ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ AGROTICA
Στις 3/2 πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει κάνει ποτέ η ΠΕΜ στην έκθεση AGROTIKA στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν οργανωμένα περίπου 2.500 αγρότες (συμμετοχή από μπλόκα κυρίως της Θεσσαλίας και Μακεδονίας). Επίσης υπήρξε συμμετοχή αλληλεγγύης από συλλόγους φοιτητών, σωματεία εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, συλλόγων γυναικών της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εντός του χώρου της έκθεσης, η πορεία των αγροτών κατευθύνθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ όπου υπήρχαν περίπου 200 τρακτέρ από δυνάμεις κυρίως του Πανσερραϊκού Συλλόγου, ο οποίος είχε ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Μητσοτάκη ως Κεντρική Μακεδονία, χωρίς να έχει στήσει μπλόκο.
Η παρουσία των δυνάμεων της ΠΕΜ είχε θετική επίδραση και σε μέρος αυτών των αγροτών, που τελικά βγήκαν σε μπλόκα στις Σέρρες και δεν αποσύρθηκαν στα σπίτια τους αναμένοντας το κάλεσμα του Μητσοτάκη.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μετά την AGROTIKA και το κλίμα ενθουσιασμού και μαχητικότητας που δημιούργησε, η ΠΕΜ κάλεσε σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 6/2.
Συμμετείχαν πάνω από 50 μπλόκα και ήταν η πιο μαζική σύσκεψη που έχει γίνει ποτέ στη Νίκαια, πιο μαζική ακόμη και από εκείνη του 2016.
Ήταν γενικά περισσότερες από ποτέ οι δυνάμεις που έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας, αλλά και αυτές που τελικά συμπορεύτηκαν.
Συνολικά στην εξέλιξη του αγώνα είχε σοβαρή επίδραση το ενοποιητικό πλαίσιο της ΠΕΜ. Στη διαπάλη τέθηκαν κι αντιμετωπίστηκαν σε ένα βαθμό ζητήματα που εμποδίζουν την ενότητα του αγροτικού κινήματος, αντιπαραθέτοντας τις ανάγκες της μιας περιοχής έναντι της άλλης, όπως «οι Θεσσαλοί θα τα πάρουν όλα» ή μιας καλλιέργειας έναντι άλλης ή ακόμα της γεωργικής παραγωγής έναντι της κτηνοτροφικής.
Η σύσκεψη υιοθέτησε την κλιμάκωση του αγώνα με συλλαλητήριο, διεκδίκηση συνάντησης με την κυβέρνηση στην Αθήνα, προβάλλοντας 7 βασικά αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν το κόστος, η ΚΑΠ, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, παρά τις αντιρρήσεις κυρίως από τον Πανσερραϊκό Σύλλογο.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση έδειξε πιεσμένη και «πέταξε κάποια ψίχουλα», όπως τα 82 εκ. ευρώ επιστροφή στο ΕΦΚ, που βέβαια απ’ όλα τα μπλόκα χαρακτηρίστηκαν ως ψίχουλα.
Η κυβέρνηση πολύ γρήγορα αποδέχθηκε την πρόταση να υπάρχει συνάντηση του Μητσοτάκη με αντιπροσωπίες από τα μπλόκα. Σε περίοδο κι άλλων μαζικών κινητοποιήσεων, όπως οι φοιτητικές - μαθητικές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήθελε να κλείσει το αγροτικό μέτωπο και υπολόγιζε με βάση και το συσχετισμό στα μπλόκα ότι η συνάντηση θα έφερνε την απόσυρση των μπλόκων.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΑΛΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Φλεβάρη με 15μελή επιτροπή αγροτών. Επιδίωξη της ΠΕΜ ήταν να διατηρηθούν η κινητοποίηση, τα μπλόκα και η αισιοδοξία, η αγωνιστικότητα που έφερε ο συντονισμός των μπλόκων στη σύσκεψη της Νίκαιας και η οποία πίεζε τις δυνάμεις που ήθελαν άμεσα να «μαζέψουν» τα μπλόκα.
