Η δράση μας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού - Οι διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις - Η κατάσταση και γενικότερα λαϊκού κινήματος - Η κατάσταση του Κόμματος και η δράση μας στις ειδικές συνθήκες - Η επόμενη μέρα και τα καθήκοντα του Κόμματος και της ΚΝΕ


Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ ήταν στις 21 Φλεβάρη 2020, πριν δυόμιση περίπου μήνες. Αμέσως μετά τις 10 Μάρτη άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το διάστημα αυτό σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας, η κατάσταση οδήγησε σε επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών, αντεργατικών και άλλων μέτρων από όλες τις κυβερνήσεις παγκόσμια, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το κίνημα και το Κόμμα αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τη δράση του, στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου, μη χάνοντας όμως το βασικό στόχο και τους σχεδιασμούς του. Το ΠΓ συνεδρίαζε τακτικά κάθε βδομάδα και έκτακτα μέσα στη βδομάδα, όποτε χρειαζόταν, τα μέλη της ΚΕ ενημερώνονταν σε συνεργασίες και σε συνεδριάσεις των τμημάτων ή των Γραφείων Περιοχής, ανάλογα με τον καταμερισμό κάθε συντρόφου και συντρόφισσας, ενώ τα μέλη της ΚΕ είχαν τη δυνατότητα να έχουν τα υλικά των συνεδριάσεων και των αποφάσεων του ΠΓ στα μεσοδιαστήματα.

Σήμερα, θεωρούμε ότι έχουμε συγκεντρώσει αρκετό υλικό για συζήτηση και συλλογική εξέταση μέσα από τη συνεδρίαση της ΚΕ για μια πρώτη συνολική αποτίμηση αυτής της περιόδου των 10 περίπου εβδομάδων και το πάρσιμο χρήσιμων μέτρων για το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη της πανδημίας επιδρά από πολλές πλευρές στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και στα πολιτικά συστήματα των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Αυτές αφορούν:

α) Την ίδια τη «διαχείριση» της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, τη διαχείριση δηλαδή του κινδύνου ανεξέλεγκτης υγειονομικής κρίσης σαν αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια σειρά άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ.

β) Τις επιπτώσεις της πανδημίας και κυρίως την επίδρασή της στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σημάδια της οποίας ούτως ή άλλως προβλέπονταν, όχι άμεσα για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωζώνη και σε διεθνές επίπεδο.

γ) Τις γεωπολιτικές διαστάσεις της διαχείρισης της πανδημίας, την όξυνση των αντιθέσεων ΗΠΑ - Κίνας, τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, την επιδίωξη από το ΝΑΤΟ ανάληψης ενεργού ρόλου στη «στήριξη των κρατών-μελών του» που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από την πανδημία και αποτροπής των προσπαθειών Κίνας και Ρωσίας να διεισδύσουν σε αυτά.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ και του αστικού κράτους, όπως και κάθε καπιταλιστικού κράτους, έγινε και γίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την σκοπιά της στήριξης του κεφαλαίου.

Το ΠΓ εκτιμά ότι το επιτελείο του Κόμματος, η ΚΕ και τα Τμήματά της, σωστά δεν άφησε να περάσει –πάνω από το αναμενόμενο– χρόνος, μέσα σε αμηχανία, ανασφάλεια και αναίτιο φόβο, παρά τις δυσκολίες που αναδείχτηκαν μπροστά μας προς αντιμετώπιση, λόγω κυρίως του πρωτόγνωρου αυτού ζητήματος, ειδικά όσον αφορά τους άμεσους χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν, την αντιμετώπιση των επιδιώξεων της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, την κλιμάκωση της δράσης μας και της πολύμορφης αναγκαίας ιδεολογικο-πολιτικής μας παρέμβασης, την οργάνωση των συνθημάτων μας και της μαζικής διαφώτισης, την εξασφάλιση της λειτουργίας του Κόμματος και της ΚΝΕ, τη στήριξη και καθοδήγηση του εργατικού, ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, την οργάνωση έκτακτων μορφών αλληλεγγύης κ.ο.κ.

Δεν υποκύψαμε στην οργανωμένη «τρομοκρατία» από το κυβερνητικό επιτελείο, το κράτος, το κεφάλαιο, τα άλλα κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης, της επίρριψης όλων στην «ατομική ευθύνη» που οδηγούσε σε «απομόνωση» και «περιθωριοποίηση» των δράσεων και λειτουργιών του Κόμματος και του κινήματος, που ήταν και κυρίαρχη λογική όλων των άλλων δυνάμεων, δηλαδή «τώρα καθόμαστε στα αυγά μας» και περιμένουμε να έρθει η κατάλληλη ώρα αργότερα να αναδείξουμε τα προβλήματα, να οργανώσουμε τη συλλογική μας λειτουργία και πάλη. Ταυτόχρονα, δεν υποκύψαμε και σε μια τυχοδιωκτική, μικροαστική, δήθεν «λεβέντικη ανυπακοή» υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου της πανδημίας ή σε θεωρίες «συνωμοσίας», αν και περιθωριακές, σε τελευταία ανάλυση αντιδραστικές και ανορθολογικές, με στόχο τις εργατικές λαϊκές μάζες, κυρίως ως προς τη σημασία που έχουν για τη χάραξη πραγματικά επαναστατικής γραμμής.

Άμεσα, με τις ανακοινώσεις μας, τις παρεμβάσεις μας, είπαμε καθαρά ότι ακούμε προσεκτικά τους γιατρούς, τους επιστήμονες, παίρνουμε υπόψη τις οδηγίες τους, προστατεύοντας και τον εαυτό μας και τους άλλους, τους συναδέλφους μας, τους συντρόφους μας, συνολικά το Κόμμα, για να μπορεί να λειτουργεί και να δρα σε όλη τη χώρα, αλλά δε μένουμε σιωπηλοί, συνεχίζουμε παίρνοντας μέτρα στη λειτουργία μας, ώστε συλλογικά να αποφασίζουμε και να δρούμε, να οργανώνουμε τη λαϊκή πάλη, τη δράση του κινήματος σε όλα τα μέτωπα και σε όλους τους τομείς. Δυναμώσαμε τις παρεμβάσεις μας ως Κόμμα, προχωρήσαμε τις επεξεργασίες μας σε όλους τους τομείς, καθορίσαμε αιτήματα, θέσεις, προτάσεις, διεκδικήσεις, οργανώθηκε η διαφωτιστική προπαγανδιστική προώθησή τους, μπήκαν για έγκριση και ανάπτυξη στα συνδικάτα, σε άλλους μαζικούς φορείς.

Εκτιμούμε ότι η στάση μας και οι θέσεις μας, η όλη δράση μας, συνέβαλαν στο να εδραιωθεί το κύρος προς το Κόμμα από εργατικές λαϊκές δυνάμεις, η γενική τους εκτίμηση και το ενδιαφέρον καλύτερης παρακολούθησης των θέσεών μας και της στάσης μας. Άνοιξε ως ένα βαθμό ο γενικότερος προβληματισμός για τα δημόσια συστήματα υγείας, για το κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, για μια άλλη πρόταση ανάπτυξης σε όφελος του λαού. Όλα αυτά βέβαια, ακολουθώντας το γενικό κλίμα των συγχύσεων, της θολούρας, της επιφανειακής και κυρίαρχης αστικής θεώρησης του κοινωνικοπολιτικού προβλήματος, αλλά η συζήτηση για την επόμενη μέρα ήδη άνοιξε.

Οι κάθε φύσης αστικοί μηχανισμοί ήδη εντείνουν την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση κι επίθεση στο Κόμμα μας, κυρίως με αφορμή τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Τους ενόχλησε η «πειθαρχημένη απειθαρχία» του Κόμματος, του ταξικού εργατικού κινήματος. Απειθαρχία, ως προς την κυβερνητική απόφαση, την επιδίωξη του αστικού κράτους και των μηχανισμών του να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, με πρόσχημα και αφορμή τα μέτρα της πανδημίας για την προστασία δήθεν της υγείας του λαού. Πειθαρχημένη από την άποψη ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, έλαμψε η οργάνωση, η συλλογικότητα, η εθελοντική ατομική συμμετοχή και δράση για τον κοινό σκοπό, η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα. Τους ενόχλησε ότι ήρθε σαν επιστέγασμα μιας σειράς αγωνιστικών δράσεων με τις Μέρες Δράσης που προηγήθηκαν και έγιναν με επιτυχία, όπως για την Υγεία, τα σούπερ μάρκετ, τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς.

Το ένα στοιχείο της απειθαρχίας, της ανυπακοής, της όξυνσης της ταξικής πάλης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σταθερά με βάση το πρόγραμμά μας και τη στρατηγική μας στόχευση. Το άλλο στοιχείο, αυτό της πειθαρχίας, αναδεικνύει τον πρωτοπόρο ρόλο που πρέπει και μπορεί να παίξει μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα ως ηγέτης της τάξης που μπορεί να μπει επικεφαλής στον αγώνα, στην κοινωνική συμμαχία, να πάει την υπόθεση μέχρι τέλος. Όλα αυτά είναι που προβληματίζουν τους αστούς, αυτά είναι που πρέπει συστηματικά και επίμονα να αναδείξουμε μέσα στο λαό το επόμενο διάστημα.

Αν και πλατιά μέσα στο λαό επικρατούν μαζικά η ανασφάλεια, ο φόβος, οι συγχύσεις και οι μεταφυσικές προσεγγίσεις, στο κομματικό σώμα και στον στενό περίγυρο, που έχει ένα καλύτερο πολιτικό επίπεδο, εδραιώθηκε περισσότερο η πεποίθηση για το δίκιο της πάλης μας, των θέσεών μας, της στρατηγικής μας, την αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Καθήκον μας να το σταθεροποιήσουμε, να το βαθύνουμε, να το αναπτύξουμε παραπέρα.

Σήμερα πρέπει να δώσουμε καλύτερα το στίγμα της φάσης που βρισκόμαστε. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι περάσαμε ήδη σε νέα φάση. Στις Ολομέλειες της ΚΕ από το Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι το Φλεβάρη του 2020, εκτιμούσαμε ότι η χώρα μας είχε περάσει σε φάση ανάκαμψης, καπιταλιστικής ανάπτυξης, έστω ακόμα αναιμικής και ασταθούς. Ταυτόχρονα επισημαίναμε τα διαφαινόμενα στοιχεία ύφεσης στην Ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες οικονομίες διεθνώς, στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Κίνα, μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης και προειδοποιούσαμε ότι αργότερα θα επηρεάσει αυτό την ελληνική οικονομία λόγω της διασύνδεσής της, ιδιαίτερα της τουριστικής και ναυτιλιακής.

Σήμερα τα δεδομένα της πανδημίας λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, η οποία θα είναι πιο βαθιά από ό,τι φαίνεται και με αστάθμητους παράγοντες ακόμα για τη διάρκειά της, παρότι το αστικό επιτελείο και η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να τονώσει το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Οι διεθνείς οίκοι και άλλα αστικά επιτελεία υιοθετούν μια εκτίμηση μεγαλύτερης δυσκολίας αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης. Οξύνονται όλοι οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στην ίδια την Ευρώπη, περιλαμβανομένων και των οικονομικών - πολιτικών - στρατιωτικών πολεμικών και κατασταλτικών μέτρων.

Ήδη παίρνονται ειδικά μέτρα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και από την ελληνική με αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και νόμους που πλήττουν πρώτα απ’ όλα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ζητήματα που δημιουργούν και κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία προς το παρόν αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της έχει «βγει» σε σύγκριση με άλλα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής που μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς και θύματα. Δεν υποτιμάμε το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές, ιδιαίτερα όταν ο λαός νιώθει άμεσα ένα μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του, τη χώρα του κλπ., διαμορφώνονται και προϋποθέσεις μεγαλύτερης συσπείρωσης γύρω από το κράτος, τους «θεσμούς» και την εκάστοτε κυβέρνηση. Όμως αυτό ποτέ δεν είναι σταθερό, μόνιμο και αμετάβλητο, πολύ περισσότερο όταν οξύνονται οι μεγάλες αντιφάσεις και της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλες εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως τα ελληνοτουρκικά κ.ά.

Γι’ αυτό και από την πλευρά της κυβέρνησης η πανδημία ως ειδική κατάσταση αξιοποιείται και για την ενίσχυση της συναίνεσης αλλά και για την ενίσχυση μέτρων καταστολής, κυρίως την εμπέδωσή τους ως αναγκαίων κοινωνικών μέτρων. Έχουμε μπει σε μια περίοδο που οι μεταβολές μπορεί να είναι πιο γρήγορες και αντίστοιχα οι συνειδήσεις να αλλάζουν πιο γρήγορα, είτε σε θετική είτε σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Με αυτή τη γενική συνολική οπτική πρέπει να συζητήσουμε σήμερα στην ΚΕ πιο αναλυτικά, να αποτιμήσουμε την πείρα αυτής της φάσης και να καταλήξουμε σε σχεδιασμό και συνέχεια της δουλειάς μας, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Α. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ

Οι εκτιμήσεις των βασικών διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων κάνουν λόγο για διεθνή οικονομική κρίση που εκδηλώνεται με σχετικό συγχρονισμό και πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ την κρίση του 2008-2009. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για κρίση που αφορά πρακτικά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας και με σημαντική μείωση της ανάπτυξης της Κίνας.

Οι προβλέψεις συγκλίνουν στην ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (επιβράδυνση στην Κίνα, βαθιά κρίση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ) και στην επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο μετά από δυο χρόνια μέσα στο 2022.

Από αρκετές αστικές αναλύσεις προβάλλεται ως βασική αιτία της νέας διεθνούς κρίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που οδήγησε σε απότομη περιστολή παραγωγικών, μεταφορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Στην πραγματικότητα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προηγήθηκε σαφώς της εμφάνισης του κορονοϊού, ενώ οι εκτιμήσεις για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 συνέτειναν στο ότι στα μεγάλα οικονομικά κέντρα (ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα) η μείωση ρυθμών ανάπτυξης θα συνεχιζόταν.

Το 2019 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έπεσε στην Ευρωζώνη στο 1,2% από 1,9% το 2018, προσεγγίζοντας τη φάση στασιμότητας, στις ΗΠΑ στο 1,7% από 2,2% το 2018, στην Κίνα στο 6,1% από 6,6%, ενώ στην Ινδία ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε το 2019 κάτω από το 5% ετησίως.

Η επιβράδυνση που προϋπήρχε αναδεικνύει το μεγάλο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί, να ανακεφαλοποιηθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Οι αστικές επισημάνσεις για τη μεγάλη έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στα ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών και στα «κόκκινα δάνεια», για το φαύλο κύκλο συγκέντρωσης - απαξίωσης του χρηματικού κεφαλαίου στα χρηματιστήρια, για το «επενδυτικό κενό» που υπήρχε στην παραγωγή, αποκαλύπτουν αυτό το συμπέρασμα.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το αναπόφευκτο της περιοδικής εκδήλωσης των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού, ότι την καπιταλιστική ύφεση και κρίση φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Βρίσκεται στον αντιφατικό εμπορευματικό χαρακτήρα της παραγωγής, στην αναρχία και ανισομετρία της, στο σύνολο των παραγόντων που οξύνουν την αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική, ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Η νέα κρίση εκδηλώνεται ανισόμετρα στους διάφορους κλάδους της οικονομίας και η έξοδος από αυτή θα συνοδευτεί με αλλαγές στη διάρθρωση των οικονομιών στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσδιορίσει ως τομείς στους οποίους θα ενισχύσει ιδιαίτερα τις νέες επενδύσεις: την ψηφιακή μετάβαση, την «πράσινη οικονομία» (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της απ’ τη μεταποίηση της Κίνας.

Παράλληλα, η ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης συμβάλλει στη μεταβολή των συσχετισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχώρηση των μεριδίων αγοράς των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ προς όφελος της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας μετά την υποχώρηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου. Η συγκεκριμένη υποχώρηση επέδρασε αρνητικά και σε αμερικανικές τράπεζες που δανείζουν τους αμερικανικούς ενεργειακούς ομίλους. Στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα πληθαίνουν οι αναλύσεις που αναφέρονται στη δυναμική της Κίνας και στην προσέγγιση της απώλειας της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Η ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης και των συνεπειών της στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ οξύνει αντιθέσεις που προϋπήρχαν. Απ’ την ίδρυση της Ευρωζώνης είχαμε επισημάνει ότι η «συγκόλληση» με κοινό νόμισμα οικονομιών των κρατών-μελών με διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και διάρθρωσης, γενικότερα με σημαντική διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος, δεν πρόκειται να αμβλύνει και να εξαλείψει τις αντιθέσεις τους.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης αναδείχτηκε ως «ασφυκτικός κορσές» για τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη-μέλη στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Η περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική όξυνε την κρίση και τις συνέπειές της για τις λαϊκές δυνάμεις (αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών, συντάξεων κλπ.).

Έτσι, πριν την εκδήλωση της νέας κρίσης και καθώς αυξήθηκε η απόσταση της Γερμανίας απ’ τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης εκφράστηκαν οι έντονες αντιθέσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για την ενιαία κοινοτική εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες και άλλα θέματα.

Η επιτάχυνση της εκδήλωσης της νέας βαθιάς διεθνούς κρίσης με καταλύτη την πανδημία του κορονοϊού όξυνε παραπέρα τις αντιθέσεις και αύξησε αντικειμενικά την απόκλιση συμφερόντων των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η ανάγκη μεγάλης άμεσης παρέμβασης του κάθε αστικού κράτους για να στηριχτεί το σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση, με κρατικές επενδύσεις αλλά και νέα κίνητρα για το κεφάλαιο σε κάθε χώρα, απαιτεί στην ουσία «να κοπεί νέο χρήμα», να υπάρξει φθηνός δανεισμός των κρατών-μελών.

Όμως τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, δεν μπορούν να «κόψουν λιρέτες» ούτε να δανειστούν φθηνά απ’ τις αγορές. Η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν να συμβάλει η ΕΕ κυρίως με επιχορηγήσεις και όχι με νέα δάνεια που θα πρέπει να επιστραφούν και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κρατικό χρέος τους. Γνωρίζουν ότι λόγω της κρίσης θα μειωθεί το ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα, και θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες (χρέος/ΑΕΠ). Αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο υποβάθμισης της ήδη χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας απ’ τους οίκους αξιολόγησης και επομένως την επιδείνωση των όρων δανεισμού τους. Γι’ αυτό ζητούν επίσης η νέα δανειοδότηση να στηρίζεται ενιαία στην πιο υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ (ουσιαστικά της Γερμανίας) και όχι των διαφορετικών κρατών-μελών (π.χ. η πρόταση για «κορονοομόλογα»).

