Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων - υποκλοπών*


του Δημήτρη Κουτσούμπα

Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι, κύριοι της κυβέρνησης.
Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, αν νομίζετε ότι με διάφορες υποκριτικές συγγνώμες και τις παραιτήσεις στενών συνεργατών σας, και όλα αυτά τα έωλα επιχειρήματα περί «υπηρεσιακής αστοχίας» που επιστρατεύετε, θα απαλλαγείτε και από τις δικές σας προσωπικές ευθύνες.
Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έχει στην ευθύνη του και την ΕΥΠ και στον οποίο λογοδοτούν τα στελέχη της ΕΥΠ, μπορεί με τόση ευκολία να λέει «δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα»...
Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μία μέρα και να το αναιρείτε ή να το διαψεύδετε την επόμενη;
Αυτό το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης, παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν αποτελεί επιμέρους ...«υπηρεσιακή αστοχία»! Το αντίθετο. Αυτό το πλαίσιο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ακόμη κι αυτών των στοιχειωδών δικαιωμάτων της δικής σας κουτσουρεμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα οποία φυσικά, όταν δεν σας βολεύει, τα κάνετε κουρελόχαρτο.
 

ΠΑΣΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ

Και όταν μιλάμε για θεσμικό πλαίσιο, μιλάμε για ένα πολυπλόκαμο πλέγμα από νόμους, κατευθύνσεις, Οδηγίες της ΕΕ, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Πρόκειται για νόμους, κατευθύνσεις και πρακτικές που υπηρετούν και θωρακίζουν πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα μόνο του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του.

Ταυτόχρονα, μεριμνούν από πριν για να μη βρεθούν μπροστά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ανατροπής της οικονομικής κυριαρχίας και εξουσίας του κεφαλαίου και των διεθνών συμμάχων του.

Αυτό το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση των πάντων! Άλλοτε στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», άλλοτε στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος», άλλοτε στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και του «εξτρεμισμού»!

Έννοιες που γίνονται «λάστιχο» και μπορούν να χωρέσουν τα πάντα και τους πάντες, θωρακίζοντας την εξουσία του κεφαλαίου από αντιπάλους του στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και με στόχο πάντα τον «εχθρό λαό».

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο το έχει επανειλημμένα καταγγείλει το ΚΚΕ. Όχι μόνο τώρα που ήρθε στην επιφάνεια αυτή η σοβαρή υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχρονικά. Όταν όλες οι κυβερνήσεις, όλοι σας εδώ μέσα δηλαδή, βήμα το βήμα συμβάλλατε στη διαμόρφωσή του.

Κι όμως, ένα μήνα τώρα, από τη μέρα που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά του, όχι μόνο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό γι’ αυτό το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά μπορώ να πω πως όλοι σας καταβάλλετε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να το αφήσετε στο απυρόβλητο. Θέλετε να το βγάλετε έξω από κάθε συζήτηση! Να το αποκρύψετε από τον ελληνικό λαό!

Καμία αναφορά! Και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη της κυβέρνησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και απολογούμενα. Αναφέρομαι και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το κόμμα τους έχει κάνει αυτήν τη σοβαρή καταγγελία. Αναφέρομαι και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που άρπαξαν την ευκαιρία για να στήσουν ξανά το σκηνικό μιας κάλπικης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Αλλά μαζί ψηφίσατε αυτό το πλαίσιο.

Ένα μήνα τώρα δεν ακούσαμε τίποτα για τον νόμο που υπάρχει από το 1994 (αναφέρομαι στον νόμο 2225). Δηλαδή έναν νόμο που υπάρχει εδώ και 28 χρόνια (!) και σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται «νόμιμες».

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση και το ανάλογο βέβαια αντιδραστικό ευρωπαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο!

Δεν ακούσαμε τίποτα που να καυτηριάζει το γεγονός ότι η άρση απορρήτου «για λόγους εθνικής ασφάλειας» μπορεί να γίνει χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική αιτιολόγηση.

Με μια απλή εισαγγελική διάταξη που αποστέλλεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (τη γνωστή ΑΔΑΕ) και η οποία δεν χρειάζεται καν να αναφέρει το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης!

