Η πραγματική λύση για τους λαούς βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες*


του Λουκά Αναστασόπουλου

Αγαπητοί σύντροφοι.

Πριν ξεκινήσουμε την ομιλία μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους συντρόφους του ΚΚ Κούβας και του θεωρητικού του περιοδικού Cuba Socialista για την πρόσκληση σε αυτήν τη συνάντηση.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό και να δηλώσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας στον απαράδεκτο δολοφονικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Για εμάς η αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας δεν είναι απλά συναισθηματική ή ευκαιριακή. Είναι ζήτημα καθημερινής μάχης όλων των μελών του ΚΚΕ και της Νεολαίας του! Από την Ευρωβουλή και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα χιλιάδες σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους που συμμετέχουν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα, παντού οργανώνονται δράσεις και μαζικές παρεμβάσεις με χιλιάδες κόσμου για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην Κούβα, να μπει φραγμός και οριστικό τέλος στον αποκλεισμό που υφίσταται ο ηρωικός λαός της Κούβας!

 

Αγαπητοί σύντροφοι.

Οι λαοί και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα φάση όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Νέα μέτωπα αντιπαράθεσης ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αναδιατάσσονται, ενισχύονται ή βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζονται. Ο ενεργειακός, εμπορικός και οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους τσακίζουν την εργατική τάξη και τους λαούς.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας κλιμακώνεται, με το ΝΑΤΟ να αναβαθμίζει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι και τη Ρωσία να προετοιμάζεται για μια πολεμική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας.

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που πολλοί έχουν συγκρίνει με τις παραμονές ξεσπάσματος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μια χρονική στιγμή που γιγαντώνεται η σύγκρουση δυο μεγάλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα: Το στρατόπεδο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια μεριά και, από την άλλη, το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό με πρωταγωνιστές τις Κίνα και Ρωσία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της λενινιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό ενάντια στην οπορτουνιστική θέση του Κάουτσκι ότι ο ιμπεριαλισμός είναι απλά η επιθετική πολιτική που επιλέγει ή όχι το κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται ότι είναι η κυριαρχία των μεγάλων μονοπωλίων, η δημιουργία μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και η πάλη τους για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα του κόσμου που οδηγεί στη φρίκη με την οποία είναι σήμερα αντιμέτωποι οι λαοί.

 

Αγαπητοί σύντροφοι, σε αυτές τις συνθήκες προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη να οργανωθεί σε κάθε χώρα η σύγκρουση με τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, όλων των κυβερνήσεών της και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που ανήκει κάθε χώρα.

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη για να οργανώνεται η πάλη του λαού ενάντια στις επιλογές της αστικής τάξης της Ελλάδας, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, ενάντια στις ιμπεριαλιστές συμφωνίες της αστικής τάξης της Ελλάδας, όπως και σε εκείνες για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Μια πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μπαίνουν εμπόδια στην οικονομική, ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και τις ελληνικής αστικής τάξης. Σε αυτήν τη μάχη η Κομμουνιστική Επιθεώρηση έχει πολύτιμη συμβολή, δίνοντας στους χιλιάδες αναγνώστες της τα απαραίτητα ιδεολογικά και πολιτικά εφόδια για έναν τέτοιο αγώνα.

Τι παίρνουμε υπόψη μας ως ΚΚΕ σε αυτήν την προσπάθεια που αποτυπώνεται και στις σελίδες του θεωρητικού μας περιοδικού;

Παίρνουμε υπόψη ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και φυσικά της δικής μας αστικής τάξης ενάντια στο λαό ξεδιπλώνεται με τη μέθοδο του μαστίγιου και του καρότου.

Από τη μια μεριά πολεμικοί εξοπλισμοί, συγκρότηση ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών σωμάτων ταχείας δράσης με συμμετοχή ελληνικού στρατού, επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Να σημειώσουμε, για παράδειγμα, ότι τα όπλα που είναι εγκατεστημένα στις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα έχουν βεληνεκές που φτάνει έως τα Ουράλια και τη Μέση Ανατολή.

Και από την άλλη, συγκεκριμένες οικονομικές επενδύσεις στην Ενέργεια, τα λιμάνια, την ψηφιακή τεχνολογία, που προωθούν επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού. Με ιδιαίτερη έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις και την προπαγάνδα ότι υπάρχει τάχα μια δίκαιη, δημοκρατική «Νέα Πράσινη Συμφωνία» που μπορεί να διαμορφώσει δήθεν έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό.

Είναι το ίδιο εκβιαστικό δίπολο που χρησιμοποιούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με σκοπό είτε να καταστείλουν τους λαούς είτε να τους κάνουν να σκύψουν από μόνοι τους το κεφάλι.