Η Γερμανία που πιέζεται απ’ τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ (π.χ. εμπορικός πόλεμος) και της Κίνας δε θέλει ούτε μπορεί στην πραγματικότητα να σηκώσει αυτό το βάρος μακροπρόθεσμα και να απολέσει τη δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού της απ’ τις διεθνείς αγορές. Απ’ την άλλη, στηρίζεται στην ενιαία αγορά και στο ευρώ για να διασφαλίσει την οικονομική ισχύ και τις εξαγωγές της και δε θέλει να κλονιστεί άμεσα η συνοχή της Ευρωζώνης. Συνυπολογίζει επίσης τη μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών στο ιταλικό και στο ισπανικό χρέος.

Προς το παρόν, η Γερμανία μαζί με τους συμμάχους της, τη συμμαχία «Frugal-4» (Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία), δηλώνουν ότι αρνούνται κάθε πρόταση «αμοιβαιοποίησης των χρεών των κρατών-μελών» κι επιμένουν στη χρηματοδότηση των κρατών με νέα δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας μια πρόταση προσωρινού συμβιβασμού για τη συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίζεται στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027), ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος και κυρίως το χαρακτήρα της νέας κοινοτικής βοήθειας ούτε για τον επιμερισμό των βαρών της πρόσθετης χρηματοδότησης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Μάη για να διαμορφωθεί η σχετική απόφαση. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής είχε πραγματοποιηθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ για έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 750 δισ. ευρώ, που δίνει στην ουσία τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εκδίδουν εύκολα ομόλογα τα οποία αγοράζουν οι εγχώριες τράπεζες των κρατών-μελών και με αυτά να απορροφούν δανειακά κεφάλαια απ’ την ΕΚΤ με εξαιρετικά ευνοϊκό επιτόκιο. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε πλέον και η Ελλάδα.

Υπήρξε επίσης η συμφωνία του Eurogroup για ένα πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ, όπου δεσπόζει η παροχή νέων δανείων στα κράτη- μέλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ).

Ήδη η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση έκριναν ως ασύμφορους τους νέους όρους προσφυγής στον ESM και δήλωσαν απρόθυμες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο δανεισμό λόγω και των όρων ελέγχου της κατεύθυνσης αξιοποίησης των δανείων. Ιδιαίτερα η Ιταλία δεν μπορεί εύκολα να αποδεχτεί μια νέα διόγκωση του ήδη μεγάλου κρατικού χρέους καθώς και του δανεισμού με πολύ υψηλότερα επιτόκια της ιταλικής βιομηχανίας συγκριτικά με τη γερμανική βιομηχανία. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, το ιταλικό κρατικό χρέος θα φτάσει να είναι σχεδόν το διπλάσιο του γερμανικού (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας.

Ιδιαίτερα η Ιταλία αναδεικνύεται στον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, καθώς αν αποδεχτεί μια νέα διόγκωση του μεγάλου κρατικού χρέους της θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι όροι δανεισμού και η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας.

Μπροστά στον κίνδυνο ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά το Brexit, υπάρχει έντονος προβληματισμός στο γερμανικό αστικό πολιτικό σύστημα όσον αφορά την ανάγκη τροποποίησης της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη γαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως, ακόμα και οι καλύτεροι πολιτικοί ελιγμοί δεν μπορούν να λύσουν τις αξεπέραστες αντιφάσεις, την όξυνση των αντιθέσεων που γεννά ο ανταγωνισμός και η επίδραση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης στο εσωτερικό μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όπως της ΕΕ.

Η αδυναμία διαμόρφωσης σαφούς πλαισίου συμβιβασμού στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ φωτίζει αυτή την όξυνση της αντίθεσης που καθιστούν αβέβαιη την πορεία της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους βάζουν στο στόχαστρο τους λαούς. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι κοινός τόπος των αστικών συμβιβασμών στην ΕΕ είναι η στήριξη της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η κρίση μεταφράζεται απ’ το κεφάλαιο σε «ευκαιρία» για τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, την κατεδάφιση δικαιωμάτων, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το πρόγραμμα SURE στηρίζει την προώθηση της μερικής απασχόλησης και την ελάφρυνση των εργοδοτών. Το σύνολο της χρηματοδότησης των 3 προγραμμάτων στηρίζεται στη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων των κρατών-μελών. Τα νέα δάνεια (όπως και τα παλιά) που θα πάρουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι λαοί με όρους «μνημονίου διαρκείας».

Οι εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κορονοομόλογα, το Ταμείο Ανάκαμψης) που προτείνουν κυρίως η Γαλλία, οι κυβερνήσεις των σοσιαλδημοκρατών των «κρατών του Νότου», ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα εμβάθυνση της ενοποίησης και ομοσπονδοποίηση της ΕΕ, αφού απαιτούν κοινή εγγύηση απ’ την ΕΕ και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Είναι δεμένες με τις γαλλικές προτάσεις και το σχέδιο της Κομισιόν για «νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ» που ανοίγουν το δρόμο για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων και την ενίσχυση νέων ενιαίων μηχανισμών σε βάρος των λαών.

Η εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο προαναφερθέν διεθνές περιβάλλον. Η μεγάλη βαρύτητα του τουρισμού στην εγχώρια οικονομία –που υπολογίζεται πως κυμαίνεται στο 30%, αν υπολογίσει κανείς άμεσες κι έμμεσες επιδράσεις– των διεθνών μεταφορών, που συνιστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τομεακή συνεισφορά, αλλά και των εξαγωγών προϊόντων διύλισης πετρελαίου (μεγαλύτερο εξαγώγιμο εμπόρευμα) συνεπιδρούν και το βάθος της κρίσης στην εγχώρια οικονομία εκτιμάται απ’ όλες τις αναλύσεις σε σημαντικά μεγαλύτερο ακόμα απ’ τον κοινοτικό μέσο όρο. Αποκαλύπτουν το μύθο σχετικά με το θαυματουργό «μοντέλο εξωστρέφειας» που διασφαλίζει τάχα τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα μειωθεί 10% το 2020 και προβλέπει ανεργία που θα φθάσει στο 23%. Το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή εκτιμά πως η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί από 4% μέχρι 11,1% (ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό) και υπολογίζει πως η ανεργία θα κυμανθεί από 26% έως 32%.

Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει άμεσα ή θα επιβαρυνθεί με σημαντικές ζημιές, καθώς τα όποια προσωρινά μέτρα κυβερνητικής στήριξης δεν αρκούν για να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Η αύξηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών προεξοφλείται επίσης στις σχετικές αναλύσεις (αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την JP Morgan).

Παράλληλα, τόσο τα επεκτατικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης όσο και η δραστική μείωση των φορολογικών εσόδων θα επιδεινώσουν το λόγο κρατικού χρέους προς ΑΕΠ (που υπολογίζεται πως θα φτάσει το 190% του ΑΕΠ από 175% που ήταν το 2019). Η εκτιμώμενη μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματος υπολογίζεται να κυμανθεί από 5% έως 9% του ΑΕΠ, ανάλογα με το βάθος της κρίσης και το μέγεθος της κρατικής παρέμβασης.

Σημειώνουμε πως, ακόμα και αν επιτευχθεί κάποια ρύθμιση των κρατικών χρεών και των δαπανών για τη νέα κρίση σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ήδη υφιστάμενων δανείων και για συγκεκριμένα πρωτογενή αποτελέσματα που τελικά θα πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Ήδη ο οίκος Fitch, αξιολογώντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υποβάθμισε ξανά την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Βέβαια, η αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ το 2020 δεν εμποδίζει αυξημένες επενδύσεις και κερδοφορία σε συγκεκριμένους κλάδους (πράσινη ενέργεια/ΑΠΕ, φαρμακοβιομηχανίες, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα 5G κ.ά.), με τη συμβολή και των κυβερνητικών σχεδίων και την αναδιάρθρωση άλλων κλάδων (αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τομέα του εμπορίου, κατασκευή νέων μεγάλων έργων υποδομής). Γενικότερα και σε αυτή τη φάση, θα ενισχυθεί η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, η αύξηση του μεριδίου των μονοπωλιακών ομίλων στο σύνολο της οικονομίας.

Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα συγκλίνουν στην υιοθέτηση μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης, επεκτατικής δημοσιονομικής και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Από φιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις, η επιλογή αυτή εμφανίζεται ως η κατάλληλη για την «έκτακτη κατάσταση» της απότομης συρρίκνωσης της παραγωγής και της απροθυμίας ιδιωτικών επενδύσεων. Από σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, προβάλλεται ως προοδευτική στροφή, μετά την «αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού».

Οι αλλαγές στην αστική διαχείριση υπηρετούν τις εκάστοτε προτεραιότητες της καπιταλιστικής εξουσίας για την ανάκαμψη και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καθώς και τη θωράκιση του συστήματος μπροστά σε ενδεχόμενη απότομη και μαζική λαϊκή αντίδραση.

Γενικά, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση φορτώνει ξανά με διαφορετικό τρόπο τα βάρη στις πλάτες του λαού. Ο λαός καλείται να αποπληρώσει τα νέα δάνεια και να σηκώσει τα βάρη ζημιογόνων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περίπτωση της προσωρινής κρατικοποίησής τους.

Ακόμα και ορισμένη προσαρμογή μισθών και λαϊκού εισοδήματος σε πιο παρατεταμένη περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, π.χ. στην Κίνα, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση κι εύκολα ανατρέπεται λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στη διεθνή καπιταλιστική αγορά ή εκδήλωσης νέας κρίσης. Μόνο στο στέρεο έδαφος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, μπορεί να υλοποιηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

 

Β. ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ – Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Με βάση τις εξελίξεις αυτές στη διεθνή κι εγχώρια οικονομία και παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας γίνονται οπωσδήποτε πιο σύνθετες, οι εκτιμήσεις προηγούμενων αποφάσεων της ΚΕ ισχύουν και για την επόμενη περίοδο.

Οι ΗΠΑ προωθούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό, την πολιτική και στρατιωτική παρουσία τους σε πολλές περιοχές της υδρογείου, συγκεντρώνοντας την προσοχή τους στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία εντείνει τη δράση της, αξιοποιεί τη «διπλωματία του κορονοϊού», συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου για το «νέο δρόμο του Μεταξιού», επιχειρώντας να σταθεροποιήσει και να διευρύνει την παρουσία της σε όλες τις ηπείρους.

Το ΝΑΤΟ, με τις αποφάσεις που πήρε στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη του 2019 και στις συνόδους των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, δυναμώνει την ικανότητά του για νέες επεμβάσεις και πολέμους, ισχυροποιεί τους αντίστοιχους πολεμικούς σχηματισμούς, συγκεντρώνοντας περισσότερες δυνάμεις στην περικύκλωση της Ρωσίας κι ενώ αναβαθμίζει την παρουσία του στην Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα παίρνει μέτρα για τον έλεγχο των εσωτερικών αντιθέσεων και τη διαφύλαξη της συνοχής των γραμμών του, ανησυχώντας για τη διείσδυση της Κίνας και τις ενεργειακές σχέσεις της Ρωσίας με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ότι «…δε θα επιτρέψουμε μια υγειονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση ασφαλείας…» ομολογεί αυτές τις ανησυχίες.

Η ΕΕ, εν μέσω γενικότερων αντιθέσεων στις γραμμές της, προωθεί την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας» και δυναμώνει τα εργαλεία που την στηρίζουν. Επιβεβαιώνει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ως βασικό πυλώνα της «ευρωατλαντικής ασφάλειας» και παράλληλα δίνει βάρος στη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» για την υποστήριξη των σχεδίων που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οι αποφάσεις αυτής της περιόδου βάζουν προτεραιότητα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου - Λιβύης - Σαχέλ που η ΕΕ οργανώνει στρατιωτικές αποστολές, αλλά και στα Δ. Βαλκάνια.

Συνολικά, το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εμπλουτίζεται. Στην αναμέτρηση για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών αγωγών και αγορών, τους εξοπλισμούς, τα δίκτυα 5G, γενικότερα τις νέες τεχνολογίες, ενσωματώνονται νέα στοιχεία που αφορούν τη νέα καπιταλιστική κρίση, τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο και την πανδημία Covid-19.

Τα πολεμικά μέτωπα στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Δυτική Αφρική θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο και θα ανακυκλώνονται εν μέσω παζαριών και εύθραυστων συμβιβασμών. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν και η θερμή εστία του Περσικού Κόλπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζωπυρωθεί.

Χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων των δύο κρατών συνεχίζεται και περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο και την ενίσχυση των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, στρατιωτικές ασκήσεις, έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στις ΑΟΖ της Ελλάδας της Κύπρου. Οι κινήσεις αυτές καθώς επίσης και το προσφυγικό θα αποτελέσουν τον πυρήνα της αντιπαράθεσης και ενδεχόμενης επικίνδυνης κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας μέτωπο πάλης για το Κόμμα μας αποτελεί η αντιμετώπιση της εμπλοκής της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η παρουσία και αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, γενικότερα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο, στη Δ. Αφρική κ.α. Οι θέσεις του Κόμματος είναι ισχυρό εφόδιο στη δράση μας και βάση για όξυνση της διαπάλης με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το Κόμμα προσάρμοσε τη δουλειά του στις ανάγκες της περιόδου και μέσω του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συγκέντρωσε την προσοχή του στη σταθερή ενημέρωση των ΚΚ για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στην Ελλάδα. Μετέφρασε ανακοινώσεις του Κόμματος και άρθρα στελεχών, αξιοποιώντας τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες και το δίκτυο του Σόλιντνετ. Διατήρησε επικοινωνία με άλλα ΚΚ και πρωτοστάτησε σε παρεμβάσεις της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας». Παρακολούθησε τις θέσεις και τις δραστηριότητες των ΚΚ για την πανδημία, κατήγγειλε τον αντικομμουνισμό και περιπτώσεις διώξεων και έκφρασε την αλληλεγγύη του, π.χ., στο ΚΚ Πολωνίας και στο Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, αλλά και στο ΚΚ Βενεζουέλας κατά των απειλών των ΗΠΑ, συντόνισε τη διαμαρτυρία για το ξήλωμα του αγάλματος του στρατάρχη Κόνιεφ από το δήμο της Πράγας.

Επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη του σ. ΓΓ και κλιμακίου του Κόμματος στην Κύπρο (6 -8 Μάρτη) που περιλάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα, την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ.

Μεγάλη έκταση πήραν οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σχετικές Κοινές Ανακοινώσεις για την πανδημία και τις συνέπειές της που υπέγραψαν αντίστοιχα 86 και 56 Κομμουνιστικά Κόμματα και Νεολαίες, ενώ την πρωτοβουλία για την Κοινή Ανακοίνωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν στήριξαν 93 ΚΚ. Το Κόμμα μας συμμετείχε επίσης στην Ανακοίνωση ΚΚ για αλληλεγγύη στην Κούβα κατά του Αμερικανικού αποκλεισμού και σε κοινές ανακοινώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Το Κόμμα μας επίσης πήρε την πρωτοβουλία για την οργάνωση Τηλε-Συνάντησης των Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» στις 10 Μάη με θέμα «Η πάλη των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Την επόμενη περίοδο το Κόμμα μας θα συνεχίσει την ενημέρωση των ΚΚ και την ανάπτυξη κοινής δράσης, θα στηρίξει παραπέρα την «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» και θα επιμείνει στα ζητήματα της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

 

Γ. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ – Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μέσα σε όλο αυτό το παραπάνω πλαίσιο και με βασικό στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία και τη στήριξη του κεφαλαίου, η κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στο όνομα της έκτακτης κατάστασης, των απρόβλεπτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν. Η κυβέρνηση και το κράτος αναδεικνύονται σε εκφραστές του «κοινού καλού», ανεξάρτητα από ταξικές και κοινωνικές διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαναλαμβάνεται από διάφορους εκπροσώπους της κυβέρνησης, κρατικών φορέων αλλά και ΜΜΕ ότι η πανδημία «δε γνωρίζει ταξικές κοινωνικές διαφορές και τους αφορά όλους».

Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση αξιοποίησε και αξιοποιεί τις θέσεις και το ρόλο επιστημόνων, δίνοντας στις αποφάσεις της και στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας έναν αντικειμενικό - αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα, που «δεν έχει να κάνει με πολιτικές αλλά με καθαρά επιστημονικές επιλογές».

Προφανώς η διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων κυβερνήσεων, ακολουθεί μια σειρά επιστημονικές οδηγίες. Όμως η αξιοποίηση της μιας ή της άλλης επιστημονικής θέσης γίνεται με κριτήρια καθαρά ταξικά, της «σωτηρίας του συστήματος».

Από αυτή την άποψη, η πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους στις σημερινές συνθήκες ήταν μια καθαρά ταξική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της πανδημίας να φορτώνονται στους εργαζόμενους, στο λαό, είτε μέσω της κατάστασης του συστήματος υγείας είτε μέσω των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου που έχουν παρθεί. Πολύ περισσότερο που η πανδημία προβάλλεται ως ευκαιρία από την πλευρά της κυβέρνησης για την προώθηση μιας σειράς «μεταρρυθμίσεων» που αφορούν κυρίως το λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» της κοινωνίας και συνδέονται με νέες μορφές «ευελιξίας» στην εργασία (βλ. τηλεργασία) με στόχο την πιο γρήγορη προσαρμογή σε δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως οι ψηφιακές, από τη σκοπιά όμως του κεφαλαίου. Επίσης, μέρος του «ψηφιακού μετασχηματισμού» αφορά και την πιο ευέλικτη αστυνόμευση της ταξικής πάλης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποσκοπεί να διαμορφώσει αυτό που ονομάζει μια «νέα εμπιστοσύνη στο κράτος» και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ κράτους και πολιτών. Αυτό που στην πραγματικότητα προωθείται είναι μια προσπάθεια βασικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, του αστικού κράτους συνολικά, να προβάλλονται ως αντικειμενικές, ως απόλυτα λογικές και μάλιστα «ορθολογικές», αδιαμφισβήτητες, έχοντας μάλιστα και επιστημονική και τεχνοκρατική αίγλη. Να εμπεδωθεί δηλαδή μια ακόμα πιο βαθιά αποδοχή του σημερινού συστήματος ως κάτι το αναμφισβήτητο και οι πολιτικές διαχείρισής του κάτι το αντικειμενικό. Οι στιγμές κρίσης του συστήματος να μη γίνονται αφορμή αμφισβήτησής του, αλλά στιγμές που ο λαός θα πρέπει ακόμα πιο πειθήνια, ακόμα πιο υποτακτικά να αποδέχεται την όποια πολιτική διαχείρισης ως κάτι το αντικειμενικό που αφορά το «κοινό καλό». Οι όποιες αντιρρήσεις ή διαφωνίες μπορούν να υπάρχουν μόνο σε αυτό το πλαίσιο και όχι έξω από αυτό.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δουλειά που γίνεται από αυτή τη σκοπιά ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικιακά γενιές που δεν έχουν την ίδια πολιτική και κοινωνική πείρα, πολύ περισσότερο που μεγάλωσαν στο φόντο των εξελίξεων της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Δεν πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε, παράλληλα με την αταλάντευτη στάση που κρατάει η κυβέρνηση και το κράτος στη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου, ότι κάνει προσπάθεια να φαίνεται πως «ακούει» τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων κλπ. Να περνάει έτσι τη λογική της «δίκαιης κατανομής» των βαρών.