Δεν ακούσαμε παρά ελάχιστα για την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτη του 2021 και με την οποία κατάργησε την υποχρέωση ενημέρωσης του «στόχου», μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρακολούθησης, εφόσον η άρση απορρήτου έχει γίνει με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας»!

Είναι περιττό βέβαια να πούμε πόσες ερμηνείες προβλέπει ο νόμος σε ό,τι ονομάζετε «απειλές για την εθνική ασφάλεια», πατώντας στη συνταγματική «κάλυψη» αυτής της σκόπιμα γενικής έννοιας, που στην ουσία περιλαμβάνουν κάθε κίνδυνο ή απειλή κλονισμού της δικτατορίας του κεφαλαίου και του αστικού κράτους της. Δίνοντας το ελεύθερο σ’ αυτό το κράτος, στις μυστικές υπηρεσίες να στοχοποιούν τον καθέναν ως ύποπτο με συνοπτικές διαδικασίες! Και να οργιάζει έτσι με αυτόν τον τρόπο η αυθαιρεσία.

Τραγική ειρωνεία: Αυτήν την τροπολογία την υπερψήφισε τότε και το ΠΑΣΟΚ, και τώρα τη λούζεται ο πρόεδρός του!

Δεν ακούσαμε τίποτα επίσης για τις περισσότερες από 100.000 άδειες που έχει δώσει η Εισαγγελία για υποκλοπές τα τελευταία 10 χρόνια, επικαλούμενη αυτούς τους λόγους «εθνικής ασφάλειας»! 100.000 υποκλοπές! Και ο καθένας βέβαια εδώ μέσα αντιλαμβάνεται πως ο αριθμός αυτός ξεπερνά το εκατομμύριο, αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερους «στόχους», αφού στο στόχαστρο μπαίνουν και όλοι όσοι αποτελούν επαφές τού υπό παρακολούθηση στόχου και συνομιλεί μαζί τους, συνεπώς καταγράφονται όλοι και όλες.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τον νόμο που όλοι μαζί, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - 
ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25, ψηφίσατε πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2019 για τα προσωπικά δεδομένα, ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την αστυνομική Οδηγία της ΕΕ με την οποία καθιερώνεται το «νόμιμο», γενικευμένο και συστηματικό φακέλωμα.

Αυτό εννοείτε όλοι σας όταν λέτε «προστασία προσωπικών δεδομένων»! Δεν δουλεύετε όμως έτσι τον κόσμο... Μεταξύ σας δουλεύεστε εδώ μέσα...

 

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δεν ακούσαμε τίποτα για τη νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διατηρούν αρχείο συνομιλιών και μηνυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν δεν γίνονται «διά ζώσης» υποκλοπές, να έχουν τη δυνατότητα οι διάφορες υπηρεσίες να τις κάνουν εκ των υστέρων ανενόχλητες!

Ούτε φυσικά ακούσαμε για το όλο και πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ στα κράτη - μέλη της, που δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές του διαδικτύου να «ψαρεύουν» προσωπικά δεδομένα, να τα αξιοποιούν και για εμπορικούς και άλλους λόγους. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ειδικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν ανεξάντλητη δεξαμενή «υποκλοπής» προσωπικών δεδομένων από κρατικές υπηρεσίες, επιχειρηματικούς ομίλους, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και «με τη βούλα του νόμου»!

Δεν ακούσαμε τίποτα για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους στα κράτη - μέλη της ΕΕ οι οποίοι επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης να συνεργάζονται με το κράτος. Και είτε να το πωλούν, είτε να το διαθέτουν επί πληρωμή στις υπηρεσίες τους.

Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη γενικευμένη εφαρμογή λογισμικών τύπου «Predator» που κυκλοφορούν στην αγορά και αξιοποιούνται για το ξεκαθάρισμα πολιτικών, επιχειρηματικών, ακόμα και γεωπολιτικών «λογαριασμών»!

