Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση στη Βουλή για τις πρόσφατες πυρκαγιές


του Δημήτρη Κουτσούμπα

Θέλουμε σήμερα*, και από αυτό το βήμα, να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι έζησαν τον πύρινο εφιάλτη, σε όλους όσοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους, η ζωή τους.
Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Και όσο κρίσιμο ζήτημα είναι να στηριχτούν όλοι οι πληγέντες και τελικά να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες, να αναδειχτούν οι αιτίες: Πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ, να βγουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα.
Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε... Να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις... Να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν! Όμως εδώ δε μιλάμε για άλλο ένα καλοκαίρι με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, για καταστροφή λαϊκών περιουσιών.
Πάνω από 1.200.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, μαζί με σπίτια και καλλιέργειες. Και αυτή η τεράστια καταστροφή δεν οφείλεται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις...
Άλλωστε οι υπουργοί σας με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δήθεν «έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό».
Αυτά έλεγαν.

Κυρίες και κύριοι.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών –και σ’ αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο δεν είχε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση.
Εκτός και αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, φεύγοντας, άφησε τουλάχιστον στα κυβερνητικά συρτάρια ένα τέτοιο σχέδιο και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται στην πεπατημένη.
Ακούσαμε ξανά τα περί κλιματικής κρίσης, πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης και άλλα παρόμοια. Λες και χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι αυτό λίγο ως πολύ πάντα ισχύει και θα ισχύει πολύ περισσότερο στο μέλλον. Γι’ αυτό και ένα κράτος, μια κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται γι’ αυτά τα αρνητικά σενάρια, για τέτοιες κρίσεις και προβλήματα.
Δυστυχώς, όμως, το αστικό κράτος σας και η κυβέρνησή σας, ακριβώς επειδή πορεύεται με σημαία τα συμφέροντα των λίγων, των ομίλων, και όχι των πολλών, του λαού, δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, γιατί τα θεωρεί «κόστος»! Τρανταχτή απόδειξη ότι όχι μόνο δεν είστε προετοιμασμένοι, αλλά χρησιμοποιείτε κιόλας την κλιματική κρίση ως δικαιολογία, για να καλύψετε τις ανεπάρκειες, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις σας.
Για πείτε μας λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και όλοι εσείς που έχετε κάνει «καραμέλα» την κλιματική κρίση και ορκίζεστε στο περιβάλλον:
– Η κλιματική κρίση φταίει που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους;
– Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, που είναι εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;
Στα Γεράνεια Όρη μετακινήσατε πυροσβέστες ακόμα και από τον Έβρο. Και μετά σας φταίει η κλιματική κρίση. Σα δεν ντρεπόμαστε!
Τέτοιες μεγάλες καταστροφές σαν τη φετινή είχαμε και πριν 30 χρόνια:
Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.
Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.
Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, κάηκαν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.
Το ίδιο και με τις πλημμύρες:
Το Μάρτη του 1987, 34 χρόνια πριν, στις μεγάλες πλημμύρες είχαμε 10 νεκρούς.
Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε 5 ανθρώπους στην Κεντρική Ελλάδα και το Νοέμβρη του 1992 μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.
Τότε βέβαια κανείς δε μιλούσε ακόμα για την κλιματική αλλαγή ως το «τέλειο άλλοθι» για όλες τις καταστροφές.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτές οι καταστροφές ήταν τα πρώτα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, τι σας εμπόδισε όλους εσάς, που κυβερνήσατε επί 30 και πλέον χρόνια, να πάρετε μέτρα, να προσαρμόσετε σχέδια και υποδομές, ώστε να περιορίζονται οι ζημιές και να προστατεύεται ο λαός;
Η απάντηση είναι μία: Η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα. Αλλά όλοι όσοι κυβερνήσατε βρίσκεστε στο κάδρο των ευθυνών και όχι έξω από αυτό. Όλοι σας έχετε «λερωμένη τη φωλιά σας». Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος.
Ποια κυβέρνηση, ενώ τα δάση αποτελούν το 65% του εδάφους της χώρας μας, έδωσε πάνω από το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση, την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;
Η ΝΔ, από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους.