Το γεγονός ότι επικρατούν επεκτατικά μέτρα διαχείρισης της κρίσης, που συνδέονται και με την εξασφάλιση ενός βασικού επιπέδου κατανάλωσης των εργατικών λαϊκών μαζών, διευκολύνει την κυβερνητική προσπάθεια εμβάθυνσης των αντεργατικών μέτρων.

Η λογική που προβλήθηκε από την κυβέρνηση και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα αξιοποιηθεί και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, είναι χαρακτηριστική. Μεγάλη αστική εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Μοντέλο Τσιόδρα στην οικονομία», καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ανάλογους «Τσιόδρες» στην οικονομία για να διαμορφώσει μια πολιτική διαχείρισης της κρίσης ευρύτερα αποδεκτής και επιστημονικά τεκμηριωμένης, που θα «επικοινωνείται σωστά» στο λαό, με στόχο να αποδεχτεί τα μέτρα της επόμενης ημέρας όπως αποδέχτηκε και εφάρμοσε τα μέτρα για την πανδημία.

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρύτερη υποστήριξη αυτή την στιγμή –όπως καταγράφεται και σε δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από ποσοστά που δίνονται– αντανακλά την πραγματικότητα, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας μέχρι σήμερα της έχει «βγει», σε σχέση με άλλες χώρες και μάλιστα γειτονικές και εύκολα συγκρίσιμες, αλλά και ότι έχει περάσει ένα κλίμα «ήπιας και συνετής» διαχείρισης, έχοντας διαμορφώσει κάποιες προϋποθέσεις μεγαλύτερης συσπείρωσης γύρω από το κράτος και την κυβέρνηση.

Όμως κι αυτό δεν πρέπει να θεωρείται σταθερό, μόνιμο και αμετάβλητο.

Πολύ περισσότερο που οι μεγάλες αντιφάσεις και της διαχείρισης της πανδημίας, και της οικονομικής κρίσης, αλλά και των εξελίξεων στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι μπροστά. Οι προϋποθέσεις, δηλαδή, «αστάθειας» του συστήματος είναι μπροστά, όσο και αν σήμερα φαίνεται πιο σταθερό από ποτέ.

Γι’ αυτό άλλωστε και από την πλευρά της κυβέρνησης η πανδημία ως ειδική κατάσταση αξιοποιείται και για την ενίσχυση της συναίνεσης, αλλά και για την ενίσχυση μέτρων καταστολής, κυρίως την εμπέδωσή τους ως αναγκαία κοινωνικά μέτρα, αξιοποιώντας τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν με την πανδημία.

Άρα, χρειάζεται να γίνει κατανοητό πως έχουμε μπει σε μια περίοδο που οι μεταβολές μπορεί να είναι γρήγορες και αντίστοιχα οι συνειδήσεις να αλλάζουν πιο γρήγορα, είτε σε θετική είτε σε αντιδραστική κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό άλλωστε γίνεται αποδεκτό και από αστικές αναλύσεις.

Τέτοιοι προβληματισμοί εκφράστηκαν σε σχέση με το ζήτημα αν θα πρέπει ή όχι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αν και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και σε άλλες ανάλογες ευκαιρίες απέκλεισε ένα ενδεχόμενο, δεν ήταν λίγοι από τη φιλοκυβερνητική πλευρά που έλεγαν ότι είναι ευκαιρία τώρα, σε τέτοιες συνθήκες να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, βεβαίως, οι αντιρρήσεις εξέφραζαν τον προβληματισμό ότι μια τέτοια κίνηση του Μητσοτάκη θα ήταν ομολογία ότι η προσπάθεια που κάνει για συσπείρωση του λαού γύρω από «φιλελεύθερες θέσεις» είναι συγκυριακή, έχει κοντά ποδάρια και δε στηρίζεται σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό βάθος.

Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί πλήρως στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, στα μέτρα που πάρθηκαν, παρά την όποια προσπάθεια κάνει να πιαστεί από κάποιες επιμέρους πλευρές για να αποφύγει την πλήρη ταύτιση (υπόθεση με ΚΕΚ Βρούτση, διαμόρφωση κατώτατου μισθού κλπ.), ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο ότι η στάση του αυτή έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμούς στους κόλπους του. Προσπαθεί ιδεολογικά-πολιτικά να διαχωριστεί από την κυβέρνηση, προβάλλοντας ότι αποτελεί το συνεπή πολιτικό εκφραστή της κρατικής παρέμβασης έναντι του φιλελευθερισμού.

Η μεγαλύτερή του όμως συνεισφορά στο σύστημα είναι η λογική τού θα «λογαριαστούμε μετά». Η λογική δηλαδή που λέει, απευθυνόμενη στο κίνημα, στο λαό, ότι σε έκτακτες συνθήκες η αντιπολίτευση, η διεκδίκηση, ο αγώνας πρέπει να κάνει διάλειμμα, ώστε όλοι μαζί να βγούμε απ’ αυτή την «έκτακτη κατάσταση» και μετά να συζητήσουμε για αντιπαραθέσεις, αγώνες, διεκδικήσεις. Είναι η καλύτερη συνεισφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει μια λογική ευρύτερης εργατικής λαϊκής συναίνεσης, με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για μετά. Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε προβληματισμό σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνουν να παραδέχονται ότι μόνη αντιπολίτευση στη ΝΔ είναι το ΚΚΕ.

Με αφορμή και τις συζητήσεις στην ΕΕ και τις αντιπαραθέσεις για τα μέτρα στήριξης των κρατών-μελών σε συνθήκες πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε τη θέση ότι ο «ιός σκοτώνει το νεοφιλελευθερισμό», επαινώντας και την κυβέρνηση ότι σε αυτή τη βάση διάλεξε να βρεθεί στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», στηρίζοντας δηλαδή μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης και επεκτατικού χαρακτήρα.

Η τοποθέτηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το γεγονός ότι προσπαθεί να «απαντήσει» στην αμηχανία του –ανάλογη με αυτή που είχε η ΝΔ σε συνθήκες δικιάς του διακυβέρνησης– για το γεγονός ότι σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης η πολιτική που ασκεί ή προτίθεται να ασκήσει η ΝΔ είναι πολύ «κοντά» στην δικιά του, ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι υπάρχει ισχυρή βάση για συναίνεσή του στην πολιτική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, πολύ περισσότερο που και αυτή η κρίση θα «βαφτιστεί» αυτή τη φορά ως «κρίση του κορονοϊού», συσκοτίζοντας δηλαδή το βασικό της περιεχόμενο ως καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Αυτές οι εξελίξεις αντικειμενικά θέτουν το ερώτημα, αν διαμορφώνονται ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση ευρύτερης πολιτικής στήριξης και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των μελλοντικών «έκτακτων καταστάσεων».

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά ενισχύει και διεργασίες σε έναν ευρύτερο χώρο που περιλαμβάνει το ΜΕΡΑ25, δυνάμεις της ΛΑΕ, μέχρι τον υπόλοιπο οπορτουνιστικό χώρο. Στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών και συζητήσεων βρίσκεται η ανάγκη αναβίωσης μιας πραγματικά «νεοκευνσιανού τύπου» διαχείρισης, ένα νέο πραγματικό «New Deal» τύπου δεκαετίας του 1930 κάτω και από την πίεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Δεν πρέπει να διαφύγουν οι τοποθετήσεις του ΜΕΡΑ25 που για μια ακόμη φορά φέρεται να στηρίζει ανοιχτά θέσεις διεθνών κερδοσκόπων, όπως του Σόρος για τα «αέναα ομόλογα». Αυτό στήριξε τις προάλλες στη Βουλή ο Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας την ισπανική πρόταση. Για το ίδιο αρθρογραφούσε ο Σόρος μια μέρα πριν στην εφημερίδα Τα Νέα. Όπως βεβαίως και την ενεργή στήριξη του ΜΕΡΑ25 στα σχέδια «Πράσινου new deal» ως λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε σχέση ειδικότερα με το ΜΕΡΑ25, πρέπει να μας απασχολήσουν περισσότερο ορισμένα ευρήματα της δημοσκόπησης «ΔιαΝέοσις», συγκριτικά με ανάλογα ευρήματα που αφορούν ψηφοφόρους του Κόμματος.

Όλο αυτό το διάστημα το ΚΙΝΑΛ κινήθηκε στη γραμμή της «ουσιαστικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», στηρίζοντας επί της ουσίας τα κυβερνητικά μέτρα με «κριτικές παρατηρήσεις σε ανεπάρκειες και καθυστερήσεις». Στις 9 Απρίλη παρουσίασε 150 παρεμβάσεις που πραγματοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση γύρω από το ζήτημα της πανδημίας.

Έχει σημασία να ξεχωρίσουμε ότι μέσα στα σημεία που «φέρνει η επόμενη ημέρα του κορονοϊού» είναι το λεγόμενο «e-κίνημα» που, όπως γράφουν, ο κορονοϊός επιτάχυνε τις διαδικασίες για την «ψηφιοποίηση του κόμματος», προαναγγέλλοντας πως ετοιμάζουν νέα δομή ψηφιακού κόμματος.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι δυνάμεις που κινούνται στο χώρο των λεγόμενων αναρχοαυτόνομων δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια παρέμβασης αυτή την περίοδο, ειδικά με άξονα ζητήματα «κοινωνικής αλληλεγγύης», αλλά και με εργατικά θέματα. Γενικά, παρά την αντικατασταλτική συνθηματολογία ή ακόμα και την υιοθέτηση «συνωμοσιολογικών ερμηνειών», απέφυγαν προβοκατόρικες ενέργειες που συνηθίζουν τέτοιες ομάδες με εξαίρεση ορισμένες ενέργειες (π.χ. επίθεση στο ΣΚΑΙ, μολότοφ στο Ν. Κόσμο κλπ). Δεν πρέπει να υποτιμηθούν στην επόμενη φάση για παρεμβάσεις ειδικά σε χώρους δουλειάς όπου συσπειρώνονται νέοι εργαζόμενοι, αλλά και οι παρεμβάσεις «αλληλεγγύης».

Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου στη Βουλή στήριξε την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ασπιρίνες και καθυστερήσεις. Κυρίως κινήθηκε στη λογική στήριξης της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων, ιδιαίτερα των αγροτικών, χωρίς όμως στο ελάχιστο να αμφισβητεί την ΕΕ, την ΚΑΠ. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίδραση των θέσεών του σε παραδοσιακά μεσαία στρώματα. Κινήθηκε με αιχμές το δικαίωμα στη λατρεία των Ορθόδοξων Χριστιανών με αφορμή το κλείσιμο των εκκλησιών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στην Εκκλησία. Ταυτόχρονα αξιοποίησε τα κρούσματα σε Ρομά και μετανάστες για να αναπαράγει ρατσιστικές λογικές.

Στην ίδια γραμμή, τέλος, κινήθηκαν και άλλες δυνάμεις του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου. Ιδιαίτερα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή του «ΕΛΛ.ΣΥΝ» (πρώην της «Χρυσής Αυγής») Γ. Λαγού, αλλά και αντίστοιχες παρεμβάσεις δυνάμεων της Χ.Α. σε μια σειρά περιοχές. Αναπαρήγαγαν τη λογική ότι η πανδημία είναι σχέδιο της Νέας Τάξης με στόχο την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ταυτόχρονα δεν έχασαν ευκαιρία να επιτεθούν στο Κόμμα και το εργατικό κίνημα με αφορμή κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, επικαλούμενοι το ζήτημα της προστασίας της υγείας και αναπαράγοντας ωμό αντικομμουνισμό. Και αυτές οι δυνάμεις φαίνεται ότι επαναενεργοποιούνται σε ζητήματα «αλληλεγγύης», γεγονός που επίσης δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά σε συνθήκες εξέλιξης της κρίσης.

Συνολικά και σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται ανεβάζει τις απαιτήσεις της ιδεολογικής - πολιτικής διαπάλης από την πλευρά του Κόμματος σε όλα τα ζητήματα, κυρίως στο να απαντηθεί η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος «κοινής εθνικής προσπάθειας», αλλά και η συναινετική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλες τις επιμέρους και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις του.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Στα πλαίσια αυτά η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τις παρεμβάσεις της αντιτάχθηκε σε αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή, καταδίκασε τον αντεργατικό χαρακτήρα των «Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου», αποκάλυψε τις άσφαιρες, παραπλανητικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, το κλίμα συναίνεσης γύρω από την αστική στρατηγική γραμμή, στήριξε την πάλη του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων. Με τις ομιλίες του σ. ΓΓ στη βουλή αναδείχτηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πανδημία και την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, την καπιταλιστική κρίση και την επίθεση του κεφαλαίου, το Ασφαλιστικό, προβλήθηκε το πλαίσιο πάλης του Κόμματος και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι βουλευτές μας, σε συνεργασία με τις Κομματικές Οργανώσεις και τα Τμήματα της ΚΕ, κατέθεσαν 229 απλές και 43 επίκαιρες ερωτήσεις για τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, την επίθεση των επιχειρηματιών και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στους χώρους δουλειάς, για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, την παιδεία, τις ένοπλες δυνάμεις, το προσφυγικό κ.ά. και το υλικό αξιοποιήθηκε από το Ριζοσπάστη, το Portal 902 και τις ΚΟ.

Την επόμενη περίοδο η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεχίσει την παρέμβασή της για τα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης και την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων, θα αναδείξει παραπέρα τα προβλήματα της υγείας, της παιδείας, όλα τα λαϊκά προβλήματα, τα θέματα που αφορούν την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θα ετοιμαστεί για την περίπτωση κατάθεσης του ν/σ που περιορίζει της λαϊκές διαδηλώσεις κ.ά.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα συμμετείχε στις συνεδριάσεις της ευρωβουλής και τις Τηλε-Διασκέψεις και αξιοποίησε δυνατότητες παρέμβασης.

Κατάθεσε 22 ερωτήσεις, πραγματοποίησε 21 ομιλίες, απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και δημοσίευσε ανακοινώσεις και σχόλια, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και περιοδείες των ΚΟ. Αναδείχτηκαν πλευρές που σχετίζονται με τη στρατηγική της ΕΕ, την πανδημία και τα προβλήματα των συστημάτων υγείας, την επίθεση του κεφαλαίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τους αγρότες και τους ΕΒΕ, τους πρόσφυγες-μετανάστες, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τη διεθνιστική αλληλεγγύη κ.ά.

Πραγματοποίησε εκδήλωση στις Βρυξέλες για το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συμμετείχε σε αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Στις προτεραιότητες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας περιλαμβάνονται: Παρακολούθηση και παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν την καπιταλιστική κρίση, τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, τα «πακέτα διάσωσης» των ομίλων, το πρόγραμμα Sure και τα άλλα αντεργατικά προγράμματα και μέτρα, το ψηφιακό πακέτο, την πορεία των εξελίξεων με την εφαρμογή του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση, το νέο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», την ΚΠΑΑ και τις ιμπεριαλιστικές αποστολές κ.ά. και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για τους πρόσφυγες, τον αντικομμουνισμό, την καταστολή, τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς φακελώματος κ.ά.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, όλο το διάστημα της πανδημίας, με παρεμβάσεις τους προβάλλουν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της «αυτοδιοίκησης» και ότι θα στηριχτούν οι δήμοι ώστε να αποτελέσουν «πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης». Είναι η συνέχεια της πολιτικής που ανέδειξε τους δήμους σε θερμοκήπιο προώθησης του εθελοντισμού και των ευκαιριακών δομών για τα πιο εξαθλιωμένα θύματα της κρίσης, αντικαθιστώντας μόνιμες δομές, αποδεσμεύοντας το κράτος από την ευθύνη οργάνωσης και χρηματοδότησή τους, με την προώθηση της ανταπόδοσης και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, τις ιδιωτικοποιήσεις κάθε μορφής, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Ξεχωρίζει ο ιδιαίτερος συντονισμός υπουργείου - δήμων κάτω από την παρέμβαση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ που έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού δημάρχων, δημοτικών αρχών ώστε να συνταχτούν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Η ΝΔ αξιοποιεί καλά τη συντριπτική πλειοψηφία που διαθέτει σε δήμους και περιφέρειες. Τα κυβερνητικά και τοπικά στελέχη της με την παρέμβασή τους έχουν στόχο να στεριώνουν το ιδεολόγημα «της εθνικής υπευθυνότητας», ότι θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, «να μοιραστούν τα βάρη σε όλους», προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα της μεγάλης ύφεσης. Αυτή η προπαγάνδα ακουμπάει διευρυμένα στα όργανα της τοπικής διοίκησης και των ανθρώπων που την στελεχώνουν, ειδικά στους δήμους που έχουν μια πιο άμεση σχέση με ευρύτερες λαϊκές - εργατικές δυνάμεις, που θα βρεθούν στη δίνη και της επόμενης μέρας. ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, οι δήμαρχοι της ΝΔ, αποφεύγουν να κάνουν την ελάχιστη νύξη στα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τη γύμνια των δομών της, ζητήματα που αναδείχνονται με δραματικό τρόπο σε αυτή τη φάση.