Αλήθεια τώρα, πρώτη φορά πληροφορηθήκατε την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου λογισμικού, του «Predator», και κάνετε σαν να πέσατε από τα σύννεφα; Πρώτη φορά μάθατε για τις δυνατότητές του, οι οποίες ξεπερνάνε και την πιο αρρωστημένη φαντασία; Καθώς επιτρέπει στον χειριστή του να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών και δεδομένων ταυτότητας; Να παρακολουθεί οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω κινητού ή άλλης συσκευής ίντερνετ ή κοντά σε αυτήν, όπως οι συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα γραφείο ή και σε άλλο δωμάτιο;

Για τα υπόλοιπα τέτοιου τύπου λογισμικά, όπως το «Pegasus» και το «Hrisaoras», επίσης δεν έχετε ακούσει τίποτα;

Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι η προμήθεια ενός τέτοιου υλικού άφησε αδιάφορες τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες; Ότι καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε τα τελευταία χρόνια να το αποκτήσει για λογαριασμό κρατικών μυστικών υπηρεσιών;

Αλλά χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει...

Εμείς θα επιμείνουμε.

Απλά ρωτάμε. Κι εσείς, πάλι απλά, μπορείτε να απαντήσετε:

  • Είχε ή δεν είχε δρομολογηθεί ακόμα επί προηγούμενων κυβερνήσεων η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως το Viber, το Messenger, το WhatsApp κ.ά., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;
  • Είχε ή δεν είχε εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ;
  • Ήταν ή όχι στις προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων η προμήθεια ακόμα και του συστήματος «Predator»; Μήπως έκαναν και σχετικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για πιθανή αγορά του;
  • Ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ περίπου το 2020, με την προμήθεια λογισμικού «Pegasus» και «Hrisaoras»;

Πάμε, λοιπόν, παρακάτω.

 

ΜΟΝΟ Η ΕΥΠ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ;

Με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπήκε –και σωστά– στο στόχαστρο η ΕΥΠ.

Το ερώτημα όμως είναι: Μόνο η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να κάνει μαζικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές; Τέτοιες δυνατότητες δεν έχουν βάσει νόμου και άλλες υπηρεσίες; Π.χ. τέτοια δυνατότητα δεν έχει και η ΔΙΔΑΠ; Ποια είναι η ΔΙΔΑΠ; Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, που εδρεύει στο Μπουρνάζι, γνωστή συνοικία των Δυτικών Συνοικιών. Τόση συζήτηση, τόσες δηλώσεις, τόση αρθρογραφία, μία αναφορά στη ΔΙΔΑΠ δεν είδαμε...

Γιατί άραγε; Δεν ισχύει ότι η υπηρεσία αυτή, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και οργανώθηκε με αγγλική και αμερικάνικη καθοδήγηση, αποτελεί τον κεντρικό κόμβο ενός πανελλαδικού δικτύου συλλογής-επεξεργασίας πληροφοριών με δυνατότητα πολλών χιλιάδων υποκλοπών ταυτόχρονα;

Θα έλεγε κανείς πως γύρω από την ύπαρξη και λειτουργία της ΔΙΔΑΠ τηρείται «σιγή ασυρμάτου», όχι μόνο από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αλλά και από τα Μέσα Ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αλλά τα ίδια δεν ισχύουν και για τη γνωστή και μη εξαιρετέα Αντιτρομοκρατική, που ξέρουμε πολύ καλά ότι βάζει στο στόχαστρο τον λαό, την προοδευτική δράση, ακόμα και τη ριζοσπαστική σκέψη, σύμφωνα με συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη δραστηριότητα, στον τομέα των υποκλοπών, ξένων κρατικών υπηρεσιών! Είτε με τη συναίνεση είτε με την ανοχή της κυβέρνησης.

Θέλετε δηλαδή να μας πείτε πως καθώς εξελίσσεται αυτός ο αιματηρός ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη γειτονιά μας, της Ρωσίας στην Ουκρανία με εμπλοκή και χωρών του ΝΑΤΟ, στον οποίο η χώρα μας συμμετέχει με τα μπούνια (βλέπε Αλεξανδρούπολη και άλλες βάσεις-ορμητήρια), με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι μυστικές υπηρεσίες στη χώρα έχουν αδρανοποιηθεί; Βρίσκονται σε διακοπές; Σφυρίζουν αδιάφορα;

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΌ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ!

