Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, τον Ιούλη του 1992, η ΚΝΕ, με τις λιγοστές τότε δυνάμεις της μετά την κρίση που πέρασε, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την πρώτη Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση στις Πρέσπες.
Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, την αντεπανάσταση, που τα μεγάλα λόγια για τη σταθερότητα, την ειρήνη στον πλανήτη και την ασφάλεια, την ασταμάτητη οικονομική ανάπτυξη για όλους έδιναν και έπαιρναν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον καπιταλιστικό μονόδρομο.
Η ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης που σχημάτισαν νέοι και νέες από τις δύο πλευρές των συνόρων με την τότε Γιουγκοσλαβία έστειλε μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό που φούντωνε και τότε με την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διαμελισμού αυτής της χώρας.
Ήταν μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό, με συμμετοχή στον ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας που ετοίμαζε τότε το ΝΑΤΟ και υλοποίησε τελικά λίγο αργότερα.
Διαβάζοντας τον «Οδηγητή» της εποχής θα δει κανείς ότι τα προσχήματα με τα οποία προσπαθούν να πείσουν τον λαό και τη νεολαία να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτά τα σχέδια, δεν έχουν αλλάξει και πολύ.
«Αν δεν πάρουμε μέρος στον ναυτικό αποκλεισμό, θα αφήσουμε την Τουρκία να αλωνίζει μόνη της στο Αιγαίο», έλεγαν τότε.
Σας θυμίζει κάτι;
Και τέτοια είναι και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για την εμπλοκή με τα μπούνια στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε αντίστοιχο επιχείρημα όταν έφερνε τη ΝΑΤΟϊκή Συμφωνία των Πρεσπών, ότι αν δεν πάνε τα ελληνικά «F-16» να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, θα πάνε τα τουρκικά...
Βέβαια, λίγους μήνες πριν από την πρώτη μας Κατασκήνωση, μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός –όπως λεγόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ– αλλά και διάφοροι άλλοι «μακεδονομάχοι» συμμετείχαν όλοι μαζί στο εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες μέρες μετά την Κατασκήνωση –πάλι μαζί και οι τρεις– ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το μνημόνιο των μνημονίων της ΕΕ που μας ταλαιπωρεί σε όλες τις πλευρές της ζωής μας μέχρι σήμερα.
Έχει, βλέπετε, μεγάλη προϊστορία αυτό που ονομάζουμε «σύμπλευση» αυτών των δυνάμεων στα μεγάλα, στα βασικά, όσο κι αν υπερτονίζουν τις υπαρκτές διαφορές τους και μαλώνουν σαν τα κοκόρια για τα δευτερεύοντα.
Έχει αξία να τα θυμόμαστε αυτά τώρα που όλοι «πέφτουν» πάνω στη νέα γενιά προσπαθώντας να επηρεάσουν τα κριτήρια και τη στάση της.
Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε ότι πάντα τα αστικά κόμματα απηύθυναν ιδιαίτερο κάλεσμα στη νεολαία, δίνοντας μάλιστα κάθε φορά το δικό τους περιεχόμενο στην έννοια της προόδου.
Αν κάνουμε ορισμένες συγκρίσεις με το παρελθόν, θα δούμε ότι η στήριξη σημαντικού τμήματος της νεολαίας σε αυτά τα κόμματα όχι μόνο δεν έφερε την πρόοδο, αλλά, αντίθετα, μας πήγε πίσω.
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα αστικά κόμματα καλλιέργησαν ελπίδες που τελικά διαψεύστηκαν. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να καταργήσει τα μνημόνια και τελικά έφερε άλλο ένα. Το 2019 η ΝΔ εκλέχθηκε για να φέρει «πολλές και καλές δουλειές για τους νέους» και σήμερα ο μισθός, για όσους δουλεύουν, δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο και το ρεύμα.
Τώρα, όμως, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καλλιεργήσουν πολλές ελπίδες, έστω για να τις διαψεύσουν μετά.
Λένε μόνο «ψηφίστε εμάς για να φύγουν αυτοί» ή «ψηφίστε εμάς για να μην ξαναέρθουν οι άλλοι».
Ακόμα και το υποκριτικό «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που διακήρυξε ο Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε δύο μήνες μετατράπηκε στο αντίθετό του, αφού τώρα λέει ότι «σοσιαλισμό δεν θα φέρουμε, αλλά θα διώξουμε τη βαρβαρότητα»...
Βγαίνουν απροκάλυπτα και συζητάνε τα διάφορα σενάρια, ποιος θα πάει με ποιον, αν θα τα βρουν μετά τις πρώτες, τις δεύτερες ή τις τρίτες κάλπες κλπ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχεδόν σε κάθε παρέμβασή του το τελευταίο διάστημα, δεν παραλείπει να πει ότι σε «περίπτωση εθνικής ανάγκης» θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ – χωρίς τον Μητσοτάκη...
Η ΝΔ έχει φτιάξει μέχρι και πλατφόρμα με τα διάφορα «pass», πότε για το ρεύμα, πότε για τα καύσιμα, πότε για λίγες μέρες διακοπών, όπου μπαίνουν οι φτωχοί να «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο φτωχός και θα μπορέσει να πάρει τελικά τα φραγκοδίφραγκα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, αφού συμφωνεί με την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της ενεργειακής φτώχειας, το μόνο που του μένει είναι να κάθεται και να υπολογίζει ότι στην ΕΕ το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40%, ενώ στην Ελλάδα 60%, άρα αυτή η διαφορά είναι η «ακρίβεια Μητσοτάκη», από την οποία θα μας απαλλάξει και έτσι θα έχουμε και εμείς μόνο 40% αύξηση...
Κι αν αυτά φαίνονται μίζερα και θλιβερά, η πραγματική προεκλογική πασαρέλα λαμβάνει χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ κλπ.
Εκεί, ο Μητσοτάκης διαφημίζει την ικανότητά του να προχωρά τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και γρήγορα, ενώ ο Τσίπρας την ικανότητά του να εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, δηλαδή να προχωρά η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να «κουνιέται φύλλο».