Το ίδιο διάστημα οι περιφερειακές αρχές στο σύνολό τους διαθέτουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αγορά υγειονομικού υλικού και τη στήριξη των νοσοκομείων των περιοχών τους. Δημιούργησαν υποστηρικτικές δομές, π.χ. τηλεϊατρική, ψυχολογικής βοηθείας με ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμια. Ρίχνουν το βάρος τους στην προετοιμασία της επόμενης μέρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας και το εργαλείο του κοινωνικού εταιρισμού.

Παίρνουν πρωτοβουλίες στη βάση του σχεδιασμού της κυβέρνησης, με στόχο και να μπαλώσουν κραυγαλέες ελλείψεις που αποκαλύπτονται στις δοσμένες συνθήκες στο σύστημα υγείας, αλλά και για να σιγοντάρουν το ψευδεπίγραφο αφήγημα της «εθνικής υπευθυνότητας και ομοψυχίας», για την ενσωμάτωση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να φορτωθεί αγόγγυστα και πάλι τα βάρη.

Αντικειμενικά, στη φάση της πανδημίας οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των δήμων ειδικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο μέτωπο της προστασίας της δημόσιας υγείας, μέσω των υπηρεσιών καθαριότητας και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ηλικιωμένων κλπ. με τις κοινωνικές δομές τους.

Στην πρώτη περίοδο καταγράφηκε μεγάλη αδράνεια μέχρι και αδιαφορία σειράς δημοτικών αρχών να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να αποσυμφορηθούν εργασιακοί χώροι, να δοθούν άδειες σε εργαζομένους που χρειάζονταν ειδική προστασία.

Η παρέμβαση των σωματείων ΟΤΑ είναι αυτή που «ξεκλείδωσε» καταστάσεις. Σε σειρά από τέτοιες ενέργειες παρενέβησαν και οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, με διαβαθμίσεις και ανάλογα με την εικόνα που είχαν. Εκεί που υπάρχει συνεργασία με τις δυνάμεις μας στους εργαζομένους οι παρεμβάσεις μας ήταν έγκαιρες και βοήθησαν να πιεστούν δημοτικές αρχές. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι δυνάμεις μας έδειξαν ετοιμότητα.

Προβάλλεται σε αυτή τη φάση «η δουλειά της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και των ανθρώπων της», «τα ψηφιακά άλματα» στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και του κράτους υπέρ των πολιτών που πρέπει να συνεχιστούν.

Σειρά δημοτικές αρχές αποφεύγουν να βάλουν σε εφαρμογή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, παρότι τους δόθηκε τέτοια δυνατότητα από την ΠΝΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, αντιτάσσεται δήθεν στις ιδιωτικοποιήσεις και, από την άλλη, ένα από τα πρώτα στελέχη του στην τοπική διοίκηση, ο δήμαρχος Βύρωνα, βάζει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα και χρησιμοποιεί το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση.

Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, να εντείνουμε την ιδεολογική και πολιτική μας παρέμβαση, να επιμείνουμε στην προβολή του πλαισίου διεκδικήσεων που έχουμε δουλέψει στους δήμους και τις περιφέρειες, να επικεντρώσουμε σε αιτήματα πάλης που βγάζουν μπροστά το λαϊκό παράγοντα και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Σε αυτές τις συνθήκες ξεχωρίζει το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, ζήτημα που αναδείχνεται και από σειρά δημάρχων, άσχετα από την πολιτική τους αφετηρία. Το πρόβλημα θα ενταθεί, αφού προβλέπονται μεγάλες απώλειες από τα λεγόμενα «ίδια έσοδά» τους, που ήδη καταγράφονται (μη είσπραξη σειράς ανταποδοτικών τελών από καταστήματα και επιχειρήσεις που αναστάλθηκε η λειτουργία τους, ανταποδοτικές δομές που λειτουργούσαν οι δήμοι, αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν ενέργεια, νερό, ελαφρύνσεις που καλούνται από την κυβέρνηση να παράσχουν σε επιχειρήσεις και καταστήματα που έκλεισαν, από νέες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν, π.χ. έκτακτο προσωπικό, είδη και μέσα προστασίας που ενισχύονται κλπ.). Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα το αξιοποιήσει σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, για την πρόσδεσή τους στις επιχειρηματικές επιδιώξεις, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κλπ.

Προβάλλουμε:

– Την άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν και όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν, ειδικά για φτωχούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

– Τη γενναία χρηματοδότηση και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για το Βοήθεια στο Σπίτι, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, καθαριότητα σχολείων κλπ.

– Πρωτοβουλίες ελαφρύνσεων σε ανέργους, λαϊκά νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες.

Δεν αρκεί, στη φάση που μπαίνουμε, απλά η καταγγελία της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας, της κυβέρνησης. Χρειάζεται οι δυνάμεις μας να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, να σπάσουν το φόβο και το κλίμα της τεχνητής συναίνεσης, να εξαντλήσουμε τους τρόπους για να έρθουμε σε επαφή και συζήτηση με τους εργαζομένους, τα σωματεία τους, ώστε να κατασταλάζουν σε συμπεράσματα, να κινητοποιήσουμε δυνάμεις μας σε συνδικαλιστικούς και άλλους λαϊκούς φορείς. Να σταθούμε και με τους δημοτικούς και περιφερειακούς σύμβουλους κοντά στους εργαζόμενους των δήμων, ώστε να έχουμε σαφή γνώση των προβλημάτων στις δομές που θα επανεκκινήσουν, στους μικρομεσαίους με το άνοιγμα των καταστημάτων τους, ετοιμότητα παρέμβασης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, κράτους και θεσμών του, των άλλων αστικών δυνάμεων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η παρέμβασή μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αυτή την περίοδο συνδύασε την αντίθεση στην πολιτική εγκλωβισμού με την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας προσφύγων και εργαζόμενων, κατοίκων, από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα.

Έγκαιρα προβάλαμε δουλεμένο πλαίσιο στη βουλή, στους δήμους, στις περιφέρειες, παίρνοντας πρωτοβουλίες στις δομές που υπήρξαν κρούσματα. Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στα τρία νησιά και απαιτεί ετοιμότητα κι επαγρύπνηση για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης που είναι σε ισχύ για τα κλειστά στρατόπεδα. Αντίστοιχη παρακολούθηση χρειάζεται για όλες τις δομές προσφύγων, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, την κινητοποίηση ενάντια στον εγκλωβισμό, τις πρωτοβουλίες απ’ όλους τους μαζικούς φορείς που παρεμβαίνουμε.

 

Δ. Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

1. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Με βάση τις οδηγίες των κομμουνιστών υγειονομικών που αποτυπώθηκαν σε σημείωμα του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ πήραμε μέτρα προστασίας των στελεχών του εργατικού συνδικαλιστικού τμήματος και στελεχών μας που δουλεύουν στο μαζικό κίνημα, συνδικαλιστικών στελεχών και άλλων χρεωμένων συντρόφων με αυστηρή καραντίνα των ευπαθών ομάδων. Επίσης υγειονομικά μέτρα στα γραφεία, ομοσπονδιών και συνδικάτων του ΠΑΜΕ, αναβολή κάποιων προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και μαζικών συσκέψεων.

Οργανώσαμε την παρέμβασή μας στις νέες αυτές πρωτόγνωρες συνθήκες με κατεύθυνση να υπάρχει σχέδιο δράσης παντού και τα στελέχη μας να είναι κοντά στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, με κάθε μέσο, από την πρώτη στιγμή, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία του λαού μας, να περάσει υγιής από αυτή τη δοκιμασία. Το σύνθημά μας «μένουμε δυνατοί» απέναντι στο «μένουμε σπίτι» και το φόβο με τον οποίο βομβαρδίζεται όλος ο λαός είχε τη δική του συμβολή και αποδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης με όλους τους τρόπους, ακόμα και στο επίπεδο των συνθημάτων.

Σε πρώτη γραμμή βάλαμε την υλοποίηση των μέτρων για την πρόληψη και προστασία του πληθυσμού, την προστασία των ευπαθών ομάδων στις λαϊκές οικογένειες, τη στήριξη των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλαμε άμεσα για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, το πλαίσιο που επεξεργάστηκε το Τμήμα Υγείας του Κόμματος. Δουλέψαμε ξανά τη μορφή του ψηφίσματος και της συλλογής υπογραφών σε κλάδους που ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες περιορισμού έδινε δυνατότητα επικοινωνίας, συμμετοχής και ερεθίσματα συζήτησης, δράσης και εξ αποστάσεως. Το ψήφισμα των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έφτασε τις 400 υπογραφές συνδικάτων. Σε αυτή τη φάση βοήθησε στην ενεργοποίηση των σωματείων που εμείς παρεμβαίνουμε και των συνδικαλιστών που επηρεάζουμε.

Ήταν σωστή η κατεύθυνση να κατοχυρωθούν οι δυνάμεις μας, το Κόμμα, ως «η μόνη υπεύθυνη δύναμη» στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο εργαζόμενος, με τη συνδυασμένη καθημερινή κομματική και μαζική δράση, την υπεύθυνη στάση τήρησης των μέτρων προστασίας της υγείας και αξιοποιώντας τη θετική εικόνα που υπάρχει στη μνήμη του λαού μας για τη στάση μας σε άλλες κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις, όπως τις πλημμύρες, τις φωτιές, τους σεισμούς.

Η βασική κατεύθυνση υλοποιήθηκε. Οι δυνάμεις μας γενικά πρωτοστάτησαν, από την πρώτη μέρα. Βρέθηκαν και με φυσική παρουσία σε χώρους, μεγάλους και μικρούς, όπου οξύνθηκε η επίθεση της εργοδοσίας (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τηλεπικοινωνίες όπου γενικεύτηκε η τηλεργασία, ξενοδοχεία, εργοτάξια, σούπερ μάρκετ κλπ.). Μαζί με τις καθημερινές παρεμβάσεις του Κόμματος, με τις ανακοινώσεις του ΠΓ, των στελεχών μας, υλοποιήθηκε ένας μεγάλος όγκος παρεμβάσεων από τις δυνάμεις μας. Οι καταγγελίες, οι ανακοινώσεις από τα σωματεία τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα ήταν δεκάδες καθημερινά, από την πρώτη μέρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στα σωματεία αυτή την περίοδο, γεγονός που δείχνει τι έχει συμβεί μέσα στους εργασιακούς χώρους και το ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν βοήθεια. Φυσικά, αδυναμίες που υπήρχαν παραμένουν. Εκεί, γενικά, που είχαμε δυσκινησία και πριν την πανδημία, την είχαμε και τώρα. Όμως η εκτίμηση είναι ότι το στελεχικό μας δυναμικό που είναι χρεωμένο στο μαζικό κίνημα πρωτοστάτησε, βρήκε τρόπους επαφής, συνέβαλε σε μορφές παρέμβασης, με συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες, παραστάσεις, αξιοποίηση των συντρόφων υγειονομικών. Πύκνωσε η αρθρογραφία στελεχών μας στο Ριζοσπάστη και στα διαδικτυακά μέσα του Κόμματος και με σχεδιασμό στον αστικό Τύπο. Είναι πολύ θετικό και πρέπει να ενθαρρύνουμε να μείνει για τη συνέχεια. Χρειάζεται με απαιτητικότητα να δούμε ξανά τους χώρους που έχουμε καθυστερήσεις, προβλήματα υποκειμενικού χαρακτήρα, γρήγορης προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Φάνηκε ξανά το καθοριστικής σημασίας ζήτημα να έχουμε κομματικές δυνάμεις σε μεγάλους χώρους και τη σημασία που έχουν κλάδοι όπως η Υγεία, η παραγωγή τροφίμων, η εμπορία τροφίμων (σούπερ μάρκετ και εφοδιαστικές αλυσίδες), οι τηλεπικοινωνίες, η χημική βιομηχανία, η βιομηχανία φαρμάκου, οι μεταφορές - ταχυμεταφορές. Είναι οι κλάδοι στους οποίους εργάζεται μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης της χώρας με ένταση της εκμετάλλευσης σε αυτές τις συνθήκες. Φάνηκε η αξία της υποδομής στο κίνημα, ύπαρξης συνδικάτων αναγνωρισμένων με κύρος, με δράση των κομμουνιστών μέσα σε αυτά. Σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται με μεγαλύτερη τόλμη να γίνονται βήματα στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας, ώστε να κατακτούν την ικανότητα να οργανώνουν και να ηγούνται τμημάτων των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σε αυτές τις συνθήκες η επιτροπή υγείας και ασφάλειας, η οποία έχει συνδικαλιστική κάλυψη όπως τα μέλη ενός ΔΣ, μπορεί να κάνει ουσιαστική παρέμβαση οργάνωσης, διεκδίκησης προσανατολισμού των εργαζομένων, ακόμα και σε επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, χωρίς σωματείο, μπορεί να παίξει το ρόλο σωματείου και με μεγαλύτερες δυνατότητες πίεσης σε συνθήκες πανδημίας. Να δώσει δηλαδή σε έναν κομμουνιστή δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης και οργάνωσης. Η κατεύθυνση αυτή δεν προχώρησε όπως θα μπορούσαμε, κυρίως σε εργοστάσια που έχουμε κομματικές δυνάμεις και ταξικά σωματεία.

Οι μέρες δράσης με τις οποίες κλιμακώσαμε την παρέμβασή μας πρόσθεσαν νέα πείρα. Έσπασαν το φόβο, ήταν η μόνη «παραφωνία» κυριολεκτικά στη σιωπή που επιδίωξε να επιβάλει η συναίνεση των αστικών κομμάτων. Έδωσαν συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο δράσης με σύνθημα, πλαίσιο αιτημάτων, προπαγάνδα.

Την παγκόσμια μέρα για την υγεία την μετατρέψαμε σε μέρα δράσης για την υπεράσπιση του αγώνα των υγειονομικών.

Ήταν η πρώτη που έσπασε λίγο το πλαστό κλίμα «ομοψυχίας», ανέδειξε διεκδικήσεις (όπως την επίταξη του ιδιωτικού τομέα) που χτυπούν την καρδιά της στρατηγικής του κεφαλαίου, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Το άνοιγμά μας ήταν μεγάλο. Μέσα σε μία μέρα οργανώθηκε παρέμβαση σε 157 χώρους υγείας, 86 νοσοκομεία και 71 κέντρα υγείας και τοπικές μονάδες υγείας. Ξεχωριστή συνεισφορά είχαν οι δυνάμεις μας, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γενικές συνελεύσεις, όπου έγιναν, ήταν πάρα πολύ μαζικές, ο αναβρασμός πολύ μεγάλος. Οι σύντροφοι υγειονομικοί μπήκαν μπροστά ηγήθηκαν. Όλες αυτές τις μέρες είχαμε την πρωτοβουλία. Έπαιξε ρόλο η προηγούμενη δράση μας όλα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, η κομματική οικοδόμηση με το πέρασμα από την ΚΝΕ στο Κόμμα αρκετών στελεχών που προσλήφθηκαν ως γιατροί νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες, οι θέσεις που κατακτήσαμε στο μαζικό κίνημα με την πλειοψηφία των ταξικών δυνάμεων σε μεγάλα νοσοκομεία, στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών. Σε κρίσιμες στιγμές χρειάζεται πνεύμα πρωτοβουλίας που διέθεταν οι δυνάμεις μας και το μεγάλο κύρος που είχαν ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κομμουνιστές υγειονομικοί. Οι σύντροφοι στα μεγάλα νοσοκομεία έδωσαν γερή μάχη, με τη στάση και τη δράση τους ενίσχυσαν το Κόμμα. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε βάρος με όλες μας τις δυνάμεις στην κομματική οικοδόμηση και την αύξηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής μας επιρροής, με σχέδιο σε κάθε πόλη ανά υγειονομική μονάδα. Διοικητές νοσοκομείων επιδίωξαν να τρομοκρατήσουν για να μη δημοσιοποιείται η άσχημη κατάσταση, όπως στο ΠΑΓΝΗ, όπου προχώρησαν σε δίωξη του σύντροφου πρόεδρου του Σωματείου. Είχαμε σωστή εκτίμηση ότι στο χώρο των υγειονομικών ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βγουν μαζικές κινητοποιήσεις εκτός νοσοκομείου, π.χ. στο υπουργείο. Το γεγονός όμως ότι δεν μπορούσε να γίνει συγκέντρωση δε σημαίνει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Αποφύγαμε τυχοδιωκτικές προτάσεις που γίνονταν για απεργία στην Υγεία, π.χ. ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που σε αυτή τη φάση θα λειτουργούσαν προβοκατόρικα. Προσαρμόσαμε τις μορφές στα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Από τις άλλες δυνάμεις, δράση στο χώρο της υγείας είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στήριξε ενεργά το πλαίσιο και τις δράσεις που βάλαμε, με φανερά προβλήματα στο εσωτερικό τους ως προς την τοποθέτησή τους για τα περιοριστικά μέτρα, τη στάση που θα κρατήσουν στις πρωτοβουλίες μας, όπως αυτή που πήρε η ΚΝΕ στους φοιτητικούς συλλόγους των ιατρικών σχολών για τη συμμετοχή των φοιτητών στη μάχη κατά της πανδημίας. Στους γιατρούς, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν καταψήφιζαν, δεν είχαν καμία συμμετοχή. Στην ΠΟΕΔΗΝ, παραμονή της μέρας δράσης, ενώ υπήρχε απόφαση της Ομοσπονδίας, την πήραν πίσω (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και την μετέφεραν για αργότερα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Είναι αποκαλυπτικό του γενικότερου κλίματος συναίνεσης των αστικών κομμάτων. Η στάση τους μας βοήθησε να έχουμε την πρωτοβουλία και να εκφράσουμε εμείς την αγωνία και τον αναβρασμό στο κλάδο της υγείας. Επίσης βοήθησε η αποφασιστική στάση των δυνάμεών μας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ενάντια στην επέμβαση της αστυνομίας να διαλύσει την εκδήλωση μέσα στο νοσοκομείο.

Το μεγάλο μέτωπο της Υγείας, που για πολύ καιρό με σημειώματα, άρθρα, συνεντεύξεις, πρωτοβουλίες κ.ά. προσπαθήσαμε να ανοίξουμε στο κίνημα και αυτοτελώς ως Κόμμα και να συσπειρώσουμε δυνάμεις, άνοιξε σε όλη την έκτασή του και φανέρωσε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και κυρίως στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες-πρότυπο για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας, των νόμων της αγοράς, της θεωρίας κόστους - οφέλους, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Έδειξε ανάγλυφα τις ευθύνες των αστικών κομμάτων με την πολιτική τους και τα πεπραγμένα τους. Ήταν η μεγαλύτερη επιβεβαίωση των θέσεων του Κόμματος. Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι πολιτική επένδυση για τη συζήτηση και τον προσανατολισμό της πάλης σήμερα και την επόμενη μέρα. Είναι ένα μεγάλο μέτωπο κρίκος για να ανοίξει στην ολότητά της η συζήτηση για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να έρθει ξανά στο προσκήνιο το πολιτικό πρόβλημα.

