Βιβλιοπαρουσίαση


«70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

 Η πάλη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς»

Επιμέλεια: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

εκδ. Σύγχρονη Εποχή

 

Στις 18 Φλεβάρη 2022 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και μπορεί αυτή να είναι αναμφισβήτητα μια μαύρη επέτειος για την εργατική τάξη και το λαό, όμως, όπως αναφέρει στην κεντρική ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, «είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, ιδιαίτερα για τους πιο νέους, να ανατρέξουν στην αιματοβαμμένη, γεμάτη εγκλήματα ιστορία αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η οποία συνεχίζει να γράφεται και στις μέρες μας».

Η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής, με τα υλικά της ημερίδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει τόσο στην αποκάλυψη αυτής της αιματοβαμμένης ιστορίας όσο και στους σημερινούς σχεδιασμούς, τις στρατηγικές επιδιώξεις για τη θωράκιση και επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, τη βασική στόχευση για τη διαμόρφωση του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ».

Η έκδοση αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια, που είναι απαραίτητη για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων και την ερμηνεία των εξελίξεων που κινούνται σήμερα με μεγάλη ταχύτητα. Αποδεικνύει γιατί η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας και γι’ αυτό έχει στηριχτεί διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, με στόχο να αντιμετωπίσει και το βασικό αντίπαλό της, την εργατική τάξη και το λαό, το επαναστατικό εργατικό κίνημα.

Απαντάει στην προβολή –από αστικές κυβερνήσεις και κόμματα– της ίδρυσης και ενίσχυσης του ΝΑΤΟ ως «εγγύησης της ειρήνης και της ασφάλειας», αναδεικνύοντας την επιθετικότητά του απέναντι στους λαούς, με τις δεκάδες μικρότερες ή μεγαλύτερες επεμβάσεις και πολέμους, την επιθετικότητα απέναντι και στα σοσιαλιστικά κράτη, με τη στήριξη αλλεπάλληλων αντεπαναστατικών ενεργειών. Αναδεικνύει ότι όχι μόνο δεν «αυτοδιαλύθηκε» μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες την περίοδο 1989-1991, όπως έλεγαν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Αντίθετα, ενέτεινε την επιθετικότητά του, την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων για την επικράτησή τους στο διεθνή ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αποτυπώνει την προετοιμασία και την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα και στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας-Κίνας από την άλλη –που οδήγησαν και στον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας– για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, το μοίρασμα των αγορών, του ορυκτού πλούτου, των αγωγών και δικτύων μεταφοράς.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και αποκαλύπτεται ο ρόλος της αστικής τάξης της Ελλάδας στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών και στη βαθύτερη εμπλοκή σε αυτόν. Αναδεικνύεται η στήριξη όλων των κυβερνήσεων σε αυτούς τους σχεδιασμούς: Η παράθεση στο παράρτημα της έκδοσης των παρεμβάσεων του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία στις 10 Μάη 2022 αποτυπώνει πώς αυτή προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραφεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο «αντιποίνων».

Αποδομεί το επιχείρημα που προβάλλουν με όλα τα μέσα η αστική τάξη και τα επιτελεία της, ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την προάσπιση της χώρας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα. Αποδεικνύει γιατί «ένα θερμό επεισόδιο (σ.σ.: μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) και η διαχείρισή του δεν περιλαμβάνει μόνο την αντιμετώπιση της κατάστασης σε επιχειρησιακό πεδίο. Περιλαμβάνει και τη διαχείριση της επέμβασης και διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, η οποία θα εκδηλωθεί σε δεύτερο χρόνο και θα κινείται στη λογική των “ίσων αποστάσεων” για τη διαφύλαξη της ενότητας του ΝΑΤΟ».

Συνολικά η έκδοση αποδεικνύει γιατί η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όχι μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτεί την ασίγαστη πάλη ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, ενώ συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για να πάρουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια τους.

Για όλα τα παραπάνω, που θέτει αναλυτικά η κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρη Κουτσούμπα, οι παρεμβάσεις που ακολουθούν προσφέρουν πλούσιο αποδεικτικό υλικό και τονίζουν τη σημασία της έντασης της πάλης για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α., με τίτλο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Ένα σύνθημα διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα», αναφέρει βασικά ντοκουμέντα-σταθμούς στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με έμφαση στη Στρατηγική Ιδέα, ως βασικό οδηγό των στόχων και επιδιώξεων της λυκοσυμμαχίας. Αναδεικνύεται ο διαχρονικά επιθετικός του ρόλος για την υπεράσπιση με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα των συμφερόντων των κρατών-μελών του, πρώτα και κύρια των ΗΠΑ. Κωδικοποιεί τους στόχους για την επέκταση του ρόλου του σε παγκόσμιο επίπεδο, το ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας στη στήριξη αυτών των στόχων.

Στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής του GEOEUROPE, με θέμα «Μελλοντικές εξελίξεις στο ΝΑΤΟ», τοποθετεί εύληπτα και συνοπτικά τις βασικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, που ήδη διαγράφονται στις μέχρι σήμερα εξελίξεις. Θέτει τη βασική συζήτηση στο εσωτερικό του για την αναθεώρηση των άρθρων 5 και 10 της Συνθήκης του, στη βάση του προγράμματος «ΝΑΤΟ 2030», ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για ένταση της παρέμβασής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Κωδικοποιούνται οι βασικές επιδιώξεις για τις περιοχές της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας. Στη βάση των παραπάνω καταγράφονται και οι βασικές συνέπειες για την Ελλάδα, με βάση και τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, ο ρόλος των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Στην παρέμβασή του ο Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος ΠΝ ε.α., με τίτλο «70 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ: Αγώνας και συμπόρευση με το ΚΚΕ», στέκεται αποδεικτικά στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, τις συνέπειες από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση.

Στην παρέμβασή του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Στρατιωτικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα «ΝΑΤΟ-Ελλάδα, μια μακρά σχέση με πολλαπλά οφέλη για λίγους και τεράστιες θυσίες για το λαό», αποκαλύπτει τη διαχρονική στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στήριξη των εγκληματικών σχεδιασμών του και τους κινδύνους και τις θυσίες που αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό και τα παιδιά του, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. ΜΒΑ, ΜSc, με τίτλο «Γιατί λέμε όχι στο ΝΑΤΟ», τονίζει τα μέτρα και τους σχεδιασμούς και σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο από το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη, ώστε να αποσπάσουν τη συναίνεση και τη στήριξη των λαών στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αντίστοιχα, αναδεικνύει τη συμμετοχή της Ελλάδας με όλους τους τρόπους.

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, με θέμα «Ορισμένα ζητήματα στην ιστορία του ΝΑΤΟ», αναδεικνύει βασικά συμπεράσματα από την ίδρυση και την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, την απλόχερη στήριξή του σε δικτατορικά καθεστώτα, την ανοιχτή ή καλυμμένη στήριξη στρατιωτικών επεμβάσεων, μικρότερων ή μεγαλύτερων πολεμικών συγκρούσεων ανά την υφήλιο, την «αγαστή συνεργασία» με άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» κ.ο.κ.

Η έκδοση συμπληρώνεται, όπως προαναφέρθηκε, με τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Αντίστοιχα παρατίθεται σπάνιο αρχειακό υλικό, που αποτυπώνει τη διαχρονικά σταθερή θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, αναδεικνύει τη συμβολή του ΚΚΕ στο δυνάμωμα της πάλης ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, για την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για να ανοίξει ο δρόμος της σύγκρουσης και της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που γεννάει πολέμους, φτώχεια, αποκρουστικά εγκλήματα.