Είναι αυτή η υποκρισία με την οποία φωνάζουν για μια δημοκρατική «Πράσινη Μετάβαση», χύνοντας δάκρυα δήθεν για την καταστροφή του περιβάλλοντος και το θάνατο ζώων, την ίδια ώρα που ο στρατός τους έχει καταστρέψει πόλεις ολόκληρες κι έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι αυτή η λογική με την οποία στη σύγκρουσή τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επικαλούνται υποκριτικά την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή καταστέλλουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο εσωτερικό των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διώκουν αγωνιστές.

Είναι η μέθοδος με την οποία από τη μια επιβάλλουν τον απαράδεκτο δολοφονικό αποκλεισμό για δεκαετίες στην Κούβα και ταυτόχρονα χύνουν αντικομμουνιστικό δηλητήριο για τις ελευθερίες στο Νησί της Επανάστασης, προσδοκώντας να βρουν χαραμάδες έκφρασης οι δυνάμεις της αντεπανάστασης.

 

Αγαπητοί σύντροφοι.

Η «Νέα Πράσινη Συμφωνία» που σήμερα προπαγανδίζουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο σχέδιο ελεγχόμενης καταστροφής και απαξίωσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που δεν μπορούν να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Ένα σχέδιο για να βρει διέξοδο η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που για το λαό θα σημάνει χτύπημα δικαιωμάτων, απώλεια θέσεων εργασίας, ένταση της καταστολής για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους λαούς, όξυνση των ανταγωνισμών έως και νέες πολεμικές συγκρούσεις για το πού θα κατευθυνθούν και πού όχι οι πράσινες επενδύσεις.

Γι’ αυτόν το λόγο, σύντροφοι, η «Νέα Πράσινη Συμφωνία» δεν είναι η απάντηση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά το φυσικό του συμπλήρωμα.

Όσοι προπαγανδίζουν ότι μπορεί να υπάρξει μια «δημοκρατική, δίκαιη, πράσινη» διαχείριση του καπιταλισμού κρύβουν αυτήν τη μεγάλη αλήθεια!

Κρύβουν δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική που να αναιρέσει τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για σφαίρες επιρροής, αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Το ίδιο ισχύει και για όσους υποστηρίζουν ότι μια «νέα αρχιτεκτονική» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη. Για εμάς ένα είναι ξεκάθαρο: Όσο και ν’ αλλάξει η δομή αυτών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους! Παραμένουν ενώσεις καπιταλιστικών κρατών! Παραμένουν ενώσεις της δικτατορίας του κεφαλαίου! Ενώσεις που έχουν ένα σκοπό: Να τσακίσουν δικαιώματα εργαζόμενων, να τους ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων, να καταστείλουν όσους αντιδρούν, να επιτεθούν στο λαό της Κούβας, να οδηγήσουν τους λαούς στη σφαγή και τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου!

Με λίγα λόγια, δεν αλλάζουν τα σαπισμένα θεμέλια της πυραμίδας του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, όσο και αν αλλάξει η αρχιτεκτονική της, ακόμα και αν την «βάψουν πράσινη» για να μοιάζει φιλική προς το περιβάλλον!

 

Αγαπητοί σύντροφοι.

Τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι έχουν μόνο δύο επιλογές: Είτε να σκύψουν οικειοθελώς το κεφάλι αποδεχόμενοι τις διακηρύξεις της «Πράσινης Μετάβασης» που ψευδεπίγραφα επικαλείται τα δημοκρατικά δικαιώματα, είτε το δρόμο της καταστολής, της επίθεσης στους κομμουνιστές, στους λαούς που αγωνίζονται, στην Κούβα, στην κυβέρνηση και στο λαό της.

Η πραγματικότητα είναι ότι το κεφάλαιο πορεύεται και με τους δύο αυτούς τρόπους ταυτόχρονα! Και οι δύο επιλογές οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο!

Η πραγματική λύση για τους λαούς είναι στην αντίθετη κατεύθυνση! Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες! Αυτός ήταν ο νικηφόρος δρόμος για τους λαούς, όπως έδειξε η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Κουβανική Επανάσταση! Αυτή η επαναστατική πάλη των λαών δημιούργησε την ΕΣΣΔ, το μεγάλο τους στήριγμα στον 20ό αιώνα. Αυτή η επαναστατική πάλη δημιούργησε την επαναστατημένη Κούβα που αποτελεί φάρο ελπίδας μέχρι και σήμερα για τους λαούς!

 


ΣημειώσειςΣημειώσεις

* Ομιλία του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διεθνή συνάντηση θεωρητικών περιοδικών που διοργάνωσε το ΚΚ Κούβας.