Θετική ήταν επίσης η μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και την εφοδιαστική αλυσίδα που έγινε στις 15 Απρίλη.

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων προβληματίζεται, αποδέχεται τα αιτήματα και την επιχειρηματολογία μας, ότι τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και η αντιλαϊκή επίθεση, η θύελλα είναι μπροστά. Οι εργαζόμενοι γενικά ήταν πολύ θετικοί απέναντι στις δυνάμεις μας, καταγράφηκε νέος κόσμος που μας προσέγγισε, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε με καλύτερους όρους να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να παρέμβουμε στον κλάδο των σούπερ μάρκετ που είμαστε πάρα πολύ αδύνατοι κομματικά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξακολουθεί να υπάρχει φόβος και ανασφάλεια στους εργαζόμενους, να υπάρχει η αντίληψη ότι «είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δουλειά μας». Η πείρα από τη δεκαετή καπιταλιστική κρίση φαίνεται να επιδρά έντονα στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Ενώ αντιλαμβάνονται ότι τις συνέπειες από την πανδημία σε επίπεδο οικονομίας θα τις επωμιστεί για άλλη μια φορά η εργατική τάξη, ταυτόχρονα υπάρχει ο φόβος της ανεργίας.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα να έχουμε δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, επαφές, να μας γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Στους χώρους όπου είχαμε δυνάμεις ή επαφές η παρέμβασή μας ήταν πιο εύκολη, η κουβέντα άνοιγε καλύτερα.

Επίσης, το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθυνθήκαμε είδε θετικά την πρωτοβουλία αυτή. Μεμονωμένες ήταν οι περιπτώσεις που αντέδρασαν αρνητικά.

Η πείρα από την Πανελλαδική Μέρα Δράσης στο χώρο της Υγείας τροφοδότησε τη μέρα δράσης για το εμπόριο.

Αρκετά εργατικά σωματεία έβγαλαν ανακοινώσεις αλληλεγγύης και μεγάλη συμβολή είχαν σε αρκετές περιοχές και οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών.

Ζητήματα καταστολής και αστυνομικής παρέμβασης υπήρξαν μεμονωμένα.

Από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν έκανε άλλος παρέμβαση ή δήλωση. Ο Τσίπρας, την προηγούμενη μέρα, έκανε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΚΑ και εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, γεγονός που φανερώνει ότι η δουλειά μας έχει επίδραση, τους πιέζει κάτι να κάνουν. Θυμίζουμε ότι από το χώρο του εμπορίου και τα γνωστά εργοδοτικά σωματεία-σφραγίδες ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το μεγάλο μέρος της συνδικαλιστικής του καταγραφής σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Όλα αυτά εκφράζονται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία φέτος δεν πήρε μέρος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και οδήγησε στον καταποντισμό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ρόλο έχει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ξεπληρώνει γραμμάτια και επιτελεί το έργο για το οποίο την συγκρότησαν με το γνωστό «συνέδριο της αστυνομίας» στο Καβούρι. Τις πρώτες μέρες, οι ΠΝΠ που πέρασαν, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα στην εργοδοσία να ξεσαλώσει με τη χρησιμοποίηση της κανονικής άδειας των εργαζομένων, τη μη καταγραφή των αλλαγών του ωραρίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών ως τις 30 Ιούνη, τη μονομερή αλλαγή εργασιακών σχέσεων με ευέλικτα ωράρια, δουλειά από το σπίτι με τηλεργασία, ήταν οι προτάσεις της ΓΣΕΕ. Επανήλθαν με κείμενο που δε διαφέρει ούτε φραστικά από τις κυβερνητικές προτάσεις για «ενέσεις ρευστότητας, ευρωομόλογο στήριξη των επιχειρηματιών, ευελιξία στην εργασία για να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης». Το μέτωπο ενάντια στους εργατοπατέρες πρέπει να ξαναδυναμώσει, αξιοποιώντας και πλευρές που βγήκαν μέσα στην πανδημία, όπως τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης με τα οποία χειραγωγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Στη διαχείριση προγραμμάτων και των ΚΕΚ οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, στα ΕΚ και Ομοσπονδίες στηρίζουν μεγάλο μέρος της πολιτικής ενσωμάτωσης εργαζομένων και της διαμόρφωσης συσχετισμών, όπως αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα για την παρέμβασή μας στις 15 Απρίλη:

Στην Αττική πήραν απόφαση 5 Σωματεία και φτάσαμε σε 179 καταστήματα, 2 αποθήκες και 2 logistics.

Στην Κεντρική Μακεδονία έγινε παρέμβαση σε 130 καταστήματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πήραν απόφαση τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και πήγαμε σε 20 σούπερ μάρκετ.

Στη Δυτική Μακεδονία πήραν απόφαση 4 Σωματεία και πήγαμε σε 10 σούπερ μάρκετ.

Στη Θεσσαλία πήραν απόφαση 4 Σωματεία, πήγαμε σε 35 σούπερ μάρκετ.

Στη Στερεά Ελλάδα πήγαμε σε 24 σούπερ μάρκετ.

Στην Ήπειρο πήγαμε σε 32 σούπερ μάρκετ.

Στη Δυτική Ελλάδα πήραν απόφαση 8 Σωματεία και 3 Εργατικά Κέντρα, ενώ πήγαμε σε 23 καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο πήραν απόφαση 12 Σωματεία και πήγαμε σε 7 σούπερ μάρκετ.

Στην Κρήτη πήραν απόφαση 2 Σωματεία και 2 επιτροπές αγώνα Σωματείων και συνολικά πήγαμε σε 24 χώρους.

Σε σύνολο πήγαμε σε 545 χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ και αποθήκες τροφίμων.

Ακολούθησε η μέρα δράσης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων την Τρίτη 28 Απρίλη με σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά – Δε θα πληρώσουμε ξανά».

Στόχος μας ήταν να υπάρξει κλιμάκωση και στη μορφή και στο περιεχόμενο των αιτημάτων και της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με αποφάσεις των σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτη επιλογή σε αυτή τη φάση τη μορφή της στάσης εργασίας, από δίωρη έως τετράωρη ανάλογα με τη φύση της δουλειάς. Βασικός μας στόχος ήταν να γίνουν γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ο βαθμός δυσκολίας μιας τέτοιας παρέμβασης ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις προηγούμενες δράσεις.

Προβάλλαμε την κατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ και των νόμων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης. Το αίτημα για εισόδημα για όλους. Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κατάργηση των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών από την 1η Μάρτη. Απαλλαγή από τις χρεώσεις για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο τους μήνες της καραντίνας, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατασχέσεων λογαριασμών και διακοπής νερού - ρεύματος για χρέη λαϊκών νοικοκυριών.

Επίσης, προβάλαμε ξανά τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τα αιτήματα για το δημόσιο σύστημα υγείας τα οποία μπορούν να αποκτήσουν καθολική αποδοχή.

 

Για τις Πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις:

Οι εκδηλώσεις στο σύνολό τους ήταν μαχητικές συγκεντρώσεις και είχαν παλμό. Ο απόηχος της πρωτοβουλίας είναι πολύ μεγάλος, δημιούργησε ενθουσιασμό σε ευρύτερο κόσμο που δεν έχει σχέση με το κίνημα ή το Κόμμα, αλλά μας παρακολουθεί, ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων.

Προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων, με θετικά σχόλια για το Κόμμα, για την ικανότητα οργάνωσης, την τόλμη και τη συνειδητή πειθαρχία, ότι ήταν ενέργεια «πολιτικά ευφυής» για τα μηνύματα που πέρασε, της ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική και τον ταυτόχρονο σεβασμό στα απαραίτητα μέτρα προστασίας κ.ά. Δίνεται έτσι κάποια καλύτερη δυνατότητα να απευθυνθούμε πιο πλατιά σε αρκετά τμήματα εργαζομένων, σε συνδικαλιστές, με ατομική δουλειά, χρέωση και καταγραφή. Είναι μεγάλο στοίχημα να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Χρειάζεται να συζητηθεί σε βάθος στις κομματικές οργανώσεις και σε όλες τις κομματικές ομάδες. Να προσανατολίσουμε τις δυνάμεις μας να μάθουν πόση και ποια επίδραση είχε στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές, λαϊκές γειτονιές, σε πρωτοπόρους εργαζόμενους. Να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε την ολομέτωπη ανοιχτή επίθεση, αλλά και την ύπουλη ή προβοκατόρικη. Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ο ταξικός αντίπαλος, η αστική τάξη, τα κόμματά της, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, ο οπορτουνισμός, και θα ανασυνταχθούν, και θα αντεπιτεθούν πολύμορφα. Η θετική και αρνητική πείρα της περιόδου 2010- 2012 είναι πολύτιμη.

 

Για την επόμενη μέρα:

Οι απαιτήσεις της καθοδηγητικής δουλειάς μεγαλώνουν. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες είναι μπροστά μας με την εκδήλωση της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Ήδη η ανεργία έχει εκτοξευτεί πολύ πιο πάνω από το 17% που βρίσκονταν με τα επίσημα μαγειρεμένα στοιχεία πριν την καραντίνα. Στους χώρους δουλειάς έχουν οξυνθεί το σύνολο των προβλημάτων.

Άμεσα να συγκεντρώσουμε με το άνοιγμα πολλών χώρων επικαιροποιημένη εικόνα. Να συνεδριάσουν οι κομματικές ομάδες και να γίνει εκτίμηση της δράσης των κομματικών ομάδων και αναλυτική εκτίμηση των εξελίξεων σε κάθε κλάδο. Αντίστοιχα οι διοικήσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων. Να επανέλθουμε με επικαιροποιημένο πλαίσιο πάλης που να γίνει ψήφισμα για μεγάλο συλλαλητήριο, με αποφάσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων, με την άρση του περιορισμού των δημοσίων συναθροίσεων. Με βάση το σχεδιασμό, αυτό αναμένεται αρχές Ιούνη. Το συλλαλητήριο και άλλες κλαδικές διαμαρτυρίες, που πρέπει να πυκνώσουν και με φυσική παρουσία εργαζομένων, να προετοιμάσει γενική απεργία. Τώρα χρειάζεται να κλιμακώσουμε και στο περιεχόμενο της αντιπαράθεσης.

Ξεχωριστός σχεδιασμός για την επιτροπή του ΠΑΜΕ κατά των πλειστηριασμών και πρώτη παρέμβαση και πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφεία. Είναι κρίσιμο να έχουμε πάλι την πρωτοβουλία.

Να γίνει στο Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά, καθώς και σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα, συζήτηση για τη συγκρότηση συντονιστικών, επιτροπών σωματείων και φορέων ή επιτροπών αγώνα όπου αυτό δεν είναι δυνατό, σε γειτονιές για την οργάνωση της πάλης, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης. Η σημερινή κατάσταση από την άποψη των κρατικών υποδομών δεν είναι όπως το 2011, έχουν συγκροτηθεί εκτεταμένα δίκτυα σίτισης από τους δήμους και τις περιφέρεις στα σχολεία, που τότε δεν υπήρχαν ή ήταν περιορισμένα. Γρήγορα, χωρίς αναβλητικότητα, πρέπει να σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας με το άνοιγμα σχολείων, την επαναλειτουργία υπηρεσιών για να έχουμε άμεση ζωντανή εικόνα από την κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να επιταχύνουμε τη δημιουργία μορφών οργάνωσης που έχουμε συζητήσει και σε εδαφικό επίπεδο.

Συνέχεια στο μέτωπο της υγείας. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο κορονοϊός θα μας ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου βρεθεί εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία. Να επαναφέρουμε με σχεδιασμό πιο μαζικά και πλατιά την πρότασή μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας, εμπλουτισμένη με όσα έβγαλε η ζωή αυτό το διάστημα.

Να προετοιμαστεί η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ που αναβλήθηκε, σε κατάλληλο χρόνο και χώρο το επόμενο διάστημα.

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με κεντρικό σύνθημα να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση των καπιταλιστών. Να μας δώσει τη δυνατότητα να συντονίσουμε τη δράση μας και να αποκτήσουμε δεσμούς με περισσότερες οργανώσεις, να δώσουμε συνέχεια στην επαφή μας και την κοινή δράση, όπως με τις οργανώσεις της Γαλλίας για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης τους προηγούμενους μήνες. Δυνατότητες υπάρχουν και από Ιταλία, Ισπανία, χώρες που επλήγησαν βαριά από την πανδημία.

 

2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΒΕ

Το Κόμμα παρενέβη έγκαιρα για την κατάσταση που επικρατεί στα πιο λαϊκά τμήματα των αυτοαπασχολούμενων. Από την πρώτη στιγμή διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων για την ουσιαστική στήριξή τους στις σημερινές συνθήκες, προωθήθηκαν αιτήματα και διεκδικήσεις μαζικών φορέων αυτοαπασχολούμενων στη βουλή, κυκλοφόρησε κάλεσμα του Τμήματος της ΚΕ που βοήθησε επίσης την παρέμβαση των δυνάμεών μας.

Σε θετική κατεύθυνση ήταν και η δράση που ανέπτυξαν ορισμένα σωματεία και ομοσπονδίες που πλειοψηφούν οι δυνάμεις μας, κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο, καθώς έγινε προσπάθεια να υπάρχει επαφή με τα μέλη των ΔΣ, να παρέμβουν με ανακοινώσεις στη βάση των κατευθύνσεων. Επίσης προγραμματίστηκαν ορισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, π.χ. παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών από την ΟΒΣΑ και την Ομοσπονδία Ξύλου, σε δήμους, τη μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία στις 7 Απρίλη, όπως και στην αντίστοιχη για το εμπόριο στις 15 Απρίλη, στις 28 Απρίλη (11 Ενώσεις και 9 κλαδικά, καθώς και 3 επιτροπές αγώνα στην Αττική), η οργανωμένη συμμετοχή των σωματείων στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, κυρίως στην Αττική, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή 4 σωματείων που μειοψηφούμε. Είναι ποιοτικό στοιχείο το ότι το κοινό ψήφισμα πάλης σωματείων, που προωθεί η ΟΒΣΑ, το έχουν ήδη υπογράψει 6 σωματεία, στα ΔΣ των οποίων μειοψηφούμε. Ωστόσο πρέπει να εκτιμήσουμε ότι η εμβέλεια της παρέμβασής μας, εξαιρώντας σε ένα βαθμό την Αττική, παραμένει ακόμα πίσω από τις ανάγκες. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σε μικρό αριθμό αυτοαπασχολούμενων, ενώ περιορισμένα σχεδιάζουμε την παρέμβασή μας εκεί που οι δυνάμεις μας είναι μειοψηφία στο κίνημα. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς υπάρχει έδαφος, η ανησυχία και ο προβληματισμός παραμένει έντονος στη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

Το αντίστοιχο Τμήμα της ΚΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις οφείλουν να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις αυτή την περίοδο. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολούμενων –χωρίς ή με περιορισμένο προσωπικό– είναι καθολική στην πλειονότητα των κλάδων, με περιορισμένες εξαιρέσεις. Πέραν των άμεσων συνεπειών (οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης που εστιάζουν κυρίως στην αναστολή των άμεσων υποχρεώσεων), η «επόμενη μέρα», όπως όλα δείχνουν, θα συνοδευτεί με αύξηση χρεών, περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, ιδίως σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, αλλά και αυξανόμενη πίεση από τράπεζες, ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες παρόχους, προμηθευτές κλπ. Διαμορφώνονται ορισμένες νέες συνθήκες, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη στην παρέμβασή μας. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ότι η πορεία της αυτοαπασχόλησης είναι συνάρτηση της γενικότερης πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και ότι ειδικά σε συνθήκες κρίσης δυσχεραίνουν οι όροι αναπαραγωγής της.

Με βάση τα παραπάνω χρειάζεται να εξασφαλιστεί η καθοδηγητική στήριξη των δυνάμεών μας, να υλοποιηθούν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα που έχουμε αποφασίσει, ώστε να βελτιωθεί η παρέμβασή μας στους κλάδους που ιεραρχούμε, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές. Να εξοπλιστούν οι δυνάμεις μας ώστε να ανταπεξέλθουν στη συνθετότητα της διαπάλης, ενάντια στη γραμμή της εθνικής ομοψυχίας που μπορεί να εμπεδώνεται και με υλικούς όρους σε αυτά τα στρώματα (βλ. οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που προωθεί η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα).

Απαιτείται καταρχήν να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες των δυνάμεών μας στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Να προωθηθούν πιο αποφασιστικά αιτήματα που σχετίζονται με τη μείωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων (επανένταξη σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης μέχρι το Σεπτέμβρη) και με την παραγραφή τμήματος των χρεών (σε εφορία, ατομική ασφάλιση, τράπεζες, ΔΕΗ κλπ.), ανοίγοντας από τώρα μέτωπο στην ενίσχυση των αντιλαϊκών πολιτικών που βρίσκονται προ των πυλών. Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ειδικά στο μέτωπο των κατασχέσεων, για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Να αξιοποιηθεί η πείρα της περιόδου, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των λαϊκών στρωμάτων από την πανδημία, γενικά για τις θέσεις μας στο μέτωπο της υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά τις αντιφατικές απόψεις που καταγράφονται σε αυτά τα στρώματα, κάτω από την παρέμβασή μας, μπορεί να δυναμώνει σε ορισμένα τμήματα ο προβληματισμός. Με βάση τα παραπάνω κι επιδιώκοντας να γίνει ένα διακριτό βήμα στην άνοδο των αγωνιστικών διεργασιών στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, να στηρίξουμε την οργάνωση με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ πλατιάς Πανελλαδικής Σύσκεψης ομοσπονδιών και σωματείων, πιθανά τον Ιούνη.

