Της Σύνταξης


Το θετικό για το Κόμμα αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, σε συνθήκες ενός συνολικά αρνητικού συσχετισμού ή ενός αδύναμου ακόμα ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, επιβεβαιώνεται και από την άνοδο σε ποσοστά και ψήφους, την ανάδειξη της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρώτη δύναμη σε έξι Δήμους ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες. Απαιτεί την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης και της πρωτοπόρας δράσης ώστε αυτό να δυναμώσει, να βαθύνουν και να διευρυνθούν οι πολιτικοί δεσμοί με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα που δέχονται ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Η δουλειά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες που ενισχύεται η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου, με την επίθεση του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό να συνεχίζεται και τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη. Σε συνθήκες που, την ίδια στιγμή, τα σημάδια της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης πληθαίνουν και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στο σύνολο της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με τους πάνω από 10.000 νεκρούς Παλαιστίνιους σε μόλις ένα μήνα, ανάμεσά τους σχεδόν 4.000 παιδιά, τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και ανθρωπιστικές αποστολές, καταρρίπτουν με πάταγο την προπαγάνδα του ισραηλινού κράτους και των συμμάχων του.

Όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τις βρώμικες μεθοδεύσεις του ισραηλινού κράτους, των ευρωατλαντικών μηχανισμών, της κυβέρνησης της ΝΔ, ΜΜΕ που διαδίδουν fake news, επιδιώκεται η χειραγώγηση του λαού ώστε να συνταχτεί με τα σχέδια της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Όμως η πραγματικότητα τους εκθέτει κάθε μέρα και περισσότερο, οι «ειδήσεις» διαψεύδονται. Γι’ αυτό και απέσυραν την αθλιότητα για τα «ακέφαλα μωρά», την πλαστογραφία που έκαναν παρουσιάζοντας σκοτωμένα παιδάκια της Λωρίδας της Γάζας ως ισραηλινά. Προσπαθούν να μαζέψουν ακόμα και όσα διέδωσαν για το πάρτι της νεολαίας στις 7 Οκτώβρη, κοντά στα σύνορα, δίπλα από στρατιωτικές μονάδες και βάσεις του Ισραήλ, αφού και από ισραηλινές πηγές ακόμα αποκαλύπτεται ότι στην περιοχή έγινε σκληρή ένοπλη σύγκρουση και άμαχοι βρέθηκαν στη μέση διασταυρούμενων πυρών.

Αντίστοιχα καταρρίπτεται και το δήθεν «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» που από την πρώτη στιγμή επικαλέστηκε τόσο το Ισραήλ όσο και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προσφέρουν την αμέριστη στήριξή τους. Αποδεικνύεται πως το διεθνές δίκαιο αξιοποιείται κατά το δοκούν για να «νομιμοποιήσει» τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έτσι, πότε γίνεται επίκλησή του, πότε παραβιάζεται κατάφωρα χωρίς καμία συνέπεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επί δεκαετίες ισραηλινή κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη και τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ από το 1967 για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ταυτόχρονα, στοχοποιείται προπαγανδιστικά η Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ώστε –στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής δράσης»– να καταδικαστεί η αναγκαία ένοπλη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και να δικαιολογηθεί η σφαγή του ως «παράπλευρη απώλεια» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, κατά την πάγια τακτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησαν την ίδια ρητορική κατά κόρον μετά το 2000 για την εισβολή στο Ιράκ, το Αφγανιστάν κ.ο.κ. Η Χαμάς είναι μια πολιτικοστρατιωτική ισλαμική οργάνωση, με κοινωνική βάση και πολιτική απήχηση, με την οποία το ΚΚΕ δεν έχει σχέσεις. Είναι προφανές όμως ότι η «αντιτρομοκρατική δράση» αξιοποιείται ως πρόσχημα από την πλειοψηφία των αστικών κρατών ώστε να νομιμοποιείται ένα ευρύ σχέδιο έντασης της καταστολής, με φακέλωμα και παρακολουθήσεις με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων μηχανισμών, με διώξεις και απαγορεύσεις των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, με επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Οι ίδιοι αστικοί ισχυρισμοί υπήρχαν σε προηγούμενες δεκαετίες για τη δράση της παλαιστινιακής οργάνωσης της Φατάχ και για κάθε εθνικό - απελευθερωτικό αγώνα (για παράδειγμα στην Αλγερία).