Κι εδώ, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν μπορεί να δικαιολογείται, γιατί επί των ημερών του, την περίοδο 2016-2019, έδωσε ακόμη πιο λίγα.
Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές δεν έχετε –λέτε– χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε τόσα χρόνια την ελληνική αποστολή που βρισκόταν στο Αφγανιστάν βρίσκατε 300 εκατομμύρια το χρόνο!
Μάλιστα, δε σας αρκούσε καν η 2η θέση στην οποία βρισκόσασταν στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Διαθέσατε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσετε στην κορυφή!
Ποια κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της δασοπροστασίας, με τον εγκληματικό, το δολοφονικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση; Καμιά.
Όλοι σας διατηρήσατε αυτό το έγκλημα, που το πληρώνει ο λαός μας για πάνω από 20 χρόνια με μεγάλες καταστροφές δασικού πλούτου και με απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Αυτός ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός, ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών, αποτελεί μια βασική αιτία για την αρνητική κατάσταση που υπάρχει. Και μάλιστα σε Υπηρεσίες που έχουν διαφορετικό ρόλο και κατεύθυνση και δε συντονίζονται ούτε σε επίπεδο του ίδιου υπουργείου.
Όλη αυτή η κατάσταση, φυσικά, επιδεινώνεται τραγικά, αν την δούμε σε συνδυασμό με τη μηδενική χρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Το σχήμα αυτό όχι μόνο δεν οδήγησε σε ενότητα μέσων και δράσεων, αλλά είχε και ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την απαξίωση συνολικά προσωπικού και μέσων.
Βλέπουμε κι εσάς, κα. Γεννηματά, να έχετε βγει στα κεραμίδια... Δικαίως θα πει κάποιος. Εσείς δεν ξέρετε τίποτα για όλα αυτά; Εσείς και το κόμμα σας, που για χρόνια κυβέρνησε, δεν έχετε καμιά ευθύνη; Και όμως, αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση της δασοπροστασίας με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας (το 1998), επί κυβέρνησης Σημίτη.
Σήμερα, πολλοί από αυτούς που στήριξαν αυτόν το διαχωρισμό, κάνουν την αυτοκριτική τους βλέποντας τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Εσείς, κύριοι του ΚΙΝΑΛ, του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε τίποτα να πείτε; Ποια κυβέρνηση είχε ως πολιτικό στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δάσους; Καμία.
Όλοι σας αντιμετωπίζετε το δάσος ως το πεδίο μιας αδηφάγας καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας. Και όλοι σας, μηδενός εξαιρουμένου, χτίζατε, ο ένας πάνω στον άλλο, με τους νόμους για τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της γης.
Έτσι:
Η ΝΔ θέσπισε τη λεγόμενη «νέα πολιτική για τα δάση», αναγνωρίζοντας τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με σειρά νόμων για τις «βοσκήσιμες γαίες», για τις «οικιστικές πυκνώσεις», αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, με νόμο που ψήφισε το 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού απ’ όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο!
Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο. Παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:
– Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.
– Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά) σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.
– Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων.
Ποια κυβέρνηση στελέχωσε επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονα μέσα και υποδομές το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί με φιλοσοφία και δομή Σώματος Ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του;
Δε θέλω να πω πολλά –τα λέτε κι εσείς οι ίδιοι– για το εποχικό προσωπικό της δασοπυρόσβεσης που είναι γερασμένο, για τα μέσα κατάσβεσης που είναι απαρχαιωμένα. Μια πλευρά μόνο θέλω να τονίσω, που κανείς σκόπιμα δεν αναδεικνύει και αφορά την αποδυνάμωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του: Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι 1.000 περίπου πυροσβέστες στελεχώνουν τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια στα αεροδρόμια της «Fraport», στους ιδιωτικούς οδικούς άξονες και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη μέρα ιδιωτικοποίησής του; Γιατί κανείς σας δε λέει κουβέντα γι’ αυτό; Προφανώς, γιατί δε θέλετε να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι επενδυτές, αλλά και οι οικονομικές διευκολύνσεις που τους παρέχετε.