Γενικά χρειάζεται να δυναμώσει η διαφώτιση, αναδεικνύοντας τα όρια της πολιτικής του αστικού κράτους και των διάφορων μορφών διαχείρισης, ότι αυτή υπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι αυτές των αυτοαπασχολούμενων, γενικά των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Να φωτιστούν τα αδιέξοδα που βιώνουν οι ίδιοι ως αποτέλεσμα των αντιφάσεων, του ανταγωνισμού, γενικά των νομοτελειών που χαρακτηρίζουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αξιοποιώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται ανά κλάδο (π.χ. τουρισμός, εμπόριο). Να προβληθεί η αναγκαιότητα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος ως της μόνης που μπορεί να δώσει οριστική διέξοδο στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους, σε αντίθεση με το δρόμο της ατομικής λύσης και ευθύνης που χαρακτηρίζει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

 

3. ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Έγινε προσπάθεια αξιοποίησης του κλίματος δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης σε επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι (ιδιαίτερα δικηγόρους και μηχανικούς) λόγω:

– της μη ένταξης στη ρύθμιση για τα 800 ευρώ τον Απρίλη,

– του εμπαιγμού και των πρακτικών δυσκολιών του επιδόματος κατάρτισης από ΚΕΚ,

– των δυσμενών όρων τηλεργασίας (εντατικοποίηση, ωράρια κλπ.),

– της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα.

Στην πραγματικότητα παρουσιαστήκαμε ως η βασική δύναμη αντίστασης με ανακοινώσεις και συμβολικές παραστάσεις (απ’ τις πρώτες μέρες μετά τους περιορισμούς κυκλοφορίας) κι ενώ οι διοικήσεις των επιστημονικών φορέων δε σηκώνουν τη σημαία των διεκδικήσεων (ΤΕΕ, ΔΣΑ κλπ.). Συμβάλλουμε στην προετοιμασία συνέντευξης Τύπου και κινητοποίησης των Επιτροπών Αγώνα, καθώς και θεματικές παρεμβάσεις στο επιστημονικό επίπεδο (π.χ. Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ηλεκτρονική απονομή δικαιοσύνης).

 

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέχρι στιγμής τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν εμφανιστεί στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, των νωπών οπωροκηπευτικών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, υπήρξε τάση αισχροκέρδειας κυρίως στα κηπευτικά, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του μεριδίου των σούπερ μάρκετ και των εμπόρων στο σύνολο της λιανικής πώλησης έναντι αυτού των παραγωγών λαϊκών αγορών. Μεγάλη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε και σε πορτοκάλια - λεμόνια, ένα μέρος της οποίας καρπώθηκαν οι παραγωγοί τους.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται μια παρακολούθηση για το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα: Είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα με τη διάθεση ορισμένων προϊόντων (π.χ. καρπούζια, πεπόνια και άλλα οπωροκηπευτικά που προορίζονται για εξαγωγή).

Οι πιέσεις που δέχονται οι αιγοπροβατοτρόφοι για την τιμή στο γάλα από τους γαλακτοβιομήχανους αναμένεται να ενταθούν καθώς η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνουν κατά 75 ημέρες τις επιταγές πληρωμής. Έχουν ήδη εμφανιστεί τέτοιες διαθέσεις από μικρές βιομηχανίες σε Δωδεκάνησα και Ηλεία.

Όσο επίσης υπάρχουν οι απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού, δεν μπορούν να έρθουν εργάτες γης σε Μακεδονία και Θεσσαλία που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και προέρχονται κυρίως από Αλβανία και Βουλγαρία, αφού έκλεισαν τα σύνορα.

Η κυβέρνηση δέχεται πίεση και από τη δική μας παρέμβαση και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για ενίσχυση ορισμένων κλάδων, ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων και των παραγωγών κηπευτικών και λαϊκών αγορών. Μέχρι στιγμής, ενώ έχει καλύψει με μέτρα ενίσχυσης σχεδόν στο σύνολό τους τα τμήματα του βιομηχανικού αλλά και εμπορικού κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία της πρωτογενούς παραγωγής, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης των αγροτών. Έδωσε ψίχουλα στους ανθοκαλλιεργητές και παράκτιους ψαράδες, ενώ έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω μεγάλης μείωσης των εξαγωγών προς Ιταλία και αδρανοποίηση του κλάδου της μαζικής εστίασης.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση προχώρησε με δυσκολίες η δράση του Κόμματος στο χώρο της αγροτιάς. Βγήκε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος της ΚΕ κι έγιναν ερωτήσεις στη βουλή (2) και στο ευρωκοινοβούλιο (2) για τα προβλήματα των πληττόμενων κλάδων (αιγοπροβατοτρόφοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, κηπευτικών), αλλά και για τη μη ένταξη της πλειονότητας των παράκτιων αλιέων στις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το κίνημα, ο προσανατολισμός που δόθηκε να μην υπάρξει σιωπητήριο και αναστολή της συνδικαλιστικής δράσης είχε απήχηση στις περιπτώσεις που δουλεύτηκε από τις δυνάμεις μας. Υπήρξε συμφωνία και από τους συνεργαζόμενους με τον προσανατολισμό να μη μείνουμε σιωπηλοί.

Ορισμένοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι που δεν είναι στην ΠΕΜ φαίνεται ότι υιοθέτησαν ορισμένα από τα αιτήματα, ενώ αποκτήθηκαν επαφές και με αλιείς στην Κρήτη και με παραγωγούς λαϊκών σε όλη την Ελλάδα.

Η ΠΕΜ αλλά και πολλές ΟΑΣ και ΑΣ έβγαλαν ανακοινώσεις που καλούσαν σε διεκδίκηση με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης για τα οξυμένα προβλήματα γεωργών - κτηνοτρόφων και για τα προβλήματα του συστήματος υγείας και πολύμορφες παρεμβάσεις.

Από τη συμμετοχή φαίνεται ότι αρχικά υπήρξε ένα μούδιασμα σε επίπεδο μελών ΔΣ ΑΣ και ΟΑΣ και μια δυσκολία συμμετοχής ενός κόσμου μας που γενικά παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις. Φαίνεται όμως ότι, όπου υπήρξε επιμονή και καθοδηγητική στήριξη από τα όργανα, ξεπεράστηκε σε ένα βαθμό και αναπτύχθηκε μαζική δράση εκτός από την έκδοση ανακοινώσεων.

Υπάρχει προσανατολισμός αξιοποίησης της δυνατότητας για καλύτερη παρέμβαση και δραστηριοποίηση δυνάμεων σε αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμους και με αγωνιστικές διεκδικήσεις.

 

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Από την αρχή της περιόδου, δόθηκε ο προσανατολισμός στις δυνάμεις μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα να έρθουν σε επαφή με το σύνολο των γυναικών που συσπειρώνονται στους Συλλόγους/Ομάδες (Σ/Ο) της ΟΓΕ. Επιδιώχθηκε από τη πρώτη στιγμή να περάσει το μήνυμα στις γυναίκες ότι η δράση της ΟΓΕ όχι μόνο δεν αναστέλλεται, αλλά συνεχίζεται κι εντείνεται στις νέες συνθήκες. Εξασφαλίστηκε η συνεδρίαση του προεδρείου της ΟΓΕ (2 φορές αυτό το διάστημα), παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για να οργανωθεί καλύτερα η παρέμβαση των Σ/Ο, να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση με βάση την πείρα που συγκεντρώθηκε από τη δράση της συγκεκριμένης περιόδου.

Το προηγούμενο διάστημα, αναπτύχθηκαν δράσεις αλληλεγγύης από τους Σ/Ο στις γειτονιές με τρικάκια που πετάχτηκαν έξω από σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, οι Σ/Ο της ΟΓΕ πανελλαδικά συμμετείχαν σε παρεμβάσεις- κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ σε 44 νοσοκομεία και σε 34 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΥ, ΤΟΜΥ), με το μεγαλύτερο όγκο να συγκεντρώνεται στην Αττική. Αντίστοιχα, τη μέρα πανελλαδικής δράσης των σωματείων εμποροϋπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ οι Σ/Ο συμμετείχαν σε 233 χώρους. Σε αυτές τις δράσεις αξιοποιήθηκαν οι ανακοινώσεις της ΟΓΕ, αφίσα, πικέτες, βίντεο και σποτ συλλόγων.

Η πείρα που συγκεντρώθηκε από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε χώρους υγείας διαμόρφωσε την υποδομή ώστε να είναι πιο μαζική και μαχητική η συμμετοχή των Σ/Ο της ΟΓΕ στις κινητοποιήσεις στα σούπερ μάρκετ. Αναδείχτηκε ότι με υπομονή, επιμονή, πολύπλευρη καθοδηγητική στήριξη μπορεί να ξεπεραστεί ο φόβος και το μούδιασμα που εκφράστηκε από συντρόφισσες, χρεωμένες στα ΔΣ των Σ/Ο, για τη συμβολή τους στη δράση του Κόμματος και του κινήματος. Ταυτόχρονα, έγιναν διορθωτικές κινήσεις στη δεύτερη αγωνιστική παρέμβαση (15 Απρίλη) από ορισμένα Γραφεία Περιοχής ώστε να εκφραστεί στην κινητοποίηση η απόφαση συμμετοχής των ΔΣ των Σ/Ο της ΟΓΕ.

Σε ορισμένες περιοχές, η δράση των Σ/Ο εμπλουτίστηκε με πρωτόβουλο πνεύμα από τα γυναικεία κομματικά στελέχη που είναι χρεωμένα στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα (συγκεντρώθηκαν ζωγραφιές παιδιών και παραδόθηκαν σε υγειονομικούς, σε γηροκομεία). Αναδείχτηκαν οι δυνατότητες να ενισχύσουμε τους δεσμούς με νέες μητέρες και με υγειονομικούς, εργαζόμενες στους χώρους πρόνοιας μέσα από ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης.

Η ΟΓΕ, ενόψει της 28ης Απρίλη, μέρας πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους, επεδίωξε να έρθει σε επικοινωνία με τις εμποροϋπαλλήλους και τις ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Αττική, που είχαν δώσει κάρτα γνωριμίας τους προηγούμενους μήνες. Στα πλαίσια των αγωνιστικών δράσεων αλληλεγγύης σχεδιάζεται παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εργασίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες μετά το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων στις μαιευτικές κλινικές, αλλά και με τα επιδόματα κυοφορίας, λοχείας.

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο για την αυτομόρφωση των γυναικών κομματικών στελεχών και μελών. Υπάρχουν σκέψεις από ορισμένες ΤΟ να οργανώσουν αυτή την περίοδο διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις με τις δύο πρόσφατες εκδόσεις του Τμήματος της ΚΕ. Αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και στην ΚΝΕ, με διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης της Επιτροπής του ΚΣ που κυκλοφόρησε ως ένθετο στον Οδηγητή του Μάρτη. Βάρος χρειάζεται να δοθεί στην ένταση της ιδεολογικής - πολιτικής δουλειάς, γιατί μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του κλίματος φόβου που επιδρά σε μεγαλύτερο βαθμό στη συνείδηση, στη σκέψη, στη στάση των γυναικών που μας ενδιαφέρουν κοινωνικοταξικά, όπως και των μειωμένων απαιτήσεων.

 

6. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ)

Στο επίκεντρο της παρέμβασής μας βρέθηκε η διεκδίκηση των όρων για όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική στήριξη των σχολείων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών για να ασκήσουν όσο καλύτερα γίνεται το εκπαιδευτικό τους έργο.

Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των εκπαιδευτικών δομών, αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, κυρίως από την άποψη της ουσιαστικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όμως, ακόμα και με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας στις αρχές Απρίλη, περίπου ένα 25% των μαθητών δεν είχαν εγγραφεί στις διαδικασίες τηλεκπαίδευσης.

Εμβληματική κυβερνητική παρέμβαση μέσα στις μέρες της πανδημίας είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την παιδεία που αφορά όλες τις βαθμίδες, επικεντρώνει σε ζητήματα προώθησης νέων δεξιοτήτων στα σχολεία, σε παραπέρα αλλαγές στο Λύκειο, θέτει ηλικιακά και άλλα εμπόδια στην εγγραφή σε ΕΠΑΛ, χειροτερεύει την αναλογία μαθητών ανά τάξη κ.ά.

Η διεκδίκηση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου συνδυάστηκε, σε σωματεία που έχουμε την πλειοψηφία αλλά και από πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς, με την αναζήτηση μορφών επαφής με τα παιδιά, με τις οικογένειες τους. Ορθά μπήκαμε μπροστά στους εκπαιδευτικούς με αυτή τη γραμμή. Η στάση μας είχε ευρύτερη αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς και από τους γονείς.

Με αυτή την κατεύθυνση πήραμε πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών στο επίπεδο του μαζικού κινήματος σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ΔΕΠ. Οργανώσαμε την πρώτη κινητοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης. Στηρίξαμε κινητοποιήσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου το θετικό είναι πως ευρύτερος κόσμος απευθύνθηκε στο κλαδικό σωματείο.

Επίσης, καταθέσαμε 15 ερωτήσεις για τα όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ενώ βοήθησαν αρκετά και είχαν ευρύτερη αποδοχή οι παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ για τα ζητήματα της εκπαίδευσης στη βουλή, αλλά και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το νομοσχέδιο τη Μεγάλη εβδομάδα.

Στους μαθητές, με επίκεντρο τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας οργανώνεται η αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σε συνέχεια της παρέμβασής μας για τους όρους εκπαίδευσης, καθορισμό ημερομηνίας πανελλαδικών κ.ά. Από την πείρα των οργανώσεων της ΚΝΕ φαίνεται ότι ο προβληματισμός των μαθητών αγγίζει γενικότερα ζητήματα, όπως διαχείριση της πανδημίας, ανταγωνισμοί κρατών κ.ά. Σε αυτή τη βάση χρειάζεται να ενισχυθεί το περιεχόμενο παρέμβασης της ΚΝΕ στους μαθητές το επόμενο διάστημα.

Στο φοιτητικό κίνημα, οι δυνάμεις μας –παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις κλειστές σχολές– έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με διεκδικήσεις για ζητήματα σπουδών, υγιεινής, συμβολή φοιτητών ιατρικής, εστίες, πρακτικές κ.ά. Ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις γύρω από τα ζητήματα της επιστήμης και της πολιτικής αντιπαράθεσης που οργανώθηκαν από Συλλόγους Φοιτητών που είμαστε πρώτη δύναμη και από οργανώσεις της ΚΝΕ και είχαν μεγάλη συμμετοχή.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί, στις συνθήκες που προέκυψαν μέσα στην πανδημία, η ένταση προσπαθειών άλλων δυνάμεων και ΜΜΕ για «ηλεκτρονικές διαδικασίες» στο φοιτητικό κίνημα.

Θετική είναι η πείρα από το Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής που η δράση του αυτή την περίοδο τον κατοχύρωσε σε ευρύτερες δυνάμεις. Πείρα που δε γενικεύεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και χρειάζεται καθοδηγητική στήριξη από τα κομματικά όργανα.

Η κυβέρνηση, ήδη μέσα από τις τοποθετήσεις της υπουργού Παιδείας για την τηλεκπαίδευση, ότι είναι «παρακαταθήκη για το μέλλον», ανοίγει μια συζήτηση για ενδεχόμενη μη κάλυψη κενών, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για τα σχολεία.

Απέναντί μας, επίσης, έχουμε τη συζήτηση και ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Το περιεχόμενό του μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε πιο ολοκληρωμένα την υπεροχή της δικής μας αντίληψης για την κοινωνία, για το σχολείο, για τα ΑΕΙ.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να προβάλλουμε αιτήματα για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των μαθημάτων, την αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών και τώρα και κυρίως στο άνοιγμα των σχολείων, τα ζητήματα της ψυχοκοινωνικής στήριξης, της οργανωμένης κρατικής παρέμβασης για ζητήματα ελεύθερου χρόνου, διακοπών - κατασκηνώσεων για παιδιά.

Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για την οργάνωση μορφών αλληλεγγύης στους χώρους της εκπαίδευσης, προσδιορίζοντας μορφές, με επεξεργασία αιτημάτων, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα πείρα (λαϊκά φροντιστήρια κ.ά.).

 

7. ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Οι κλάδοι των καλλιτεχνών συγκαταλέγονται σε αυτούς που δέχτηκαν σφοδρό εργασιακό και οικονομικό πλήγμα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, με τάση σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης στην επόμενη φάση.

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας οι δυνάμεις μας ανέπτυξαν πρωτοβουλίες γύρω από τα προβλήματα κάθε κλάδου μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών με αναπροσαρμογή αιτημάτων και πολύμορφη δράση που περιλάμβανε ανακοινώσεις, συμβολικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης για ανασφάλιστους και άνεργους, συγκέντρωση 2.500 υπογραφών κ.ά. Κάποιες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και στις 
ιδιωτικές σχολές θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, με αφορμή τα προβλήματα των σπουδαστών (τηλεκπαίδευση, δίδακτρα, εξετάσεις).

Με βάση όλη αυτή τη δράση κατατέθηκαν τέσσερις ερωτήσεις και έγινε τοποθέτηση του ΓΓ του Κόμματος στη βουλή. Σημαντική επιτυχία ήταν η συγκέντρωση περισσότερων από 1000 υπογραφών καλλιτεχνών, ορισμένοι από τους οποίους συντάχτηκαν για πρώτη φορά με το Κόμμα ή προέρχονταν από άλλους πολιτικούς χώρους. Πλουσιότερες και καλύτερα οργανωμένες θα μπορούσαν να είναι οι πολιτιστικές προτάσεις και δράσεις μας το διάστημα του εγκλεισμού. Μεγάλη απήχηση είχαν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ.

Το κύρος του Κόμματος ανέβηκε στο χώρο, ενώ αντίστοιχα των άλλων πολιτικών δυνάμεων και των παρατάξεών τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μειώθηκε, γεγονός που τις υποχρέωσε –τουλάχιστον αρχικά– να μας ακολουθήσουν σε πλαίσια και πρωτοβουλίες. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η απόγνωση μπροστά στη ζοφερή κατάσταση και προοπτική του κλάδου ή και η πίεση από μεγαλοπαραγωγούς και εργοδότες επιδρούν στη συνείδηση ακόμη και καλλιτεχνών που βρίσκονται στον περίγυρό μας.

Έτσι διαπιστώνονται πολλές συγχύσεις –όπως η υιοθέτηση πλευρών της κυβερνητικής προπαγάνδας, η εμφάνιση καιροσκοπικής συμπεριφοράς με στήριξη κάθε δράσης που μοιάζει με σανίδα σωτηρίας από όπου κι αν προέρχεται, η εκδήλωση επιθετικής στάσης απέναντι στους άλλους εργαζόμενους που δήθεν δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της καλλιτεχνικής εργασίας– όπως και φαινόμενα ηττοπάθειας και απομόνωσης.

