ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:
ΠΡΩΤΟ:
Να δυναμώσει με όρους εργατικού - λαϊκού κινήματος η συνέχιση της μαζικής εναντίωσης στη μεταφορά εξοπλισμού σε Ουκρανία και Ισραήλ, όπως έγινε, π.χ., στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στον Τύρναβο και στο λιμάνι του Πειραιά με τον αγώνα του συνδικάτου και των εργατών στην COSCO.
Οι κινήσεις αυτές μπορεί να έχουν συμβολικό χαρακτήρα, όμως ταυτόχρονα έχουν και έμπρακτο χαρακτήρα αλληλεγγύης και έκφρασης της αντίθεσης στην εμπλοκή της χώρας, στην αξιοποίηση των υποδομών της ως ορμητήρια πολέμου, έχουν χαρακτήρα συγκέντρωσης μαχητικής πείρας στην οργάνωση της ταξικής πάλης.
ΔΕΥΤΕΡΟ:
Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της διαφώτισης και της εργατικής - λαϊκής πάλης οι βάσεις του ΝΑΤΟ που αξιοποιούνται ως υποδομές στήριξης των στρατιωτικών επιχειρήσεών του σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει και μια πιο εξειδικευμένη παρέμβαση σε κάθε περιοχή, με στόχο να αναπτυχθεί κίνημα με αίτημα να κλείσουν τα ΝΑΤΟϊκά ορμητήρια πολέμου (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Άραξος κ.ά.) και βεβαίως να μην δημιουργηθούν νέα. Μορφές έκφρασης αυτής της αντίθεσης μπορούν να αποτελέσουν Επιτροπές κατά των ΝΑΤΟϊκών βάσεων που δημιουργούνται με πρωτοβουλία των Επιτροπών της ΕΕΔΥΕ και τη συμμετοχή μαζικών φορέων.
ΤΡΙΤΟ:
Είναι ταυτόχρονα και πρακτικό αλλά και ζήτημα ιδεολογικο-πολιτικής σημασίας να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως ο λαός της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που αντιστέκονται στην προσπάθεια του Ισραήλ με τη στήριξη ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ –με όλες τις διαφορές και αντιφάσεις στο εσωτερικό τους– να διαμορφωθεί ένα νέο status quo στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που θα ναρκοθετεί το μέλλον των λαών για να υπηρετήσει συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια που διαπλέκονται με τη διαπάλη για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Το ότι ο πόλεμος στην περιοχή της Μ. Ανατολής είναι ιμπεριαλιστικός δεν ακυρώνει το δίκαιο της πάλης του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών της περιοχής, που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια στην ξενική κατοχή και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η έμπρακτη στήριξη στους λαούς της Μ. Ανατολής έχει ιδεολογικο-πολιτική σημασία, γιατί είναι ζήτημα διεθνιστικής αλληλεγγύης η υπεράσπιση του αγώνα και του δικαιώματος των Παλαιστινίων και των Λιβανέζων να αντιστέκονται με τα όπλα στα σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανοίγοντας μέτωπο στις κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» και «τρομοκρατών» με βάση τα κριτήρια που θέτουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και την ίδια ώρα, με την ίδια ευκολία, στηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία· έπαψαν τώρα να είναι ισλαμιστές τρομοκράτες και μετατράπηκαν σε «αντάρτες», σε «κίνημα αντιπολίτευσης» και άλλα σχετικά.
ΤΕΤΑΡΤΟ:
Σημαντικό θέμα είναι η ενοχοποίηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του καπιταλισμού που τον γεννάει για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, εκφράζοντας τη σταθερή μας αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους. Με τις εξελίξεις στη Συρία είναι πιθανό να δυναμώσει ξανά το προσφυγικό ρεύμα.
ΠΕΜΠΤΟ:
Να αναδείξουμε και να αντιταχθούμε πιο αποφασιστικά στη ΝΑΤΟϊκή διείσδυση στα πανεπιστήμια τόσο από την πλευρά υιοθέτησης της «ΝΑΤΟϊκής ατζέντας» στο περιεχόμενο σπουδών σε μια σειρά επιστημονικά αντικείμενα όσο και την παρέμβαση στην επιστημονική έρευνα.