Ό,τι και να κάνετε λοιπόν, το κάδρο των εγκληματικών ευθυνών σάς έχει όλους μέσα. Βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί κι από πάνω, όταν λέει πως κυρίαρχος στόχος της ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής! Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη πως είναι πολύ σημαντικό το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Είναι πρόκληση όμως να το επικαλείστε, λέγοντας μάλιστα ότι δε χάθηκε κανένας ολόκληρος οικισμός.
Για ποιον οικισμό μιλάτε; Εδώ έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές, μία ολόκληρη περιοχή, η Βόρεια Εύβοια, αφανίστηκε. Το έχετε πάρει χαμπάρι;
Το ότι δεν υπήρχαν θύματα ή ακόμα και το ότι δεν κάηκε ολόκληρος οικισμός, οφείλεται πρώτα απ’ όλα στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των κατοίκων, οι οποίοι μαζί με τους λίγους πυροσβέστες έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τις φωτιές και κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους.
Η ιεράρχηση που κάνατε, να αφήνετε το δάσος να καίγεται στο όνομα της προστασίας της ζωής, απέτυχε παταγωδώς. Γιατί κατακάηκαν πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασών, καλλιεργειών, τελικά και σπιτιών, αφού, αν περιμένεις τη φωτιά δίπλα στα σπίτια, δεν την σταματάς.
Η δασική πυρκαγιά μπορεί και πρέπει να σταματάει μέσα στο δάσος, τα πρώτα 10 λεπτά, αν δε θες να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν τα εναέρια μέσα. Το κύριο βάρος έπρεπε και πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, στο σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και της οργάνωσης των επίγειων δυνάμεων για πρώτη προσβολή.
Εσείς, αντί να προσλάβετε και να οργανώσετε επίγειες δυνάμεις, αντί να υλοποιήσετε μέσω των δασικών υπηρεσιών προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (επιστημονικού, δασεργατικού που θα χρησιμοποιηθεί για έργα το χειμώνα και το καλοκαίρι στη δασοπυρόσβεση κλπ.), με εκτέλεση μελετών και έργων διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας... Τι κάνετε; Προχωράτε μόνο σε παραπέρα ενίσχυση των εναέριων μέσων, τα οποία χρειάζονται, αλλά δεν αποτελούν το κύριο μέσο. Κυρίως επιβραδύνουν, καθυστερούν την εξέλιξη. Οι επίγειες δυνάμεις, όμως, σβήνουν τις δασικές πυρκαγιές. Οι διάσπαρτες επίγειες δυνάμεις κάνουν την πρώτη προσβολή μέσα στο δάσος, με βάση το συγκεκριμένο αντιπυρικό σχεδιασμό.
Κάνατε σημαία σας τις εκκενώσεις. Εκκενώσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς υποδομές συγκέντρωσης, χωρίς εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων. Όπου έγιναν, έγιναν οριζόντια χωρίς να έχετε εξασφαλίσει έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων. Χώρια που σε κάποιες περιπτώσεις στέλνατε τον κόσμο μέσα στις φλόγες από λάθος, που αποφεύχθηκε ακριβώς γιατί ο κόσμος ήξερε το χώρο του, έσβηνε τις φωτιές και δεν πειθάρχησε στις λάθος εντολές. Ήμουν και προσωπικά μάρτυρας ενός τέτοιου γεγονότος σε εξέλιξη πυρκαγιάς και σας έκανα παρέμβαση γι’ αυτό!
Κι όμως, αν κάτι έπρεπε να είχατε εξασφαλίσει μετά από την τραγωδία στο Μάτι, ήταν αυτό. Και όχι «εκκενώστε, δηλαδή τρέξτε να σωθείτε».
