Της Σύνταξης


ΚΟΜΕΠ

Το 2021 αποτελεί μια σημαντική επετειακή χρονιά για την ΚΟΜΕΠ καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη της έκδοση το Γενάρη 1921. Στο διάστημα αυτών των 100 χρόνων η ΚΟΜΕΠ διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική και πολιτική πάλη που διεξάγει το ΚΚΕ στην πολυκύμαντη ιστορία του. Αποτέλεσε και αποτελεί πολύτιμο, βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της επαναστατικής δράσης του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα εμπρός.

Επίσης, αυτήν τη χρονιά συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ηρωική Κομμούνα του Παρισιού το 1871, από τις 72 εκείνες μέρες (18 Μάρτη έως 28 Μάη 1871) στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε η πρώτη έφοδος για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ο μεγαλειώδης ηρωισμός ανδρών, γυναικών, ακόμα και παιδιών, που έδωσαν απλόχερα τη ζωή τους για μια νέα κοινωνία, απέδειξε ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων οι εργατική τάξη έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές της και το κράτος τους. Οι Κομμουνάροι του Παρισιού μπορεί να ηττήθηκαν από τα συνασπισμένα στρατεύματα της Γαλλικής και Πρωσικής αστικής τάξης, όμως η ήττα τους έδωσε τη γνώση και την εμπειρία που ήταν απαραίτητες για την αρχή μιας νέας επίθεσης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της κατά τον 20ό αιώνα, που σηματοδότησε η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

Τιμώντας αυτές τις δυο μεγάλες επετείους, η ΚΟΜΕΠ θα φιλοξενήσει στις σελίδες των επόμενων τευχών αρχειακό υλικό και αφιερώματα, φιλοδοξώντας να φωτίσει τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ταξική πάλη σήμερα. Αντίστοιχη αρθρογραφία θα υπάρξει στη διάρκεια της χρονιάς και για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Στο πρώτο τεύχος της ΚΟΜΕΠ για το 2021 περιέχονται συγκεντρωμένα τα τρία Κείμενα των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα ως ένθετα στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Με τη δημοσίευση των Θέσεων για το 21ο Συνέδριο ξεκινά μια περίοδος πλατιάς συζήτησης στα εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος και σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και με όλους όσοι συμπαρατάσσονται με αυτό. Στον πυρήνα αυτής της συζήτησης βρίσκεται η προσπάθεια ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ, όπως συμπυκνωμένα αποτυπώνεται στο σύνθημα του Συνεδρίου: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό». 

Τα θέματα των τριών Κειμένων των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο είναι τα εξής:

α) «Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο».

β) «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. Το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα».

γ) «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάσταση της εργατικής τάξης. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται επίσης κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Για το προσεχές Συνέδριο και το νέο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την αναβάθμιση της διαπάλης», όπου παρουσιάζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται το αντικειμενικό έδαφος αυτών των διεργασιών που αφορά τις νέες απαιτήσεις της αστικής διαχείρισης (εν μέσω της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου) και την ανάγκη προσαρμογής της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο και τον εγκλωβισμό λαϊκών-εργατικών τμημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ με την ανάδειξη στην πολιτική διαπάλη της σύγκλισης των διαφορετικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ τους αλλά και με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, στην προώθηση των στρατηγικών κατευθύνσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ και την ανάληψη από την Ελλάδα του ρόλου του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, της συνενοχής όλων των ηγεσιών των σημερινών διαφορετικών τάσεών του στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση, των συμπερασμάτων από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τσάκισε το λαό με το 3ο Μνημόνιο και της υπενθύμισης των συμπερασμάτων από το ξαναπαιγμένο έργο του «αντιδεξιού - αντικυβερνητικού μετώπου» με στόχο τη δήθεν σωτηρία του λαού μέσα από την ανάδειξη μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης και τον εγκλωβισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στην ενότητα 100 χρόνια ΚΟΜΕΠ - Αρχειακό Υλικό παρουσιάζονται δύο άρθρα: Το πρώτο είναι άρθρο του Ε. Λούντβιχ, που είχε δημοσιευτεί στην ΚΟΜΕΠ, τεύχ. 11, Νοέμβρης 1921 και αφορά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1920-1921. Το δεύτερο υπογράφεται από τον Β. Ευσταθίου, είχε δημοσιευτεί στην ΚΟΜΕΠ, τεύχ. 11, Σεπτέμβρης 1932 και αφορά την παρέμβαση των κομματικών οργανώσεων της Αθήνας στους χώρους των εργοστασίων.

Τέλος, στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 24.11.2020 μέχρι 12.1.2021.