ΕΚΤΟ:
Οι δυνατότητες που έχουν διαμορφωθεί με τη δράση του Κόμματος, στο κίνημα και τις σχέσεις που έχει διαμορφώσει με ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, προσωπικότητες με ευρύτερο κύρος (καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.ά.), μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποκτήσει πιο μαζικά και ευρύτερα χαρακτηριστικά η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Ανεξάρτητα το βαθμό υιοθέτησης της στρατηγικής - προγραμματικής μας αντίληψης για τον πόλεμο. Μπορούμε ωστόσο να προσπαθήσουμε να τους μπολιάσουμε με βασικά στοιχεία αυτής της λογικής, π.χ. τη σχέση ειρήνης και πολέμου στον καπιταλισμό, την ανάγκη ο λαός να μην εμπιστεύεται την άρχουσα τάξη, όπως έχει δείξει άλλωστε και η ιστορική πείρα (π.χ. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κύπρος ’74 κ.ά.).
Η στάση αυτών των δυνάμεων απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από σήμερα, η απόρριψη των επιχειρημάτων και της προπαγάνδας του αντιπάλου, αφενός μεν θα είναι και ένα σημαντικό στοιχείο στην πορεία και στον βαθμό συμπόρευσης με το Κόμμα, αφετέρου αποτελεί προετοιμασία και για συνθήκες έντασης και όξυνσης της ταξικής πάλης με βασική αιχμή τη στάση απέναντι στον πόλεμο, όπου αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να παίξουν και ευρύτερο ρόλο υπεράσπισης του αγώνα των κομμουνιστών που θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Πιο αποφασιστικά σήμερα τέτοιες πλατιές συνεργαζόμενες λαϊκές δυνάμεις, άνθρωποι καλής θέλησης, μπορούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους φαντάρους που διώκονται, την αντίθεσή τους για το πολεμικά πλοία στην Ερυθρά με διάφορες μορφές: Δηλώσεις, κείμενα υπογραφών, συμμετοχή σε επιτροπές αλληλεγγύης σε στρατευμένους κ.ά.
ΕΒΔΟΜΟ:
Σε αυτές τις συνθήκες, με δεδομένο ότι το Κόμμα και το κίνημα μπαίνουν στο κέντρο της επίθεσης του αντιπάλου, της αστικής τάξης και διάφορων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, γίνεται κατανοητό ότι χρειάζεται με συστηματικό τρόπο να καλλιεργηθεί η επαγρύπνηση στα ίδια τα Όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και στις Κομματικές Οργανώσεις. Χωρίς να περνάει κλίμα φοβίας, παράλυσης αλλά συναίσθησης, κατανόησης των συνθηκών και εφαρμογής πρακτικών που θα ενσωματωθούν στο περιεχόμενο της καθοδηγητικής δουλειάς.
ΟΓΔΟΟ:
Ταυτόχρονα χρειάζεται να δυναμώσουν ζητήματα περιφρούρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του Κόμματος, πολιτικής αντιμετώπισης ορισμένων μηχανισμών που εντάσσονται σε σχέδια ακόμα και φυσικής βίας απέναντι στις δυνάμεις μας καθώς και άλλους αγωνιστές (φασιστικές, άλλες κρατικές και παρακρατικές ομάδες, προβοκατόρικες ομάδες που εμφανίζονται ως «αναρχοαυτόνομοι» κλπ.).
ΕΝΑΤΟ:
Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια από την αγωνιστική και θαρραλέα στάση στρατευμένων νέων, απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών απέναντι στην πολεμική εμπλοκή της χώρας είναι πολύτιμη, αφού σε συνθήκες γενίκευσης και κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι αυτοί και αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πυρά της αντιπαράθεσης συγκεντρώνονται απέναντι σε αυτή την αγωνιστική στάση. Οι δηλώσεις, οι ομιλίες, οι επιστολές φαντάρων και η έκφραση της αντίθεσής τους στην ελληνική εμπλοκή στους πολέμους σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, ήταν σημαντικές προσπάθειες αντίστασης στα σφαγεία του πολέμου που σέρνουν το λαό μας.
Αυτές τις προσπάθειες πρέπει να στηρίξουμε και να δυναμώσουν παραπέρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το κίνημα αλληλεγγύης στους φαντάρους που αρνούνται να υπηρετήσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης για εμπλοκή της χώρας.
ΔΕΚΑΤΟ:
Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα, που σήμερα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στην εισήγηση του ΠΓ αναφερόμαστε αναλυτικά σε αυτό και στην κατάστασή του και παίρνουμε ορισμένα μέτρα για ενίσχυση πρωτοπόρων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά χώρες, σε κόντρα με τα διαλυτικά φαινόμενα, οπορτουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, νεοαριστερών και δεν συμμαζεύεται... Ιδιαίτερα, αυτό το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους Έλληνες εργάτες και άλλους εργαζόμενους μετανάστες, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, διδακτορικούς, φοιτητές που ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων. Με την πιο ενεργή εμπλοκή τους στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, στο κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε κάθε χώρα που ζουν, δραστηριοποιούνται, δουλεύουν ή σπουδάζουν.