Οι ευθύνες, λοιπόν, δεν παραγράφονται. Η επιμονή σας, μάλιστα, πριν καλά-καλά οι φωτιές σβήσουν, να περάσει η συζήτηση στην επόμενη μέρα, μη νομίζετε ότι θα σας απαλλάξει από αυτές τις ευθύνες. Το αντίθετο. Όσο πιο πολύ μιλάτε για τη δήθεν «πράσινη μετάβαση», η οποία επιβάλλεται από την κλιματική κρίση, τόσο πιο πολύ καρφώνεστε.
Σαν «έτοιμοι από καιρό» προβάλλετε ως μοναδική διέξοδο τις δήθεν πράσινες μπίζνες. Μόνο που οι δουλειές πάνω στα καμένα μόνο πράσινες δεν είναι. Και αυτά περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι για τις εκθέσεις του Δημοτικού. Και η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», με πρόσχημα φυσικά το περιβάλλον, μπας και ξεγελάσετε τα νέα παιδιά, το λαό, στόχο έχει να διαμορφωθούν μεγαλύτεροι ρυθμοί κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Όλοι γνωρίζουν ότι το δάσος είναι το μοναδικό κοινωνικό αγαθό, ο μοναδικός φυσικός πόρος που με τη λειτουργία του εγκλωβίζει τον άνθρακα και παράγει οξυγόνο, με μοναδική προϋπόθεση την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του, για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την προσφορά του αυτή. Πόσο υποκριτική είναι τελικά η «πράσινη» ευαισθησία σας! Πόσο ψεύτικο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον σας για τη δήθεν αντιμετώπιση της όποιας κλιματικής αλλαγής.
Εκεί, στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης θα κατευθυνθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς της αντιπολίτευσης υπερθεματίζετε στις παρεμβάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης για την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη».
Όταν μιλάμε όμως για Ταμείο Ανάκαμψης, μιλάμε γι’ αυτό το νέο υπερμνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός –και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Φτάνει να σκεφτεί κανείς πως για κάθε εκταμίευση θα πρέπει να νομοθετούνται αντεργατικά μέτρα, όπως το πρόσφατο νομοθετικό τερατούργημά σας που καταπατά εργασιακά δικαιώματα.
Και όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει, ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο:
δε θα πάει στη δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών,
δε θα πάει σε έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές,
δε θα πάει σε στήριξη των μικρών επαγγελματιών, αλλά για να χρηματοδοτηθούν οι πράσινες επενδύσεις.
Σας ακούσαμε να λέτε πως η κυβέρνησή σας θέλει και ξέρει και μπορεί να ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές, ότι δέσμευσή σας είναι να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη όχι μόνο να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν, όμως χωρίς «αναδόχους», όπως βαφτίσατε τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα τρέξουν τα σχέδιά τους στις καμένες περιοχές.
Απαιτείται να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Η υπαγωγή μάλιστα της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται για να συνδέσει ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες «πράσινες» επενδύσεις στο χώρο της Ενέργειας.
Για τις λαϊκές οικογένειες που καταστράφηκαν, το «να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε» που είπατε, ξέρετε τι σημαίνει; Να μείνουν στον τόπο τους και να πάρουν πίσω όσα έχασαν: Το σπίτι τους, τη δουλειά τους, το εισόδημά τους. Αυτό βροντοφώναξαν οι χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας το Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς, σε μια μεγάλη συγκέντρωση που θάφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί φοβάστε, τρέμετε τη λαϊκή πρωτοβουλία, τη λαϊκή κινητοποίηση και δράση, το λαϊκό έλεγχο. Γιατί ξέρετε πως θα ξεσπάσει πάνω σας πολιτικά η λαϊκή οργή από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...
Θέλουν πίσω τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, το δάσος τους, τις ασχολίες τους, τις καλλιέργειές τους, το βιος τους, το εισόδημά τους. Αυτό θέλουν οι κάτοικοι στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια, στην Αττική και τις άλλες περιοχές.
Τα μέτρα που μέχρι τώρα ανακοίνωσε η κυβέρνησή σας δεν εξασφαλίζουν τίποτε από αυτά. Το μόνο που μπορεί –κάπως– να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους είναι η αποζημίωση στο 100% των ζημιών, η πλήρης αποκατάσταση του εισοδήματος που χάθηκε και για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι συνέπειες.