Βασικός στόχος είναι να καταδικαστεί στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις η ένοπλη πάλη, το αυτονόητο δικαίωμα των λαών να χρησιμοποιήσουν όλες τις μορφές και τα μέσα προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους, να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους, που πνίγουν στο αίμα τους λαούς για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες που ενισχύεται το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου, με δεδομένο αφενός ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εμπλέκονται με ανοιχτή στήριξη στο Ισραήλ, ότι το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως Ρωσία και Κίνα, κρατούν πιο προσεκτική στάση αλλά με υποστήριξη της Παλαιστίνης και διπλωματικές πρωτοβουλίες, ότι ισχυρά κράτη της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία αλλά και η Τουρκία, που προσέγγιζαν Ισραήλ ή/και ΗΠΑ, άλλαξαν στάση, ότι εντείνονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και μια σειρά κράτη της περιοχής που στηρίζουν του Παλαιστίνιους όπως το Ιράν, ο Λίβανος και η Συρία. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χ. Νασράλα ότι «αναβαθμίστηκαν» οι επιχειρήσεις της οργάνωσης απέναντι στο Ισραήλ και ότι αυτό το μέτωπο θα μείνει ενεργό, ενώ σε προηγούμενο τηλεοπτικό του διάγγελμα είχε δηλώσει για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιθέσεων ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Αφετέρου δε από το γεγονός ότι συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία: με αυξανόμενη ένταση στη Μαύρη Θάλασσα με συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις, αλλά και στη Βαλτική με «ζημιές» σε αγωγούς και υποθαλάσσια καλώδια αλλά και ασκήσεις στο ρώσικο θύλακα του Καλίνινγκραντ, με ενίσχυση των αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου (τόσο εντός ΗΠΑ όσο και εντός ΕΕ) λόγω της διάρκειας του πολέμου και τη δαπάνη τεράστιων ΝΑΤΟϊκών πόρων στην περιοχή, με την ανακοίνωση από πλευράς ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, με την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών στην «Ανατολική Πτέρυγα» του ΝΑΤΟ (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά) ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία η απευθείας συνάντηση Τζ. Μπάιντεν - Σι Τζιμπίνγκ στις ΗΠΑ.

Η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στο κράτος του Ισραήλ με το προκλητικό πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και η ταυτόχρονη προβολή της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας» εξυπηρετεί τα σχέδια της αστικής τάξης της Ελλάδας να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή, η όλο και βαθύτερη εμπλοκή με την αποστολή ελληνικών πλοίων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, με την παράδοση και της 112 πτέρυγας μάχης στην Ελευσίνα εκτός από τις βάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία, Αλεξανδρούπολη, Άραξο και Ανδραβίδα, με το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα να βρίσκεται στην ευθύνη του ισραηλινού στρατού προετοιμάζοντας πιλότους για επιχειρήσεις στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο να αποτελέσει η χώρα «στόχο αντιποίνων» που θα πληρώσει με βαριές θυσίες ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στόχευση υπηρετούν τα παζάρια και οι επιταχυνόμενες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη «κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών». Προωθείται η υπογραφή μιας σειρά συμφωνιών ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, πιθανά και για το Προσφυγικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το «μεγάλο συμβιβασμό» και την προσφυγή –πιθανά– στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να επικυρωθεί η συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως αντίστοιχα και η προώθηση των σχεδιασμών στα Βαλκάνια τόσο για το λεγόμενο «ενεργειακό διάδρομο» προς τη Γερμανία, μέσα και από τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και με το «μνημόνιο κατανόησης» για θέματα ενεργειακής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και προωθεί τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ήδη βαρύτατο το λογαριασμό των συνεπειών της πολιτικής του κεφαλαίου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αντιλαϊκή επίθεση θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα προκειμένου να στηρίζονται οι 
ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί με 2 δισ. το χρόνο, να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που επανέρχονται στα προ της πανδημίας επίπεδα (2,1% από 0,6% πέρσι) με τη συνακόλουθη αύξηση των στόχων του προϋπολογισμού σε επιπλέον 6,2 δισ., διατηρώντας την απαίτηση να καλύπτεται το 95% των εσόδων από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το εκρηκτικό αυτό μίγμα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που συνεχίζεται, με τις αυξήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά να βρίσκεται τον Οκτώβρη στο 10%, συμπληρώνοντας δυο χρόνια συνεχών αυξήσεων, εξανεμίζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα μέχρι τα μέσα του μήνα.

Την ίδια στιγμή διατηρούνται και ενισχύονται οι φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, «ρέουν» οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για «πράσινες» επενδύσεις.