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τον πολιτισμό της επόμενης περιόδου θα διαιωνίσουν και θα οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο, καθώς κύριο στόχο τους έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου μέσα από την αναδιάρθρωση του τομέα με εντατική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των νέων τρόπων διαδικτυακής πρόσβασης στο καλλιτεχνικό έργο, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Ο πολιτισμός και ευρύτερα η ψυχαγωγία φαίνεται ότι προκρίνονται ως κατάλληλα εργαλεία που θα κάνουν πιο εύκολα αποδεκτή σε πλατιά λαϊκά στρώματα την απότομη διεύρυνση ενός γενικότερου ψηφιακού μετασχηματισμού, αναγκαίου για τη διάσωση και ανάκαμψη της κερδοφορίας από την κρίση, ένα μετασχηματισμό που θα απλώνεται από την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, την τηλεϊατρική, το εμπόριο ως το συνδικαλισμό, τη δράση του κινήματος και κάθε ζωντανή και αναντικατάστατη ανθρώπινη συναναστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά, για να μην αποκαλυφθεί στους καλλιτέχνες, προσπαθεί να αποσιωπήσει την ένθερμη υποστήριξή του σε αυτή τη γραμμή, που αποτελεί άλλωστε και κατεύθυνση της ΕΕ για τον πολιτισμό από την προηγούμενη κρίση.

Χωρίς να υποτιμούμε το ότι οι ευνοϊκοί για τις δυνάμεις μας συσχετισμοί στο μαζικό κίνημα μπορούν από στιγμή σε στιγμή να αλλάξουν, όχι μόνο κάτω από την επίμονη όψιμα παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την επίδραση των μεγάλων δυσκολιών επιβίωσης στη συνείδηση των καλλιτεχνών, συνεχίζουμε και διευρύνουμε με δυναμισμό τη μαζική, πολιτική και ιδεολογική μας παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα.

Χρειάζεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, προσαρμόζοντας τα αιτήματα και επεκτείνοντας τη διεκδίκηση και την αγωνιστική δραστηριότητα στις νέες συνθήκες όπου θα οξύνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας και θα διογκώνεται η ανέχεια και η ανεργία των καλλιτεχνών. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας προς τα πιο αδύναμα οικονομικά τμήματά τους. Αντίστοιχα βελτιώνουμε την παρέμβασή μας στο χώρο των φοιτητών - σπουδαστών με αφορμή τα προβλήματα στις σπουδές και τη διαβίωση. Προετοιμαζόμαστε για εκλογές τον Νοέμβρη στο ΣΕΗ και το Εικαστικό Επιμελητήριο που αναβλήθηκαν.

Προχωρούμε σε νέες πρωτοβουλίες συσπείρωσης των καλλιτεχνών γύρω από την πολιτική μας, καλώντας τους να δημιουργήσουν έργο εμπνευσμένο από την πρωτόγνωρη κατάσταση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνθήκες επιδημίας με πνεύμα αγωνιστικό, μαχητικό, συλλογικό για να μην επικρατήσει κλίμα φόβου, απελπισίας, πανικού, παραίτησης. Εντείνουμε την πολιτιστική μας παρέμβαση με έργα που αναδείχνουν τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής πραγματικότητας και τονώνουν την πεποίθηση για την ιστορικότητα και την περατότητά της με αφορμή και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν. Ενισχύουμε την αυτοτελή πολιτική και ιδεολογική μας δουλειά αναδείχνοντας την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού μέσα και από την ιδιαίτερη εμπειρία των καλλιτεχνών, όπως η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για ακόμη πιο στυγνή εκμετάλλευση αντί για απελευθέρωση των ανθρώπων από το μόχθο.

 

8. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Μια ορισμένη προσπάθεια έγινε αυτό το διάστημα και στο χώρο του αθλητισμού και με ερωτήσεις στη βουλή και με μάζεμα υπογραφών από αθλητές και αθλήτριες, καθώς και από άλλους αθλητικούς παράγοντες. Ήταν ένα θετικό βήμα, δείχνοντας όμως ταυτόχρονα και την αδύνατη σχέση που έχουν οι Κομματικές Οργανώσεις μας με το σωματειακό αθλητισμό.

 

Ε. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

1. ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Η εφημερίδα έκανε γρήγορη προσαρμογή στη δουλειά σε συνθήκες πανδημίας. Αναπροσάρμοσε την ύλη της, τη θεματολογία της, αλλά και τη λειτουργία της, παρ’ όλους τους περιορισμούς που μπήκαν, εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας, με μείωση του προσωπικού που δούλευε από τα γραφεία της εφημερίδας, με ορισμένους εργαζόμενους να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αντικειμενικά, ένα βάρος έπεσε σε λιγότερους συντρόφους, που όμως παρ’ όλες τις αδυναμίες ανταποκρίθηκαν.

Αντικειμενικά ανέβηκαν οι απαιτήσεις από τη δουλειά της εφημερίδας, έγινε ακόμα περισσότερο κατανοητό ευρύτερα σε μέλη και στελέχη του Κόμματος το τι σημαίνει «παίρνουμε γραμμή από τον Ριζοσπάστη», τι σημαίνει καθημερινός καθοδηγητής σε συνθήκες που δεν είναι δυνατή η καθημερινή παρουσία σε γραφεία, οι ατομικές συνεργασίες κλπ. Συνειδητοποιώντας αυτή την ευθύνη, η Συντακτική Επιτροπή προσπάθησε να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε, παρά υπαρκτές ελλείψεις και αδυναμίες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Σημαντικό στοιχείο της περιόδου είναι η αυξημένη προσφορά αρθρογραφίας από στελέχη του Κόμματος, φίλους, συνεργαζόμενους και οπαδούς. Είναι θετικό ότι ο τόνος δόθηκε και από μέλη της ΚΕ, του ΠΓ, το ΓΓ του Κόμματος. Η διαδικασία αυτή λειτουργεί τροφοδοτεί μια προσπάθεια αξιοποίησης, κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον για την εφημερίδα. Είναι από αυτά τα θετικά στοιχεία που πρέπει να κρατηθούν και το επόμενο διάστημα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως έγινε κατορθωτό σε αυτές τις συνθήκες να συγκρατηθεί η κυκλοφορία της εφημερίδας.

Με τη σχετική άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί με θετικά αποτελέσματα. Να επιμείνουμε στους συνδρομητές από την ΚΝΕ.

Γενικά αναβαθμίστηκε η εφημερίδα ως μέσο επικοινωνίας και επαφής με έναν περίγυρο, φίλους και οπαδούς. Χρειάζεται να δούμε κάπως καλύτερα μια σειρά ποιοτικά στοιχεία, με βάση αυτά που είχαμε συζητήσει και μπροστά στην καμπάνια.

Οι δυνατότητες που φανερώνονται απ’ όλη αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να δημιουργήσουν κανέναν εφησυχασμό, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει ανοδική τάση.

 

2. Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Η αναγκαία προσαρμογή του σχεδιασμού πήρε υπόψη την αναβαθμισμένη αστική παρέμβαση που ξεδιπλώνεται στο έδαφος της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης. Το κύριο βάρος δόθηκε:

– Στην επεξεργασία και στην αντιπαράθεση με τη βεντάλια ζητημάτων που εστιάζει η κυβερνητική παρέμβαση στις νέες συνθήκες (εμπιστοσύνη στο κράτος που εκφράζει το «δημόσιο συμφέρον», «εθνική ομοψυχία», «νέα κοινωνική ταυτότητα» κλπ.), καθώς και η σοσιαλδημοκρατική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (με την αναφορά για χρεοκοπία νεοφιλελευθερισμού και τον ισχυρισμό ότι η μεγάλη αύξηση της κρατικής παρέμβασης έχει προοδευτικό χαρακτήρα κλπ.).

– Στην προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού μέσα και απ’ τα μεγάλα οξυμένα προβλήματα (ανεργία, συστήματα υγείας κλπ.) και αξιοποιώντας τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν στα μάτια των λαών τα λίκνα του καπιταλισμού ΗΠΑ και ΕΕ. Στην ανάδειξη ότι το πραγματικά νέο είναι ο κεντρικός σχεδιασμός ως κοινωνική σχέση για την κατανομή του εργατικού δυναμικού και τη χρησιμοποίηση των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικά καθορισμένους στόχους για τη λαϊκή ευημερία.

– Στην κατανόηση των οικονομικών εξελίξεων διεθνώς και στην Ελλάδα, του χαρακτήρα της νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, καθώς και της σχετικής πολιτικής αντιπαράθεσης (σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ).

– Σε ζητήματα περιορισμού αστικού δημοκρατικών ελευθεριών, της συνδικαλιστικής - πολιτικής δράσης και της απεργίας μέσα και απ’ τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (σε συνεργασία με το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ).

Θετική πείρα προέκυψε απ’ την οργάνωση 2 διατμηματικών συσκέψεων (στις 11 Μάρτη και 10 Απρίλη) για τη συνθετική επεξεργασία και διαμόρφωση του περιεχομένου σχετικών κομματικών ανακοινώσεων που πρέπει να συνεχιστεί.

Με βάση αυτό το περιεχόμενο εστιάσαμε:

α) Στην αντιπαράθεση με την αστική παρέμβαση, με σχετικές επεξεργασίες και αρθρογραφία και στην κωδικοποίηση της διαπάλης, όπως εκφράζεται συγκεκριμένα σε διάφορους χώρους με τη συμβολή των ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΚΟΑ.

β) Στην προσαρμογή του σχεδιασμού για το γιορτασμό των «150 χρόνων Λένιν» με βασικό άξονα ότι ο σοσιαλισμός αποτελεί την απάντηση για τον 21ο αιώνα και αφετηρία σχετική Ανακοίνωση της ΚΕ, προβολή σχετικών παλιών και νέων εκδόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί βάρος και στην αποκάλυψη ότι το παλιό, το αντιδραστικό, μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές σύγχρονες μορφές (π.χ. ενίσχυση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του αστικού κράτους).

γ) Σε διαδικτυακές θεματικές βιβλιοπαρουσιάσεις της Σύγχρονης Εποχής, που συνοδεύονται με «εκπτωτικά πακέτα» και προβάλλουν συνοπτικά ιστορικά και θεωρητικά συμπεράσματα συνδυασμένα με επίκαιρα μηνύματα. Ήδη ολοκληρώθηκε ο α´ κύκλος (για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, για την ιστορική πείρα του ΚΚΕ στη δικτατορία του 1967 κλπ.).

δ) Στην αξιοποίηση νέων εκδόσεων και ηλεκτρονικών εκδόσεων (e-book). Θετική πείρα έχουμε από την εγγραφή νέων συνδρομητών. Χάρη στην αξιοποίηση των διαδικτυακών πωλήσεων έχουμε στο τετράμηνο αύξηση (σε ποσότητες και αξία) στην αγορά βιβλίων.

ε) Στην κυκλοφορία και αξιοποίηση του 2ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ με αφιερώματα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα «150 χρόνια Λένιν». Θετική κρίνεται η αύξηση των συνδρομητών στους.

στ) Στη βοήθεια στη σχετική δουλειά της ΚΝΕ (αρθρογραφία, καμπάνια ΚΟΜΕΠ, βίντεο για τα «150 χρόνια Λένιν», συζητήσεις/poadcast κλπ.), ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι υπάρχουσες επεξεργασίες και εκδόσεις και να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα εστιάζει κυρίως στη σύνθετη επεξεργασία των εξελίξεων και στην αναβάθμιση της διαπάλης με βασικούς άξονες της αστικής γραμμής (π.χ. το κάλεσμα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στο όνομα αποδοχής των επιστημονικών υποδείξεων, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, η προβολή της μεγάλης κρατικής παρέμβασης ως προοδευτικής στροφής, η κατανόηση του χαρακτήρα και των αιτιών της κρίσης κλπ.), ώστε να ξεδιπλωθεί αποτελεσματικά η ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση. Να συνεχιστεί η προβολή της υπεροχής του σοσιαλισμού, γειωμένα πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και αποδεικτικά, συγκεκριμένα σε σχέση με τις σύγχρονες δυνατότητες της ψηφιακής οικονομίας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει έγκαιρα, καθώς αφενός δυναμώνει η αστική παρέμβαση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και αφετέρου οι εξελίξεις ασκούν αντιφατική επίδραση στη λαϊκή συνείδηση όπου συνυπάρχουν η ανασφάλεια, ο φόβος για την επόμενη μέρα και η δυσαρέσκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός απ’ τη σταθερή συνεργασία της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ με το Τμήμα Οικονομίας (για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης) και το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών ελευθεριών (ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, νομοθετικό πλαίσιο κλπ.), πρέπει να συνεχιστούν οι διατμηματικές συσκέψεις. Οι σχετικές επεξεργασίες, εκτός απ’ το Ριζοσπάστη και την ΚΟΜΕΠ, μπορούν να δοθούν και με ορισμένες θεματικές εκδόσεις.

Παράλληλα θα προχωρήσουν:

α) Οι επόμενοι κύκλοι διαδικτυακών θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων στης Σύγχρονης Εποχής (π.χ. εκδόσεις για τη νεολαία, έκδοση για τους αυτοαπασχολούμενους) σε συνδυασμό με την προσπάθεια αύξησης των συνδρομητών της Σύγχρονης Εποχής.

β) Τα δύο μαθήματα για τις ΚΟΒ που αφορούν τις ενότητες «ιμπεριαλιστικός πόλεμος - ιμπεριαλιστική ειρήνη» και «καπιταλιστική κρίση», με προετοιμασία δασκάλων και προσαρμογές στις νέες συνθήκες.

γ) Η συστηματική προσπάθεια των Ιδεολογικών Επιτροπών και οργάνων Περιοχής για κωδικοποίηση και επεξεργασία της διαπάλης στους χώρους ευθύνης των οργανώσεων. Προσαρμογή της δουλειάς των Ομάδων Οικονομίας για την αποτύπωση του αστικού σχεδίου και των συνεπειών του σε κάθε περιοχή στις νέες συνθήκες (π.χ. τουριστικές περιοχές, απολιγνιτοποίηση Δυτ. Μακεδονίας, εξορύξεις στην Αν. Μακεδονία).

δ) Η εκτίμηση για τις σχολές του φετινού κύκλου εσωκομματικής μόρφωσης, το σχέδιο για την ολοκλήρωση των σχολών σε επίπεδο ΚΕ και Περιοχών. Προετοιμασία σεμιναρίων δασκάλων για την επόμενη χρονιά και πιλοτικού σεμιναρίου στελεχών με αναμόρφωση του προγράμματος διδασκαλίας της στρατηγικής, αξιοποιώντας τις επεξεργασίες του Δοκιμίου.

ε) Υλοποίηση του σχεδιασμού για τα «150 χρόνια Λένιν» [θεματικές συζητήσεις, νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις (π.χ. Απ’ τον Απρίλη στον Οκτώβρη, Για τη νεολαία), βίντεο της ΚΝΕ κλπ.]. Στήριξη του σχετικού περιεχομένου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

 

3. ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Με βάση τις οδηγίες του ΠΓ, προσαρμόσαμε τη λειτουργία των παραπάνω Τμημάτων της ΚΕ, με στόχο αφενός την προστασία της υγείας των συντρόφων και αφετέρου την ομαλή εξασφάλιση της λειτουργίας των Τμημάτων στις ειδικές συνθήκες, που απαιτούσαν σοβαρή αναβάθμιση και ειδική προσαρμογή της κομματικής παρέμβασης μέσω των ΜΜΕ και κυρίως του διαδικτύου που αποτέλεσε βασικό δίαυλο επικοινωνίας.

Θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές τα Τμήματα ανταποκρίθηκαν θετικά στις απαιτήσεις της περιόδου, με αποφασιστικότητα, αίσθημα ευθύνης, πρωτοβουλία. Η δουλειά μας, όχι μόνο δεν πήγε πίσω αυτή την περίοδο, αλλά ενισχύθηκε με πολλές και καθημερινές παρεμβάσεις του Γραφείου Τύπου σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα της ΚΕ. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά την προπαγάνδα και το διαδίκτυο, τόσο το Κόμμα όσο και η ΚΝΕ δουλέψαμε με μορφές που δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, αλλά να μονιμοποιηθούν και την επόμενη περίοδο, γιατί η αξία και η εμβέλειά τους ξεπερνά τις ειδικές συνθήκες της «καραντίνας».

Ειδικά σε σχέση με την προπαγάνδα:

Πολύ νωρίς επεξεργαστήκαμε συνθήματα με βασικό το «Μένουμε δυνατοί», το οποίο λειτουργεί ως ομπρέλα της όλης παρέμβασής μας, παραφράζοντας το «Μένουμε Σπίτι» της κυβέρνησης. Επίσης ρίξαμε κι άλλα συνθήματα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», «Κανένας μόνος», «Πληρώσαμε πολλά - Δε θα πληρώσουμε ξανά» . Το σύνθημα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ».

Στόχος ήταν να μην περάσει το κλίμα σιωπητηρίου, απομόνωσης και ωραιοποίησης, που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση. Να ενισχυθεί η μαχητικότητα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση. Να αναδείξουμε τα ζητήματα της υγείας, των προσλήψεων, της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, τα εργασιακά κλπ. Αντιπαράθεση ανοίξαμε και με το σύνθημα που έριξε ο 
ΣΥΡΙΖΑ –κυρίως στο διαδίκτυο– «Θα λογαριαστούμε μετά», που καλλιεργούσε κλίμα ανοχής και νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, στο όνομα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Θεωρούμε ότι τα συνθήματα αυτά ήταν εύστοχα και διεισδυτικά, μπορούσαν να αξιοποιηθούν για όλες τις μορφές προπαγάνδας, «ακουμπούσαν» στο συναίσθημα και είχαν θετική απήχηση από ευρύτερες δυνάμεις. Μάλιστα, στην πορεία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησαν να τα αντιγράψουν με συνθήματα «Μένουμε όρθιοι», «Μένουμε ενεργοί» κλπ.

Όλο αυτό το διάστημα αξιοποιήσαμε γραφικά, infographics, εικόνες, βίντεο για την καλύτερη προβολή των θέσεων και των συνθημάτων μας, που αξιοποιήθηκαν πλατιά.

Βγήκαν συνολικά 8 βίντεο/σποτ Κόμματος - ΚΝΕ για υγεία, εργασιακά, στρατό, αλληλεγγύη από Κούβα, η κατάσταση σε άλλες χώρες κλπ. Επίσης, βγήκαν 4 ανακοινώσεις σε μεγάλο τιράζ (η αρχική του ΠΓ για τα μέτρα, για την Πρωτομαγιά, για τους ΕΒΕ, για τουςΑγρότες) και 3 αφίσες.