Για παράδειγμα, στη Βόρεια Εύβοια μένουν πολλοί κτηνοτρόφοι, αγρότες, ρετσινάδες. Όλοι αυτοί ζούσαν σε άμεση ή έμμεση εξάρτηση από το δάσος. Μέχρι αυτό να επανέλθει σε θέση που να συμβάλλει στην παραγωγή (και με αντίστοιχες ποσότητες) ρητίνης, μελιού, δεν μπορεί να καλυφθεί η ζωή τους με τα επιδόματα, τα οποία έχουν και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Επίσης, πώς θα αποδώσει μέσα σε 2 ή και 4 χρόνια η ελιά (με βάση αυτά που λέτε για το χρονικό διάστημα που θα δίνονται επιδόματα), όταν οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν ελαιώνες πολλών ετών, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε άμεσο χρόνο;
Το επίδομα που θα τους δίνετε τι θα πρωτοκαλύψει;
– Τα πάγια οικογενειακά έξοδα;
– Τα νέα έξοδα που προστίθενται σε μια πυρόπληκτη οικογένεια για τη διαβίωσή της;
– Ή αυτά που προκύπτουν για τη δημιουργία, συντήρηση, κατασκευή καλλιεργήσιμων εδαφών, βοσκοτοπιών κλπ.;
Από πού θα καλυφθούν όλα αυτά;
Η παύση πληρωμών του ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν μπορεί να δώσει ούτε ανάσα ανακούφισης στους πυρόπληκτους που για τα επόμενα πολλά χρόνια πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Και τι θα γίνει με αυτά τα ακίνητα που δεν έχουν «αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς», όπως λέτε, ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές; Δηλαδή ένας αγρότης που έχει χάσει το εισόδημά του, αλλά το σπίτι του δεν έπαθε λειτουργική ζημιά, θα συνεχίζει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ; Και με ποιο εισόδημα;
Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι είναι στον αέρα. Στη Βόρεια Εύβοια, όπως και στις άλλες περιοχές, υπάρχουν πολυπληθή τμήματα που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, επισιτισμό, καθώς η περιοχή προσέλκυε πολλούς τουρίστες λόγω του φυσικού πλούτου. Πώς θα επιβιώσουν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις;
Με το να μην επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή; Ξεχάσατε ότι αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί για να στηριχτούν από τις συνέπειες της πανδημίας;
Τώρα, ακόμα και αν καταφέρουν και φτιάξουν τις επιχειρήσεις τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα συνολική κατάσταση στην περιοχή που πλέον είναι κρανίου τόπος. Ενώ το τέλος επιτηδεύματος και οι ασφαλιστικές εισφορές αναστέλλονται για 6 μήνες, λες και μετά από 6 μήνες οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν να είναι πληττόμενες.
Για να μη μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις που έχετε εξαγγείλει. Δεν εξασφαλίζεται από πουθενά ακόμα το ποιοι και πώς θα τις πάρουν. Δηλαδή ποιος θεωρείται πληττόμενος και ποια είναι τα κριτήρια για το πόσο πυρόπληκτος είναι; Θα μπουν μέσα στις ζημιές αδήλωτες ή ανασφάλιστες υποδομές, ζώα, άλλη περιουσία; Τι θα γίνει με τις καταστροφές σε δεύτερη κατοικία;
Το μέτρο που αφορά τους εργαζόμενους, θέτοντάς τους σε αναστολή για το επόμενο διάστημα, πετάει εκτός μεγάλο τμήμα εργαζομένων, αφού δεν υπολογίζει αυτούς που δουλεύουν ανασφάλιστοι, αυτούς που λύθηκε η σύμβασή τους μόλις ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, αυτούς που φέτος δεν ξεκίνησαν δουλειά στον επισιτισμό-τουρισμό λόγω πανδημίας!