Κυρίες και κύριοι,

Αλήθεια, γιατί επιμένουμε να αναδεικνύουμε και μάλιστα με τόσες λεπτομέρειες αυτό το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο;

Μα ακριβώς γιατί αυτό το πλαίσιο όχι μόνο δεν μπορεί να ρίξει φως στις υποθέσεις που συζητάμε, αλλά είναι αυτό ακριβώς που οδηγεί στο σκοτάδι τη δράση των διαφόρων κέντρων, μηχανισμών, υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων.

Αυτό είναι που νομιμοποιεί πρακτικές παρακολούθησης και διευκολύνει ακόμα και παράνομες υποκλοπές, όπως στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων, πολιτικών κομμάτων, όπως το ΚΚΕ.

Προφανώς το να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος, ένας βουλευτής, ένα πολιτικό κόμμα συνολικά, είναι πράξη παράνομη. Δεν χωράει δεύτερη κουβέντα σε αυτό εδώ μέσα.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι το όλο ζήτημα δεν μπορεί να εξαντλείται στη συζήτηση για το «νόμιμο» ή «παράνομο» των παρακολουθήσεων. Απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων είναι όλες οι παρακολουθήσεις! Και δεν εξαιρούνται εδώ αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται σε αυτό το σκοτεινό, ζοφερό θεσμικό πλαίσιο.

Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι ακόμη και στις τυπικά ονομαζόμενες «νόμιμες υποκλοπές» η εποπτεία και η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι μηδαμινή –για να μην πω διακοσμητική– και οι εγκρίσεις δίνονται κατά κόρον. Πόσο μάλλον από έναν ή μια εισαγγελέα που μπορεί να είναι και λίγο «μπόσικος», ή να είναι ευάλωτη ή ευάλωτος...

Φανταστείτε να ορίζεται ένας εισαγγελέας π.χ. που έχει τιμωρηθεί με αργία, ένας εισαγγελέας που έχει θέσει στο αρχείο σοβαρές οικονομικές ή άλλες υποθέσεις, που είναι διάτρητος στο οικογενειακό, προσωπικό του περιβάλλον, και άρα εύκολα γίνεται ενεργούμενο της εκάστοτε εξουσίας. Θα μου πείτε, συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Δεν ξέρω. Αλλά προς έλεγχο πλέον είναι τα πάντα!

Συνεπώς, ό,τι και να λέει, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, αυτό το πλαίσιο δεν παίρνει από διορθώσεις με διάφορα ονομαζόμενα «φίλτρα», «εγγυήσεις» σύμφωνα με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση μιλώντας για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ. Αλλά ούτε και απαλλάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες τους.

Όλοι μαζί ψήφισαν τον κοινοτικό Κανονισμό του 2016 και τον νόμο 4624 το 2019, για τη νομιμοποίηση της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Όλοι μαζί ψήφισαν την αστυνομική Οδηγία 2016/680 της ΕΕ, που περιορίζει το δικαίωμα ενημέρωσης του πολίτη που παρακολουθείται.

Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μάλιστα, εξακολουθεί να διευκολύνεται το καθεστώς αδιαφάνειας για τη συνέχιση των υποκλοπών. Ουσιαστικά επαναφέρεται η παλιότερη διάταξη που είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχουν δύο εισαγγελείς.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι είτε ένας, είτε δύο ή περισσότεροι, δεν πρέπει να είναι ενσωματωμένοι οι εισαγγελείς στη λειτουργία της ΕΥΠ, για να μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά εποπτικό ρόλο. Θα μπορούσαν βέβαια να θεσπιστούν και ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για τους εισαγγελείς που ορίζονται ως επόπτες της ΕΥΠ.

Δεν είναι βέβαια αυταπόδεικτο πως η ύπαρξη δύο εισαγγελέων διασφαλίζει το πλαίσιο επισυνδέσεων για τα πολιτικά πρόσωπα. Πολύ περισσότερο οι λεγόμενες «νόμιμες επισυνδέσεις» δεν αφορούν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και χιλιάδες συμπολίτες μας.

Και σε κάθε περίπτωση, είτε με έναν είτε με δυο είτε με σαράντα δυο εισαγγελείς, αυτοί τι θα εφαρμόσουν;

Φυσικά το άθλιο νομικό σας πλαίσιο! Και μάλιστα θα τους δίνετε και συγχαρητήρια από πάνω γιατί κάνουν καλά τη δουλειά τους!

