοτικών συμβούλων από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης δίνοντάς τους στον πρώτο, μείωσε σε 43% το πλαφόν της εκλογής από τον α΄ γύρο.

Επίσης, η πολιτική δράση της επαφής με λαϊκούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα που καταγράψαμε τον τελευταίο μήνα, από την 1.9.2023 έως τις 13.10.2023 είναι πολύ σημαντική. Έγιναν συνολικά περίπου 12.800 δραστηριότητες (συσκέψεις - περιοδείες - ομιλίες - φεστιβάλ) με συμμετοχή περίπου 516.000 ατόμων.

Φυσικά, εξετάζουμε τα αποτελέσματα στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες που τα καθόρισαν.

Στα ψηφοδέλτια των Δήμων, στα αποτελέσματα καταγράφεται αύξηση σε 79 Δήμους και μείωση σε 182 σε σχέση με τις βουλευτικές του 2023. Σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2019 καταγράφεται αύξηση σε 157 Δήμους και σε 99 μείωση. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ (ΙΟΥΝΗΣ 2023)

Σε 69 Δήμους δεν κατεβάσαμε ψηφοδέλτιο. Σε 182 Δήμους είμαστε κάτω από τις βουλευτικές. Σε 72 Δήμους πάνω από τις βουλευτικές. Σε 20 Δήμους στα ίδια.

Στους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων (σύνολο 15), σε τρεις είμαστε κάτω από τις βουλευτικές (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα).

Στους Δήμους άνω των 70.000 έως 100.000 (σύνολο 9), σε πέντε είμαστε κάτω των βουλευτικών (Παύλου Μελά, Καλαμαριά, Γλυφάδα, Αγρίνιο, Κατερίνη).

Σε κάποια νησιά πήραμε πολύ μεγάλα ποσοστά ή και σε πόλεις- Δήμους αστικών κέντρων. Χρειάζεται να διερευνηθεί από τις ΚΟ, να υπάρξει εκτίμηση (με βάση και το τι άλλες δυνάμεις κατέβαιναν, σε ποια κατάσταση είναι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.).

Σε πολλούς από τους Δήμους που υπάρχει μείωση στο δημοτικό ψηφοδέλτιο, υπάρχει αύξηση, ακόμα και θεαματική, στο περιφερειακό. Κι αυτό είναι ένα σχετικά νέο στοιχείο, γιατί διαφορές πάντα υπήρχαν, ποτέ όμως τόσες και τέτοιες.

Το θετικό αποτέλεσμα στις Περιφέρειες όπου η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι πιο σαφής επιβεβαιώνει θετικές διεργασίες σε εργατικές λαϊκές δυνάμεις, ο οποίες όπως είναι φυσικό πραγματοποιούνται αντιφατικά και αυτό μας βάζει μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα και απαιτήσεις για δουλειά με ευρύτερο κύκλο εργαζομένων που δεν έχουν ενιαία πολιτικά, ταξικά κριτήρια και ούτε θα τα αποκτήσουν μια κι έξω.

Αυτή η αντίφαση πρέπει να μελετηθεί πολύ συγκεκριμένα. Φαίνεται πως οι αιτίες δεν είναι μονοσήμαντες, είναι πιο συνδυασμένες στις περισσότερες περιπτώσεις, που ορισμένες απ’ αυτές θέτουμε στη σημερινή απόφαση.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως συμπέρασμα είναι ότι καταφέραμε να έχουμε αύξηση ιδιαίτερα σε μεγάλους Δήμους, αλλά και σε μικρότερους, κυρίως εκεί που το προηγούμενο διάστημα κατορθώσαμε να συνδυάζουμε μια πιο συστηματική παρέμβαση του Κόμματος για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται απότομα, όπως φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Αλλά κι εκεί όπου η πολιτική παρέμβασή μας και μέσω των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και η δράση στις υποδομές του κινήματος, π.χ. σύλλογοι γονέων σε σχολεία, εργατικά σωματεία, επαγγελματικοί και αγροτικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα κατά των πλειστηριασμών, ανέπτυξαν δράση και πολλοί πρωτοπόροι βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επίσης, θετικά στο αποτέλεσμα φαίνεται ότι επιδράσαμε στα ψηφοδέλτια εκεί όπου έγινε κατορθωτό να υπάρξει απόσπαση ανθρώπων από άλλες δυνάμεις και να εμφανιστεί αυτό με συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ωστόσο, και στα περιφερειακά ψηφοδέλτια χρειάζεται να προσέξουν οι ΚΟ, γιατί σε κάποιες, λίγες βέβαια, περιφερειακές ενότητες και σε μεγάλους Δήμους αποτυπώνεται μείωση σε σχέση και με τις Περιφερειακές του 2019, ενώ διαπιστώνεται και υποτίμηση της δουλειάς και ένα είδος επανάπαυσης.