Αλήθεια, έχετε υπόψη σας τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τη διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών; Πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες λογιστές που κοστίζουν. Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ούτε γνωρίζουν τα δικαιολογητικά κλπ. Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, για κατάργηση ναύλων στα ferry boat και άλλα.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ, που δίνει το δικαίωμα στους πληττόμενους να μην πληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό, είναι κοροϊδία. Οι κάτοικοι, ΕΒΕ, αγρότες της περιοχής χρειάζεται να έχουν εξασφαλισμένο δωρεάν ρεύμα για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί η πλήρης ανοικοδόμηση κατοικιών, επιχειρήσεων κλπ.
Αρκετές από τις οικογένειες που έχουν πληγεί, έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Απαιτείται με ευθύνη του κράτους να δοθεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα, να εξασφαλιστεί δωρεάν στέγαση - σίτιση - μετακίνηση - δωρεάν ίντερνετ, αναλώσιμα, βιβλία κλπ.
Με δυο λόγια, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη γρήγορη, άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους. Και 100% αποζημίωση σημαίνει πως θα αποζημιωθούν για όλα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, ρίζα κλπ., είτε είναι ασφαλισμένο, σημαδεμένο είτε όχι.
Με ευθύνη του κράτους να καλυφθεί το κόστος καταγραφής, παράδοσης δικαιολογητικών. Με πλήρη διαγραφή χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες για όλους τους κατοίκους.
Ειδικά για τους ρετσινάδες της Β. Εύβοιας απαιτείται η εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς, με σύμβαση εργασίας, μισθό και δικαιώματα των ρετσινάδων για την αναδάσωση, συντήρηση του δάσους.
Απαιτούνται συνολικά μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή.
Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου μπροστά στο φθινόπωρο και το χειμώνα –ειδικά για την Εύβοια που είναι ήδη επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα. Προχωρήστε άμεσα σε όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα για να μη θρηνήσουμε ζωές!
Δε μας αρκούν οι υποσχέσεις οι γενικές και από το βήμα της Βουλής! Αυτό φωνάζει όλος ο εργατικός-λαϊκός κόσμος στην Εύβοια, που κάθε χρόνο καίγεται και πνίγεται. Που κάθε φορά ακούει όλο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις, τα έργα υποδομής από τις προηγούμενες καταστροφές.
Κι αν νομίζετε ότι με τις επιτροπές και τα επιτροπάτα που φτιάχνετε, και προτείνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, τις μεγαλοστομίες σας, θα τους ξεγελάσετε πάλι, κάνετε λάθος. Πείρα και γνώση πλέον υπάρχει. Και αυτήν πρέπει να αξιοποιήσουν για να μπορέσουν την επόμενη μέρα να σταθούν στα πόδια τους.
Μόνο την τελευταία διετία της ΝΔ να πάρει κανείς υπόψη, θα δει πόσο ενισχύθηκε το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι στο λαό, αντί για ενίσχυση της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών, των νοσοκομείων με προσωπικό, μόνιμο.
Όμως εμείς δε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι, όταν πιάνει μια φωτιά, θα απειλούνται και τελικά θα γίνονται στάχτη σπίτια, περιουσίες, δάση. Δε συμβιβαζόμαστε με το ότι θα βρέχει και θα πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, θα κινδυνεύουν άνθρωποι. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το ότι εν έτει 2021 η ανθρώπινη ζωή θα μένει απροστάτευτη.
Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, ιδιαίτερα τις δασικές πυρκαγιές και συνολικά του φυσικού πλούτου.
Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ. Οι προτάσεις αυτές ταυτόχρονα μας οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας, που στο επίκεντρό του έχει πρωταρχικά την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την προστασία της ζωής των εργαζόμενων και του ίδιου του περιβάλλοντος.
Αυτόν το δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις όσων βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς του κινήματος, με ενότητα, οργάνωση, διεκδίκηση, αλληλεγγύη, ώστε κανένας να μην είναι μόνος του.
Σε αυτόν το δρόμο μαζί βαδίζει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.
 


ΣημειώσειςΣημειώσεις

* Η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές έγινε την Τετάρτη 25.8.2021.