Το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας ξεκίνησε από τη Θεσσαλία στις αρχές του 20ού αιώνα και συνδέθηκε από τη γέννησή του με την πάλη των Θεσσαλών κολίγων. Ηταν αποτέλεσμα των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι κολίγοι από την εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και την καταπίεση του αστικού κράτους. Βασικό αίτημα των κολίγων της Θεσσαλίας ήταν η διανομή των τσιφλικιών τα οποία πούλησαν οι Τούρκοι τσιφλικάδες σε Ελληνες εμπόρους της Κωνσταντινούπολης (Σκυλίτσης, Ζάππας, Ζωγράφος, κ.ά.), ενόψει της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα που έγινε το 1881. Το αίτημα των Θεσσαλών κολίγων ήταν ένα κλασικό αστικοδημοκρατικό αίτημα το οποίο κυριάρχησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και ολοκληρώθηκε στη 10ετία του 1950.
Στη δημιουργία του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας βοήθησαν σοβαρά η εργατική τάξη του Βόλου με την εφημερίδα του Εργατικού Κέντρου Βόλου «Εργάτης-Αγρότης», η εφημερίδα του Βόλου «Πανθεσσαλική», όπως επίσης και προοδευτικοί αγωνιστές σαν το Μαρίνο Αντύπα (δολοφονήθηκε από όργανα των τσιφλικάδων στις 8.3.1907) που διέδιδαν στους κολίγους τις πρωτοπόρες ιδέες της οργάνωσης της ενότητας και της πάλης.
Ετσι, το 1906 ιδρύθηκε στα Τρίκαλα ο Γεωργικός Σύνδεσμος Τρικάλων, που θεωρείται η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών στην Ελλάδα. Το Μάη του 1909 ιδρύθηκε στην Καρδίτσα ο Γεωργικός Πεδινός Σύνδεσμος Καρδίτσας και ακολούθησαν και άλλοι τέτιοι σύνδεσμοι στους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας.
Οι πρώτοι Γεωργικοί Σύνδεσμοι της Θεσσαλίας δημιουργήθηκαν στις πεδινές περιοχές. Και αυτό γιατί στις πεδινές περιοχές τα τσιφλίκια αποτελούσαν την κυρίαρχη και μοναδική ίσως μορφή οργάνωσης της παραγωγής, ενώ στις ορεινές και άγονες περιοχές κυρίαρχη ήταν η μικρή έγγεια ιδιοκτησία που στηριζόταν στην προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του.
Οι Γεωργικοί Σύνδεσμοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των συλλαλητηρίων των κολίγων στα τέλη του 1909 αρχές του 1910 για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών που εκφράστηκε με το σύνθημα «η γη σε αυτούς που την καλλιεργούν». Αποκορύφωμα των συλλαλητηρίων αυτών ήταν το συλλαλητήριο της Λάρισας στις 6 Μάρτη 1910, η γνωστή εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ που χτυπήθηκε με ωμή επέμβαση του στρατού και της χωροφυλακής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 κολίγοι και να τραυματισθούν πάρα πολλοί.
Τα συλλαλητήρια των κολίγων της Θεσσαλίας ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει το 1911 σε δεύτερη μαζική διανομή γης στους κολίγους, ενώ η πρώτη είχε γίνει το 1871. Παρά τις δύο αυτές διανομές γης η παρουσία των τσιφλικάδων και των γαιοκτημόνων ήταν κυρίαρχη στην ύπαιθρο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς είχε πολύ μικρό κλήρο ή δεν είχε καθόλου κλήρο, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ένα σημαντικό μέρος της σοδειάς της να το δίνει στον τσιφλικά και να πληρώνει αβάσταχτους φόρους στο κράτος και τόκους στους τοκογλύφους και στις τράπεζες.