Ειδικά σε σχέση με το διαδίκτυο:

Από την αρχή της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτη, οργανώθηκε με ταχύτητα η παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στο διαδίκτυο και τα social media ως εξής:

– Με την αξιοποίηση και προσαρμογή θεματικών ενοτήτων για τον κορονοϊό στις ιστοσελίδες του Κόμματος και της ΚΝΕ.

– Με επεξεργασία συνθημάτων και συμπύκνωση - κωδικοποίηση της επιχειρηματολογίας μας με πολύμορφο τρόπο (βλ. σποτ, infographics, αφίσες, οπτικά για τα social media κλπ.).

– Με την οργάνωση της παρέμβασης στο youtube –κυρίως μέσα από το κανάλι της ΚΝΕ– (βλ. Podcast KNE, σποτ, βίντεο-αφιερώματα κλπ.).

– Με την αξιοποίηση του επίσημου λογαριασμού του Κόμματος στο twitter, όπου με προσαρμοσμένα οπτικά, κινούμενες εικόνες (gifs) κλπ. προβάλαμε αιτήματα, προτάσεις μας κλπ.

– Με την καθημερινή παρέμβαση σε twitter (κυρίως), facebook και instagram από την ομάδα των social media που λειτουργεί στα πλαίσια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Η παρέμβασή μας ήταν ουσιαστικά η πρώτη οργανωμένη διαδικτυακή παρέμβαση πολιτικής δύναμης στο διαδίκτυο για τον κορονοϊό, γεγονός που έκανε αίσθηση, επισημάνθηκε από διαφημιστικές εταιρείες κλπ.

Βεβαίως, σε όλη αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται ότι το ίδιο το περιεχόμενο της παρέμβασής μας, η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι αυτά που δίνουν ώθηση και τροφοδοτούν και την παρέμβαση στο διαδίκτυο (βλ. πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία κ.ά.) και όχι το αντίστροφο, όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένως εντοπίσει.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η παρακολούθηση της διαδικτυακής παρέμβασης του Κόμματος και της ΚΝΕ φαίνεται πως σταθεροποιείται στους 20.000 χρήστες που παρακολουθούν ό,τι δημοσιεύουμε, με τη μεγάλη πλειοψηφία (60%) να είναι ηλικίας 25-34 ετών, φτάνοντας αυτό το διάστημα να έχουν δει –χωρίς διαφήμιση– έστω και μία ανάρτησή μας, ένα βίντεό μας πάνω από 60.000 χρήστες.

Πώς συνεχίζουμε:

Συνολικά, η παρέμβαση ΚΚΕ - ΚΝΕ στο διαδίκτυο αυτό το διάστημα κρίνεται θετική. Χρειάζεται, όμως, να παρθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και περαιτέρω αναβάθμισή της.

Πιο συγκεκριμένα:

– Στις ηλικίες 13-24, η μεγαλύτερη πηγή επισκεψιμότητας ενός βίντεο ή γενικά προβολής μιας θέσης ή δραστηριότητας είναι τα social media και ιδίως το instagram.

– Καθημερινή τροφοδότηση οπτικών υλικών (βλ. infographics, gifs, αφισάκια κλπ.) για θέματα της επικαιρότητας, προτάσεις του Κόμματος κλπ., προκειμένου να αξιοποιούνται στα social media και περισσότερο στον επίσημο λογαριασμό του Κόμματος στο twitter.

– Δημιουργία θεματικών βίντεο (ήταν πολύ μεγάλη η απήχηση των ντοκιμαντέρ που προβάλαμε από το κανάλι της ΚΝΕ).

– Αξιοποίηση καλλιτεχνών, αθλητών, δημοσιογράφων κλπ. για την προώθηση και προβολή των θέσεών μας στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα.

– Καλύτερη προώθηση και αξιοποίηση του site και του καναλιού της Σύγχρονης Εποχής με σποτάκια, προσφορές, διαφήμιση στο ίντερνετ, διαδικτυακές δραστηριότητες για το βιβλίο κ.ά., που έδειξε ότι έχει δυνατότητες, αν πάρουμε κατάλληλα μέτρα.

– Αναβάθμιση της ομάδας των social media με περισσότερους συντρόφους από την ΚΟΑ.

 

ΣΤ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ – Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΒ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ – Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Στις εκθέσεις των ΚΟ Περιοχής καταγράφεται το εύρος της δουλειάς που έγινε αυτή την περίοδο και μια νέα πείρα που συγκέντρωσαν τα όργανα από τη δράση μας στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και φωτίζουν σημαντικές πλευρές της καθοδηγητικής δουλειάς, συνθήκες που ήταν πρωτόγνωρες για τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των κ.μ.

Ήταν για όλους μία περίοδος δοκιμασίας, όπου έπρεπε να ξεπεραστούν οι συνέπειες από τα εμπόδια που έμπαιναν στην απρόσκοπτη λειτουργία του Κόμματος και της ΚΝΕ, να πετύχουμε το στόχο οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ να δρουν με σαφήνεια στο περιεχόμενο και στις μορφές, σε συνθήκες πανδημίας, όπου υπήρχε αναστολή μέρους της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας, περιορισμός και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία του πληθυσμού.

Η περίοδος της καραντίνας και η δράση του Κόμματος μέσα σε αυτή πρέπει να αξιολογηθεί, να εκτιμηθεί και τα συλλογικά συμπεράσματα να τροφοδοτήσουν τη νέα φάση της δουλειάς μας, που θα είναι πολύ απαιτητική και σύνθετη, για να δώσουμε νέα ώθηση στην ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση, στην οργάνωση της πάλης στην οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος.

Από αυτή τη σκοπιά μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:

1. Από τα Γραφεία Περιοχής οργανώθηκε η δουλειά με βάση τις κατευθύνσεις του ΠΓ, έγινε μια ορισμένη προσπάθεια εξειδίκευσής τους. Μπορούμε να πούμε ότι έμεινε «το πλοίο εν κινήσει», παρά την ανακοπή των ρυθμών και της ταχύτητας, που ως ένα βαθμό ήταν αντικειμενική.

2. Χρειάστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να υποστηριχτεί με πρακτικό τρόπο ότι η αναστολή της δημόσιας μαζικής πολιτικής δραστηριότητας και των εσωκομματικών διαδικασιών και η αποφυγή του συνωστισμού στα γραφεία σήμαινε προσαρμογή της λειτουργίας και της δράσης μας σε νέες συνθήκες και όχι αναστολή της. Είχε να κάνει με την απαραίτητη εξασφάλιση των όρων να μείνουμε δυνατοί και μάχιμοι, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.

3. Όλες οι οργανώσεις πήραν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τα κομματικά γραφεία, τηρήθηκαν οι όροι παρακολούθησης της υγειονομικής κατάστασης των κ.μ., γενικά υπήρξε φροντίδα και μέριμνα για τους συντρόφους που χρειάστηκαν υποστήριξη (ευπαθής ομάδες, ηλικιωμένοι σύντροφοι). Εκτεταμένα ασχολήθηκαν τα όργανα με συντρόφους που είχαν ανάγκη αλληλεγγύης, που αντιμετώπισαν προβλήματα επιβίωσης κ.ά., ιδιαίτερα μπροστά στο Πάσχα.

4. Η λειτουργία των Γραφείων Περιοχής ήταν τακτική και μετά την πρώτη βδομάδα της καραντίνας και των περισσότερων Τομεακών Γραφείων. Αυτή η λειτουργία στις συγκεκριμένες συνθήκες απαιτούσε η καθοδηγητική δουλειά και οι κατευθύνσεις να είναι πολύ συγκεκριμένες για το τι και πώς το κάνουμε. Ανέβασε την υπευθυνότητα οργάνων και στελεχών, το πνεύμα πρωτοβουλίας. Έδειξε ότι το Κόμμα διαθέτει ένα στελεχικό δυναμικό διατεθειμένο να μπει μπροστά, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες, μαχητικό και συσπειρωμένο γύρω από τη γραμμή μας, ικανό να λύνει ζητήματα με οργανωτικά ταλέντα.

5. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ειδική περίοδος, έστω και σαν αποτέλεσμα της επιδημίας του κορονοϊού, επιβεβαίωσε ότι οι ιδεολογικο-πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για να δρα το Κόμμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η προετοιμασία, η εκπαίδευση, η διαμόρφωση υποδομής για πιο οξυμένες καμπές της ταξικής πάλης χτίζονται μέσα στην καθημερινή κομματική «ρουτίνα». Οι ανομοιομορφίες στο συνολικό επίπεδο παρέμβασης του Κόμματος από τη σκοπιά της αποτελεσματικότητας και της στράτευσης παραμένουν ανάμεσα σε όργανα και οργανώσεις. Όπου από πριν υπήρχε πρόοδος και σχέδιο να ξεπεραστούν δυσκολίες να αναπτυχθεί η κομματική δουλειά στα μέτωπα πάλης και στη κομματική οικοδόμηση, να βελτιωθεί η ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση του Κόμματος, ήταν και καλύτερη η δουλειά μας σε όλους τους δείκτες και αυτή την περίοδο, με αντανάκλαση ως το επίπεδο της στράτευσης των ΚΟΒ.

6. Είναι ένα ζήτημα για περαιτέρω αξιολόγηση τι και πώς έφτανε ως τις ΚΟΒ. Ακόμα κι εκεί που γινόταν προσπάθεια σε σωστή κατεύθυνση, υπήρξαν καθυστερήσεις ώστε να κρατιούνται καλά και να αξιοποιούνται όλα τα κ.μ. που ήταν διαθέσιμα.

Στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που να απασχολήσει τις εισηγήσεις, τον προβληματισμό των κ.μ. Γενικά, οργανώσεις και ΚΟΒ που είχαν πιο στενούς δεσμούς με τον περίγυρό τους, τους διατήρησαν και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν αντικειμενικά εμπόδια που έμπαιναν στη δράση τους.

Πιο ειδικά ορισμένα ζητήματα και τη δουλειά των ΚΟΒ:

Σοβαρό οργανωτικό ρόλο έπαιξε ο Ριζοσπάστης και η προσπάθεια διακίνησής του. Με επίκεντρο την εφημερίδα, οργανώθηκε η πολιτική δουλειά, η επαφή με κ.μ. και οπαδούς, η συγκέντρωση οικονομικών, η ενημέρωση για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Κόμματος.

Η οπτική και μαζική προπαγάνδα με τις αφίσες, τα πανό, τα συνθήματα, τα σποτάκια του Κόμματος στο διαδίκτυο και τα κομματικά σάιτ, η οργανωμένη διακίνησή τους από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ήταν παράγοντας ενδυνάμωσης, υπογράμμισης της παρουσίας του Κόμματος που έδινε κουράγιο κι εμπιστοσύνη για τη δράση του.

Επίσης, οι πανελλαδικές πρωτοβουλίες με τις μέρες δράσης (7 Απρίλη για υγεία - 15 Απρίλη στα σούπερ μάρκετ - 28 Απρίλη στους χώρους δουλειάς) και η επιτυχία τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση των δυνάμεών μας και ταυτόχρονα στην ευρύτερη αναγνώριση του Κόμματος και του ΠΑΜΕ ότι μπαίνουν μπροστά σε συνθήκες που η ανησυχία πολύ κόσμου για τις εξελίξεις είναι πολύ μεγάλη. Αυτό φανερώνει μία δυνατότητα να δουλέψουμε πιο πλατιά και πιο βαθιά μέσα σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις με την πολιτική μας. Ειδικά να ξεχωρίσουμε ένα πιο πολιτικοποιημένο τμήμα που ακολουθούσε το ΣΥΡΙΖΑ και που η τακτική του «θα λογαριαστούμε μετά» τους δημιούργησε αμηχανία.

7. Η κατεύθυνση που δόθηκε από το ΠΓ και τη Γραμματεία ήταν «η τήρηση των απαραίτητων μέτρων είναι υποχρεωτική και αποτελεί στοιχείο της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας, εκπαίδευσης ταυτόχρονα για δουλειά σε ειδικές συνθήκες, ακόμα και απαγορεύσεων, περιορισμών κλπ. Η επαναστατική δράση του Κόμματος δεν σταματά, η πάλη μας μπορεί να αξιοποιεί πολλές μορφές».

8. Για το επόμενο διάστημα, παρά τις δυσκολίες, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να πιαστούν οι στόχοι στρατολογίας και οικοδόμησης νέων ΚΟΒ που έχουν καθορίσει τα πλάνα των ΚΟ.

Τέλος, μέχρι τέλη του Μάη να ολοκληρωθούν οι ε-α συνελεύσεις των ΚΟΒ που δεν έγιναν λόγω καραντίνας, καθώς και οι λίγες Τομεακές Συνδιασκέψεις της ΚΝΕ που αναβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο, παίρνοντας όλα τα μέτρα επικαιροποίησης των εισηγήσεων σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις και τη νέα πείρα που αποκτήθηκε, με βάση και τη σημερινή Απόφαση της ΚΕ.

 

Ορισμένες πλευρές από τη δράση της ΚΝΕ:

Όλη την περίοδο, από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, έχουν παρθεί μέτρα προσαρμογής της πολιτικής δράσης της ΚΝΕ με βάση τις αποφάσεις του Κόμματος. Το Γραφείο του ΚΣ συνεδρίαζε, ενώ γρήγορα και με βάση τις αποφάσεις του Κόμματος ακολουθούσαν συνολικά τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ.

Εξασφαλίστηκε στις νέες συνθήκες η καθοδήγηση της Οργάνωσης και ως ένα βαθμό η συνέχιση της πολιτικής παρέμβασης στη νεολαία και με νέες μορφές. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών συνέβαλε στις νέες απαιτήσεις της καθοδηγητικής δουλειάς, στην επαφή με το δυναμικό της ΚΝΕ, την καθοδήγηση, τον εξοπλισμό, τη διακίνηση του Ριζοσπάστη και του Οδηγητή, στην οικονομική δουλειά, στη μαζική οπτική προπαγάνδα Κόμματος - ΚΝΕ. Βοήθησε η δουλειά γύρω από το σύνθημα «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή! Τη δυναμώνουμε», με την αφίσα, το σποτάκι, αυτοκόλλητα.

Από τα πρώτα καθήκοντα που τέθηκαν ήταν αντικειμενικά η βελτίωση αξιοποίησης του κομματικού Τύπου από τα μέλη της ΚΝΕ. Ειδικά τα μέτρα για το Ριζοσπάστη που πάρθηκαν σε περίοδο καραντίνας πρέπει να πάμε στη λογική «ήρθαν για να μείνουν» για τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ. Αναδείχτηκε πιο πλατιά η σημασία της αξιοποίησης του Ριζοσπάστη ως συλλογικού καθοδηγητή - διαφωτιστή. Η χρέωση της ΟΒ, ο καταμερισμός του Γραφείου και του Γραμματέα για να φτάσει η εφημερίδα σε όλα τα μέλη της ΚΝΕ, με βάση αυτό να γίνει συνεργασία, είναι βήμα μπροστά κι έχει πολλά περιθώρια. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει γίνει και για τα οικονομικά.

Αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό η καθοδηγητική δυσκολία ακόμα κι επαφής με τους συντρόφους μαθητές, στους οποίους φάνηκε ειδικά τις πρώτες μέρες να είναι πιο «βαρύς» ο εγκλεισμός και κάτω από την επίδραση της οικογένειας.

Γενικά, τα μέλη της ΚΝΕ που μετακινήθηκαν στους τόπους καταγωγής (κύρια φοιτητές) συνέβαλαν στη δράση των τοπικών οργανώσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες αξιοποιήθηκε σε μαζικό βαθμό για την ενημέρωση - διαφώτιση - επικοινωνία το διαδίκτυο, με τις όποιες δυνατότητες δίνει. Δεν είναι αμελητέα η συμβολή στο να φτάνουν σε αυτές τις συνθήκες μαζικά και γρήγορα οι θέσεις του Κόμματος, οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε αυτοτελώς και στο κίνημα, άλλες παρεμβάσεις.

Το Γραφείο του ΚΣ εκτιμά για τη δουλειά της ΚΝΕ ότι παρά τις προσπάθειες ζωντανής επαφής, οργάνωσης του δικτύου διακίνησης του κομματικού Τύπου, της δράσης στη γειτονιά, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, οι πραγματικές δυνατότητες της ΚΝΕ, συνολικά και κατά οργάνωση, ήταν πολύ μεγαλύτερες. Αντικειμενικοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό δυσκολίες που ήταν μεν υπαρκτές, αλλά όχι όλες αξεπέραστες. Μπορούσαμε με πιο πρωτόβουλο πνεύμα κι ένα καλύτερα οργανωμένο σχέδιο να ενισχύσουμε τις παρεμβάσεις μας, να αξιοποιήσουμε περισσότερες μορφές σε αυτή την προσπάθεια. Το ότι «έσπασαν» κάποιες ευκολίες της καθημερινής κομματικής δουλειάς, της «ρουτίνας» και οι προσπάθειες αντιμετώπισης νέων καταστάσεων, η αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτές, ιδιαίτερα από τα στελέχη, ξεκινώντας από το ΚΣ της ΚΝΕ, είναι πεδίο εκπαίδευσης που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, συλλογικά και ατομικά, για την ικανότητά μας σε όλες τις συνθήκες.

 

Μαζικές πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ:

Να προχωρήσουμε στις 17-19 Ιούλη στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Στόμιο. Να σκεφτούμε άλλες δραστηριότητες με βάση την πορεία της πανδημίας και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν συνολικά από πολιτιστικούς φορείς, φεστιβάλ κλπ., κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές. Καταλήγουμε, επίσης, το κεντρικό 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή να γίνει στις 17-18-19 Σεπτέμβρη 2020 στο Ίλιον.

 

Ζ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Προτείνεται η ΚΕ να κάνει δεκτές τις προτάσεις της Επιτροπής των Οικονομικών. Επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες που γεννά η οικονομική κρίση και η πανδημία. Θεωρούμε ότι παίρνοντας τα μέτρα που προτείνονται θα είμαστε σε θέση μέσα στον Ιούνη να δούμε ακόμα πιο συγκεκριμένα μέτρα, γιατί σήμερα δεν είναι δυνατή η πρόγνωση όλων των πιθανών δυσκολιών και συνεπειών.

Αθήνα, 13.5.2020
Η ΚΕ του ΚΚΕ