Η κυβέρνηση δεν εξήγγειλε κάποιο ουσιαστικό μέτρο στήριξης, με την πάγια δικαιολογία περί σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών και ότι δήθεν έκανε την καλύτερη προσπάθεια με βάση τα δεδομένα να ικανοποιήσει αιτήματα με «ξύσιμο του βαρελιού».
Υπήρξε μια δέσμευση για το αγροτικό ρεύμα που διαχώριζε τους αγρότες σε συνεταιρισμένους και μη, που, όπως υποστήριξε ο Μητσοτάκης, με αυτόν τον τρόπο έδινε κίνητρα για να μαζικοποιηθούν οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών και να αυξηθούν οι αγρότες με συμβολαιακή γεωργία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν τον έλεγχο της παραγωγής από βιομήχανους και τράπεζες. Η δέσμευση αυτή έχει ήδη ξεπεραστεί, καθώς τότε έπεφτε η γενική τιμή του ρεύματος.
Αναπτύχθηκε διαπάλη μέσα στη 15μελή επιτροπή, γι’ αυτό και δεν κατέληξε σε συμφωνία για ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι του Πανσερραϊκού Συλλόγου θεωρούσαν ότι υπήρχαν θετικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και προσανατολίζονταν να λήξουν την κινητοποίηση. Διαφάνηκε στη συζήτηση ότι κυρίως τους ενδιέφερε να γίνουν προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης, με την αυταπάτη ότι θα «συναποφασίζουν» για θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, έχοντας στο μυαλό τους ένα «κίνημα» διαλόγου και συναίνεσης κόντρα στη διεκδικητική στάση της ΠΕΜ, του οργανωμένου κινήματος. Αυτό διαφάνηκε και στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση προς τα ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση, έχοντας σκοπό να σπείρει την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, τόνιζε πως «ό,τι δόθηκε, δόθηκε και δεν υπήρχαν περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις».
Μετά τη συνάντηση, το μπλόκο στο Στρυμονικό στις Σέρρες ήταν έτοιμο να αναστείλει την κινητοποίηση, αλλά αναδιπλώθηκε κάτω από την αγροτική κατακραυγή.
Έχει σημασία να εκτιμηθεί, ότι γενικά κινήθηκαν μάζες σε κάθε περιοχή στις οποίες αντικειμενικά επιδρούσαν με τη στάση τους οι δυνάμεις της ΠΕΜ, πετυχαίνοντας συχνά να χαλάσουν τους διασπαστικούς σχεδιασμούς.
Η κυβέρνηση επιχείρησε τότε να διαλύσει το μπλόκο Πλατυκάμπου με όλη τη σημειολογική σημασία που είχε και που θα οδηγούσε σε ξήλωμα και άλλων μπλόκων. Στον Πλατύκαμπο ο συσχετισμός την ευνοούσε καθώς υπήρχε καθημερινά έντονη αντιπαράθεση με τα παρακάρλια χωριά για το θέμα της Κάρλας, που ήθελαν να είναι το κύριο θέμα διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα από την αρχή το χρησιμοποιούσαν για διάσπαση της ενότητας και του συντονισμού σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Την επόμενη μέρα της συνάντησης αποχώρησαν από το μπλόκο καταγγέλλοντας τη συντονιστική επιτροπή και το βράδυ πήραν απόφαση αποχώρησης και όσοι είχαν έρθει μαζί τους από την πλατεία της Λάρισας, κάποια χωριά που ήταν απόλυτα συντεταγμένα μαζί τους στο μπλόκο. Δεν κατάφεραν όμως να διαλύσουν το μπλόκο, το οποίο κρατήθηκε, παρά τις απώλειες, με αγωνιστικό κλείσιμο της Εθνικής την ίδια μέρα, κόντρα στις προβοκατόρικες ανακοινώσεις από κεντρικά ΜΜΕ για αποχώρηση του μπλοκ.
Η ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ
Η ΠΕΜ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε νέα σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, απευθυνόμενη και σε μπλόκα που καλλιεργούσαν τη διάσπαση των αγροτών, το συμβιβασμό, κυρίως στις Σέρρες, αλλά και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, υπό την επιρροή του Πανσερραϊκού Συλλόγου.
