Εισαγωγικό σημείωμα


ΚΟΜΕΠ

Στις 28 Νοέμβρη 1820 γεννήθηκε στο Μπάρμεν (στο Βούπερταλ της σημερινής Γερμανίας) ο μεγάλος επαναστάτης και θεμελιωτής –μαζί με τον Καρλ Μαρξ– της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, Φρίντριχ Ένγκελς. Προς τιμήν της 200ής επετείου από τη γέννησή του, η Σύγχρονη Εποχή προχωράει σε μια σειρά εκδόσεις που σχετίζονται με το έργο του, στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόσφατη έκδοση Μαρξ - Ένγκελς, Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο (β΄ τόμος), αλλά και η έκδοση με τίτλο Ο στρατηγός που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η ΚΟΜΕΠ παρουσιάζει μια σειρά άρθρων που σχετίζονται με το έργο του μεγάλου επαναστάτη.

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύονται:

Το άρθρο-νεκρολογία του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Φρίντριχ Ένγκελς», το οποίο γράφτηκε το φθινόπωρο του 1895 και πρωτοδημοσιεύτηκε στη συλλογή «Ραμπότνικ», τεύχος 1-2, που εκδόθηκε όχι νωρίτερα από το Μάρτη του 1896. Περιέχεται στο Β. Ι. Λένιν, Άπαντα, τόμ. 2, σελ. 1-14, εκδ. Σύγχρονη Εποχή.

Το κείμενο του Wolf Dieter Gudopp με τίτλο «Για την επέτειο της γέννησης του Φρίντριχ Ένγκελς», που γράφτηκε το 2000 και αποτελεί μία πολύ εύστοχη επισκόπηση της συνολικής πορείας του Ένγκελς. Το κείμενο αναδεικνύει με παραστατικότητα τον τρόπο με τον οποίο επέδρασσαν οι συνθήκες της εποχής του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Ένγκελς, ενώ παράλληλα παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο τους βασικούς σταθμούς της θεωρητικής συμβολής του.