Στα δημοτικά ψηφοδέλτια που καταγράφεται μείωση, φαίνεται ότι πρόσθετος παράγοντας που επέδρασε είναι το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό δημοτικών κοινοτήτων δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε τοπικό ψηφοδέλτιο ή εκεί που είχαμε υποψήφιους ήταν κατά κανόνα από μεταδημοτεύσεις, που πολλές από αυτές δεν είχαν καμία σχέση με το χωριό. Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα και σε πολλές πρωτεύουσες νομών που είχαν μεγάλο αριθμό τοπικών κοινοτήτων στα πλαίσια του Δήμου.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν είναι ότι σε πολλά χωριά δεν υπάρχει κανένα κομματικό στήριγμα. Ότι βάρυνε στην επιλογή των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και στις περιφερειακές του 2023 το τοπικό κριτήριο, σε συνδυασμό με διάφορες εξαρτήσεις οικονομικές, συγγενικές κλπ.

Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις, και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μείωση, πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα ορισμένοι ακόμα παράγοντες, όπως είναι η δουλειά των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων για τα λαϊκά προβλήματα, η καθυστέρηση στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο οριακός αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε σχέση με τα πολυάριθμα ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών κ.ά.

Συνολικά, το Κόμμα μας έθεσε το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών από τη σκοπιά της αναγκαιότητας να αναδειχτούν περισσότεροι εκλεγμένοι σε Δήμους και Περιφέρειες, που θα είναι σύμμαχοι στον αγώνα του λαού και μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και στους άλλους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτό το δίλημμα εκ των πραγμάτων αφορούσε και τον α΄ και το β΄ γύρο. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ από θέση αρχής απευθύνθηκε στο λαό με ενιαίο τρόπο, καλώντας τον και τις δύο φορές να καταδικάσει εκείνες τις δυνάμεις που αποτελούν τα «καλά παιδιά» των κυβερνήσεων και του κράτους και υπηρετούν το σημερινό αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, ενώ οι δυνάμεις που τους στηρίζουν και οι ίδιοι οι συνδυασμοί είχαν δείξει δείγματα γραφής συναινετικής με τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων. Αυτή η καταδίκη εκφραζόταν αντικειμενικά με λευκό ή άκυρο εκεί που δεν υπήρχαν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η θέση αυτή δεν θα αργήσει να επιβεβαιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, από τη στάση και τη θέση των εκλεγμένων κοινών υποψηφίων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που και ως νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχης έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους συμπόρευσης με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Μια σύντομη αρχική εκτίμηση που προλάβαμε να κάνουμε για τις άλλες δυνάμεις στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους είναι η παρακάτω:

  • Η ΝΔ: Παρά τη μεγάλη απώλεια σε ψήφους, διατηρεί την πρωτιά, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις σε Περιφέρειες και Δήμους, ουσιαστικά κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλα τα όργανα του κράτους. Στο β΄ γύρο των εκλογών βέβαια υπήρξε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ, έκφρασης μιας επιπλέον αμφισβήτησης, ακόμα βέβαια ανώριμης, αφού εκφράστηκε και με την υπερψήφιση των «ανταρτών» δεξιών υποψηφίων στις Περιφέρειες και κάποιους Δήμους, αλλά και στο αποτέλεσμα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου υπερψηφίστηκαν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο εξαιτίας της αποχής, αλλά και με τη μετατόπιση και ψηφοφόρων της ΝΔ (στην περίπτωση της Αθήνας καθοδηγημένα και από συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ), εκτός από τους ψηφοφόρους άλλων συνδυασμών, όπως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλους που τους υπερψήφιζαν ανοιχτά. Ουσιαστικά, από τις συγκροτημένες δυνάμεις μόνο το ΚΚΕ είχε στο β΄ γύρο τη συνεπή και αντίστοιχη με τον α΄ γύρο θέση για άκυρο - λευκό, υπολογίζοντας φυσικά κι ένα τμήμα των ψηφοφόρων μας που έκανε δικαιολογημένα αποχή όχι από πεποίθηση, αλλά λόγω του κόστους και των δυσκολιών της μετακίνησης από τον τόπο δουλειάς και κατοικίας για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα στον τόπο που ψήφιζε και αυτό με τη σύμφωνη γνώμη των κομματικών οργάνων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ: Έχει παντού μεγάλες απώλειες, εκτός από τη Στερεά με τον Γκλέτσο, όπου έχει αύξηση περίπου 24.000 ψήφους από τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη και ποσοστό +7,23% και 10% αύξηση από τις περιφερειακές του 2019. Χρειάζεται διερεύνηση γιατί στην ΚΟ Στερεάς δεν υπήρχε τέτοια εκτίμηση. Αφορά και την εικόνα από τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παίρνονται υπόψη διασυνδέσεις με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Στερεά, αλλά και την επίδρασή του σε μεγάλα τμήματα μεσαίων στρωμάτων, όπως και πολλών στοιχείων που έχει προσεταιριστεί από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, από δεξιά και ακροδεξιά.
  • Για το ΠΑΣΟΚ: Γενικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι κράτησε τα εκλογικά του ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές, ενώ κέρδισε και αρκετούς Δήμους στο β΄ γύρο, αν και λιγότερους από το 2019, παίρνοντας όμως έτσι προβάδισμα στις δημοτικές διοικήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, στη διαπάλη που διεξάγεται μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία στον σοσιαλδημοκρατικό αστικό χώρο.
  • Για την ακροδεξιά - φασιστικό χώρο: Βρίσκεται σε υποχώρηση, αλλά κρατά ακόμα σημαντικές δυνάμεις όπου εμφανίστηκε (π.χ. Α΄ Αθήνας), αλλά και με μεγάλη διασπορά σε όλα τα ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών, κυρίως της ΝΔ και των «ανταρτών» της, αν και τέτοια «φιντάνια» τους εμφανίστηκαν και σε κάποια ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, του 
ΠΑΣΟΚ κλπ.
  • Για ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ: Αυτό που σίγουρα μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι έπαιξαν ρόλο για να ανακόψουν κόσμο από ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΚΕ, συγκροτώντας και αυξάνοντας οριακά σε ορισμένες περιπτώσεις δυνάμεις, ενώ συνεχίζουν να διαπνέονται από αντι-ΚΚΕ σύνδρομα.

 

Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, με ευθύνη των Τομεακών Επιτροπών, των Γραμματέων και Γραφείων των ΚΟΒ, χρειάζεται να απασχολήσει συγκεκριμένα με σχέδιο και χρεώσεις η αξιοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η συστηματική προσπάθεια για το δυνάμωμα της ιδεολογικοπολιτικής σχέσης τους με το Κόμμα, η ένταξή τους στην πολιτική δράση και στο κίνημα είναι επιτακτικό καθήκον. Δεν τους αντιμετωπίζουμε κυρίως ως ψηφοφόρους, αλλά ως ανθρώπους πολύτιμους και απαραίτητους για να δυναμώσουν οι γραμμές των αγωνιστών του Κόμματος και του κινήματος.