Συμμετείχαν όλα τα μπλόκα, αλλά έγινε πιο έντονη διαπάλη με τον Πανσερραϊκό Σύλλογο. Φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε να συνεχίσει την κινητοποίηση, δε συμφωνούσε στην άμεση διάλυση των μπλόκων και τελικά αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα να πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με μετακίνηση τρακτέρ και αγροτών, αξιοποιώντας και το κλίμα λαϊκής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα αιτήματα, αλλά και στις μορφές πάλης των αγροτών.
Ο Πανσερραϊκός Σύλλογος επιχείρησε μαζί με κάποια μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας να παρομοιάσουν το συλλαλητήριο με βόλτα, σα φιέστα και ως προσπάθεια καπελώματος από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, ως «βήμα ομιλίας στον Κουτσούμπα», όπως έλεγαν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων απέρριψε αυτήν την προπαγάνδα και ανάγκασε την παραπάνω ηγετική ομάδα για δεύτερη φορά σε αναδίπλωση. Τελικά όλα τα μπλόκα με τη μια ή άλλη μορφή συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ακόμη και αυτοί που αρχικά το είχαν χαρακτηρίσει ως φιέστα και καπέλωμα από το ΚΚΕ.
Υπό τη γενική πίεση, την αποφασιστική στάση της ΠΕΜ, αναγκάστηκε και το υπουργείο να μην κοντράρει την είσοδο τρακτέρ στην Αθήνα. Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΕΜ αμέσως απάντησαν αποφασιστικά και στον υπουργό, αλλά και με τις πρώτες δηλώσεις στα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι θα υλοποιούσαν την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης για κάθοδο με τρακτέρ, λεωφορεία, αυτοκίνητα στην Αθήνα, δράσεις ανάλογες με εκείνες που γίνονταν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στηριγμένες από τη συμπαράσταση του λαού.
Η κυβέρνηση μέτρησε το κόστος μιας απόφασης απαγόρευσης του συλλαλητηρίου με μέτρα καταστολής κι έτσι υποχώρησε. Επιδίωξε να πιέσει στην κατεύθυνση συμβολικής παρουσίας τρακτέρ, πράγμα που ερχόταν σε ρήξη με τις διαθέσεις των αγροτών. Η κάθοδος τρακτέρ και αγροτών με λεωφορεία στην Αθήνα στηρίχτηκε από φορείς, συνεταιρισμούς και αιρετούς για να καλυφθούν τα έξοδα της μετακίνησης, στηρίχτηκε μαζικά.
Το σύνθημα «οι αγρότες στενάζουν στο χωράφι, ο λαός στο ράφι» αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, βοήθησε στο ν’ αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών και να εκδηλωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη.
Ακόμη και τα ΜΜΕ για πρώτη φορά με τέτοια ένταση και για τόσες πολλές μέρες κάλυψαν τις δραστηριότητες των μπλόκων και πολλές φορές τις έπαιζαν ως πρώτη ή δεύτερη είδηση στα δελτία τους και σε ενημερωτικές εκπομπές.
Το γενικό θετικό κλίμα υποχρέωσε την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει απαγόρευση και καταστολή.
ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
Στο Σύνταγμα έφτασαν 161 τρακτέρ και 6.000 αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν εργατικά σωματεία, φορείς αυτοαπασχολούμενων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, φοιτητικοί φορείς. Ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος πρακτικά βοήθησε στην οργάνωση του συλλαλητηρίου.
Η έμπρακτη πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα από τις μαζικές οργανώσεις επιχειρήθηκε να συκοφαντηθεί από την αντικομμουνιστική υστερία και τους τραμπουκισμούς κάποιων δυνάμεων από τον Αλμυρό, που από πριν έκαναν διαβρωτική και υπονομευτική δουλειά στα μπλόκα Ανθήλης και Κάστρου, ώστε να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στην ΠΕΜ και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Αναπτύχθηκε διαπάλη στη σύσκεψη που έγινε στο Κάστρο το βράδυ της Δευτέρας, όσο και το πρωί της Τρίτης που αναχώρησαν τα τρακτέρ για την Αθήνα.