 

ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Κυρίες και κύριοι, επιμένουμε.

Όλοι έχετε ευθύνη, είτε γιατί αφήσατε ανέγγιχτο όλο αυτό το πλαίσιο, είτε γιατί το ενισχύσατε ενσωματώνοντας νέες Οδηγίες και κατευθύνσεις, συνάπτοντας αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες. Και κάθεστε τώρα και αναδεικνύετε τι ακριβώς;

Αν είχε ή όχι πτυχίο ο Κοντολέων, ο οποίος αποτελούσε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και άλλων γνωστών και μη εξαιρετέων κύκλων και πρεσβειών! Δηλαδή αν είχε και πτυχίο θα ήταν όλα καλώς καμωμένα;

Ορίστε! Ανέλαβε νέος διοικητής της ΕΥΠ, μάλλον με πτυχίο και στην πρώτη του ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή είπε ότι «κανείς δεν εξαιρείται των παρακολουθήσεων»! Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μια συνεδρίαση της Επιτροπής για να αποδειχθεί ότι με όποιο τρόπο και αν εκλέγεται κάθε φορά ο διοικητής της ΕΥΠ, η δουλειά θα γίνεται...

Γι’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν έχετε ευθύνη εσείς, κύριοι του 
ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς ως κυβέρνηση όχι μόνο το ανεχτήκατε αλλά και το εμπλουτίσατε, όταν με τον νέο Ποινικό Κώδικα υποβαθμίσατε από κακούργημα σε πλημμέλημα την υποκλοπή των επικοινωνιών και τη χρήση των προϊόντων της! Χώρια που ψηφίσατε νόμο που σε άρθρο ορίζει πως η άρση του απορρήτου θα γίνεται αποκλειστικά από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ! Συγχαρητήρια!

Με απόφαση της δικής σας κυβέρνησης δεν έχει τεθεί η Ελλάδα ως «χώρα συντονιστής» της Ακαδημίας Κατασκόπων της EE, στο πλαίσιο αυτού του επιθετικού μηχανισμού, σχηματισμού της ΡESCO;

Κι εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ δεν έχετε καμιά ευθύνη, όταν –εκτός όλων των άλλων– πριν μερικούς μήνες ψηφίζατε μαζί με τη ΝΔ και τον 
ΣΥΡΙΖΑ τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2021/821 που νομιμοποιεί την παραγωγή, εμπορία, διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού, δηλαδή λογισμικά τύπου «Pegasus», «Predator» κλπ.;

Ο πρόεδρός σας και ευρωβουλευτής, ο κύριος Ανδρουλάκης, τι έχει να πει γι’ αυτό; Και μην μας πείτε εδώ μέσα αυτά που έλεγαν παλιότερα άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι ψήφισαν νόμους χωρίς να τους διαβάσουν. Είδατε πώς έρχονται καμιά φορά τα πράγματα...; Βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου!

Αναδεικνύουμε όσο μπορούμε αυτό το σάπιο, επικίνδυνο πλαίσιο, γιατί αυτό που επείγει δεν είναι η δήθεν διόρθωση ή αναμόρφωσή του, αλλά είναι η κατάργησή του. Γιατί είναι πραγματικά σάπιο, επικίνδυνο, αντιδραστικό, πραγματικός «βούρκος» με στόχο τον λαό μας. Και σ’ αυτόν τον «βούρκο» είστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό!

Ναι, με περηφάνια μπορούμε να πούμε πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει καταψηφίσει κάθε νόμο, κάθε Οδηγία και κανονισμό της ΕΕ που περιορίζει λαϊκές ελευθερίες, που ενισχύει το οπλοστάσιο της καταστολής του κράτους σας.

 

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ;

Ορισμένοι στο άκουσμα της είδησης ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν υπό παρακολούθηση, φάνηκαν σαν να έπεσαν από τα σύννεφα. Σοβαρά τώρα; Τόσα χρόνια δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο; Κι εδώ βέβαια δεν μιλάμε για την απαράδεκτη παρακολούθηση μόνο του προέδρου ενός κόμματος, αλλά για την παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος!

