– Παλεύοντας στο έδαφος του καπιταλισμού πρέπει να προπορεύεται στην επεξεργασία θεωρητικών προβλημάτων, τάσεων, της καθημερινότητας, της τρέχουσας φάσης, να αποκτά ικανότητα πρόβλεψης, πρόγνωσης, ενός γενικού και όχι βέβαια αναλυτικού, επί χάρτου, σχεδίου κατεύθυνσης. Το ΚΚΕ έχει σήμερα και τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα στον καίριο αυτόν τομέα με τη νέα πείρα που απέκτησε στη διάρκεια αποκατάστασης του επαναστατικού του χαρακτήρα μετά το 1991, πείρα που συνεχώς εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα. Αναφερόμαστε στην κριτική μελέτη της ιστορικής πορείας του Κόμματος (1918-1974), στην κριτική εξέταση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, ενώ συνεχίζουμε τη μελέτη πλευρών της οικοδόμησης σε άλλα σοσιαλιστικά κράτη, στην εξωτερική πολιτική, και μάλιστα στο ίδιο το εποικοδόμημα. Μελετητική δουλειά με συλλογικό χαρακτήρα, που δημοσιεύεται, εκδίδεται, άρα είναι δημόσια και προσιτή σε όλους και όλες.
Το ΚΚΕ διαθέτει επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, επαναστατικό Πρόγραμμα, που σημαίνει ότι έχει βαθιά συνειδητοποιηθεί ότι ο χαρακτήρας της επικείμενης επανάστασης θα είναι σοσιαλιστικός, ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο, φάση ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, ότι πρέπει να διατηρεί την πλήρη αυτοτέλειά του από κάθε μορφής ανοχή, στήριξη ή συμμετοχή σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.
– Φροντίζοντας σταθερά την ανάπτυξη όσο γίνεται στενών αγωνιστικών αλλά και ιδεολογικών δεσμών με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Φροντίζοντας σταθερά και απαρέγκλιτα, στην κυριολεξία καθημερινά, στις συνθήκες του καπιταλισμού για τη συνεχή ως και επιταχυνόμενη –στην πορεία– ανάπτυξη του θεωρητικού, ιδεολογικού, πολιτικού υπόβαθρου όλου του Κόμματος, της κεντρικής καθοδήγησης, των καθοδηγητικών οργάνων, των ΚΟΒ, της ΚΝΕ, ώστε να πατάει σε γερά θεμέλια η δράση του, χωρίς κινδύνους –όσο γίνεται– παρεκκλίσεων, παλινδρομήσεων, αιφνιδιασμού, πίεσης του συσχετισμού δυνάμεων.
Με την επίγνωση ότι η πορεία του αγώνα κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού δεν είναι ευθύγραμμη, περνάει από διαδοχικές φάσεις ανόδου, στασιμότητας, προσωρινής υποχώρησης. Η γενική μας πολιτική γραμμή είναι ευθεία, το έδαφος είναι ανώμαλο. Έχοντας, το Κόμμα, σταθερό προσανατολισμό, να ελέγχει συλλογικά, με πνεύμα δημιουργικής εκτίμησης και κριτικής εξέτασης, πώς προωθεί τη στρατηγική στην Ελλάδα, το ρόλο του στο ΔΚΚ, ώστε η επικαιρότητα και οι τρέχουσες εξελίξεις να αξιοποιούνται και να εντάσσονται στην πάλη για την πολιτική ωρίμανση της εργατικής τάξης στο δρόμο για την ανατροπή της αστικής πολιτικής εξουσίας. Επαγρυπνώντας και φροντίζοντας να μη χλομιάζει το καθήκον της στρατηγικής κάτω από τις τρέχουσες, υπαρκτές, μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες.
– Έχοντας επίγνωση ότι στις συνθήκες περάσματος στο σοσιαλισμό εμπεριέχεται ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης, όπως και συνέβη. Βεβαίως είναι διαφορετικό ζήτημα σε μια χώρα να ανακοπεί η σοσιαλιστική οικοδόμηση σε συνθήκες ασφυκτικής από τα έξω ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης ή ανάλογης μορφής, και άλλο πράγμα η υπόκλιση σε παρεκκλίσεις που διαβρώνουν τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος και της εργατικής εξουσίας ως επακόλουθο. Έχοντας επίγνωση ότι και μετά τη νίκη της εργατικής εξουσίας παραμένουν ορισμένα προβλήματα ωρίμανσης της πολιτικής συνείδησης σε ένα έδαφος κοινωνικών ανισοτήτων που κληροδοτούνται από τον καπιταλισμό, άρα θα ασκούν επίδραση για ένα διάστημα. Προβλήματα που κληροδοτούνται από τη
μακροχρόνια συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ κλπ., που οι επιδράσεις τους θα παραμένουν και μετά από τη συνολική επαναστατική ρήξη μαζί τους και αποδέσμευση.