Με την υπεύθυνη στάση των συνδικαλιστών της ΠΕΜ, έγινε δυνατό να εμποδιστεί η υπονόμευση του συλλαλητηρίου, να περιφρουρηθεί το συλλαλητήριο, να χαιρετίσουν στην εκδήλωση όλα τα μπλόκα, ακόμα και των Σερραίων που το είχαν χαρακτηρίσει πανηγύρι και καπέλωμα από το ΚΚΕ.
Τελικά, η κάθοδος στην Αθήνα και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε κατά τους σχεδιασμούς της ΠΕΜ ως προς τα συνθήματα, την κεντρική ομιλία, τη συμμετοχή των αγροτών που κατέβηκαν συντεταγμένα με υποδοχή στο ΟΑΚΑ και από εκεί Ομόνοια και Σύνταγμα μαζί με εργατικούς κι άλλους μαζικούς φορείς.
Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση του αγροτικού κινήματος. Οργανωμένα, με λεωφορεία και ΙΧ μετακινήθηκαν περίπου 6.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη. Άλλοι τόσοι περίπου ήταν οι εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι της Αθήνας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση με παλμό και πάθος, περιφρουρημένη, με ωριμότητα και υπευθυνότητα που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν, δημιούργησε ενθουσιασμό, συγκίνηση και αγωνιστική διάθεση.
Αυτή η συγκέντρωση, η δυνατή εικόνα των τρακτέρ να κατακλύζουν την πλατεία Συντάγματος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και, παρότι δεν έφερε κάποιες νέες κατακτήσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων, είναι ο βασικότερος λόγος που μετά την αποχώρηση από τα μπλόκα υπήρχε μια θετική και αγωνιστική διάθεση που στη συνέχεια εκφράστηκε με νέες κινητοποιήσεις, όπως στην Καρδίτσα, στην Αγιά κ.α.
Η συμβολή των εργατικών σωματείων στην οργάνωση, περιφρούρηση, στη συγκινητική υποδοχή από το λαό της Αθήνας ήταν ποιοτικά στοιχεία που τα εκτίμησαν οι αγρότες που συμμετείχαν και άφησαν άριστες εντυπώσεις.
Αυτό το μεγαλειώδες συλλαλητήριο έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια να αναδείχνεται καλύτερα και στο αγροτικό κίνημα η κοινωνική συμμαχία, η ανάγκη αλληλεγγύης, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί αντίπαλοι, κάτι που εκφράστηκε μία βδομάδα αργότερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ
Τα περισσότερα μπλόκα αποχώρησαν συντεταγμένα την Τρίτη 27 Φλεβάρη, κατόπιν συλλογικών αποφάσεων κι αφού είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα κινητοποίηση με ευκαιρία τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη σε πολλές απεργιακές συγκεντρώσεις σε νομούς συμμετείχαν πολλοί αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά. Ήταν η 24ωρη απεργία που κήρυξαν εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες στον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Η συμμετοχή των αγροτών αποτελούσε μια συνέχεια των μπλόκων και έδειξε τη διάθεση για νέους αγώνες με διαφορετική μορφή.
Την Κυριακή 10 Μάρτη στο Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με αρκετά τρακτέρ και αγρότες κυρίως από τη Θεσσαλία.
Τη Δευτέρα 11/3 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ιδιαίτερα προβλήματα από τις πλημμύρες. Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα, παρέπεμψε τις λύσεις στο σχέδιο των Ολλανδών και προβοκατόρικα χαρακτήρισε το κίνημα ως «κόσμιο».
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.
Την Κυριακή 31 Μάρτη, μέρα του «επίσημου γιορτασμού» του Κιλελέρ από την Περιφέρεια και το δήμο, μια κυβερνητική φιέστα όπως την προγραμμάτιζαν, ακυρώθηκε κάτω από την πίεση και την αποφασιστική στάση των δυνάμεων κυρίως της Λάρισας από το Μπλόκο Πλατυκάμπου, οι οποίες περικύκλωσαν με τρακτέρ το χώρο του μνημείου του Κιλελέρ από το προηγούμενο βράδυ και απέτρεψαν την πραγματοποίηση της φιέστας, χαιρετισμών κλπ.