Στις μάχες αυτές το σύνολο σχεδόν του στελεχικού δυναμικού των ΕΠ, των ΤΕ ανταποκρίθηκαν, ξεχώρισαν και δοκιμάστηκαν αρκετά στελέχη. Είναι πολλοί οι σύντροφοι που ξεχώρισαν ως οργανωτές και προπαγανδιστές ταυτόχρονα. Αυτή είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ολόπλευρης βοήθειάς τους, ώστε να κάνουν πιο ουσιαστικά βήματα προόδου.

Ωστόσο, όμως, εντοπίζονται προβλήματα που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Συγκεκριμένα όπως:

  • Να μας απασχολήσει ότι ειδικά σε αυτή την εκλογική μάχη που συνδυάστηκε με άλλα μεγάλα μέτωπα, απεργία, παρέμβαση για φωτιές και πλημμύρες, τα όργανα έφτασαν στα όριά τους. Φάνηκε περισσότερο το πρόβλημα πολυχρέωσης στα Τομεακά Γραφεία, μη λειτουργίας του καταμερισμού, έλλειψης βοηθητικών ομάδων κλπ.
  • Η έλλειψη προσανατολισμού και προσπάθειας αξιοποίησης, στράτευσης όλων των κομματικών δυνάμεων, της ΚΝΕ, των φίλων και συνεργαζόμενων.
  • Η υποτίμηση στα ζητήματα λειτουργίας των ΚΟΒ και η έλλειψη αποφασιστικής προσπάθειας για την ολόπλευρη βοήθεια στα κομματικά μέλη, ιδιαίτερα στα μικρότερης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα προβλήματα.
  • Παραμένει η αδύναμη βοήθεια προς τις ΚΟΒ των χώρων δουλειάς και τις κλαδικές, για να δράσουν πολιτικά στο χώρο δουλειάς και στο χώρο κατοικίας, εκπαίδευσης, άθλησης των παιδιών τους κλπ.
  • Παραμένει η εντοπισμένη υποτίμηση της ευθύνης για ολόπλευρη βοήθεια προς τα ΤΣ και τις ΟΒ της ΚΝΕ.
  • Να μας απασχολήσει συγκεκριμένα, πριν τις Εκλογικο-απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ και ΟΒ και τις Τομεακές Συνδιασκέψεις της ΚΝΕ, η αντικειμενική κατάσταση και σύνθεση των ΚΟΒ σε πόλεις, κλάδους αλλά και σε χωριά, όπως και το γεγονός ότι ειδικά στις μεγάλες πολιτικές μάχες, ο όγκος και η συνθετότητα των καθηκόντων είναι πολύ μεγάλα και απαιτητικά. Επομένως, πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των γραφείων των ΚΟΒ και την καθοδήγηση από τα Τομεακά Γραφεία.
  • Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση, ίσως και υποχώρηση, στην υλοποίηση του προγράμματος ιδεολογικής βοήθειας με βάση τον προγραμματισμό.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που χωρίς καθυστέρηση πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά το νέο προγραμματισμό δουλειάς και τους στόχους για τον επόμενο χρόνο θα τον δούμε σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ. Εκεί θα έχουμε και το νέο προγραμματισμό δράσης ειδικά για τους Δήμους και Περιφέρειες, αλλά και για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα κλπ.

Η σημερινή Σύνοδος της ΚΕ ασχολήθηκε μόνο με τα άμεσα καθήκοντα έως τέλος του χρόνου και που αναλυτικά δίνονται με ξεχωριστές αποφάσεις και σημειώματα στις Κομματικές Οργανώσεις και αφορούν:

– τη δράση μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα,

– το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της πόλης,

– το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών,

– το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και τη δράση της ΟΓΕ,

– το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα,

– την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη,

– την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2023,

– τη λειτουργία των κομματικών σχολών και τη διεξαγωγή των ιδεολογικών μαθημάτων στις ΚΟΒ και στην ΚΝΕ, που έχουμε αποφασίσει,

– τον έλεγχο στην κομματική οικοδόμηση και στρατολογία για την κάλυψη όλων των στόχων μας.

 

Αθήνα, 18.10.2023

Η ΚΕ του ΚΚΕ