– Έχει ιδιαίτερη πρακτική, ιδεολογική και πολιτική σημασία η επίγνωση και αντιμετώπιση της επίδρασης που ασκεί και στις γραμμές του Κόμματος ο συστηματικός διαχωρισμός που καλλιεργεί και χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός ανάμεσα στην εκτελεστική και στην επιτελική δουλειά, στη θέση της παλαιότερης αντίθεσης ανάμεσα στην πνευματική και τη χειρωνακτική, που και αυτή διατηρεί αρκετές ακόμα «ουρές», αν και έχει επέλθει σημαντικός τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Το Κόμμα, και για τις σημερινές του ανάγκες, αλλά και με την προοπτική των αναγκών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί πολιτική ανάδειξης και ανάπτυξης στελεχών που συνδυάζουν στον καταμερισμό τους την επιτελική και πρακτική δουλειά. Προπαντός χρειάζεται κομμουνιστές επιστήμονες από την εργατική τάξη ώστε να μη χρειαστεί, όπως έγινε σε τέτοια έκταση στη Ρωσία του 1917, να χρησιμοποιηθούν στελέχη της αστικής επιστήμης στην οργάνωση των κοινωνικοποιημένων επιχειρήσεων. Τότε υπήρξε εύλογος λόγος, λόγω της τότε έκτασης του αναλφαβητισμού και του πολύ χαμηλού μορφωτικού επίπεδου των εργατών, των αγωνιστών από τα λαϊκά στρώματα. Εννοείται ότι δε σταματά ούτε σήμερα, ούτε στο σοσιαλισμό η αξιοποίηση όλων εκείνων των επιστημόνων, ερευνητών, μελετητών, ανθρώπων με υψηλό επίπεδο γνώσεων και πείρας που επιθυμούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση.
– Με τη συστηματική δουλειά για τη διάδοση της ιδεολογίας και του Προγράμματός του, την εκλαΐκευση βασικών ντοκουμέντων, μελετών και ερευνών σε οικονομικοπολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που αφορούν τις σύγχρονες εξελισσόμενες συνεχώς ανθρώπινες ανάγκες, τις διεθνείς εξελίξεις κλπ. Πλατιά εκλαΐκευση, που έχει προϋπόθεση να συζητιούνται αυτά μέσα στο Κόμμα, στις συνεδριάσεις των οργάνων και των ΚΟΒ, σε συγκεντρώσεις διαλόγου, επιστημονικές ημερίδες και άλλες μορφές δράσης με τη συμμετοχή επίσης φίλων, οπαδών, συνεργαζόμενων στο κίνημα αγωνιστών. Με την αξιοποίηση όλων όσοι μπορούν να προσφέρουν παραπέρα, συνεργαζόμενων και άλλων που κατανοούν την ανάγκη να στηρίξουν το Κόμμα.
– Με την επίσης συστηματική δουλειά καταγραφής και σταθερής μελέτης της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, γενικότερα στην ΕΕ, στην περιοχή, των εξελίξεων στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Εκτός από την προσφορά στην καθημερινή δράση του Κόμματος, προσφέρει στη διαμόρφωση αντικειμενικής εικόνας για την παραπέρα εξέλιξη των ήδη ώριμων υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Την εξέλιξη των αμοιβαίων σχέσεων ανάμεσα σε τάξεις και κοινωνικά στρώματα, που αφορά την πολιτική συμμαχιών τόσο της αστικής, όσο και της εργατικής τάξης. Την πορεία της συγκεντροποίησης και της σύνθεσης της μισθωτής εργασίας. Την πορεία συγκεντροποίησης και του κεφαλαίου σε κλάδους της μεταποίησης και γενικότερα στη βιομηχανία, ειδικότερα μάλιστα στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, τις μεταφορές, επίσης στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στον τουρισμό με βάση τις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιοποίησης και της αποκαλούμενης «πράσινης» ανάπτυξης, το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη διαπάλη για τους δρόμους της ενέργειας, των μεταφορών κλπ. Αυτή η συνεχής δουλειά, σε επιστημονική βάση δομημένη, από τη μια μεριά συμβάλλει στον όλο και πιο εύστοχο καθοδηγητικό προσανατολισμό της μαζικής του δράσης, από την άλλη όμως ωριμάζει και ο προσανατολισμός για τη διαμόρφωση, π.χ., του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
– Με την προώθηση της οικοδόμησης και σταθερής ύπαρξης γερών κομματικών και ΚΝίτικων οργανώσεων στα μεγάλα εργοστάσια, επιχειρήσεις, σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας, οργανώσεων με υψηλό όσο γίνεται ιδεολογικό επίπεδο και πολιτική ωρίμανση. Αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού αγώνα, αλλά και για τη διαμόρφωση προπλασμάτων του ίδιου του επαναστατικού εργατικού-λαϊκού μετώπου στις επαναστατικές συνθήκες που θα λειτουργήσει ως κέντρο εξουσίας από τα πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Δεν είναι δυνατόν από σήμερα να προβλεφθούν αυτά τα όργανα με λεπτομέρεια. Η πείρα που έχουμε αφορά τα Σοβιέτ που ξεκίνησαν ακόμα την περίοδο της αστικής επανάστασης του 1905 και στη συνέχεια εξελίχθηκαν πότε αρνητικά, πότε θετικά, ως τη θετική αποκρυστάλλωσή τους μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917. Γνωρίσαμε και άλλες μορφές σε επαναστατικές συνθήκες που ηττήθηκε η επανάσταση, όπως εργατικά συμβούλια, εργατικές επιτροπές.
– Με το σταθερό προσανατολισμό, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των σοβαρών ιδεολογικοπολιτικών προβλημάτων που αφορούν το ΔΚΚ που βρίσκεται σε βαθιά κρίση ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, για τη συσπείρωση και κοινή δράση κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν ή προσπαθούν να αναπτύξουν τον επαναστατικό τους χαρακτήρα, να υλοποιούν τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Με τις συνεχείς πρωτοβουλίες και ενέργειες του Κόμματος και του ταξικού εργατικού κινήματος, του νεολαιίστικου, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για συνεργασία, αλληλεγγύη, συντονισμό των αντίστοιχων κινημάτων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί, όσο εξαρτάται από εμάς, και με τους γειτονικούς λαούς και κινήματα.