Εμείς εδώ γνωριζόμαστε πολύ καλά και ξέρετε πολύ καλά επίσης ότι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι κομμουνιστές ήταν στόχος παρακολούθησης του αστικού κράτους και των διαφόρων υπηρεσιών του από την εποχή ακόμα του τηλέγραφου. Στην εποχή βέβαια του 5G, ο χαφιεδισμός έχει περάσει σε άλλο, πολύ ανώτερο επίπεδο.

Για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, έχουμε και λέμε: Νοέμβρης 2016, Απρίλης 2017, Γενάρης 2019, Ιούνης 2020, Απρίλης 2022 επαναλαμβανόμενα κρούσματα υποκλοπών. Έξι χρόνια τώρα, δυο κυβερνήσεις, η μια του ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη της ΝΔ. Απάντηση καμία.

Παρά τις καταγγελίες, τις ανακοινώσεις, τις Ερωτήσεις στη Βουλή, τις παρεμβάσεις ακόμα και στον Εισαγγελέα Εφετών για να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο το 2017 και να συνεχιστεί η έρευνα, μια έρευνα που από ό,τι φαίνεται ήταν τότε για «τα μάτια του κόσμου».

Απόδειξη ότι όλα αυτά τα χρόνια τα πορίσματα και οι απαντήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, της γνωστής ΑΔΑΕ, έβριθαν από κενά και αντιφάσεις. Για να μην πούμε ότι από τα πρώτα κρούσματα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες, το μπαλάκι των ευθυνών πήγαινε από τη μία Αρχή στην άλλη, ενώ υπήρχαν στοιχεία που μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι κατέληγαν ότι «είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων»!

Αλήθεια, μπορεί αυτό να ισχυρίζεται κανείς στις μέρες μας, πολύ περισσότερο μια κρατική υπηρεσία, όταν και τα μικρά παιδιά ξέρουν πως σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες γι’ αυτό;

Στην έκθεση της ΑΔΑΕ για το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρακολουθήσεων, αναφέρεται ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ υπήρχαν κλήσεις από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και κλήσεις χωρίς απόκρυψη. Όμως η Κρατική Ασφάλεια φέρεται να χαρακτηρίζει όλες τις κλήσεις σαν να έγιναν με απόκρυψη! Τελικά η Κρατική Ασφάλεια εξέτασε όλες τις κλήσεις και με τι τρόπο; Σε τι συμπέρασμα κατέληξε;

Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και από τη δική σας.

 

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Επίσης, μετά την καταγγελία του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 2016, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι είναι «ο φυσικός αυτουργός» των παρεμβάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ! Τι ακριβώς έκανε η ΑΔΑΕ; Ερεύνησε η ίδια αυτό το σοβαρό στοιχείο; Πώς το αξιοποίησε; Η Κρατική Ασφάλεια, που με εντολή εισαγγελέα διερεύνησε την υπόθεση, τι έρευνα έκανε γι’ αυτό το στοιχείο και μέχρι ποιο σημείο έφτασε;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι τόσο ανίκανες και δεν μπορούν να ανακαλύψουν πρόσωπα πίσω από τέτοιες ενέργειες.

Ερωτήματα πολλά και άλλα που έχουμε και θα τα θέσουμε όσο θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση, τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα μέχρι στιγμής.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τηλεφωνικοί πάροχοι μετά το κρούσμα «συνακροάσεων» του Απρίλη του 2017 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα, απάντησαν ότι δεν διαθέτουν πλέον στοιχεία που τους ζητούνται. Δηλαδή τι; Ότι υπάρχουν στοιχεία και «χάθηκαν» από τα χέρια τους; Αφού είναι όμως υποχρεωμένοι να τα κρατάνε δυο χρόνια.

Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και για την ίδια την ΑΔΑΕ. Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους (ΟΤΕ κ.ά.), αλλά εάν ο έλεγχος ήταν ουσιαστικός!