Την ίδια κατεύθυνση, της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων και της ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με νέες φοροαπαλλαγές και επιτάχυνση της συγκέντρωσης, υπηρετεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση. Προκλητικά, στο όνομα της «πάταξης της φοροδιαφυγής», κλιμακώνει την επίθεση σε αυταπασχολούμενους (μεταξύ αυτών στη μεγάλη πλειοψηφία των αυταπασχολούμενων επιστημόνων), μικρούς ΕΒΕ και μισθωτούς με «μπλοκάκι», καταργώντας στην πραγματικότητα το αφορολόγητο όριο, επιβάλλοντας οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα» που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και για όσους διατηρούν επιχείρηση πάνω από 10 έτη (που είναι η συντριπτική πλειοψηφία) να προβλέπεται φόρος 2.300 ευρώ! Ταυτόχρονα προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, με μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και του φορολογικού συντελεστή στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής συμβαδίζει και απαιτεί την περαιτέρω ένταση της καταστολής που κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες απέναντι στις μεγάλες κινητοποιήσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην αλυσίδα της καταστολής απέναντι στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, και μάλιστα προληπτικά, ενισχύονται κι επιπλέον κρίκοι, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα μέτρα για την «πρόληψη της τρομοκρατικής δράσης με την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης» όπου στοχοποιείται ανοιχτά η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, κάθε φωνή που αμφισβητεί το σύστημα. Όπως τα μέτρα για την «αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», με τα οποία τα αστικά κράτη εφαρμόζουν ένα ευρύ πλέγμα ελέγχων στο διαδίκτυο, σκανάροντας κάθε εικόνα, βίντεο, πληροφορία και επεμβαίνοντας άμεσα «κατεβάζοντας» περιεχόμενο, «κλειδώνοντας» λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα και ποινές. Όπως η δήθεν αντιμετώπιση της «ρητορικής μίσους», που κατηγορεί ως «αντισημιτισμό» οποιαδήποτε αντίδραση στα δολοφονικά σχέδια του κράτους του Ισραήλ, που επιτρέπει όχι μόνο την επέμβαση στο περιεχόμενο ανακοινώσεων, δημοσιευμάτων, αναρτήσεων, αλλά και την κρατική παρέμβαση στους ίδιους τους παρόχους ιδιοκτήτες των μέσων, ακόμη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. Στη βάση αυτή, καθόλου τυχαίες για το τι έπεται δεν ήταν οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και του Ισραηλιτικού Συμβουλίου που κατηγόρησαν την ΟΛΜΕ για αντισημιτισμό, γιατί τάχθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.

Τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης στην Ελλάδα καθώς και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή έχουν στηρίξει και τα υπόλοιπα κόμματα, τόσο ως κυβερνήσεις παραδίδοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη στη ΝΔ όσο και ως αντιπολίτευση. Αντίστοιχα, οι υπογραφές τους βρίσκονται και κάτω από το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που επιδιώκει να βάλει στο γύψο τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, να ενισχύσει τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς παρακολούθησης, καταγραφής και λογοκρισίας, με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περίοδο αυτή, οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, την πρόταση για διαγραφή και τελικά τις αποχωρήσεις μεμονωμένων στελεχών αλλά και της «Ομπρέλας», την «ανεξαρτητοποίηση» δυο –μέχρι στιγμής– βουλευτών από την Κ.Ο., σηματοδοτούν την επιτάχυνση των διεργασιών στη σοσιαλδημοκρατία. Παρά τις αντιθέσεις, όπως εκφράζονται αυτό το διάστημα από διάφορα είτε νυν είτε –πλέον– πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη δηλαδή των κατευθύνσεων της ΕΕ, των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης και των πρωτογενών πλεονασμάτων, τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις και την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.

Επομένως, καμία αναμονή δε χρειάζεται από αγωνιστές, προοδευτικούς ανθρώπους μπροστά στις εξελίξεις στη σοσιαλδημοκρατία. Αυτές αφορούν τη συγκρότηση του άλλου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση και χειραγώγηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως εκφράζεται ήδη από αστικά επιτελεία που δηλώνουν ανοιχτά ότι «ο τόπος έχει ανάγκη μια καλή και ισχυρή αντιπολίτευση όσο και μια καλή κυβέρνηση. (…) Όταν η εύλογη δυσαρέσκεια και η ματαίωση της ελπίδας δεν βρίσκουν λογική διέξοδο, αρχίζει μετά να μπαίνει κανείς στα μονοπάτια της παλαβομάρας και των άκρων. Η χώρα χρειάζεται, λοιπόν, δύο ισχυρούς πόλους, γύρω από τους οποίους να μπορούν να σχηματιστούν βιώσιμα και επαρκή κυβερνητικά σχήματα».

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, έδειξαν ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια να τους στοιχίσουν κάτω από το «εθνικό συμφέρον», δηλαδή κάτω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή γεννούν συνεχώς μεγάλους κινδύνους για τη ζωή και το μέλλον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά σχέδια, δυναμώνοντας την πάλη απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που επιτίθεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής και των δικαιωμάτων τους, είτε πρόκειται για τη βαθύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς είτε με την εκτόξευση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, στην ενέργεια ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα, με τις άθλιες συνθήκες για την Παιδεία και την Υγεία του λαού.

Αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνει:

– Την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βασικές εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα αποτελέσματά τους και στους δυο γύρους, στις 8 και 15 Οκτώβρη 2023.

Στην ενότητα Ιστορία:

– Την Εισήγηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του Γ2 Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας (Περίοδος 1967-1974), που αποτελεί και την Εισαγωγή του Τόμου. Δίνεται το βασικό μεθοδολογικό εργαλείο προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η συγκεκριμένη περίοδος, όπως αναλύεται στο Δοκίμιο, φωτίζοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην επιβολή της Δικτατορίας, την εξέλιξή της. Γίνεται εκτίμηση των θέσεων και της λειτουργίας του Κόμματος, της δράσης του αυτή την περίοδο. Αναλύεται σε μεγαλύτερο βάθος ο φοιτητικός και εργατικός - λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου.

Στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική:

– Την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, αυξάνουμε την επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις», που αναδεικνύει τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού κράτους στη Γάζα και την πολύχρονη κατοχή, τις θηριωδίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Καταρρίπτει τα επιχειρήματα της ισραηλινής κυβέρνησης και των συμμάχων της ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καταδεικνύει την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης με βάση της επιδιώξεις της αστικής τάξης. Τονίζει τη σημασία της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου, την ανάγκη να ενταθεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και η απαίτηση να απεμπλακεί η χώρα από τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Στην ενότητα Εργατικό Κίνημα:

– Το άρθρο του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Γοργά βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος μέσα από τη μεγάλη μαζικοποίηση και μαχητικοποίησή του», όπου αναδεικνύεται η σημασία και οι δυνατότητες, με βάση και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, να βαθύνουν οι πολιτικοί δεσμοί με ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις. Αποτυπώνεται η θετική πείρα από την παρέμβαση του ΚΚΕ στην κατεύθυνση αυτή όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αδυναμίες και η σημασία της άμεσης, ουσιαστικής αντιμετώπισής τους, τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ενότητα Τέχνη - Πολιτισμός:

–Την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της Σύγχρονης Εποχής για την παρουσίαση της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το ρεμπέτικο». Η ομιλία αναδεικνύει τη σημασία που δίνει το Κόμμα στη γνήσια λαϊκή δημιουργία. Τονίζει και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάγκη πιο ολοκληρωμένης μελετητικής προσπάθειας για το ρεμπέτικο, θέτοντας τους απαραίτητους όρους για να μπορεί να γίνει αυτό και πώς αυτοί υπηρετούνται μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση.

Στην ενότητα Επιστήμη - Φιλοσοφία:

– Το Β΄ μέρος του άρθρου του Δημήτρη Κοιλάκου, μέλους της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Το φιλοσοφικό περιεχόμενο της διαπάλης για την ερμηνεία της κβαντομηχανικής: Μια απόπειρα διαλεκτικοϋλιστικής κριτικής». Στο Β΄ μέρος το άρθρο εστιάζει σε ορισμένα ζητήματα που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον (π.χ. το πρόβλημα της μέτρησης, η απροσδιοριστία/αβεβαιότητα, το ζήτημα της τοπικότητας κ.ά.), τα οποία και αναλύονται, σε μια απόπειρα διερεύνησης των συνθηκών για την επεξεργασία διαλεκτικοϋλιστικής κριτικής σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της κβαντομηχανικής και τη θεμελίωσή της.

Στην ενότητα Βιβλιοπαρουσίαση:

– Τη συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν και του Ι. Β. Στάλιν «Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία». Η έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από ήδη δημοσιευμένα κείμενα στα Άπαντα των Λένιν και Στάλιν, είκοσι τέσσερα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Συμβάλλει με πλούσιο υλικό στην κατανόηση της πορείας συγκρότησης της ΕΣΣΔ, της πορείας της σοσιαλιστικής επανάστασης στην περιοχή της Ουκρανίας, στην παραπέρα μελέτη τελικά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον προηγούμενο αιώνα, σε αντιπαράθεση με την αντικομμουνιστική επίθεση στην πολιτική της ΕΣΣΔ για το εθνικό ζήτημα.

– Την ειδική έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1073 Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», που αναδεικνύει την πείρα από τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ωρίμανση των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Τονίζει τα πολύτιμα συμπεράσματα και διδάγματα από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του φοιτητικού, μαθητικού και γενικότερα του εργατικού - λαϊκού κινήματος κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού.

Τέλος, στο παρόν τεύχος δημοσι-
εύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 2.9.2023 μέχρι 16.11.2023.