Αυτή ήταν η κατάσταση το 1918 όταν ιδρύθηκε το ΚΚΕ (πρώην ΣΕΚΕ) το οποίο από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του έκανε λόγο για την εργατο-αγροτική συμμαχία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος. Στο εκλογικό του πρόγραμμα, το ΣΕΚΕ τον Οκτώβρη του 1920 μεταξύ άλλων για τους αγρότες προτείνει:
«Να πάρουν οι αγρότες αμέσως και οριστικά τους αγρούς που καλλιεργούν. Η κατοχή αυτή να γίνει χωρίς καμία αποζημίωση. Να κατασχεθούν τα έκτακτα κέρδη που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου οι τσιφλικάδες και γαιοκτήμονες, τα κέρδη αυτά να χρησιμέψουν για να εφοδιαστούν οι γεωργοί και οι αγρότες με γεωργικές μηχανές, να κατασκευασθούν εργοστάσια και υδραυλικά έργα κλπ. για να παύσει η μετανάστευση. Να καταργηθούν όλα τα παλαιά χρέη που έχουν να δώσουν οι αγρότες στους τοκογλύφους, στα μοναστήρια και στο κράτος».
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΚΚΕ, δημιουργήθηκε το κίνημα παλαιών πολεμιστών που αποτελείτο από τους πολεμιστές των Βαλκανικών και του Μικρασιατικού πολέμου και είχε στόχο την αποκατάσταση των προσφύγων και των πολεμιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τη διανομή των τσιφλικιών στους κολίγους και στους πρόσφυγες και την απόκρουση των πολεμικών τυχοδιωκτισμών της άρχουσας τάξης. Ηταν δηλαδή, ένα γενικότερο κίνημα κοινωνικό, αντιπολεμικό, αγροτικό.
Το κίνημα αυτό οργάνωσε σημαντικά συλλαλητήρια με κορυφαίο το συλλαλητήριο των Τρικάλων το Φλεβάρη του 1925, που οργανώθηκε μαζί με το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και αποτέλεσε συνέχεια της εξέγερσης του Κιλελέρ. Το συλλαλητήριο αυτό πνίγηκε στο αίμα με την ωμή επέμβαση του στρατού και της χωροφυλακής και είχε 6 νεκρούς (4 εργάτες και 2 αγρότες) και 20 τραυματίες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αστικός Τύπος της εποχής, όπως και στις μέρες μας, συκοφάντησε με όλα τα μέσα αυτό το συλλαλητήριο. Κατηγόρησε τους αγρότες και τους εργάτες ότι κινητοποιούνται από ελάχιστους κομμουνιστές. Κινδυνολόγησε ότι στόχος του συλλαλητηρίου ήταν η ανατροπή του καθεστώτος, μίλησε για ξένες προπαγάνδες, για Εβραίους κ.ά. Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, χρησιμοποίησε τα ίδια μέσα και μεθόδους που χρησιμοποίησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τις πραγματικά μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας και ειδικότερα στη Θεσσαλία.
Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, αλλά και της κοινωνικής πίεσης που ασκούσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν μέχρι το 1933 να διανεμηθούν περίπου 11 εκατομμύρια στρέμματα σε 79 χιλιάδες ντόπιες οικογένειες και 8,5 περίπου εκατομμύρια στρέμματα σε 145 χιλιάδες περίπου προσφυγικές οικογένειες.
Το αποτέλεσμα αυτό κατέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων που προβάλλεται ιδιαίτερα έντονα στις μέρες μας. Γιατί και τότε οι δυνάμεις που ματοκύλισαν τα αγροτικά συλλαλητήρια και υπονόμευαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μαζί με την καταστολή, προπαγάνδιζαν την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.
Στην ίδια περίοδο του μεσοπολέμου έγιναν σημαντικά συλλαλητήρια στην Πελοπόννησο με κυρίαρχο πρόβλημα το σταφιδικό που αποτελούσε το κατ’ εξοχήν συναλλαγματοφόρο προϊόν της χώρας. Στα συλλαλητήρια αυτά, στα οποία συμμετείχαν και οι εργάτες της περιοχής, πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές με χαρακτηριστικό παράδειγμα του κομμουνιστή Τάσου Κουλαμπά, που αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του αγροτικού κινήματος.
Την περίοδο του μεσοπολέμου και μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΚΚΕ δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία μερικές Αγροτικές Ενώσεις, σαν συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών που πάλευαν δίπλα στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα για τη διανομή και των υπολοίπων τσιφλικιών, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας, τη μείωση της τοκογλυφίας κ.ά.
Στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στις απελευθερωμένες περιοχές της χώρας ανασυγκροτήθηκαν οι παλιοί και δημιουργήθηκαν νέοι, κυρίως προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι μαζί με τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της πείνας και στην ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου γενικότερα.