Για παράδειγμα: Έλεγξε η ΑΔΑΕ όλες τις εγκαταστάσεις, όλα τα συστήματα και υποσυστήματα του παρόχου και τα αρχεία πρόσβασης σε αυτά; Και ποια ακριβώς αναλυτικά; Έκανε η ίδια, μέσω της αρμόδιας ομάδας της, έλεγχο όπου χρειαζόταν; Ή ζήτησε από τους παρόχους στοιχεία, πληροφορίες και αρκέστηκε σε όσα ο κάθε πάροχος επιλεκτικά της έδωσε; Και πώς θεωρούνται αρκετά από τις αρμόδιες αρχές στοιχεία που είναι προφανές ότι είναι ελλιπή;

Επίσης, έχει ήδη γραφτεί στον «Ριζοσπάστη», δεν έχει διαψευστεί, ότι οι υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού πολύ συχνά αξιοποιούν μια πρακτική παρακολουθήσεων επικαλούμενες διάφορους λόγους. Καλή ώρα όπως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη.

Αυτό ονομάζεται «νόμιμη συνακρόαση». Και μάλιστα υπάρχουν ειδικά συστήματα «νόμιμης συνακρόασης»!

Ναι, αλλά κάποιοι απ’ αυτούς που γνωρίζουν καλά από αυτά τα θέματα, λένε ότι «συνακροάσεις γίνονται και παράνομα», με την έννοια ότι δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη δικαστική διάταξη.

Και εδώ παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα:

Έγινε επιτόπιος ή άλλου είδους έλεγχος στα συστήματα «νόμιμης συνακρόασης», τόσο του παρόχου, όσο και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών;

Έλεγξε η ΑΔΑΕ τα αρχεία πρόσβασης των σχετικών συστημάτων συνακροάσεων που τηρούνται στις κρατικές υπηρεσίες;

Τι προέκυψε από όλα αυτά;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που είχατε στα χέρια. Κι εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εσείς κύριοι της ΝΔ. Τα οποία δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος –Να το πω άγνοια κινδύνου; Να το πω θράσος; Αφέλεια δεν νομίζω…– αυτός λοιπόν ο κύριος τόλμησε να πει πως «δεν διερευνήσαμε καταγγελίες για υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»! Αλήθεια, δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία; Και όλα αυτά που σας είπα τι είναι; Άνευ σημασίας; Η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει και τον εκθέτει.

Γιατί ακόμα και σήμερα, αυτήν τη στιγμή που συζητάμε, συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα φέρνει στην επιφάνεια νέα κρίσιμα στοιχεία. Και όλα αυτά βέβαια μετά τις δικές μας παρεμβάσεις, ενέργειες, για να μην «κλείσει» άρον-άρον η υπόθεση, όπως προφανώς επιδιώκατε.

 

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΜΕ «ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ», ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Κυρίως όμως θα αποκαλύψουμε αυτό το σάπιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά και πρέπει να καταργηθεί κι αυτό μπορεί να το επιβάλει ο ίδιος ο λαός και με τη δράση του και με τις πολιτικές του επιλογές, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι επιχειρείτε να εμφανιστείτε σήμερα και ως αθώες περιστερές.

Γιατί όσοι εμφανίζεστε ως δήθεν προστάτες των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είστε οι ίδιοι που ψηφίζετε νόμους που καταπατούν αυτά τα δικαιώματα, στη σημερινή σύγχρονη δικτατορία του κεφαλαίου.

Αυτό στην ουσία βρίσκεται πίσω τόσο από το αφήγημα της κυβέρνησης περί «σταθερότητας και αστάθειας», όσο και πίσω από τα ψευδεπίγραφα συνθήματα άλλων κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανάταξης της δημοκρατίας», αφήνοντας την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο τον σημερινό βούρκο.

Και στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος θα μας προστατεύει από τους προστάτες, η απάντηση έχει δοθεί από το λαϊκό κίνημα.

Προστάτης είναι ο ίδιος ο λαός που δεν συμβιβάζεται με «μεγάλους αδελφούς» στη ζωή και τη δράση του.

Δεν αποδέχεται το φακέλωμα και τον χαφιεδισμό, αλλά σημαδεύει τον πραγματικό του αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τα κόμματα που την υπηρετούν και οργανώνει την αντεπίθεσή του για να προστατεύει πραγματικά ο ίδιος τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Και από αυτήν τη σκοπιά, του λέμε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστεί με ένα κράτος που –όσο κι αν εσείς το εμφανίζετε ως προστάτη αυτών των δικαιωμάτων– στην πραγματικότητα είναι ο βιαστής τους.


ΣημειώσειςΣημειώσεις

* Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές, στις 26.8.2022.